Fetele din Austria(21)
Raspunsuri - Pagina 12
Babee spune:
Dana uite adresele si nr de tl:
Dr.Carmen Albu
FA für Kinder und Jugendheilkunde
1130 Wien, veitingergasse 1/1
Tel:8042050
Dr.Stefan Petrutziu
Arzt für Allgemeinmedinzin
1100 Wien, hardtmuthgasse 90/7/9
Tel:6021151
Mobil:06642247543
-----------------------------
Gabriela, Phillip si Rebecca
danat spune:
Babee multumesc mult!
Am sa va mai intreb eu cum se procedeaza cand ai nevoie de un consult, mai ales pt prima oara...cum se face cu retetele pt ridicat de la farmacie, se elibereaza gratuite pt copii, compensate pt adulti, as vrea sa inteleg mai multe despre sistemul medical in general, ca atunci cand ai nevoie nu ai timpul sa te informezi.
orice informatie credeti ca e utila va rog sa postati!
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)
miha13gina spune:
Buna!
MARIMAR-dr MARTHA KRUMPL-STRÖHER,are cabinetul in bezirkul 8(poate chiar aproape de tine)
FLORIANGASSE 41/2/22
tel:01/9577398 sau cel: 0676/9115688
martha.krumpl@chello.at
www.krumpl.at
Despre asigurari private...eu una nu am avut o experientza placuta!
Dupa ceva cautari(socru-meu are un prieten care face asigurari),nu prea vroiau sa-mi faca pt ca au avut pb cu straini,am gasit una la MERKUR,la care plateam 231 euro pe luna si cand au auzit ca sunt gravida au inceput sa de-a prin colturi cand au trebuit sa-mi dea bani de la anlize si controalele pe care le-am facut.
Eu in perioada asta eram asigurata si la WGKK,numai ca la ei numai dupa 6 luni decand am facut contracul,imi plateau ceva.
Si dupa mult scandal si telefoane,aia de la MERKUR,au anulat controlul si mi-au dat bani inapoi si din noiembrie 2007 sunt la wgkk si sper sa fie totul ok!Nu stiu exact cat ar costa o nastere la o clinica privata,dar cred ca e scump!
GABRIELA-cum e pediatra Albu?Am inteles ca vrei s-o schimbi?Ma batea gandul sa merg si eu la ea..cum nu ma descurc asa bine cu germana,ma gadeam macar pt inceput!
ADRIANA-noi ne mutam din 10 bezirk(100 m pana in Triester straße).Aici avem doar o garsoniera..e prea mica acum ca vine si bb!
Azi ma duc la control,o sa-mi vad ingerasul!!
o zi buna!
GINA
Babee spune:
Cand ai o problema-urgenta sa spunem cu copilul- poti suna la pediatru si sa ceri o programare pentru ziua aceea,de obicei se rezolva.La medicul de familie nu iti trebuie programare, la ginecolog iti trebuie.Daca e urgent si are timp te poate primi, daca nu iti spune sa mergi la spital la urgenta.Mie mi s-a intamplat doar cu copilasii sa merg la urgenta, probleme mele le-am rezolvat la medic.
Retete gratuite nu se dau(sau n-am avut eu nevoie, n-am intrat intr-o anumita categorie), compensate da(aici depinde de casa de asigurari, unele medicamente se dau compensate, altele nu).Mai e ceva?
danat spune:
quote:
Originally posted by Babee
Cand ai o problema-urgenta sa spunem cu copilul- poti suna la pediatru si sa ceri o programare pentru ziua aceea,de obicei se rezolva.La medicul de familie nu iti trebuie programare, la ginecolog iti trebuie.Daca e urgent si are timp te poate primi, daca nu iti spune sa mergi la spital la urgenta.Mie mi s-a intamplat doar cu copilasii sa merg la urgenta, probleme mele le-am rezolvat la medic.
Retete gratuite nu se dau(sau n-am avut eu nevoie, n-am intrat intr-o anumita categorie), compensate da(aici depinde de casa de asigurari, unele medicamente se dau compensate, altele nu).Mai e ceva?
Nici pentru copii nu se dau gratuite anumite medicamente, de ex in Ro se dau gratuit pt copii antibioticele, unele antiinflamatoare etc...sigur, se dau gratuit urmand un sir de protocoale consumatoare de timp si energie, adica: dupa ce pediatrul iti recoamnda medicamentele si iti face reteta te duci cu ea la medicul de familie, (asta include programare si asteptat la usa sa iti vina randul) care iti face reteta gratuita pe care o ridici de la o farmacie unde mai este plafon de eliberare retete gratuite, pt ca de cele mai multe ori acest plafon se termina in prima saptamana a lunii. Nu toate medicamentele se compenseaza in Ro, exista o lista - cum probabil este peste tot in lume - restul se platesc integral. De aceea intreb, pentru ca eu de ex de cand a inceput raducu gradinita aproape in fiecare luna a racit si am ajuns la antibiotic. Asa ca, m-am saturat sa dau mereu bani pe medicamente, atit timp cat are dreptul la gratuitate pentru unele.
De aceea intrebam detalii pentru a intelege cum functioneaza in Austria sistemul...
Adriana_78 spune:
Dana, eu habar n-avem ca antibioticele se dau copiilor gratuit!!!
Mai bine s-ar plati si poate s-ar da mai greu - ca atata antibiotic pt. orice mica raceala nu e chiar solutia ideala.
Sau poate e indiferent - nu stiu, depinde de medic, persoana, boala etc.
Nici eu nu am primit vreodata ceva gratuit (nici pt.mine, nici pt. copil) si doar compensat; medicul iti scrie reteta si indiferent de cat costa medicamentul se plateste o suma fixa (parca 4,35 euro sau cam asa, am uitat exact cati centi dupa 4). Daca e mai ieftin, at. dai mai putin; cele homeopate nu intra in categoria asta, eu cel putin am platit mai mult de 4,... euro pt. hemeopate.
Marimar, eu parca auzisem ca o nastere la un spital privat e in jur de 2000 euro (daca nu mai mult)- acum cred ca depinde de spital si de ce fel de asigurare aveti, ca o asigurare o-ti avea.
Fain, ca asa de repede l-au luat la scoala pe baiat. Cati ani are fetita ta?
o seara frumoasa
Adriana
danat spune:
quote:
Originally posted by Adriana_78
Dana, eu habar n-avem ca antibioticele se dau copiilor gratuit!!!
Mai bine s-ar plati si poate s-ar da mai greu - ca atata antibiotic pt. orice mica raceala nu e chiar solutia ideala.
Sau poate e indiferent - nu stiu, depinde de medic, persoana, boala etc.
Nici eu nu am primit vreodata ceva gratuit (nici pt.mine, nici pt. copil) si doar compensat; medicul iti scrie reteta si indiferent de cat costa medicamentul se plateste o suma fixa (parca 4,35 euro sau cam asa, am uitat exact cati centi dupa 4). Daca e mai ieftin, at. dai mai putin; cele homeopate nu intra in categoria asta, eu cel putin am platit mai mult de 4,... euro pt. hemeopate.
[...
o seara frumoasa
Adriana
Adriana pai teoretic, conform legii, este interzisa vanzarea antibioticelor (si altor medicamente) fara prescriptie de la medic. Asa ca, tot teoretic, nu s-ar administra fara sa fie cazul antibiotice, insa, traim in Romania...si orice este posibil, ca atare se elibereaza antibiotice si fara reteta, iar oamenii le iau 'dupa ureche" de multe ori. Eu una fug de medicamente puternice cat pot, insa racelile acestea de gradi se complica de multe ori, si dau in otita sau amigdalite puternice. Eu de obicei il tin pe Raducu 4-5 zile fara antibiotic, cu antitermice, antiinflamatoare, homeopatice, vitamine, daca insa se complica atunci il administrez ca nu vreau sa risc.
Asa ca, teoretic se iau antibiotice numai daca medicii ti le prescriu si nu pt orice mica raceala...
Sa stii ca la centrul medical (privat) unde avem noi abonament am observat ca pediatrii au de ceva timp o noua abordare, si anume nu se mai reped la prima zi de febra sa dea copiilor antibiotic, ci trateaza prin alte mijloace raceala si numai daca aceasta treneaza si da complicatii se intervine cu antibioticul, tocmai din considerentul dezvoltarii rezistentei la antibiotice.
Oricum, asa cum v-am spus, chiar daca se elibereaza reteta gratuita sau compensata, in mai mult de 50% din cazuri am platit medicamentele integral pt ca nu mai exista plafon la farmacie pt acea luna.
Statul roman e un furacios la drumul mare si nu-l mai iert cu nici o ocazie Am drepturi, atunci mi le cer...
Babee spune:
Gina pune-te si scrie repede pe undeva niste mesaje ca primele 10 mesaje sunt moderate si apar mai tarziu.Cum a fost la medic, ce face bebe?
De Albu ce sa zic-atata timp cat e copilul sanatos e buna, cum apar probleme pur si simplu eu o simt ca nu face fata.Si Flavia, si Tyana merg la ea si cam asta e parerea unanima.Eu am putini nervi de acum de la inceputul lui Ianuarie, a facut Rebecca febra, a controlat-o si n-a vazut nici otita la ambele urechi, nici rosu in gat.Si asa am ajuns la spital dupa ce facuse fata 41.2 febra si eu eram deja la pamant.Nu cred c-ar putea face un copil de la o zi la alta asa ceva...dar...Sincera sa fiu nu stiu la cine sa merg, am fost si la o pediatra austriaca in 19, care nu punea mana pe copil, trebuia sa-l tin eu(nu stiu de ce si-o fi ales meseria asta).Si as putea continua..ca am fost pe la 4 per total.O sa fiu atenta la medicii din spital si asta e, mergem privat dar vreau sa fie bine.
Violeta Nicolae spune:
Buna fetele!
Ce faceti? Cum sunteti?
Medici...medicamente...sensibil subiect!
Sa ne ajute Dumnezeu sa avem copiii sanatosi!
Marimar,eu am nascut in 2006,in 2007 am primit de la casa de sanatate o lista cu tot ce a platit pt asistenta medicala a mea(copiii erau asigurati cu sotul).Pe langa altele(control,medicamente) era trecuta si nasterea cu spitalizare de 5 zile pt. care casa de asigurari a platit spitalului suma de 1650€.Asta ca sa-ti faci o idee.Poti naste privat si la spitale de stat,nu-i problema.
Violeta,Alessandra,Maira,Stefan
Iubirea noastra-i mai frumoasa,
ca orice dragoste sub cer.
Caci toate dragostele pier,
a noasta nici de iad nu-i pasa!
Adriana_78 spune:
Violeta, toata lumea primeste asa o lista detaliata cu cheltuieleile de la nstere? Eu parca nu-mi amintesc sa fii vazut cat a costat nasterea. Stiu ca vine la sf. anului lista cu toate controalele facute si cat a platit casa de asigurari, da de nastere nu-mi aduc aminte - poate in 2005 n-o fi fost asa.
Gina, am vazut mai tarziu mesajul tau mai vechi cum ca acum stati in 10 - Bez. 4 e frumos, sper sa va simtiti bine acolo in noua formula.
Gabriela, si eu am incercat vreo 4 pediatrii si de nici unul n-am fost 100% multumita; sotul zice ca-s eu prea pretentioasa, ca am asteptari prea mari, nu-i bietul doctor de vina - insa ii e usor sa vorbeasca, ca nu el merge la doctor cu copilul; in fine, pana la urma ne-am oprit la doc. Ferner in 1170. Mi se pare un doctor bun, doar ca-i cam aglomerat la el la cabinet.
Dana, stiu ai dreptate, cand boala se agraveaza, trebuie intervenit - insa de multe ori auzisem, asa cum ai zis si tu, ca li se prescriu copiilor prea repede antibiotice; medicul vrea sa se asigure, in caz ca se intampla ceva, sa se poata justifica, ca a dat tratamentul cel mai tare; noua ni s-a prescris antibiotic chiar cand Lara era complet sanatoasa - in fine, e o poveste mai lunga.
Adriana