Sezatoarea canadiana (77)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Nu vrea astia sa "share" cu noi nik p-aci, asta e purul adevar, noh! Mamaliga lor!

Ma'c la culcare acu', nu va mai bazai, va stric drag de subiect.

Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Mikiion, da, din Ikea am luat tot. Dar pe rind... chiar pe foarte rind. Nu cred ca vei gasi pentru Marc, la virsta lui, loc in gradinita. Eu am cautat pentru Agata un an si nu am gasit, aici unde e acum am avut noroc, ca am dat peste o directoare draguta si pentru ca Octav era student la Dawson si aveam prioritate... Dar am insistat, sa stii, tot timpul o sunam sa o intreb daca nu are loc si pentru noi... ne lasase portita deschisa spunindu-ne sa mai sunam, ca cine stie... si am sunat-o de am innebunit-o. In rest, Agata a fost inscrisa in total, in Longueuil si in Montreal, la 65 de gradinite, la unele de noi personal, la altele prin ghiseele unice... si la citeva scoli cu program de gradinita si degeaba, dupa vreo doi ani ma tot sunau sa ma intrebe daca o mai lasa pe lista. Pe Tudora, desi avea loc asigurat datorita Agatei, am inscris-o din prima luna de viata, si miine il inscriu pe Lisandru. Altfel, risc sa nu ai iaba locuri peste un si ceva sau doi cind vreau sa-l dau.
Gradinitele sint de doua feluri: de stat si particulare. Cele de stat sint cele subventionate (CPE-urile, unele gradinite care vor sa lucreze cu statul, cele in mediu familial, unele dintre ele). Cele care sint private sint afaceri si daca nu lucreaza cu statul nu primesc subventie. Si sint multe, ca le convine, isi gestioneaza toti banii singure, nu le fura statul (scuzati expresia, dar statul a furat si va fura intotdeauna, prin orice mijloace). Si copii gasesc, ca nefiind locuri la cele de stat si fiind intr-o situatie disperata, dai oricit.

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/aurice#date/2007-11-26/18:33:35" target="_blank">LISANDRU

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Ni o ducem pe Ancuta de la 1 an si 11 luni, la o gradinita particulara quebecoasa 100% unde suntem f. multumiti, care e subventionata de guvern.

Patroana are o mare afinitate fata de romani, a primit multi copii de romani, zice ca datorita patiseriei romanesti.
Noroc cu Valen ca ne-a ajutat sa ajungem aici dupa 10 zile de Canada.

Pe Anca am dus-o fara sa stie un cuvant in franceza, si acum mai sa sara din masina cand ajungem in fata gradinitei. Foarte bine s-a adaptat

La diferentele dintre provincii va ascult cu interes.

Eu vreau sa va intreb daca stiti ceva tabere ok(eventual testate) ptr vacanta din martie, trebuie sa ii gasim lui Victor, ceva ok ca n-are cine sa stea cu el acasa in perioada asta.

O zi buna,

Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005

Mergi la inceput

Ah, si pe mine ma intereseaza tabere, de zi, dar pentru vara si in engleza. Stiu ca se platesc din timp si nu vreau sa nu mai gasesc locuri. Le-am aranjat vacanta de vara, Tudora va sta pe la gradinita, ca asta vara nu a stat si e timpul sa faca si ea progrese cu limba, ca mai mult pe acasa a stat anul trecut, desi am platit integral gradinita, eu voi sta cu Lisandru prin parcuri, iar tati cu Agata speram sa aiba posibilitatea sa plece in Romania la inceputul verii, vreo luna sau chiar doua, ca sa o duca peste tot, sa cunoasca si ea tara unde s-a nascut si toate rudele, ca in vara nu am apucat sa fac asta, singura, gravida si cu doi copii. Iar pentru restul verii, probabil iulie si august, am vrea sa-i gasim ceva intr-un mediu suta la suta anglofon, ca sa recupereze din engleza pierduta odata cu inceperea scolii in franceza.

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/aurice#date/2007-11-26/18:33:35" target="_blank">LISANDRU

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by nelia nu le fura statul (scuzati expresia, dar statul a furat si va fura intotdeauna, prin orice mijloace).

Io propun ca statul (curat murdar) -adicatelea io, tu si mr Tremblay sa ridice domle' pretul la gradinite, c-asa se va rezolva cu locurile, o sa mai stea lumea pe-acasa, mai ales de la 2 copii in sus, parol. O sa fie locuri si o sa ajunga numa' cine merita sa-si socializeze copii, bogatii, adicatelea, ce tot atatea drepturi saracilor si demunitilor, daca nu-s capabili sa aiba 100K pe an mai bine sa stea la cratita sa creasca plozi rupti de lume, de tara, de limba si de cultura.

Intrebare : De curiozitate, exista cineva in Qc care nu si-a gasit intr-un final gradi la copil ? Ca io nu cunosc nici macar un singur caz, desi cunosc personal copii cata frunza si iarba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

quote:
Originally posted by carmen77
Try, Marc mai are mult pana sa fie falcos ... deocamdata are picioarele ca niste bete ... a crescut, dar mai are mult pana sa arate a bebelush cu pernite ... de abia astept. Despre poze, si mie mi se par super pozele Neliei, Lisandru chiar a facut falcutze, si fetele par super incantate de fratior.

Daca-l vedeai pe adrianu' meu cand s-a nascut vedeai ce inseamna betze . De-abia cand a ajuns pe la 3-4 kile a aratat si el a om. Dar la fatza niciodata n-a avut falcute (chiar daca in poze pare uneorica a avut ceva falcute.
Las ca pune carnita acusi de-o sa te vaiti la no ide spate ca nu-l mai poti duce in brate.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II

Mergi la inceput

Ira, poti sa ma bati dar nu am inteles ironia si duritatea mesajului tau, referitor la citatul dat din mesajul meu. Explicam doar de ce exista gradinite de 30 de dolari care nu primesc subventie, tu spuneai ca au o problema, ca ceva nu e in regula cu ele, iar eu am venit, exact asa cum ai facut si tu, fara sa ma leg de raspunsul tau, cu explicatia mea personala. Si anume, ca daca e afacere, nu neaparat sa fie ceva in neregula (eu am vizitat citeva si mi-au placut, sint chiar foarte in regula, se maninca organic si foarte bine, au activitati, unele merita 30 altele nu, sint CPE-uri mult mai bune si mai bine organizate) si de aceea nu primesc subventii, ci pur si simplu sint independente de stat, cu care, daca lucrezi, te jupoaie de taxe si alte chestii, pe cind daca lucrezi pe cont propriu, dupa ce platesti statului tot ce spune legea, banii sint ai tai si ii folosesti sau investesti cum vrea creierul tau, nu cel al statului. Poti sa crezi sau nu, indiferent de cit ar da un stat la oameni, are grija sa-si ia de doua ori inapoi, prin mijloace pe care noi, muritorii de rind nici nu le stim. Ca doar de asta vrem sa ajungem toti sa lucram pentru el, nu!?! Deci ce am spus eu nu avea legatura cu masurile sociale din Quebec si nici macar cu monopolul statal in Quebec (exagerat dupa parerea mea) de la Revolution tranquille incoace... nici cu statul la cratita a celor care au de la doi copii in sus, cu nimic... Era doar un alt raspuns la intrebarea de ce exista gradinite nesubventionate in Quebec... Nu vreau raspuns, am vrut doar sa precizez in ce context a fost spus citatul luat de tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

quote:
Originally posted by Ira
fetelor, sa nu va suparati pe mine, da' io tot nu pricep care e logica conform careia restul provinciilor nu-si ajuta rezidentii. Efectiv nu inteleg cum de aici se poate si acolo nu. Dpdv administrativ.
eu nu ma supar pe tine desi parerile noastre despre qc sint diferite. tie iti place, mie nu. motive avem fiecare si cred ca am dezbatut si mama lor pina acum. nu vreau sa initiez o alta discutie despre quebec vs. restul lumii.

in ce priveste ajutorul pe care il da qeubec dar nu si celelalte provincii, quebecul nu o face pt ca isi permite fianciar ci pt ca politic nu isi permite sa nu dea ajutor. dovada ca nu isi permite financiar e ca primeste bani de la federali si de la ceilalti.

sa iti dau un exemplu: in anii 80 au introdus un program de ajutorare financiara pt cei care fac copii ca sa incurajeze familiile tinere sa stea in quebec. programul a durat citiva ani, i-a costat o gramada dar a fost un succes pt ca au scazut numarul de emigranti din quebec catre celelalte provincii. cum au taiat programul cum a inceput lumea sa plece. problema era ca plecau francofoni (nascuti francofoni) si veneau emigranti. s-au cam panicat atunci si au inceput sa introduca din ce in ce mai multe alte programe facute sa incurajeze oamenii sa stea. printre ele: subventionarea gradinitelor si scolilor. daca le taie incep sa plece si quebecul vrea sa evite asta.

de ce accepta federalii? simplu, mindrie nationala. le e frica ca daca pierd quebecul se destrama canada. celelalte provincii nu prea au de ales.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

quote:
Originally posted by Ira

quote:
Originally posted by nelia nu le fura statul (scuzati expresia, dar statul a furat si va fura intotdeauna, prin orice mijloace).

Io propun ca statul (curat murdar) -adicatelea io, tu si mr Tremblay sa ridice domle' pretul la gradinite, c-asa se va rezolva cu locurile, o sa mai stea lumea pe-acasa, mai ales de la 2 copii in sus, parol. O sa fie locuri si o sa ajunga numa' cine merita sa-si socializeze copii, bogatii, adicatelea, ce tot atatea drepturi saracilor si demunitilor, daca nu-s capabili sa aiba 100K pe an mai bine sa stea la cratita sa creasca plozi rupti de lume, de tara, de limba si de cultura.

Intrebare : De curiozitate, exista cineva in Qc care nu si-a gasit intr-un final gradi la copil ? Ca io nu cunosc nici macar un singur caz, desi cunosc personal copii cata frunza si iarba.

Pai depinde de varsta copilului .. .de la 2 ani in sus se gasesc locuri, mai ales la gradinitele private, dar pentru 1 an - 1 an jumate, da, stiu eu 2 mame care si-au adus de nevoie soacrele din Romania sa aiba grija de copii ca sa se poata intoarce ele la munca ... si copiii erau pusi pe liste de asteptare la zeci de gradinite ... si mai depinde ce standarde ai si cat esti de disperat ... adica eu am vazut garderii in mediu familial la 7 dolari pe zi unde nici cainele nu mi l-as lasa ... nu ca as avea caine , super mizerabile si vai de capul lor ... deci, da, e adevarat ca sunt locuri cateodata, dar ... de multe ori is de toata jena.

POZE NOI

Carmen si Matei Gabriel + Marc

Mergi la inceput

Da, Carmen, si eu am vizitat citeva, si nu numai de 7 dolari, de 10, 15 (subventia totala e cea in urma careia ramin doar 7 dolari, dar mai sint si alte intelegeri cu statul, depinde de statut si de permisul acordat gradinitei respective) de unde nu stiam cum sa ies mai repede. Nu as fi lasat-o pe Agata acolo nici daca as fi pierdut servici de 100 CAD pe an, sincer! Si, asa este, situatia se relaxeaza dupa 2 ani, mai ales dupa 3 ani, ai mai multe sanse sa gasesti locuri.
Lorelai, foarte bine punctat si sint de acord cu tine, asa vad si eu lucrurile. Cu singura diferenta ca eu cred ca aceasta amenintare cu separarea, cindva cit se poate de reala, a ramas mai mult un slogan, pentru ca nimeni nu mai vrea acest lucru. Adica asa, la nivel de discutii, de dezbateri da, dar nu oficial, in afara de citiva ultranationalisti. Asa cum si-au dat seama ca fara masurile sociale intreprinse, vor ramine numai cu generatia de la 50 in sus, asa isi dau seama ca fara ajutorul federalului sint in plop si plopul in aer. Si nu numai asta, dar separindu-se, vor pleca exact cei care acum sustin financiar Quebecul din interior, adica cei cu afaceri bine puse la punct, cei cu bani, pentru ca acestia niciodata nu vor accepta sa traiasca intr-un cerc restrins, au nevoie de deschidere spre lumea larga ca sa progreseze. Acum, un pic mai la curent cu istoria Quebecului si in special a masurilor sociale intreprinse aici, am ajuns la concluzia ca merita respectati pentru efortul lor de a-si pastra indentitatea. E un lucru mare ce au facut, pentru ca banul a fost dintotdeauna de partea anglofonilor majoritari si a te lupta pentru limba, cultura, traditiile tale si mai ales de a reusi sa le pastrezi, sa impiedici majoritatea sa e asimileze, e un lucru demn de lauda, indiferent de ce s-ar spune. Iar extremele, ca peste tot, trebuie izolate, noi sintem romani in tara si tot avem extremisti care doresc sa fim si mai romani, darminte aici, unde extremismul, mai ales in ceea ce priveste nationalismul, are dreptul sa fie la el acasa.

Mergi la inceput