Cirese de Mai-Iunie 2006 (64)
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
virgi spune:
Salutare ciresici!
Ce supriza frumoasa! Angelica si Irinel. Ma bucur nespus ca ne-ati mai scris cate ceva despre voi.
Angelica - super mami! multa sanatate puiului tau.!
M-ai intrebat de limbajul trilingv. Nici vorba de asa ceva. Ne luptam cu limba romana, uneori am senzatia ca nu vrea nici s-o auda dar nici s-o vorbeasca. Daca in vacanta ne-a facut supriza si ne-a spus cateva cuvinte clare in limba romana, odata reintosi aici s-a terminat cu ea. Sunt destul de suparata din punctul asta de vedere.Daca in engleza cuvintele rostite sunt clare, in romana nu intelg mai nimic din ce spune. Ieri am pus-o sa-mi arate partile corpului ( vorbit romaneste). Mi le-a aratat insa n-a repetat nimic, desi am insistat. Apoi sotul a intrebat-o in engleza, le arata si repeta dupa el in acelasi timp. Am vazut pe fata ei o bucurie, ca si cum.."wow astia au inceput sa vorbeasca pe limba mea". A inceput apoi sa sara in pat si am auzit pentru prima data o propozitie clara " jump for joy". E prima propozitie spusa de ea pana acum. Sincera sa fiu ma asteptam sa-mi zica ceva in romaneste, dar?
Uneori am senzatia ca nu-i place cum suna limba romana, sau i se pare dificila, sau pur si simplu nu mai vrea sa ne zica nimic. Vorbeste toata ziua de car, de doggy, de monkey si de multe altele dar zilnic observ un regres la cuvintele care candva le spunea, chiar daca nu foarte clar, si in limba romana. O fi din cauza gradinitei, o fi din alta cauza, nu stiu.
Koreana n-a mai auzit-o in ultima vreme, afara este foarte frig si nu mai iesim in parc, timp de intaniri nu prea mai are. Dimineata sta la gradi pana la 12, apoi venim acasa si face nani 4 ore, cam pana vine tati de la job. Iesim putin in fata blocului sa-si faca pofta de mancare, ne mai jucam putin si iarasi nani.
Ii place mult la gradinita, intra cu placere in sala, nu mai plange deloc. Educatoarele imi spun ca-i foarte activa, se joaca foarte mult, cand ma duc s-o iau, imi zice "nu". Azi am luat-o cu forta. Nu vroia sub nicio forma sa plece de langa copii.
Irinel - multumim pentru carte.!
Amonar - ma bucur sa aud ca ati avut o vacanta placuta. Ma gandeam si eu zilele asta, daca n-ar fi bine s-o duc pe Luana vreo 2 luni in romania, si asta cat mai curand posibil. Astept sa se mai imbunatateasca putin vremea si cred ca iau initiativa.
Cami - ai grija de tine, ca nu mai e mult. Stai cat poti tu in pat. Cred ca ai nevoie de multa odihna.
Adib - La Multi Ani! sotiei tale. Sa fie sanatoasa si fericita alaturi de voi.
Oana.Iat - imi pare rau ca aveti probleme. Sper sa treaca repede. Stiu prin ce treci, noi am suferit o luna! Bine ca nu are nimic la plamani. si sa ne aduci vesti bune!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
miti2004 spune:
Angelica ce bine ca ne mai dai vesti !!! Doamne ajuta sa fie totul inspre bine cu Razv al tau !!!
Oana.Iat nasol cu febra...totusi am inteles ca nu se fac chiar asa de usor convulsiile, mai ales la fetite. Sper sa va refaceti cat de repede, Alex o sa-si revina repede, poate doar la tine o sa se vada oboseala...
Amonar super ca te simti asa de bine dupa vacanta !!! mai zi-ne de Kailan...
Lyly felicitari pt nepotel !
CamiM ati renuntat si la biberonul de noapte ? Alex are cam de asta vara 2 bibe cu lapte, seara la 9 si ceva la culcare si noaptea pe la 4...ala de noapte ma dispera, mai ales ca doarme cam prost si se matzaie in somn noaptea, mai bea si apa....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Amonar/Amonar.jpg)
Amonar spune:
Fetele din Bucuresti sau Cluj, ma puteti ajuta cu ceva va rog!!!??
Am nevoie de un produs natural care nu se gaseste in Timisoara ci la anumite farmacii din alte orase.
Cine ma poate ajuta cu trimiterea acestui produs, bineinteles ca ramburesez toate costurile!!!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andruskandu/andruskandu.jpg)
andruskandu spune:
Buna!
Hai sa va dau o veste frumoasa!
Carminabulina e !
Felicitari!
Andreea lui
Andreiut Puiut
Amonar spune:
CAMI
Te cred si eu ca ai avea nevoie de putina rasuflare....in Romania. Eu asta fac cand ma duc la ai mei, las aproape totul pe mana lui mama iar eu sant iarasi fiica lui mama, adica cea care nu facea nimic in casa.... si-i tare bine!!!!!Am zis ca daca e sa vina si al doilea o aduc aici ca nu stiu daca m-as descurca...
MITI
Mersi de intrebare. Pai ce sa va spun de Kailan...are un par...tot e carliontat, are parul meu, eu am fost foarte creata cand am fost mica. si acum..numai ca il mai intind eu sa arata cat de cat normal...L-am tuns vara trecuta chel si a crescut un par mai puternic si mai des.
In rest, cunm am spus e (inca) copil cuminte, adica daca mama ii explica de ce nu e bine ceva, nu se opune cu vehementa sau incapatanare..inca..Dar nici nu-l prea bat la cap cu morala. De obicei cand nu vreau sa faca ceva ii ofer alte alternative si uita pe moment de celalalt lucru sau activitate.
Are un ritm destul de bine stabilit, dar asta pt ca si mie imi cade bine. Dimineata la 6 trezirea, mancam (nu mai mananca lapte de vreo 2-3 luni), ii dau iaurt cu cereale sau paine cu branza, nu demult ii fac suc de portocale proaspat (am cumparat o masina de facut suc de fructe si legume, e o MINUNE!!). Pe la 9 il apuca somnul, cateodata se cere singur la culcare, spunand "nani, nani" si isi cere plapluma pe care a mozolit-o la toate colturile si e "obiectul favorit" cand e miorlait. Doarme vreo 2 ore. Pe la 12 sau 1 ii dau mancarea calda, pe care eu i-o fac proaspata in fiecare zi. Nu mananca altceva decat cartofi, din pacate...am incercat orez, macaroane..dar nu vrea. La mama a mancat in schimb omleta nsi mamaliga ceea ce ma bucura enorm....ca mai variaza si el. In schimb portia de legume e sfanta.,..broccoli si morcovi mananca foarte bine. Nu de mult, i-am spus la masa ca daca mananca morcovi se face mare, mare...mai mare decat tata..si de atunci se uita in lingurita sa vada daca ii pun si morcovi. Chiar ii cere! E o figura
De obicei dupa masa de pranz avem program de afara..ori il iau cu mine la cumparaturi, mergem intotdeauna cu masina ca la noi in sat nu avem magazine. Ori facem o plimbare cu caruciorul sa vedem animalele.
Dupa-amiaza, suntem acasa si ii dau drumul la Tv unde sunt programe pt copii, dar nu are rabdare sa se uite. Trage cu un ochi acolo si isi face tot felul de preocupari.
Pe la 7 seara il duc la culcare. Programul asta i se potriveste de minune, vad ca s-a adaptat la el si se dezvolta bine.
Ii place foaRTE MULT sa ne uitam in cartea cu animale, ia cartea, vine si se aseaza la mine in brate, iar eu il intreb "unde-i ursul, unde-i cutare..samd...si el imi arata cu degetul fiecare animal in parte. Cunoaste aproape toate animalele din carte. Am cunmparat-o in Romania, cu animale de pe toate continentele.
Spuneam ca e lipicios pt ca ii place sa stea la mine in brate si se intoarce cateodata sa ma pupe sau se inghesuieste la mine in brate si vrea sa-l pup pe cap, pe gat, pe urechi...
Am observat ca daca discut cu el ca si cu un om mare, nu am probleme (inca) cu el. Na, cam atat..deocamdata....
VIRGI
Ar fi bine ca Luana sa stea in Romania o perioada, mai schimba anturajul, aude mai des lb. Romana. Si Kailan creste treilingv, dar eu sant consecventa cu lb. Romana. Eu vorbesc numai Romana cu el cu toate ca el imi raspunde la unele lucruri in Olandeza. E normal sa faca asta pt, ca eu vorbesc cu sotul Olandeza iar sotul ii vorbeste lui Olandeza. Dar cand el imi spune "bal" eu ii vorbesc numai despre minge si tot asa. de exemplu el striga "bal, bal" iar eu ii spun "cauti mingea?". El intelege perfect la ce ma refer. De asemenea aude multa germana la Tv si afara pe strada. La despartire spune intodeauna "cius"(germana), "dah"(olandeza)si "tai-tai". Le spune una dupa alta iar lumea se distreaza....Am observat ca si daca vorbesc cu o vecina in Germana(cu toate ca inca nu o stapanesc prea bine) intelege destule lucruri.
Intr-adevar si-a dat drumul in Romania foarte mult la vocabular pt ca au fost multe persoane Romane in jurul lui.A invatat cuvinte noi pe care eu nu le folosesc...sau poate ca doar si-a dat drumul...
Eu zic, sa ramai consecventa in limba in care te adresezi Luanei. Deci numai Romana. Chiar daca esti in colectiv. Ea va intelege ca asta e limba "voastra". Eu asa fac cu Kailan. Oriunde as fi, magazin, doctor, lui ii vorbesc Romaneste iar altor persoane germana sau Olandeza. Ea va face diferenta.
Iti doresc succes si rabdare! Sa nu cazi in ispita de a gandi ca oricum nu vei reusi!! Multe mame regreta ca nu au fost consecvente si uneori e prea tarziu sa mai repare ceva. Verisoara mea din Franta a facut greseala sa vorbeasca cu fiul ei cel mare numai Franceza de mic. Mai tarziu pur si simplu copilul refuza sa accepte limba Romana. Stiu ca ea regreta iar la al doilea copil a facut altfel.
Na, ca am scris ca intr-un jurnal.....dar eu mai mult citesc ce scrieti voi...
Va pupam
Amonar spune:
ANDREEA
Ti-am trimis PM, dar nu-l vad sa apara la cutiuta cu mesaje trimise???!! Spune-mi te rog, daca l-ai primit!!!
camelia.t spune:
Carminaaaa!!!! FELICITARI!!!Sa-ti ajute Dumnezeu sa fie pana la capat de data asta si sa iasa o gutuie coapta bine pe la toamna!
Adela si piticii Fineas (28 oct 2001) si Andrei (24 mai 2006)
www.flickr.com/photos/13841405@N00/sets/72157601437566417/" target="_blank">ARDEIUL !
Irinel spune:
Carmina, ce veste frumoasa. Felicitari!! Doamne ajuta sa fie totul bine si sa vina un bebelus sanatos. Te pup.
Fetelor am trimis si cealalta carte ieri. Am trimis-o pe bucatele ca sa fiu sigura ca nu aveti probleme cu deschisul. Practic fiecare fisier e pentru cate un an al copilasului.
Virgi nu mi-as face chiar mari griji. Oricum probabil nu va vorbi perfect romaneste, dar daca tu vorbesti in continuu cu ea, sigur va vorbi destul de binisor. Si Danut la varste mai mici vorbea destul de greu in romana. Cand mergeam in concediu inceapea sa isi dea drumul, la gradi iar regresa, si tot asa. Pana s-a marit si a inceput sa le separe bine. Diferenta cred e ca noi suntem amandoi romani si vorbim amandoi romana cu el, plus ca nu ii dau voie sa vorbeasca decat in romana in casa. Stiu ca e bine sa vorbim cu ei mereu in aceeasi limba. Nu e o problema pentru ei sa invete de mici mai multe limbi, atata timp cat nu sunt confuzati. De ex, daca tu vorbesti cu ea in romana, sa nu ii vorbesti niciodata in engleza, la fel, daca tati ii vorbeste numai in engleza,sa o faca tot timpul... Mai conteaza cred si cat timp petrece la gradi. Danut vorbeste bine romana, dar tot mai scapa uneori cate un cuvant in engleza si daca il pun sa spuna in romana de cele mai multe ori stie cum se zice, da cred ca in engleza ii vin mai repede uneori. Cand am fost in Romania mi s-a spus ca vorbeste cu accent si cred ca asa e, da asta chiar n-am cum sa o schimb.
Pupici.
Pupici la toate
Sa ne rugam pentru ei si sa-i ajutam sa zambeasca sanatosi:
Stefanel / Andrei/ Sonia / Darius / Teo / Ionut
Irina, Daniel (28 Mai 2004) si ingerasul Maria