Scoala step by step - opinii, experiente, pareri

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns moana spune:

dar chiar nu exista in tot bucurestiul si V-VIII step by step? caci mi se pare traumatizant dupa 4 ani de step by step sa-i arunci in jungla care e scoala romaneasca....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Multumesc pentru raspunsuri. Noi ne intoarcem la anul in Romania si nu stiu unde sa-l dau pe fi-miu la scoala. Ce povestiti voi seamana destul de mult cu sistemul de aici, care are avantaje si dezavantaje. Aici insa toti copii merg in acelasi tip de scoala pe cand in Romania ma gandesc cum vor reactiona copii din 'step by step' cand trec la sistemul traditional de invatamant,trecere care inteleg ca se face mai devreme sau mai tarziu.

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cred ca problema nu e doar trecerea la a5-a in sitem clasic. Hai sa zicem ca se face pana intr-a 8-a, dar la liceu? In viata, concurenta e si cu ceilalti, nu numai cu tine insuti. Pana la urma trebuie sa traiesti intre ceilalti. Nu ridic statuie sistemului clasic de invatamant. Ma deranjeaza cumplit rigiditatea, statul in banci atatea ore, faptul ca nu fac sport la ora de sport si "lucru" la ora respectiva si ma gandesc cu groaza ca de la anul va trebui sa incep sa caut scoala pt baiatul meu cel mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura XXX spune:

Cornelia, nu sunt din Bucuresti. Am avut parte de la DD de doua Doamne invatatoare super (atat ca pregatire cat si ca oameni) dintre care una preda in acest sistem de 8 ani (deci ai treia generatie) si este si autor de manuale. Nici noi n-am fost prea incantati in clasa intai dar dupa primul an incepi sa vezi efectele. Faptul ca toti copiii din clasa au invatat (prin exemplul Doamnelor) ca daca un copil e indisciplinat si/sau are probleme trebuie AJUTAT NU RESPINS mi se pare extraordinar pentru o scoala de stat (si e un simplu exemplu).
Am inteles ca o parte din clasa a fost si la gradinita step, dar nu e obligatoriu. Intr-adevar in clasa I pana prind copiii ideea cu sistemul de centre si se ajunge cat de cat la acelasi nivel de cunostinte nu prea lucreaza la centre (de stiinte, matematica, constructii, arte si limba romana), ci in grup.

Laura cu de 7 ani si jumatate (clasa a IIa) si baietzei

AJUTOR SI RUGACIUNE PT. CRISA www.crisa.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura XXX spune:

MINUSURI as zice eu ca sunt:
-intr-adevar si noi lucram suplimentar, in clasa se insuseste materialul diferit, in mai multe moduri si in timp mai lung, asa ca acasa...
-nu avem timp de extrascolare (ca multi copii de la traditional)
-asa e, suntem priviti ca o clasa de copii de bani gata (sunt si parinti care-i aduc aici pentru ca muncesc pana la 4-5 seara) si nu e asa. Dar e clar ca un an in sistem step-by-step (fie gradi sau scoala) costa mai mult ca unul clasic (asta in afara de catering etc). (insa tocmai citeam ca la sc. particulara costa 15000RON pe an

anya ai dreptate intr-un anumit sens, dar printr-a opta copiii devin destul de puternici (sper eu) sa faca fata 'legilor junglei'

AJUTOR SI RUGACIUNE PT. CRISA www.crisa.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CORNELIAP33 spune:

Anya, vei incepe scoala sau grupa pregatitoare de la scoala??!!
Pe mine, noua lege a invatamantului aflata pe site-ul MEdC, spre dezbatere publica, m-a determinat sa-mi fac probleme si sa ma gandesc unde dau copilul la scoala..., pentru ca altfel imi propusesem sa mai asteptam un an pana cand Rares va deveni, eventual, mai matur, mai integrat in viata de zi cu zi, mai... putin diferit. Asta e si motivul pentru care as dori cat mai multe informatii despre step by step.

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank">Ajutati-o pe Ema!

"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns torna spune:

Si pe mine ma intereseaza sistemul step by step, inca de cand am auzit de el, nici nu aveam copii inca. Mi s-a parut o alternativa educationala interesanta, acum cu atat mai mult, chiar daca mai avem pana la scoala, n-am ajuns nici la gradinita.

Am intrebat mai multi parinti care au avut copiii la step by step si ca in orice privinta, parerile au fost impartite.
Unii au fost supermultumiti, multumiti si dupa intrarea copilului in clasa a cincea cu examen, la un liceu bun, se pare ca adaptarea nu a pus nici o problema.
Altii nu au avut aceesi parere, chiar au schimbat copilul dupa clasa I la sistemul traditional. Au spus ca nu erau multumiti de achizitiile copilului, caietele de lucru erau pline de greseli necorectate, copilul nu voia in ruptul capului sa mai lucreze acasa zicand ca le-au zis clar de la scoala ca nu e nevoie sa faca teme acasa.
In concluzie, cred ca si aici depinde atat de copil cat si de invatatoare, ca peste tot. Dar macar poate (?) ca in majoritate se selecteaza invatatoare talentate si sper ca instruirile lor sa nu fie de mantuiala.
Am sa incerc sa urmaresc evolutia unor copii care au fost la step by step pana la liceu, mai avem timp pana ajungem noi la scoala.

Parerea mea de la distanta este ca sistemul are mai multe plusuri decat minusuri. De la abordarea copiilor si atmosfera creativa, pana la programul lung de scoala, bun pt. parintii ocupati. Aici ar trebui sa-si gaseasca locul si un copil timid, pe care scoala clasica l-ar coplesi si ignora, dar si unul indraznet, care ar trebui sa invete sa ii asculte si pe ceilalti. Sper ca nu e doar teorie.
Si evitarea unui sistem concurential crancen cred ca e o atitudine potrivita pt. varste fragede (ce tragedie era pe vremea mea daca luai un 9 si ratai premiul I, de parca asta trebuia sa conteze si nu stimularea dragului de invatat).
Nici cu trecerea la clasa a V-a nu cred ca e problema, in fond ar trebui ca sistemul sa-i faca pe copii f daptabili. Nici trecerea de la gradinita la scoala nu e usoara si copiii sunt mult mai mici.

Ca minusuri- s-a creat o imagine ca step by step e mai mult o moda pt. parintii cu bani, ca sunt multi copii prea rasfatati, cu atitudine deja de copii de bani gata. Sper ca e doar o impresie izolata si cei care sunt deja la step by step sa o infirme.

Am si cateva intrebari. Am inteles metoda lucrului pe centre, cred ca e o idee interesanta, dar ma intreb daca e un lucru bun ca centrele sunt in aceeasi incapere. Reusesc copiii sa se concentreze sau sunt distrasi de discutiile invatatoarei de la alt centru? Cum le preda invatatoarea? Sta cu copiii la masa? Folosesc tabla (o au?)? Intotdeauna am compatimit elevii din mediul rural care sunt nevoiti sa lucreze in clase simultane. E cam acelasi lucru, nu? Poate ma mai lumineaza parintii care sunt in tema si de ce nu, poate si vreo invatatoare.
Inca ceva. Ce fac copiii dupaamiaza? Cum se deosebeste lucrul de dupaamiaza de cel de dimineata, am inteles ca stau tot cu o invatatoare.

Mult succes scolarilor si viitorilor scolari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cornelia, eu mai am un an de gradi, Matei e de ianuarie 2003, asa ca va merge la scoala la 6 ani si 8 luni in prima clasa, cum s-o chema ea - pregatitoare sau a 1-a. Sub varsta de 6 ani mi se pare inuman sa fie tinuti in banci cate o ra, fie ea si de 40-45 de minute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Eu vreau doar sa-ti dau un sfat. Daca te hotarasti pentru sistemul step by step, umbla la toate scolile pe care "le ai in vizor" si vezi care este conceptul adevarat. Pentru ca sunt scoli care aplica sistemul, iar altele care nu il aplica. Un coleg este total nemultumit pentru ca de fapt clasa respectiva nu functioneaza ca step by step ci mai degraba ca un afterschool. Adica dupa amiaza nu au nici un fel de activitati. Meniul de pranza este mereu acelasi, pulpe de pui cu cartofi prajiti, incat este nevoit sa-i dea copilului mancar ela el. Dupa amiaza ar face doar temele, dar nici pe alea nu le termina. Practic copii aia stau 8 ore pe aceleasi scaune, fara sa faca nimic "altfel".

In ce priveste trecerea de la sistemul step by step la cel clasic, mie mi se pare exagerata problema. Sincer, nu am auzit pe nimeni care sa intampine astfel de probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CORNELIAP33 spune:

Multumesc filifteia pentru sfat. Sunt absolut de acord ca desi principiile din ghidul lor sunt ok si par cu mult mai bune decat cele ale invatamantului traditional, pana la urma ramanem la problema oamenilor care aplica respectivele principii. Va trebui sa ajung cat de curand la scoala care are clase step by step in sectorul 3 si sa cunosc ceva parinti ai copiilor care fac scoala in astfel de clase, sa cunosc chiar si niste invatatoare ale acestor clase.
Mi se pare a fi potrivit acest sistem pentru pustiul meu, dar daca nu se aplica cum trebuie si nu gasesc cadre didactice cu har, suflet si dorinta de a face ceva, atunci nu merita...

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank">Ajutati-o pe Ema!

"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Mergi la inceput