Scoala step by step - opinii, experiente, pareri
Am citit de curand un material despre cum se desfasoara activitatile in clasele step by step - ciclu primar.Mi s-a parut destul de interesant si destul de potrivit pentru Rares care nu colaboreaza prea bine la activitatile "cu turma". E individualist, ametit si face doar ce-i place lui!![]()
Acum as dori, daca exista pe forum parinti ale unor copii care urmeaza/ au urmat scoala in astfel de clase,opiniile acestora pentru a putea intelege ce este de fapt step by step, cum se desfasoara activitatile de fapt, practic, rezultate, mod de adaptare in clasa a V-a la programul normal de invatamant..., si orice alte lucruri considerati utile...
Am vazut ca exista cel putin o scoala pe sector in Bucuresti care are astfel de clase (sectorul 3, 4 si 5 au chiar 2-3 scoli cu clase step by step).
Astept cu mare interes opiniile, experientele, parerile voastre.
Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii
www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank">Ajutati-o pe Ema!
baiatul meu merge la scoala step, in cls I.
am ales acest sistem pt consider ca are unele avantaje:
- sta la scoala pana la 4pm, isi face 'temele' acolo, la ei se numeste consolidare;
- atmosfera in clasa este mai putin sobra, de ex doamna nu le corecteaza pe caiete cu rosu, ci cu verde, cica rosu are un impact negativ asupra copilului...
- au o ora/ 30 min in fiecare zi in care prin rotatie cate 2-3 copii stau pe 'scaunul autorului' si povestesc evenimente deosebite care s-au petrecut recent in familie
una peste alta, eu sunt multumita. la noi pt pauza de pranz am optat sa se aduca masa de la o firma de catering, platim 5,5 lei/ masa.
lectii acasa nu prea are, doar ii mai dau eu suplimentar daca are multe greseli in ce a lucrat la scoala.
ca dezavantaj nu pot sa mentionez deocamdata decat ca doamnele nu prea reusesc sa se impuna dpdv disciplinar in fata copiilor: sistemul step nu le permite pedepse, nu ii pot lua de urechi, certa, etc...
pana la urma am convenit la sedinta cu parintii, de comun acord, ca doamna sa scrie mesaje intr-un carnetel cand copilul face ceva rau si in cazul asta 'pedeapsa' sa fie ca va trebui sa aduca la scoala un joc/ jucarie preferata, care ramane la scoala pana la finalul semestrului si daca comportamentul copilului s-a corectat o va primi inapoi, dc nu le ducem la o casa de copii, ca donatie...
tot ca un potential dezavantaj ar fi adaptarea la sistemul din clasa a 5-a, dar eu una nu cred ca ii va fi mai greu decat altor copiii care fac cls I-IV in sistem clasic. cel putin, asa sper!
_
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000) si
Vineri, 13 (iunie, 2003) poze cu frumosii mei (si nu numai
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
CORNELIAP33 spune:
Multumesc mult anamaria pentrui interventia ta.
Ma bucura ca ceea ce scrii se potriveste cu ceea ce prezinta si materialul despre sistemul de invatamant step by step pe care l-am citit eu(programul, scaunul autorului, lipsa temelor, consolidarea cuniostintelor)
Mi-a placut foarte mult si "pedeapsa" la care v-ati gandit
.
Cred ca va avea impact, daca parintii vor fi corecti si vor aduce la scoala chiar jucaria preferata si nu una mai putin interesanta.
Ce as vrea sa te intreb este daca au o singura invatataoare sau doua, si daca aceste persoane sunt invatatoare specializate intr-un anume fel in acest sistem de invatare sau nu.
Inca o data multumesc.
Fotografii
"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."
anamaria spune:
doamnele sunt invatatoare tinere, la 25-30 de ani.
in fiecare an fac cursuri de specializare. desigur ca nu au nu stiu cata experienta, dar se straduiesc...
_
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
simali spune:
quote:
au o ora/ 30 min in fiecare zi in care prin rotatie cate 2-3 copii stau pe 'scaunul autorului' si povestesc evenimente deosebite care s-au petrecut recent in familie
quote:
"Scaunul Autorului" mi-a atras in mod deosebit atentia. E un program la cre copilul zice din casa ?????
alice
Laura XXX spune:
Cornelia am si eu o 'taurasa' careia ii place mult ce fac ei la step, mai ales acele puncte pe care le-ai descris. Cred ca nu vei sti 100% sigur ca ai ales bine decat dupa ce vei vedea cum evolueaza Rares, eu m-am gandit de multe ori 'ar fi fost mai bine la traditional? dar daca...?' dar acum m-am lamurit. Comoara mea creste bine, gandeste din ce in ce mai matur si face progrese constant, fara sa simta ca nu este la nivelul lui cutare sau cutare din clasa.
Acum suntem in clasa a II-a dar din cate stiu nu mai sunt probleme nici dupa clasa a 5-a - sunt din ce mai multe cadre pregatite special pentru step si cu multa experienta.
Cred ca totul se reduce la a afla ce iti doresti pentru Rares - o clasa unde sa acumuleze cunostinte, sa fie evaluat din exterior, sa se raporteze mereu la concurenta - sau un mediu unde sa se stie evalua singur si stimula singur spre invatare.
mami zen
scaunul autorului este acea activitate de dimineata unde copiii impartasesc ce au invatat nou acasa, ce face fratiorul mai mic si pe unde-au mai colindat ca sa nu se agite in timpul activitatilor la centre. Copilul se simte important, ca participa activ in clasa - si este apreciat (felicitat) de colegi in functie de cat le-a placut.
Laura cu
7 ani + 6 luni 

AJUTOR SI RUGACIUNE PT. CRISA www.crisa.ro
CORNELIAP33 spune:
Multumesc mult Laura.
Vazand ca nu sunt prea multi cei care scriu la acest subiect mi-am, zis ca n-am inteles eu prea bine conceptul..., dar poate nu e chiar asa. Mie mi se pare foarte ok acest sistem de invatamant, net superior celui traditional si cel mai important,foarte potrivit pentru Rares.
Rares nu este un copil comun. Un psiholog cu ceva timp in urma mi-a spus ca are o inteligenta superioara pentru varsta sa, lucru care m-a speriat de-a binelea. Nu stiu exact daca este sau nu foarte inteligent, dar e clar ca nu este un copil obisnuit si nu se comporta ca toti ceilalti.Iar ce ma inspaimanta cel mai mult referitor la iminenta incepere a scolii este chiar aceasta concurenta care incepe foarte de devreme, din primele grupe de gradinita. Rares nu concureaza cu nimeni, Rares are ritmul lui, temele lui de interes si daca ceva nu-l intereseaza, la acea activitate nu participa. Daca toti se inbulzesc sa arate ce bine stiu, ce bine fac, etc... el se retrage. La ultima serbare, desi stia toate colindele, nu a cantat deloc. L-am intrebat de ce nu canta. Mi-a zis "toti colegii mei cantau si cativa tipau foarte tare. Ce rost avea sa mai cant si eu, oricum era o serbare ratata!"
El de exemplu nu agreeaza desenul, coloratul sau scrisul. atunci cand coloreaza mazgaleste mult peste contur, la scriere face doua, trei litere si mazgaleste... isi pierde rabdarea. Copii sunt extrem de rautaciosi si-l tachineaza. Educatoarea considera ca aceste tachinari l-ar putea ambitiona sa se straduiasca ma mult, el insa e sensibil si foarte ranit ca e tachinat, ca nu are prieteni, etc. Nu este deloc ambitios! Acum doua zile, fara sa-i ceara nimeni a luat o foaie de hartie si si-a scris singur numele cu litere de tipar, desi niciodata nu a vrut sa scrie vreo litera.
. Face ce vrea, cand vrea si cel mai important nu suporta sa i se impuna ceva. Dar m-am lungit povestindu-va despre Rares, subiectul fiind altul...
Ideea este ca pentru un astfel de copil, cel putin, mi se pare mult mai potrivit acest sistem de invatamant, mai putin rigid,
Astept in continuare opiniile, experientele voastre.
Fotografii
"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."
CORNELIAP33 spune:
Laura, esti cumva din Bucuresti?
La ce scoala mergeti?
Fotografii
Cricor spune:
Am si eu o intrebare? Doua de fapt.
Programa este aceeasi ca la celelalte scoli? Sistemul 'step-by step' este de stat sau e privat si acreditat de ministerul invatamantului?
Corina
daliaailad spune:
quote:
Originally posted by Cricor
Am si eu o intrebare? Doua de fapt.
Programa este aceeasi ca la celelalte scoli? Sistemul 'step-by step' este de stat sau e privat si acreditat de ministerul invatamantului?
Corina
Programa este aceeasi si sistemul e implementat de mai bine de 10 ani. Fetita mea e in clasa I la step. Nu sunt foarte incantata dar sper sa ne descurcam bine pe parcurs. Avem teme pt acasa si lucram si suplimentar.
Mi se pare ca lucreaza putin pentru cate ore sta la scoala si ne ramane destul de mult de completat acasa. Nu e usor pt un copil de clasa I sa lucreze pana la 7 seara, chiar daca orele de la scoala sunt mai relaxate decat le-am avut noi.
CORNELIAP33 spune:
quote:
Programa este aceeasi si sistemul e implementat de mai bine de 10 ani. Fetita mea e in clasa I la step. Nu sunt foarte incantata dar sper sa ne descurcam bine pe parcurs. Avem teme pt acasa si lucram si suplimentar.
Mi se pare ca lucreaza putin pentru cate ore sta la scoala si ne ramane destul de mult de completat acasa. Nu e usor pt un copil de clasa I sa lucreze pana la 7 seara, chiar daca orele de la scoala sunt mai relaxate decat le-am avut noi.
Bia http://by.lilypie.com/X8XZp2.png
Andrei http://b1.lilypie.com/Ck8qp2.png
Chestia cu temele nu mi se pare corecta. Cel putin nu intra in principiile acestui sistem de invatamant.
Cred ca desi sistemul este destul de bun siprincipiile sale sunt ok, conteaza foarte mult, ca peste tot de altfel de om, omul care trebuie sa aplice principiile. O pate face bine, cu aplecare sau nu, poate avea sau nu har, etc.
Delia voi sunteti din Bucuresti?
Cricor uite aici materialul pe care l-am citit eu despre acest sistem de invatamant si care m-a incantat, as putea spune. http://www.scoalaparintilor.ro/scoala/cum-arata-o-zi-in-clasa-step-by-step-2.html si http://www.stepbystep.ro/ghid/ghid.doc
Fotografii