Povestile...de groaza..pt. copii...
Raspunsuri - Pagina 4
dianocica spune:
fiti va rog atenti putin
pana cerul e senin
ca daca se-ntuneca,
parca vad, veti spune ca
aceasta poveste adevarata
este toata inventata,
iar eu stiu precis ca nu e.
deci, pe-un fir de cararuie,
intr-o buna zi de vara
tocmai catre seara
cobora scufitu' rosu
dealu' catre tata mosu.
am uitat sa va mai zic
tata mosu' e bunic.
are o casa mica-mica
intre salcii pe-o valcica
si-o gradina
ce-o munceste cu-o albina
si-un tractor cu elice la motor.
o data pe saptamana
tata mosu' vrea smantana
de-aia, el , scufitu' rosu
merge sambata cu cosu'.
cos in care, mai aflati,
pune si vreo doi carnati.
deci, in ziua de mai sus,
ii ducea ce-avea de dus
cand deodata, zdupa-zdup,
sare dintr un lan un lup
maaaare, cu o coama pe spinare
ca un fel de fierastrau
zau!
dar c-o voce mica, mica
suspinata, subtirica
sa se creada -zicea el-
ca e miel.
scufitu' rosu n-a vrut sa creada ce voia
ma, te bat pana te rup
tu esti lup
a soptit
si c-un deget indoit
PAC! i-a dat un bobarnac.
pana numar pan'la trei
sa dispari din ochii mei
a strigat scufitu' rosu
si a lasat in iarba cosu'.
pan' sa-nceapa a numara
lupu' nici nu mai era.
Autor: Neagu Nicolae (cred ). si asta e bulita la sfarsit da' mai putin
diana si david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda
dianocica spune:
undeva
intr-o padure
cu alune, fragi si mure
si-un izvor
cat o ata de mosor,
daca nu ceva mai mare
insa..cine sa-l masoare,
de la talpi pana la nas
fara rigla si compas.
sade capra-n casa noua
nici n-o ninge,
nici n-o ploua.
vorba vine cum c-ar sta
ca mai mult e pe valcea
fiindca iezii,
cucuieti,
trei la numar,
toti baieti
vor macese si bureti.
alteori, vor leustean
si-atunci umbla pe tapsan
sau, sa zicem, miez de nuca
si-atunci umbla ca nauca
nestiiind de un' s-aduca.
cand si cand, cei trei vor sare.
capra nu le da ca n-are,
insa cumpara din piata
de la oaia precupeata
care-i vinde si verdeata.
intr-o zi ce-i da prin cap?
tocmai rontaia un nap
si-avea mintea foarte clara.
ce-ar fi sa ma duc la moara?
cat stau astia mici in pat
eu m-am dus si-am macinat,
pana careva ma striga
am si pus de-o mamaliga.
vorba bine nici n-a spus
c-a luat traista si s-a dus.
moara e mai jos pe rau
macina cinci zile grau
si porumb duminica.
luni nu macina ca sta.
era ziua de porumb
lume multa...pana-n damb,
era gata sa renunte
da' venise cu graunte.
cand sa bage boaba-n cos
hop apare Mos Cocos
care zice c-a vazut
urme de bocanci de lup
printre fragi si printre mure
catre casa din padure.
sare capra ca din pusca
gand de spaima parc-o musca
nu cumva ...????
iar cocosu-ngaima DA!
sare gardul,
moara,
sura,
cade-n cap
se da de-a dura,
se repede pe carare
si de-a dura
si-n picioare
behaind:
daca-l prind il bat de-l sting!
cand ajunse-n pajiste
usa casei - vraiste.
si-a urlat ingrozitor
iesi afar' ca te omor!
in camasa si-n nadrag
a iesit cel mic in prag
iedul caprei cel mai drag.
ea l-a luat,
l-a mangaiat,
l-a pupat,
l-a-mbarbatat,
dupa care l-a-ntrebat:
-unde-i lupul?
-l-am papat!
diana si david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda
Donia spune:
quote:
Originally posted by dianocica
eu nu am nici o problema cu moartea in sine. dar cu imagini grotesti, cu sadisme..cu chestii din astea nu ma impac. sau chestii inutile de gen calcatul motanului cu masina. de ce?
De ce? Ca n-ai citit capra cu trei iezi la vremea potrivita
Eu am adaptat povestile in functie de varsta. La 2 si 3 ani nu povesteam ca mama vitrega cerea inima Albei ca Zapada, ci ca vanatorul a dus fata in padure unde ea si-a facut prieteni si a gasit o noua casuta. Dar la 5-6 ani e OK cu versiunea adevarata, intelege ca mama vitrega e o faptura rea (si pot sa ma folosesc de personajul asta pentru a-i explica alte lucruri, cum ar fi relatiile cu strainii).
Dar cu adevarat iubeste povesti pe care le-am inventat eu pentru ea, cum ar fi "Kiki Riki si Lena balena" (asta de la DC mi se trage ) despre doi frati balena, si povesti cu curcubeul... ar trebui sa le scriu... uneori imi spune care trebuie sa fie personajele principale si intriga pe scurt, iar eu trebuie sa urzesc firele povestii.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
dianocica spune:
donia roxana are dreptate. ia pune tu mana si scrie povestile alea. poate se mai inspira si altii, adica eu
diana si david 03.12.06
Monicabb spune:
M-am amuzat copios la subiectul asta...
Pentru ca mie imi plac foarte tare povestile am primit cadou de la sotul meu 'Povestile Fratilor Grimm', mi-a scris si o dedicatie: "Iubitei mele Monica, o poveste in care suntem si vom fi..., etc."
Aici sa vedeti povesti de groaza. Baietii astia au avut o problema. Eu ca adult mor de ras de altfel, dar nu i-as citi copilului meu in veci asa ceva.
Fragmente pentru exemple:
'...Mortul insa i-a strigat:
-Am sa te sugrum.
-Ce? a raspuns tanarul, treci indata inapoi in sicriu!
L-a ridicat, l-a aruncat in sicriu si a trantit capacul deasupra...'
(Povestea celui ce a plecat in lume ca sa invete ce-i frica)
sau
'...
-Buna seara, mama!
-Buna seara, Hans! Unde ai fost?
-La Gretel.
-Si ce i-ai dus?
-Nimic.
-Si ea ce ti-a dat?
-Nu mi-a dat nimic. A mers cu mine.
-Si unde ai lasat-o?
-Am legat-o cu o funie, am dus-o in staul si i-am dat iarba.
-Ai facut o mare prostie Hans. Trebuia sa-i daruiesti priviri, ochi plini de iubire.
-Nu-i nimic, asa am sa fac.
Hans s-a dus in staul, a luat viteii, oile, le-a scos ochii si i-a daruit lui Gretel. Gretel s-a suparat, si-a taiat funia, a fugit din staul si s-a casatorit cu Hans.'
(Hans cel istet)
sau
'...Domnul Korbes, innebunit, incepu sa urle si vru sa fuga in lumea larga. Cand ajunse la usa, piatra de moara il lovi de moarte. Se pare ca domnul Korbes era un om foarte rau, asa ca si-a primit pedeapsa.'
(Domnul Korbes)
Mai vreti?
Monica, mama lui Dragos (6 decembrie 2006)
try spune:
quote:
Originally posted by dianocicaquote:eu nu am nici o problema cu moartea in sine. dar cu imagini grotesti, cu sadisme..cu chestii din astea nu ma impac. sau chestii inutile de gen calcatul motanului cu masina. de ce?
Originally posted by try
La inceput afla de moarte dintr-o poveste, apoi de la o ruda indepartata sau din discutiile noastre de adulti si tot asa, iar cand va veni clipa sa se confrunte direct cu moartea cuiva drag, sa poata face fatza. O privesc oarecum ca pe o pregatire emotionala in timp. Nu pot fi de acord nici cu ideea unei protectii depline fatza de astfel de evenimente, emotii pt ca altfel, un eveniment ulterior care li se va intampla lor direct, poate fi cauza unui soc mare pt ei.
Mi se pare oarecum firesc ca asa cum ii invatam sa se bucure si sa zambeasca, asa trebuie sa-i invatam sa faca fatza si celor mai putin placute-n viatza. E mai bine sa-i pregatim noi cum sa priveasca anumite aspecte neplacute din viazta decat sa-i lasam pe ei sa si le explice cu puterea mintii pe care se intampla sa o aiba in momentul respectiv.
diana si david 03.12.06
ei, sadismele alea nu le accepta nimeni. Nu am auzit pana acum mamica sa zica ca e ok cu pasajul din capra cu trei iezi cu manjitul peretilor cu sange. Asta e de la sine inteles ca e respins de orice mamica, oricat de vederi largi ar avea. Restul se discuta si sunt chestii subiective.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
dianocica spune:
try [ai vezi ca la inceputul subiectului au raspuns mai multe fete care nu aveau nici o problema cu cruzimea. deci se poate si asa :(
diana si david 03.12.06
loryi1974 spune:
Copilul trebuie sa invete sa faca deosebirea dintre real si imaginar.
Chiar daca i-am citit toate povestile incriminate aici,nu am amenintat-o niciodata cu "bau-bau" de exemplu ,am ajutat-o sa faca deosebirea dintre ce este real si ce este imaginar,m-am straduit mereu sa-i spun adevarul.
M-am straduit sa-i explic si ca exista diverse variante ale unei povesti,dar ea a vrut sa afle care este varianta adevarata si,plecand de la aceasta,citim si celelalte variante si face deosebirea.
In plus,eu ii citesc cam o jumate de ora in fiecare seara de la mai putin de un an(are 5 aproape) si,daca i-as fi citit numai Winnie,s-ar fi plictisit.Asa am trecut prin Grimm,Perrault,Andersen,Ispirescu,Caragiale(cu Bubico etc.),Creanga,povesti populare,legende,poezii.I-am citit ,in reprize,si Nosov cu "Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai".
In acest moment ,citim o varianta mai scurta si adaptata pentru copii din "O mie si una de nopti".
Este fan al dinozaurilor,ii cunoaste pe toti si am citit cateva carti despre lumea lor.Iubeste si Atlasul Zoologic,sunt seri in care trebuie sa trecem prin el neaparat.
Mai nou,plecand de la povesti folosim harta si ii spun cate ceva despre tara sau orasul in care se desfasoara actiunea.
Ii citim si povesti din colectia "ladybird tales",in engleza direct si a inceput sa retina fragmente sau folosim foarte mult revistele "Toupie","Topogan" in franceza cu povesti scurte,jocuri multe ,autocolante etc.
Pot doar sa constat ca are un vocabular extraordinar pentru varsta ei folosit corect(daca o intrebi ce inseamna un cuvant,ti-l explica).La gradi ,la intrebarea clasica "ce vreti sa va faceti cand veti fi mari" ,a raspuns "paleontolog".Educatoarea a intrebat-o ce inseamna asta si copilul i-a explicat.Bogatia de povesti i-a dezvoltat si imaginatia si creativitatea.
Si chiar daca multi parinti nu sunt de acord,noi am lasat-o sa deseneze peretii si pe alocuri sunt chiar reusiti,mai ales in ultima vreme cand deseneaza peisaje si animale.
Eu personal am ce am cu povestile sau ce or fi ele cu Barbie si alte asemenea personaje.
Singura poveste pe care am citit-o doar o singura data si nu am mai fost in stare sa i-o repet a fost "Fetita cu chibrituri".
Creanga citim pentru limba folosita in primul rand.Eu sunt de parere ca o poveste gen "Capra cu trei iezi" nu poate fi citita decat in original pentru extraordinara frumsete a limbii.O asemenea poveste nu poate fi modificata fara a-i diminua din farmec.
In definitiv,viata are mai multe aspecte.Copilul trebuie sa cunoasca si raul si binele ca sa se poata apara.Si pana acum nu a dat semne ca ar fi traumatizata de povestile astea ingrozitoare.
loryi1974 spune:
Vroiam doar sa mai adaug ca ea nu prea se uita la televizor,adica nu stie cine este Andreea Marin sau alte asemenea personaje cum stiu o groaza de copii de varsta ei.Doar la desene animate din cand in cand ,in special la Willy Fogg de pe minimax(desenele acelea dupa Jules Verne).