"Sistemul sanitar"

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns puppe spune:

Eu NU sunt cadru medical, dar lucrez de mai multi ani intr-o policlinica (privata), iar inainte am lucrat si la Spitalul local.Ce salariu are la stat un medic primar, cu doctorat, cu masterat etc? Cam 24 de milioane, fara garzi. Ce salariu are o asistenta? 5,5 milioane dupa 10 ani vechime. Salarii nete.
La noi in clinica, unde nu sunt in nici un caz salarii mari, asistentele au de la 7 milioane in sus.Si e putin, dupa parerea mea.
Am avut si neplacerea sa fiu internata in spital, si la noi, si in Timisoara, si am constatat exact aceleasi probleme: dotari insuficiente spre ridicole (ca aparatura), mancare extrem de proasta, lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare s.a.m.d. Si eu platesc asigurare de sanatate, de 2 ori, fiindca lucrez si cu timp partial in alta parte, si mi-am cumparat bine-merci tot ce a trebuit cat am fost internata, de la medicamente la leucoplast. Mult-trambitata asigurare obligatorie de sanatate nu-ti da dreptul, parerea mea, la nimic. Nu stiu ce se intampla cu banii respectivi, cine-i colecteaza la nivel national, cine-i distribuie apoi in teritoriu, dar e cert ca sistemul sanitar din Romania este in coma, sau chiar in moarte clinica. Asa ca problema proastei organizari si a managementului dezastruos ar trebui sa se aplice inca de la nivelul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari.
Ca sa nu fiu acuzata ca sunt partinitoare si iau apararea medicilor din solidaritate aprox. colegiala, va rog, daca sunteti curioase, sa cititi pe site-ul Ministerului Sanatatii "emanatia" lor si a CNAS din data de 4 dec.2007, referitoare la atribuirea sumei de vreo 2.6 miliarde pt a fi cheltuita pana la sfarsitul anului pentru bolnavii cu diabet. Mai concret, ABIA ACUM s-au gasit fonduri pentru acesti bolnavi, pentru a li se face o analiza specifica (hemoglobina glicozilata), dar atentie, fondurile trebuiesc consumate pana in 21 dec.2007, asa cere Casa de Asigurari, cei care deruleaza programul respectiv. E curata bataie de joc, nu va suparati, sa fluturi prin fata oamenilor niste bani care vin tarziu, prea tarziu, si nu mai ai nici o sansa sa-i folosesti (ca unitate sanitara ma refer), in conditiile in care tot anul au fost nenumarate probleme cu lipsa banilor pentru diabetici, de la lipsa insulinei pana la fonduri insuficiente alocate pe program. Asa ca nu-mi spuneti de elucubratiile lui Nicolaescu vis-s-vis de managementul spitalelor, cand el este cel mai incompetent manager de Minister pe care l-a avut vreodata Romania!!
Scuze pentru vehementa... Inca ma revolta nesimtirea unora din posturi cheie, care nu stiu, nu vor, nu au capacitatea sa faca bine, in schimb isi iau salarii cat casa , ghiciti de unde, tot din banii de asigurari de sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meandmybaby spune:

puppe, imi place ca esti foarte obiectiva.
Sunt intr-adevar cateva maternitati private in Ro, dar am intles ca in cazul in care se confrunta cu un caz mai grav apeleaza la spitalul "mare". So...ceva de genul noi te tratam frumos, dar iti luam bani o groaza da' cam atat. Probabil ca in curand o sa poata sa faca fata tuturor situatiilor. Sper asta si trebuie intelesi deoarece costurile instrumentare si ale personalului calificat sunt mari si au inceput sa existe nu de mult timp pe piata noastra. Ceea ce nu inteleg sunt costurile FF MARI in comparatie cu salariile medii si in comparatie cu limitarea serviciilor. Peste tot in lume se numesc birth center sau case de nasteri sau clinica de nasteri si SUNT MAI IEFTINE DECAT SPITALELE. La noi este invers...ma rog.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Se face Hb glicozilata fara sa plateasca pacientul din cate stiu . Am incheiat un stagiu la diabet si in analizele gratuite aveau incluse si acestea , profilul lipidc, creatinina , uree, etc.

De ce am dat eu la medicina? Pt. ca imi place si pt. ca doresc sa fac in viata asta ce imi place , nu ce scoate mai multi bani .
daca as putea as sta in spital non stop , pe toate sectiile...o fi din cauza ca sunt pe la inceput , dar .. imi place la nebunie.

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

quote:
Initial creeata de sirimie

Avantajele sistemului de stat: oricine este angajat are dreptul la tratement gratuit, la radiografie gratuita de exemplu, la tratament gratuit pentru copii si pentru cind va fi pensionar. Ce alte avantaje mai sint?

sirimie,

Ma tem ca nu e asa cu avantajele.
Ca sa nu vorbesc teoretic am sa ma refer la un caz concret: eu!
Subsemnata sufera de PCOS. PCOS-ul (pe langa infertilitate, hirsutism si alte asemenea) datorita rezistentei la insulina duce in timp la dislipidemii, cardiopatii si diabet. In plus, datorita dezechilibrului estrogen-progesteron si alte dezechilibre probabilitatea de a face cancer endometrial si ovarian este mult mai mare. De asta PCOS-ul mai este numit si "silent killer".

Eu, pacient citit si constient de efectele pe termen lung ale bolii mele merg la endocrinolog si incercam sa tinem sub control sindromul si amanarea cat mai mult a instalarii diabetului. Doctorita mea, un medic absotult extraordinar, o doctorita tanara, pasionata de meseria pe care o practica, sufletista, comunicativa si foarte bine pregatita imi prescrie tratamentul care se aplica la nivel mondial.
DAR trebuiesc facute anumite analize periodic. Nu am sa ma apuc sa scriu toata schema ca nu asta e relevant, ci faptul ca sunt foarte scumpe fiind vorba de multe dozari hormonale. Eiiii ... si aici intervine minunatul sistem medical si avantajele de a fi asigurat la stat (asigurare pe care o platesc luna de luna ca un contribuabil constiicios). Analizele hormonale nu se mai fac la Spitalul Parhon decat la pacientii internati, ori eu si cele ca mine nu suntem de internat ci de urmarit evolutia sindromului si corelat tratamentul corespunzator. Asa ca trebuie sa ma duc la privat si sa imi platesc din buzunar absolut TOATE analizele. Si nu o data s-a intamplat sa nu mi le fac caci nu aveam banii.
Mai mult, nici macar metforminul nu mi-l poate da medicul de familie caci pt a elibera o reteta gratuita de metformin trebuie sa ai neaparat diagnosticul DIABET. Ori eu nu-l am. Eu lupt sa se instaleze cat mai tarziu. Asa ca avand "doar" rezistenta la insulina trebuie sa-mi cumpar si TOATE medicamentele.

Si stau si ma intreb ... care sunt avatajele mele de asigurat? Ca eu trebuie sa platesc din buzunar TOT!

Mergi la inceput

Pai daca nu esti internat nu primesti analizele gratuite , decat cele anuale.
Si o colega de-a mea si-a dozat hormonii , vreo 3 mil.
Eu vroiam sa-mi fac tetul pt. HPV-2 mil jumate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Xio,

Pai asta zic si eu; platesc din buzunar. Si nu-i normal. Caci eu nu fac toate analizele ca asa m-am gandit eu sa ma controlez ci pentru ca TREBUIE. Pe baza loc doctorita imi urmareste sindromul.
Si sincer cred ca este mult mai costisitor pt orice sistem de sanatate sa finanteze un nr mai mare de bolnavi de diabet decat sa ajute unii oameni sa-l previna.
Nu-i normal! Sunt bolnava si nu beneficiez de nici un ajutor de pe urma asigurarii medicale.
Iar dr-ita mea crede-ma ca face minuni descurcandu-se cu un minim absolut de analize caci realizeaza si ea ca pe toate nu mi le permit.

Mergi la inceput

Normal nu e , deloc , dar din pacate asta e situatia.....normal nu e nici sa se inghesuie bietii batrani la farmacii , dar na , daca "mai marii" au alte pareri si au uitat ed unde au plecat ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
Originally posted by gudinde
[ Doctorita mea, un medic absotult extraordinar, o doctorita tanara, pasionata de meseria pe care o practica, sufletista, comunicativa si foarte bine pregatita imi prescrie tratamentul care se aplica la nivel mondial.
DAR trebuiesc facute anumite analize periodic. Nu am sa ma apuc sa scriu toata schema ca nu asta e relevant, ci faptul ca sunt foarte scumpe fiind vorba de multe dozari hormonale. Eiiii ... si aici intervine minunatul sistem medical si avantajele de a fi asigurat la stat (asigurare pe care o platesc luna de luna ca un contribuabil constiicios). Analizele hormonale nu se mai fac la Spitalul Parhon decat la pacientii internati, ori eu si cele ca mine nu suntem de internat ci de urmarit evolutia sindromului si corelat tratamentul corespunzator. Asa ca trebuie sa ma duc la privat si sa imi platesc din buzunar absolut TOATE analizele. Si nu o data s-a intamplat sa nu mi le fac caci nu aveam banii.
Mai mult, nici macar metforminul nu mi-l poate da medicul de familie caci pt a elibera o reteta gratuita de metformin trebuie sa ai neaparat diagnosticul DIABET. Ori eu nu-l am. Eu lupt sa se instaleze cat mai tarziu. Asa ca avand "doar" rezistenta la insulina trebuie sa-mi cumpar si TOATE medicamentele.

Si stau si ma intreb ... care sunt avatajele mele de asigurat? Ca eu trebuie sa platesc din buzunar TOT!

tu nu ai inteles nimic. nene...bugetul sanatatii e unic si fix. nu ai cum sa tragi de el sa acoperi tratamentul bolilor la nivel mondial. ...aia e. ghinion.
sint 3-4 milioane ce platesc asigurari si alte 16 ce se uita si consuma. ideea e sa acoperi necesarul care este echitabil...adica sa nu crape unii ca nu au oxygen si altii sa dea 1 milion pe tratament in china...intelegi ce zic yo aici? si in sistemul actual asa se face..ala la gagautii din deal crapa pt ca unii din bucuresti sa faca tone de analize fara noima...sau tratamente boieresti prin alte tari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LILIMAR spune:

Despre sistemul nostru sanitar cred ca putem vorbi, in momentul de fata la infinit. Cred ca de-asta nici ei nu schimba nimic ca sa avem noi despre ce vorbi. Fiecare dintre cei care intra pe forum cred ca stie citeva povesti bune de transformat in filme de-alea gen "Moartea d-lui Lazarescu".Problema e ca doar discutam si nu prea facem. Maine daca avem o problema la medic nu plecam de-acasa pina nu pregatim o "atentie in plic".
In alta ordine de idei cei care lucreaza in sistemul sanitar se vaita de salarii. Cind s-au apucat de meseria asta nu stiau ce-i asteapta ? Sau in momentul in care iau mai intai plicul si dupa aceea iti spun ce ai de facut nu s-or intreba : "Mai da omul asta ce salariu o avea de-mi da si mie ?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns megbeng spune:

quote:
Originally posted by LILIMAR
In alta ordine de idei cei care lucreaza in sistemul sanitar se vaita de salarii. Cind s-au apucat de meseria asta nu stiau ce-i asteapta ?

iata o idee noua discutiile astea nesfarsite despre SPAGI, un aspect despre care nu s-a mai discutat

meg,dematei(9.02.2007)

Mergi la inceput