Paine de casa traditionala
As dori sa fac paine de casa cum mancam la bunica.
Am citit postarile la ap. de paine dar eu am nevoie de productivitate mai mare la mancaii mei.
Am googalit dar nu am gasit reteta originala(poate nici nu am incercat prea mult)in care imi aduc aminte bine ca se punea si zer;zer pe care eu il arunc dupa ce fac branzica.
Am un robot bun si sper sa-si faca treaba,acum de sarbatori cand ne delectam cu delicatese...pe paine,tare bune ar fi pe paine "ca lumea" nu pe "aeratele" pe care le gasim in magazine.
Raspunsuri
petra spune:
Painea de casa se face usor,
uite aici :
2kg. faina alba cal.I
o lingurita si jumatate de sare
3-4 linguri ulei
cam 1 litru de lichid caldut (ce poate fii zer, lapte sau apa, sau toate la un loc amestecate)Zerul este f. cum pt. ca ajuta la crecut.
1-2 lingurile zahar
drojdie - daca este proaspata se pune cat o nuca, daca ai uscata cam 2 linguri(1 lingura jumate!)
mod de preparare:
Pui faina cernuta intr-un castron asa mai mare sa ai loc unde framanta, la mijoc faci o gaura cu mana pui drojdia si zaharul si putina faina, amesteci si apoi subiezi cu lichid caldut (nu fierbinte !!!!)si se face maiaua. Daca crezi ca nut-i iese asa pune 2-3 linguri de faina, zaharul si drojdia intr-un castronel si subtiaza cu lichid, pana devine ca o smantana, Lasi un pic sa creasca pana faca cativa bulbuci si apoi incepi sa framanti cu faina , uleiul, sarea si lichidul. Lichidul nu-l pune tot deodata ci mai lasa la urma 250 ml. in caz ca este prea mult lichid sa nu-ti iasa prea moale aluatul, si daca este prea tare mai pui lichid bineinteles.
Daca pui la robot sa framante, faci maiaua separat in castronel, dupa ce a crescut o pui peste faina, ulei sisare si tot adaugi lichid admirand cum rorbotul munceste. Dupa care il lasi acoperit cu un prosop la crescut la caldut.
Se coace in tava unsa cu unt sau tapetata cu folie de aluminiu pe care tot o ungi cu putin unt.
SE pune in tava painea facuta si se lasa la cald sa creasca cam 15 min, si in tava , apoi o ungi cu ou batut si la cuptor cu ea. Este bine coapta cand este rumenita si cand bati cu degetul in coaja suna a gol.
Spor la treaba !