Voi va lasati copiii sa mearga cu colindul?

Voi va lasati copiii sa mearga cu colindul? | Autor: elyda

Link direct la acest mesaj

Eu am crescut la tara si ma duceam in fiecare an la colindat prin sat.era frumos si asta o realizez abia acum cand vad ca obiceiul s-a pierdut ,mai ales la oras.deja ceea ce am trait eu in copilaria mea la tara este pentru copii mei "poveste".anul trecut nu mi-au batut la usa inca de dupa-amiaza decat 2-3 colindatori si aceeia grabiti ca se face seara.parintii nu mai au curajul sa-si mai lase copii la colindat ,chiar si la tara s-a cam pierdut obiceiul. Eu anul trecut m-am dus cu copii mei si cu inca un baiat sa-i insotesc la colindat . Sunau la interfon(ca de...ne-am modernizat),intram cu ei in scara blocului si eu ramaneam undeva "in umbra" cat ei colindau .din 10 etaje cu zeci de apartamente daca deschideau cativa usa.cate injuraturi am auzit atunci cand auzeau de colind...parca erau jigniti si deranjati de colindatori.am ramas cu un gust tare amar si inca ma mai gandesc daca anul acesta repetam experienta...desi copii isi doresc.voi va lasati copii sa mearga cu colindul?

dana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu imi las copilul cu colinda, cu toate ca este un obicei nemiapomenit de frumos pe care l-am practicat in copilarie cu o placere deosebita.

Pur si simplu imi este frica!

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

pe-a meu nu-l mai lasa ca are 19 ani si 1,89m

da' tu de ce scrii cu majuscule?

fetele de pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Buburuza-shop spune:

Daaaaa! Si eu mi-am petrecut vacantele de iarna la tara, la bunici. Si-am mers cu colinda, cu traistuta pe umar, pe la rubedenii si la megiesi. Imi amintesc ca invatam colinde si incepeam "repetitiile" de pe la lasata secului... Si pentru ca vom merge la tara de Craciun, va putea sa se bucure de mersul cu colina si fecioru' meu. In seara de ajun, nu cred ca va merge decat la cateva case - este inca prea mititel, are aproape 5 ani si nu are "gasca"... Dar in ziua de Craciun va merge sigur cu Steaua. In fiecare seara facem repetitii... asa cum, acum vreo 40 de ani faceam eu cu mama... asa cum, acum vreo 70 de ani facea ea cu bunica...





Edit: www.youtube.com/watch?v=H7Gg1MmuWK4" target="_blank">Asta este colindul preferat al Buburuzului. L-a invatat aproape pe tot, chit ca-i destul de greu. Degeaba i-am explicat ca nu este din zona noastra, ca-i colind de gospodari, de oameni mari, adica... El o tine una si buna ca asa vrea sa mearga la colindat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

elyda - scrie te rog cu litere normale - scrisul cu majuscule inseamna tipat.



Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyda spune:

bunica pregatea la inceputul lui decembrie traista cusuta special pentru colindat si gasca noastra de copii deja discutam despre eveniment.in seara "de colindete" se strangea tot satul la intrarea in sat la gospodaria celui mai "avut si invatat" om si de acolo se pornea.la fiecare casa era cate cineva care dadea colindatorilor covrigi si eugenii.unii mai instariti dadeau si cate un pahar de vin sau tuica ...pe la jumatatea satului era asa o dstractie pe unii colindatori...noi copiii alergam in fata tuturor apoi o mai luam de la capat cateodata ca era intrecere la noi pe numarul de covrigi din traista.atunci nu realizam importanta si frumusetea acestor obiceiuri ,poate si pentru ca pentru mine erau ceva obisnuit,asa am crescut,acum cand nu se mai intalnesc ,cand copiii mei nu se mai pot bucura de ele si nu mai avem unde sa ne ducem sa le arat ce inseamna "seara de colindete,steaua ,plugusorul ,capra ,ursul ,sorcova "ma intristez si-mi pare rau ca au trecut asa de repede anii si copilaria mea...

dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Buburuza-shop spune:

Ba! La noi la tara, la cealalta tara, la bunica dinspre tata, inca mai vin copiii cu colindetele, in noaptea de 23 spre 24 decembrie. Se aduna in curtea scolii pe la 11 noaptea, vin pana la noi acasa (asa e traditia in sat de peste 80-90 de ani), colinda si apoi se despart in doua grupuri: unii pornesc "la deal" si ceilalti o iau "in devale". Spre ziua, se intalnesc din nou la scoala si isi etaleaza covrigii, dulciurile, portocalele... Anul trecut au fost vreo 40 de copii, cu acelasi:

Buna dimineaaaataaaa la Mos Ajun!

Foaie verde portocala
Noi suntem copii de scoala
Si-am venit sa colindam,
Pe la case sa uram:
Buna dimineata la Mos Ajun!

Si-am venit Si noi odata
La un an cu sanatate.
Si la anul cand venim,
Sanatosi sa va gasim!
Buna dimineaaaataaaa la Mos Ajun!


Am facut ceva "sapaturi" etno-folclorice si am aflat ca "Foaie verde portocala, Noi suntem copii de scoala" nu este nicidecum o "inventie" comunista sau "de metrou" asa cum credeam eu, ci este chiar textul original la colindetelor. Cel putin, tata asa si le amintea. Si nu pentru ca, vezi Doamne! s-ar fi de-sacralizat sarbatoarea Craciunului. Pentru ca, tot la noi in sat, s-a mers totdeauna si cu "Steaua" in ziua de Craciun si cu "Iordanul" in ziua de Boboteaza... obiceiuri crestine 100%, legate de nasterea si botezul lui Iisus.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amethyst spune:

Eu nu o las, are 4 luni

In viitor o voi lasa dar exclusiv pe la cunoscuti.
Si eu mergeam la colindat dar tot asa, ne adunam cativa copii si mergeam pe la cunostintele fiecaruia.

"Exista o infinitate de moduri prin care poti dovedi ca esti prost. E greu sa le eviti pe toate."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyda spune:

quote:
Originally posted by Amethyst

Eu nu o las, are 4 luni

In viitor o voi lasa dar exclusiv pe la cunoscuti.
Si eu mergeam la colindat dar tot asa, ne adunam cativa copii si mergeam pe la cunostintele fiecaruia.

"Exista o infinitate de moduri prin care poti dovedi ca esti prost. E greu sa le eviti pe toate."

vezi sa nu plece pe ascuns fara sa-ti ceara voie...

dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

In copilaria mea exclusiv "urbana" se mergea cu colindul. Parintii mei nu ma lasau decat daca mergea si Bogdan (vecin cu un an mai mic decat mine, dar, deh, "barbat"). Dar numai pana la ora 21. Tin minte ca luam usile si blocurile la rand. Unii nu deschideau usa (probabil parinti ai celor care nu o deschid acum sau o deschid sa injure), altii ne indemnau sa colindam si etalam tot repertoriul de 10-15 minute si ne dadeau 25 de bani. De rai ce eram, astora cu 25 de bani le infundam gaura cheii cu hartie (Doamne, ce minte mai aveam!). Dar, imi amintesc si de "nababii" care ne gratulau cu monede de 3 lei. Frumos mai era! Ajungeam acasa inghetata si uda la picioare si cadeam lata. Imi propuneam sa pandesc pe "Mos Gerila" cand vine sa aduca cadoul, dar n-am reusit niciodata. Nah, ca m-am cam intristat. Cand au trecut deja 30 de ani ?

cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Buburuza-shop spune:

Mai m-am gandit! (sic)

Copiii de-acum invata colinde la gradi si la scoala. Foarte bine si frumos pana aici. Unii chiar se aduna si merg la colindat. Buuun!

Dar... Exista un mare "DAR...". Ceea ce nu au aflat copii secolului al XXI-lea despre mersul cu colindul este faptul ca asta este cel mai bun prilej de a face pozne si nazbatii si sa scape nepedepsiti. Traditia include tot felul de glume nesarate adresate mai ales celor care nu primesc colindatorii; scosul portii din tatani si intorsul ei, de exemplu, este una dintre cele mai nevinovate! Nu mai vorbim de urarile "pe invers"!

Si-acum, problema mea: cum sa fac eu sa afle fecioru' despre toate astea? Caci nu se cade sa-l invat chiar eu, nu-i asa? Eu trebuie, macar formal, sa i le interzic! Dar ma tem ca ma pufneste rasul, amintindu-mi cate traznai faceam noi. Evident, pe vremea aceea, parintii si bunicii ne tineau cate-un discurs moralizator inainte sa plecam de acasa. Formal, bag sama, caci la maturitate am aflat ca traznaile noastre erau mici si cuminti fata de ce faceau ei cand erau la varsta mersului cu colinda.



Mergi la inceput