Voi va lasati copiii sa mearga cu colindul?
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/elyda/elyda.jpg)
elyda spune:
quote:credeam ca numai eu sunt o mama...mai "ciudata"!vad ca nu sunt singura pe lume !
Originally posted by Buburuza-shop
Mai m-am gandit! (sic)
Copiii de-acum invata colinde la gradi si la scoala. Foarte bine si frumos pana aici. Unii chiar se aduna si merg la colindat. Buuun!
Dar... Exista un mare "DAR...". Ceea ce nu au aflat copii secolului al XXI-lea despre mersul cu colindul este faptul ca asta este cel mai bun prilej de a face pozne si nazbatii si sa scape nepedepsiti. Traditia include tot felul de glume nesarate adresate mai ales celor care nu primesc colindatorii; scosul portii din tatani si intorsul ei, de exemplu, este una dintre cele mai nevinovate! Nu mai vorbim de urarile "pe invers"!
Si-acum, problema mea: cum sa fac eu sa afle fecioru' despre toate astea? Caci nu se cade sa-l invat chiar eu, nu-i asa? Eu trebuie, macar formal, sa i le interzic! Dar ma tem ca ma pufneste rasul, amintindu-mi cate traznai faceam noi. Evident, pe vremea aceea, parintii si bunicii ne tineau cate-un discurs moralizator inainte sa plecam de acasa. Formal, bag sama, caci la maturitate am aflat ca traznaile noastre erau mici si cuminti fata de ce faceau ei cand erau la varsta mersului cu colinda.
Cu drag de copii,
Buburuza
![](floare.gif)
dana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Eu pe sofia as lasa-o...da unde sa mearga?
o sa ne canta noua de Ajun, asta e...colindul ei preferat e La Vifleem colo-n jos.
daca aveam si noi un sat, era altceva.
Eu am fost la colindat toata copilaria si adolescenta. E minunat.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia si
bb Gheo
![](images/user_woman.png)
grati.ela spune:
Ozi isi va colinda bunicii, unchii si prietenii apropiati. Mama mea ii da nuci, colaci, bunica cealalta prajiturele si evident si un banut. Nu o las sa colinde vecinii pentru ca sunt rautaciosi si gandesc ca o trimit la cersit (acum cativa ani comentau pe seama unor copilasi ce-i drept mai amarati de pe scara), desi copilul ar fi fericit si numai sa o laude ca a colindat frumos.31+
AMR 8
elyda spune:
quote:mi se pare culmea rautatii sa nu vezi frumusetea obiceiului ,sa nu te bucuri de colindele copiilor din cauza ca tu judeci cu buzunarul .daca a da cativa banuti ,mere sau orice altceva pentru a-ti bucura sufletul tau si pe al copiilor ca ei se bucura de ce primesc a devenit un deranj prea mare...atunci nu stiu ce ne-ar mai putea incalzi sufletele!
Originally posted by grati.ela
Ozi isi va colinda bunicii, unchii si prietenii apropiati. Mama mea ii da nuci, colaci, bunica cealalta prajiturele si evident si un banut. Nu o las sa colinde vecinii pentru ca sunt rautaciosi si gandesc ca o trimit la cersit (acum cativa ani comentau pe seama unor copilasi ce-i drept mai amarati de pe scara), desi copilul ar fi fericit si numai sa o laude ca a colindat frumos.31+
AMR 8
dana
LILIMAR spune:
Eu tare l-as mai lasa pe-al meu sa se duca cu colindul ca-si doreste mult.A vorbit cu colegii de clasa care mai stau in apropiere, si-au facut planuri, dar pe de alta parte mi-e teama sa nu fie dezamagit de usile care nu se deschid sau de reprosuri ca deranjaza. Pe-aici pe la noi nu se mai poarta nici serbare de Craciun, ca sunt mari si nu mai cred in Mos Craciun sau ca e un obicei demodat...
simali spune:
quote:
Traditia include tot felul de glume nesarate adresate mai ales celor care nu primesc colindatorii; scosul portii din tatani si intorsul ei, de exemplu, este una dintre cele mai nevinovate! Nu mai vorbim de urarile "pe invers"!
quote:
Plus:
- turnatul apei pe presul de la usa intr-o zi geroasa;
- datul carnatilor atarnati de proprietarul la uscat cainelui acestuia;
Niciodata nu m-am simtit vinovata. Consideram ca este normal sa patesti asa ceva daca nu primesti colindatorii. Un covrig nu e mare lucru.
Eu si verisoara mea am inventat colindatul modern. Urcam ceata in masina (3 bucati) si plecam pe la preteni, rude si bunici (anuntati din timp ca venim ca sa fim siguri ca-i gasim acasa). Mama mereu ii intampina cu cozonaci calzi si ciocolata calda. Matusa face o prajitura special pentru ei. La prieteni ploua cu pungi doldora de bomboane si ciocolata.
Copiii sunt incantati si mereu ne-au primit fete vesele si primitoare.
De exemplu dupa ce colinda la mama se duc si la vecinii ei. Vecinii sunt obisnuiti deja si-i asteapta. Nu prea mai vin colindatori la noi in oras si de aceea ai nostrii sunt foarte rasfatati.
In schimb cu plugusorul - unde se dau bani - e omor. Eu nu concep sa dau bani copiilor. Mai ales cand stiu ca nu au venit la colindat, ma gandesc ca de fapt putin le pasa de traditie, sau sa-mi ureze mie "La multi ani"; vad in cetele cu plugusorul mici afceristi ahtiati dupa bani. Si nu le deschid. Am jurat: cate cete de copii ma colinda, tot atatea cete voi primi si cu plugusorul.
alice
gina_butnaru spune:
Buna fetele,
Si eu am fost la colindat cam de pe la 6-7 ani si pana pe la 15-16 cu fratele si sora mea, dar ne insotea tata. El ne-a invatat sa colindam si canta cu noi. Apoi am mai luat in grupul nostru si alti copii. De vreo 2 ori, s-a nimerit sa mergem la tara cu colindatul si acolo era gasca mare de verisori si sa te tii nenica! Era tare frumos! N-am sa uit niciodata acele vremuri. Abia asteptam sa vina sarbatorile. Mergeam si in ajunul Craciunului si in ajunul Anului Nou. La noi in familie s-au pastrat cat de cat traditiile, cand eram mici noi spuneam "Mos Craciun", nu "Mos Gerila" (poate doar la gradinita sau la scoala, cum ne invatau atunci poeziile).
Eu cred ca am sa-l las pe piticul meu la colindat, dar acum e prea mic, are doar 1 an si 5 luni. O sa incep sa-l invat sa cante un colind usor.
Pupici,
Mama lui Razvan-Andrei
Ticker
www.flickr.com/photos/21444943@N07" target="_blank">Poze Razvan
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=460bbbdd576a4f5b884f59&source=category&category_id=all" target="_blank">Filmulete
www.pampers.ro/ro_RO/baita/gallery_view.php?page=1&id=3267&from=top br / " target="_blank">Votati-mi baiatul la concurs, aici!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Anul acesta mi-am propus o nebunie. Voi merge cu fetele la Colindat.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
elyda spune:
quote:felicitari!
Originally posted by marius
Anul acesta mi-am propus o nebunie. Voi merge cu fetele la Colindat.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
![](floare.gif)
![](craciun2.gif)
dana