Mamici de Martie-Aprilie 2008 (46)
Raspunsuri - Pagina 8
ariel_7000 spune:
Luna a IX-a de sarcina
Felicitari, in curand vei fi mamica! Esti in luna a noua... Si ultima... Luminita de la capatul tunelului. Cand te uiti inapoi nu-ti vine sa crezi cum a trecut totul atat de repede. Paradoxal, cand te uiti inainte ai impresia ca mai e o vesnicie pana la ziua cea mare... Si totusi luna aceasta va trece cel mai repede dintre toate.
Modificari fizice
Faptul ca gabaritul tau este, eufemistic spus, "depasit", te poate conduce la stari dintre cele mai neplacute sau inconfortabile: muschii abdominali te pot durea datorita efortului la care sunt supusi ca sa sustina sarcina, ca de altfel si muschii spatelui, obligati sa sustina in pozitie verticala trunchiul care si-a modificat nu numai centrul de greutate dar si greutatea insasi. Articulatiile genunchilor si ale gleznelor pot de asemenea sa dea semne de durere in momentul cand te ridici de pe scaun sau in timpul mersului. In prima parte a acestei luni burtica isi va modifica aspectul, intrucat copilasul "coboara" usor spre pelvis, astfel ca fundul uterului va cobori si el.
Oboseala marcanta. Multe dintre voi s-ar putea sa va simtiti extenuate luna aceasta. Nu numai datorita oboselii acumulate pe parcursul intregii perioade de sarcina dar si datorita greutatii sporite pe care o aveti dar si epuizarii psihice care s-ar putea sa joace un rol important in lipsa totala de chef de a mai face ceva de ordin fizic. Te vei simti obosita daca mergi mai mult, daca urci sau cobori cateva trepte, sau chiar daca incerci sa te ridici din fotoliu. Si asta se va intampla cu siguranta mai ales daca nu mi-ai ascultat sfatul sa incepi sa faci exercitii fizice incepand din luna a doua!
Si mai multe nopti albe. Pe langa motivele de insomnie pe care le-am enumerat deja in luna trecuta, luna aceasta modificarea fiziologica a naturii somnului tau va avea o pondere majora: natura ti-a modificat somnul facandu-l mai superficial, pentru a te pregati sa faci fata perioadei in care bebelusul tau va avea nevoie sa-l hranesti la san, indiferent de ora din zi sau din noapte. Si nu numai asta, vei observa ca te vei scula absolut natural de multe ori pe noapte pentru a verifica daca cel mic e bine, daca e bine invelit sau pur si simplu pentru ca nu te mai saturi sa-l privesti.
O veste buna: Scazi in greutate. Desi luna aceasta copilasul tau poate castiga in greutate chiar si un kilogram, vei observa cu satisfactie, nu ma indoiesc de asta, ca greutatea ta ori a crescut infim, ori ca in mod surprinzator acul cantarului s-a oprit cu cateva liniute mai devreme. Aceasta scadere in greutate se poate datora faptului ca lichidul amniotic scade cantitativ datorita modificarilor balantelor hormonale si datorita faptului ca, urinand mai des, pierzi mai multa apa si organismul nu mai este atat de impastat.
Dificultati in confort. Poti sa observi cu usurinta ca deja ai epuizat toate optiunile pe cate le mai aveai de a gasi o pozitie cat de cat confortabila, nu numai in pat cand voiai sa dormi, dar si cand stai in fotoliu acasa sau in scaun la birou. Nu te simti confortabil sezand dar nici in picioare. Orice ai face, dupa cateva minute simti ca iti schimbi pozitia corpului. Acum intelegi de ce este absolut important sa fi inceput cat mai devreme exercitiile fizice?
Simti presiune in pelvis. Luna aceasta bebelusul tau coboara in pelvis, astfel ca poti simti dureri ascutite la baza coloanei tale vertebrale sau in dreptul pubisului. De asemnea procesul fiziologic de relaxare a articulatiilor dintre oasele ce formeaza bazinul (proces necesar oferirii unui oarecare grad de mobilitate acestor oase in vederea trecerii mai usoare a copilului prin aceasta asa zisa filiera) si care priveste articulatia dintre cele doua oase pubiene, articulatiile sacroiliace si cele dintre sacru si coccis, se va insoti de dureri, pe masura ce articulatiile se relaxeaza iar oasele se deplaseaza intrucatva de la locul lor. De asemenea intinderea ligamentelor aflate la acest nivel de catre deplasarea oaselor este insotita de durere sau disconfort pelvian. Este momentul cel mai prielnic pentru a iti continua exercitiile Kegel dar si cele de intretinere generala, desi la un grad de dificultate mult scazut. Daca durerile sunt mari poti sa faci apel la un maseur sau kinetoterapeut specializat in starile de sarcina. De asemenea capul copilasului iti apasa si mai mult pe structurile din interiorul pelvisului, astfel ca poti sa simti nevoia de a urina si mai des dar poti in aceeasi masura sa te simti mult mai constipata.
Loviturile celui mic sunt mai puternice. La fel ca in luna trecuta, bebelusul tau isi modifica forma sa de "comunicare" cu tine, astfel ca desi loviturile sale sunt mult mai rare, ele devin cu mult mai puternice, astfel ca nu rareori tresari sau te incovoi de durere cand primesti un piciorus in ficat sau in coaste.
alexutza 4 ani si
19 sapt.si ceva
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev103pf_.png
Save the Earth- it's the only planet with Chocolate!
ariel_7000 spune:
Modificari emotionale
Pentru a avea o idee asupra intensitatii starilor emotionale pe care le vei avea in ultima luna de sarcina hai sa facem un pur dar fictiv "calcul aritmetic": aduna toate emotiile pe care le-ai avut in toate cele 8 luni anterioare de sarcina si apoi inmulteste-le cu zece si vei avea masura furtunii emotionale care te asteapta in aceasta luna.
Ambivalenta extrema - Multe femei isi doresc din tot sufletul ca totul sa fie gata dar paradoxal in acelasi timp nu vor ca sarcina sa se termine. Un moment vrei ca totul sa se termine si sa poti sa-ti vezi copilasul, sa-l tii in brate si sa ii dai sa suga la san, dar in momentul imediat urmator te poate apuca frica si iti doresti ca totul sa se mai amane macar cateva zile. Ambivalenta aceasta poate conduce la o oarecare stare de anxietate pe parcursul acestei perioade de tranzitie dintre starea de a fi insarcinata si cea a fi parinte.
Sensibilitate crescuta. Luna aceasta trebuie sa stii si mai ales sa-ti anunti persoanele din anturaj ca vei fi foarte sensibila si foarte vulnerabila emotional. Te pot face sa plangi pana si o remarca absolut banala sau chiar si un comentariu bine intentionat dar impersonal, lipsit de urma de afectiune si compasiune pe care in orice moment o astepti de la cei dragi si apropiati. Poti sa fii foarte iritabila in relatia cu partenerul tau, foarte nerabdatoare in relatia cu munca ta sau cu colegii tai, deprimata de indiferenta unora dintre rude sau intoleranta in societate. Poti sa fii satula pana in gat de toate sfaturile "binevoitoare" pe care le auzi la tot pasul si doresti uneori sa fii lasata in pace sa fii singura tu si cu copilasul tau. In definitiv, asta si e bine sa faci, retrage-te si stai departe de tot ceea ce te enerveaza sau te plictiseste. Conserva-ti nervii si energia pentru momentele care au sa vina si in care vei avea nevoie de acestea.
Griji sporite. Uneori te poti scula noaptea din somn sau poti sa tresari ziua in mijlocul unei probleme pe care trebuie s-o rezolvi pentru ca iti dai seama ca nu esti pregatita pentru ceea ca are sa urmeze. Incepi din noi sa iti faci liste cu cele trebuincioase pentru copil si pentru camera lui, iti mai controlezi inca o data bagajul pentru spital, simti nevoia sa il mai suni inca o data pe doctorul tau pentru a te asigura ca vine de acasa indiferent daca se va intampla noaptea sau te apuci sa mai faci din exercitiile Kegel pentru ca ai impresia ca nu ai lucrat destul pe parcursul sarcinii asupra acestei probleme si vei fi prinsa nepregatita in momentul cel mare.
Anxietate. Chiar daca te-ai pregatit exemplar pentru acest mare examen (activitate fizica super, documentatie la zi, doctor in care ai mare incredere, exercitii de respiratie, etc.), pe masura ce momentul se apropie simti de fiecare data cand te gandesti la asta ca ti se scurge toata energia si ca te apuca o stare de frica intensa. Nu te speria, este omenesc a ne fi frica de lucrurile necunoscute si misterioase, de anticiparea unei dureri sau datorita grijilor ca ceva s-ar putea desfasura nu tocmai cum ne-am dori. Sa fim seriosi, unora ne este frica pana si de o injectie pe care trebuie sa o facem. Poti depasi frica prin tarie de caracter si prin autoincurajare (autosugestie) ca totul va fi bine. Si va fi!
Instinctul de "cuib". Luna aceasta vei observa ca, in ciuda starii de oboseala permanenta datorata sarcinii, cand este vorba de a merge la cumparaturi pentru cel mic sau cand trebuie facut ceva prin camera acestuia, natura iti da o energie si o motivatie care te face sa zbori. Activitatea aceasta fizica iti da si o stare de bine emotional, alunga plictiseala instalata de cateva luni incoace si mai ales te face sa uiti de anumite temeri care nu-ti mai dau pace. Intr-un cuvant te face sa te simti ca esti la carma evenimentelor, ca ai totul sub control. Totusi nu exagera cu treaba, poti lasa lucrurile mai grele si pe seama altora sau unele dintre cele mai lipsite de importanta si dupa ziua cand te intorci acasa cu cel mic.
alexutza 4 ani si
19 sapt.si ceva
ariel_7000 spune:
am postat incepand cu luna a V a, pt ca m-am gandit ca toate de pe aceasta ramurica ne aflam cel putin in luna asta. daca vreti, voi posta si lunile I-IV.
si mai am destule chestii intersante pe cd-ul ala, numai ca multe sunt in engleza.
astept ok-ul de la voi si trec la treaba:)
acum va pup, caci ma asteapta "degetica":)
alexutza 4 ani si
19 sapt.si ceva
rox_dox spune:
buna fetele...
ariel..multumim pt informatii...
naty, sa te protejeze Dumnezeu si sa te aduca din nou aici pe ramurica.pupici
pe mine m-a mai lasat un pik raceala...in schimb suntem cu casa cu fundul in sus..o gramada de praf, chiar daca sotul meu face tot posibilul sa stranga repede in urma sa nu stea soata in praf...
cand ma uit in jur si le vad pe toate vraiste ma apuca nebuneala..
dar stau si incerc sa imi imaginez cum o sa arate dupa ce terminam si ma mai linistesc...
mai bag cate un colind si ma gandesc ca vin sarbatorile..sper sa fie totul gata pana atunci.
bebe face si el treaba cu noi odata...e f activ si o mai linisteste pe mami...
_
22+ cu
RADU
Pozele mele!
lyvy spune:
Salutare burtici!!!
NU-I picior de randunica pe aicea!!!
Asa ca ma timp sa va povestesc si eu una alta, ca nu am mai scris de joi, numai v-am citit!!!
Intre timp eu am fost la echo, vineri seara, si am aflat ca bebita mea are 710 g, e f activa ,sta cu capul in jos, are drept perna vezica mea.
Toate sunt dezvoltate bine conform varstei gestationale, placenta ok, colul inchis, inima bate ok, totul ok.
Si totusi, la sfarsitul scrierii in caietel, doc zice , sarcina cu RISC, a se evita efortul, contactele sexuale absolut interzise.La care eu il intreb de ce, si imi spune, ca din cauza antecedentelor de amenintare de avort(eu am luat Duphaston din luna a 2a pana la 24 sapt), din cauza hipotiridiei (care e f periculoasa chiar daca sunt sub tratament), din cauza faptului ca i-am zis ca mai fac din cand in cand efort, adica ridic cate ceva mai greu fara sa-mi dau seama.
Si tare m-am suparat cand am vazut cuvantul Risc,si ma cam sperie gandul ca s-ar putea intampla ceva!!!
Si mi-a zis ca am tendinta de a ma ingrasa excesiv, am pus pana acuma 10 kg, si ca si asta este un risc.
Uf mai fetelor, mi-a dat atatea vesti bune, dar tot atatea si rele.
livi
+25
Iris Miruna deocamdata
http://community.webshots.com/album/561238041MWFDTe
ariel_7000 spune:
buna fete dragi! iar am scris un mesaj luuung si l-am pierdut! mama ei de conexiune!
o iau de la cap. am avut o noapte foarte grea. am adormit pe la 3 si jumate, dupa ce m-am luptat cu sciaticul, vad ca si-a pus in cap sa ma terorizeze, apoi cu caldurile, pana la urma am adormit doar in chilotei si in maieu si in cele din urma cu arsurile la stomac. noroc ca mi-am adus aminte de un film vazut acum ceva timp,la tv
(nu e chiar atat de rau tv-ul:))), ca o ea, graviduta, se indopa cu migdale contra arsurilor. aveam o punga de migdale neprajite in casa, asa ca m-am pus pe treaba si-am devorat un pumn intreg, asa ca am scapat momentan de belea. apoi, a inceput guguluful meu sa sughita (l-am simtit pt prima data:)) si am profitat de faptul ca nici eu, nici el nu dormeam si am inceput un dialog, nu era monolog, ca din cand in cand imi raspundea cu un sutulet.
pidana, voi posta in mesajul urmator si luna a 4 a, cred ca le voi trece pe toate pana la urma, cum am zis in alt mesaj, poate vor mai poposi si alete randunele gravidele pe ramurica noastra si poate le vor fi de folos informatiile.
lyvy, felicitari pt grasunica! roag-o sa-si schimbe pernita, ca altfel, vei face santz pana la baie si inapoi (crede-ma pe cuvant ca stiu ce inseamna:))
cat despre "risc"...e doar un cuvant. tu te sperii de un cuvant din 4 litere??? sa fim serioase! roaga-l pe domn cuvant urat sa te lase in pace!ai alte lucruri mai importante la care se te gandesti.
si eu am fost "stampilata" cu acest cuvant, m-a stresat, dar am zis ca ori eu, ori el! si uite ca pana acum eu conduc cursa! din hipo si cu risc cum eram, am ajuns sa am rezultate excelente la valorile hormonale tiroidiene, in urma tratamentului homeopat. mai nasol e ca trebuie sa-mi repet analizele la 2 luni si urasc ideea de ace.
la mine se mai adauga si riscul cu placenta, care e foarte jos inserata, mi s-a zis sa nu fac efort, sa stau sa zac, ceea ce e teribil de greu pt mine. dar eu vorbesc cu dna placenta sa faca bine si sa se ridice, asa incat, la 28 de sapt. sa o gasesc la locul ei, sa nu o mai prind ca trage cu ochiul pe gaura cheii.
deci, gandeste pozitiv, nu te alarma, si transforma cuvantul urat intr-unul frumos!
naty si ursulica, la fel sa faceti si voi! Doamne Doamne e alaturi de noi si ne sprijina!
alexutza 4 ani si
20 +
gudinde spune:
ariel_7000
,
Despre ce CD vorbesti? Pe ce CD ai dat banii?
Informatiile postate de tine le gasesti pe site-ul dr. Tutunaru: www. infertilitate. ro (fara spatii)
Uite despe luna a IX- a aici: http://www. infertilitate .ro/luna9.htm (fara spatii)
si luna a IV-a aici: http://www. infertilitate .ro/luna4.htm (fara spatii)
ariel_7000 spune:
Luna a IV-a de sarcina
Bine ai ajuns in trimestrul doi! Desi timpul pe care il mai ai de parcurs pana la nastere il masori in luni, stii cu siguranta ca doctorul tau o face numarand saptamanile. Saptamana a 13-a reprezinta in sarcina, contrar tuturor superstitiilor, momentul de trecere a liniei magice ce desparte o perioada plina de primejdii si frustrari (primul trimestru) de ceea ce multi obstetricieni considera a fi perioada de aur a sarcinii (trimestrul doi).
In aceasta parte a sarcinii totul parca incepe sa "inverzeasca". Sansele aparitiei unui avort spontan scad vertiginos, greturile te parasesc in mod miraculos, starea de energie incepe sa-ti revina, ca si apetitul pentru mancare (dar si cel pentru sex). Este luna in care vei spune adio blugilor si fustelor stramte, asa ca vei incepe sa faci vizite din ce in ce mai dese la croitoreasa sau in magazinele de moda. Iar vizitele la toaleta scad si ele ca frecventa. Asa ca bucura-te de aceste trei luni cat mai mult. Mai ales ca din aceasta luna furtuna emotionala care ti-a umbrit primul trimestru de sarcina incepe sa se linisteasca.
Simptomele mamei
Aceasta este luna in care cu adevarat incepi sa te simti (dar si sa arati) gravida. Este luna in care o serie dintre simptomele primului trimestru te parasesc, desi inca mai poti sa te simti constipata, obosita, sa ai greturi matinale sau balonari. Sanii cresc in continuare in marime dar nu ii mai simti asa de congestionati. In plus pot sa apara o serie de alte simptome precum sangerari gingivale, scurgeri vaginale mai intense sau umflarea picioarelor. In aceasta luna poti sa simti pentru prima data miscarile copilasului tau.
Talie ingrosata
Incepand cu aceasta luna lumea din jurul tau incepe sa remarce faptul ca esti insarcinata. Uterul isi continua cresterea, ajungand la sfarsitul acestei luni la jumatatea distantei dintre ombilic si simfiza pubiana. Aceasta modificare in dimensiuni a uterului tau precum si castigul in greutate inerent starii de sarcina (care se datoreaza mai multor factori precum o retentie de apa in tesuturi, cresterea fatului si a cantitatii de lichid amniotic, marirea dimensiunilor sanilor, depunerea de grasimi in tesuturile adipoase, etc.) incep sa isi spuna cuvantul, asa ca supletea taliei tale incepe sa paleasca. Castigul tau in greutate poate sa atinga chiar si un kilogram pe saptamana pe parcursul acestei luni!
Disconfortul abdominal
Uterul crescut in dimensiune, pe langa faptul ca te tradeaza ca esti viitoare mamica, incepe sa iti creeze probleme din ce in ce mai mult. Incepi deja sa realizezi ca disconfortul din luna precedenta se amplifica, in abdomenul inferior avand deseori senzatia ca ai un saculet cu nisip, mai ales cand faci miscari bruste sau alergi. Uneori simti durere la acest nivel. Este normal, ligamentele care ancoreaza uterul de structurile anatomice vecine incep sa fie intinse de uterul aflat in crestere.
Modificari ale sanilor
Sanii tai isi continua cresterea dar nu mai sunt in tensiunea din lunile trecute. Senzatia de congestie dispare. Areolele mamare si mameloanele devin si mai inchise la culoare.
Diminuarea senzatiei de greata. Apetit crescut
Din luna aceasta greturile de dimineata incep sa diminueze ca intensitate, daca chiar nu dispar cu desavarsire, si asta datorita scaderii concentratiei de hormoni de sarcina, pe de o parte, dar si datorita obisnuirii organismului cu actiunea acestora, pe de cealalta parte. Concomitent cu aceasta eliberare de stresul matinal al starii de greata, vei incepe sa iti doresti sa mananci alimente "normale" revenind la apetitul dinainte de a ramane insarcinata.
Declin in nevoia de a urina frecvent
In aceasta perioada incepi sa remarci ca nu mai trebuie sa urinezi atat de frecvent. Aceasta se datoreaza faptului ca organismul tau incepe sa se obisnuiasca cu hormonii specifici sarcinii si datorita scaderii nivelelor acestor hormoni. De asemenea faptul ca uterul tau creste in dimensiuni, iesind din pelvis, face ca acesta sa se indeparteze oarecum de vezica urinara. Nu te bucura inca ca ai scapat de excursiile la baie; in ultimele luni, cand uterul este foarte crescut in dimensiuni, nevoia de a urina foarte des se intoarce.
Oboseala
De acum incolo este posibil a remarca ca cea mai mare parte a energiei pe care o aveai inainte de sarcina s-a reintors. Organismul tau este capabil de acum sa faca fata unor eforturi din ce in ce mai crescute. Odata depasite fazele "baia si patutul" ale primului trimestru de sarcina (desi acestea doua pot ramane locuri importante de retragere pentru restul sarcinii, mai ales in ultimele trei luni), poti sa desfasori activitati fizice uzuale fara a mai obosi atat de mult. Cat de repede se recupereaza aceasta stare de energizare depinde de la femeie la femeie. Unele viitoare mame recunosc ca nu pot sa presteze acivitati fizice de nivelul celor dinainte de sarcina, altele declara ca nu s-au simtit mai in "forta" ca acum niciodata in viata.
Constipatie
Pentru o anumita parte dintre voi baia va ramane un loc predilect de petrecere a unei bune parti din zilele voastre de sarcina. Daca ai o predispozitie pentru constipatie si nu incerci sa iti schimbi dieta, vei observa agravarea continua a acestei stari pana cand va deveni asa de suparatoare, incat te vei plange doctorului tau la prima vizita.
Scurgere vaginala
In timpul celei de-a patra luni de sarcina vei remarca ca secretia care a inceput sa-si faca aparitia inca din luna trecuta devine mai abundenta si capata un aspect albicios, filant si cremos, avand si un miros specific. Scurgerea aceasta poarta numele de leucoree. Cauza acestei scurgeri este cresterea irigatiei tesuturilor tractului genital, cu marirea secretiei vaginale pentru a pregati vagina pentru trecerea copilasului la nastere. Pe masura trecerii lunilor de sarcina, aceasta scurgere se va intensifica. Astfel ca multe femei gravide ajung sa schimbe de mai multe ori pe zi lenjeria. Daca remarci ca mirosul devine mai puternic sau ca secretia devine galbuie ori verzuie, sau daca este insotita de mancarimi, ia neaparat legatura cu doctorul tau.
Modificari ale pielii
In afara de modificarile pigmentare ale areolelor mamare, linia care uneste buricul de pubis poate sa devina si ea hiperpigmentata. Uneori, daca cresterea abdomenului este prea rapida si daca tegumentul tau este de o calitate mai slaba, pot deja sa apara vergeturi pe flancurile abdomenului.
Miscarile fetale
In functie de structura organismului tau, de cantitatea de lichid amniotic si cat de naravas este fatul tau, din aceasta luna este posibil sa incepi sa simti miscarile acestuia. La inceput pot sa para doar ca niste gaze abdominale, mai ales daca esti mai balonata, si s-ar putea sa nu le dai prea mare importanta deocamdata. Dar daca nu le simti, nu te ingrijora, cele mai multe femei incep sa perceapa miscarile fetale de abia din saptamana a 20-a.
Modificari ale starii emotionale
Majoritatea gravidelor ajunse in trimestrul doi al sarcinii gasesc aceasta perioada ca fiind mai stabila emotional. Furtuna hormonala care te-a luat prin surprindere in primele luni acum incepe sa scada ca intensitate, iar odata cu aceasta scadere a nivelelor hormonale se face oarecum liniste si in compartmentul emotional. Vei remarca cu oarecare surpriza ca reactiile tale la anumite evenimente sunt ceva mai putin dramatice. Ce poti simti pe parcursul acestei luni?
O stare de usurare - dupa cea de-a 12-a saptamana de sarcina riscul de a pierde o sacina scade spectaculos, asa ca daca nu ai avut anterior nici un avort spontan, frica de a nu pierde acest copil poate fi data deoparte. De asemenea diminuarea starilor de greata si a celor de oboseala permanenta pot duce la aparitia acestei stari de usurare.
Entuziasm - odata cu cresterea in dimensiuni a burticii tale, pari a avea un motiv palpabil care sa explice starile emotionale si modalitatea ta de comportament din lunile anterioare. De acum inainte pari nerabdatoare de a imparti si cu altii vestea ca esti viitoare mamica.
Autoeducatie - faptul ca de acum incolo toti pot vedea ca vei fi mamica, faptul ca i-ai auzit bataile inimii la ultima vizita ori ca ti se pare uneori ca joaca fotbal in burtica ta, toate acestea fac ca sarcina sa para si mai reala. Aceste sentimente vor amplifica sentimentele tale vis-a-vis de copilasul tau, intarind ideea ca ceva minunat se petrece in interiorul corpului tau.
Dualism - nu rareori se intampla ca, in ciuda sentimentelor pozitive care te napadesc luna aceasta, sa apara sentimente de nesiguranta cu privire la sarcina ta: ai trecut cu bine de calvarul emotional al primului trimestru dar cand privesti inainte remarci ca mai ai 6 luni bune de parcurs. Unele femei continua sa se teama pentru ce va urma. Altele simt deja ca se simt la limita rabdarii si ca doresc ca totul sa se termine cat mai curand. Iar o mica parte privesc sarcina ca pe o stagnare a vietii lor (in special femeile de cariera). Din fericire aceasta stare de ambivalenta emotionala se va atenua pe masura ce sarcina avanseaza.
Dubii - uneori din senin pot aparea o serie de intrebari la care nu stii cum sa reactionezi: esti gata sa ai un copil? Esti capabila sa devii mamica? Esti gata sa-ti schimbi stilul de viata? Ce impact va avea sarcina si copilul asupra carierei sau chiar asupra mariajului? Este inceputul perioadei intrebarilor "daca?". Este de asemenea momentul in care trebuie sa ai drept sprijin solid familia, prietenii si partenerul tau. Daca grijile tale par ridicole membrilor familiei tale, poti sa te gandesti sa iti gasesti un confident in persoana unei prietene (ori unui prieten), a unui psiholog sau chiar a unui duhovnic.
Mandrie - desi exista femei care in sarcina devin stresate apropos de modificarile corpului lor, majoritatea se complac cu imaginea aceasta noua, unele chiar afisand in permanenta o mina mandra cand ies in societate sau chiar la serviciu. A fi mamica este o mare realizare, mai ales cand ti-ai dorit asiduu acest lucru, iar acum cand ai dovada fizica evidenta ca esti gravida, nu pregeti sa arati cu mandrie realizarea aceasta. Ai si de ce. Lasa ca imaginea ta de femeie insarcinata sa fie o imagine pozitiva.
Sexy - o buna parte dintre femeile care raman insarcinate nu renunta la cochetaria lor si, ajutate si de conceptele moderne asupra modei, comportamentul si modului de viata al gravidei mediatizate puternic in filmele si revistele actuale, au o atitudine avangardista vis-a-vis de cum trebuie gestionata sarcina din punctul de vedere al unei femei puternice si lipsite de prejudecati. Daca ai un corp frumos si o alura sportiva, intretinuta prin multe ore petrecute la sala sau la bazin, nimeni nu te va judeca daca nu ai sa renunti la fustele scurte sau la decolteurile generoase. Nevoia de a fi sau de a ramane sexy in aceasta perioada este si mai puternica, cu atat mai mult cu cat corpul tau capata alte linii. Mai mult, starea de serenitate care se instaleaza in aceasta luna te face sa privesti cu mai multa indulgenta avansurile partenerului tau.
alexutza 4 ani si
20 +
ariel_7000 spune:
continuare luna a IV a:
Dezvoltarea fatului
Pe parcursul acestei luni au loc evenimente importante in viata micutului tau. Majoritatea organelor sunt complet formate, iar de acum incolo fatul creste atat in greutate, cat si in lungime. Lichidul amniotic creste si el ca volum, oferind spatiu fatului sa se miste. Ochii sunt in continuare acoperiti de pleoape, dar de acum incep sa-i creasca genele si sprancenele. Urechile sunt formate dar de abia acum ajung in pozitia lor normala. Pe pielea foarte fina a fatului creste un par tot atat de fin numit lanugo.
Muschii sunt aproape formati asa ca nu mare iti va fi surpriza daca spre sfarsitul lunii ai sa ai impresia ca ai in burtica un fotbalist! Desi muschii fetei nu sunt complet dezvoltati, micutul tau incepe deja antrenamentele pentru viata extrauterina si incepe sa-si suga degetul. Cateva coaste incep sa se formeze iar o serie dintre oasele capului si ale membrelor apar si ele. Organele genitale sunt vizibile. La baieti se formeaza prostata iar la fetite ovarele coboara in pelvis. Glanda sa tiroida incepe sa secrete hormoni. Maduva osoasa isi continua dezvoltarea.
Vizita la doctor
Intalnirea cu doctorul tau din luna aceasta se va materializa in controlarea marimii uterului, masurarea fundului uterin, masurarea tensiunii arteriale, ascultarea cordului fetal, masurarea castigului tau in greutate precum si in discutarea eventualelor probleme care au mai aparut. De asemenea, daca doctorul tau considera ca este oportun, va dori sa-ti faca o serie de teste de screening.
Tensiune arteriala ,greutate, echografie,
Screening afp (alfa-feto proteina)
De ce se face acest test? Este un test de screening care poate depista riscul ca fatul tau sa aiba o malformatie, cel mai probabil un defect de tub neural (spina bifida, anencefalie) sau un sindrom Down.
Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani, daca ai in familie cazuri de astfel de probleme sau daca pur si simplu doresti sa afli care este starea fatului tau.
Cand ar trebui sa fac acest test? Oricand intre saptamanile 16 si 18, daca doctorul o recomanda.
Cum se face acest test? Testul masoara nivelele de alfa-Feto Proteina (substanta secretata fiziologic de catre ficatul fetal si care intra in circulatia materna) din sangele mamei. Se recolteaza din bratul mamei o mica cantitate de sange.
Cand sunt gata rezultatele? Intr-o saptamana. Retine ca este vorba despre un test care masoara riscul de a avea ceva in neregula. Din 100 de cazuri cu rezultate pozitive 95 s-au dovedit alarme false! Un test pozitiv va fi urmat de o serie de alte teste capabile sa precizeze existenta respectiv natura acestei probleme.
Testul triplu
De ce se face acest test? Este tot un test screening pentru decelarea defectelor fetale, in special spina bifida si sindromul Down.
Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si antecedente sau cazuri asemanatoare printre rudele tale sau ale partenerului tau.
Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 16 si 22.
Cum se face acest test? Testul masoara nivelele alfa Feto Proteinei, ale hormonului specific sarcinii secretat de catre placenta, hCG (human chorionic gonadotropin) precum si a altui hormon secretat din abundenta in sarcina, estriolul. Se preleveaza sange din bratul mamei.
Cand sunt gata rezultatele? Intr-o saptamana. Testul triplu prezinta o acuratete de 70% pentru prezenta sindromului Down la femeile peste 35 de ani, iar pentru spina bifida de 60%.
Amniocenteza
De ce se face acest test? Testul detecteaza prezenta anomaliilor cromozomiale la nivelul fatului.
Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si prezinti anumi factori de risc (nivele AFP crescute, copii sau rude cu defecte cromozomiale).
Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 12 si 16.
Cum se face acest test? Este un test invaziv, care trebuie facut in conditii de spitalizare. Sub control echografic se introduce un ac foarte subtire dar lung prin peretele abdominal al mamei pana cand acesta ajunge in uter in sacul amniotic de unde se aspira putin lichid amniotic. Acesta contine celule fetale care se vor studia pentru decelarea anumitor defecte genetice. Intreaga procedura dureaza in jur de 30 min.
Cand sunt gata rezultatele? Minim o saptamana pentru anomaliile cromozomiale si pentru sexul fatului.
Probleme ce pot sa apara
Luna aceasta este considerata de catre obstetricieni luna de miere a gravidelor. Rareori apar probleme in aceasta perioada. Cele mai frecvente sunt cele determinate de castigul in greutate, de aparitia edemelor la nivelul gambelor, a varicelor sau a hemoroizilor. Sunt probleme neplacute, dar care nu pun in pericol bunul curs al sarcinii. In aceasta perioada pot sa apara congestie nazala insotita de sangerari, iar uneori la o spalare mai cu spirit de raspundere a dintilor poti sa observi ca-ti sangereaza gingiile. Nu rareori durerile de cap ce pot sa apara in aceasta perioada sunt secondate si au la baza o crestere a tensiunii arteriale.
Totusi, nici luna aceasta nu este lipsita in totalitate de surprize neplacute. Pot sa apara avorturi spontane, amenintare de avort, sau la un control echografic de rutina sa afli ca ceva e in neregula cu fatul tau.
alexutza 4 ani si
20 +