despre carti

despre carti | Autor: monixy

Link direct la acest mesaj

cineva mi-a dat o replica deunazi :"eu n-as arunca banii pe carti !".
altcineva ,mai demult :"nu mai pierde atata timp cu cititul !" .
evident , subiectul de fata se adreseaza cititoarelor , deci , pe ele le intreb :
- de ce va plac cartile ?(in general ,si de ce o anume categorie/stil/gen , in special)
- preferati cartile din hartie sau cele in format electronic ? (bill gates afirmase intr-o conferinta la madrid ca visul sau era sa inlocuiasca literatura pe hartie , anacronica , cu literatura pe ecran , ergonomica si ecologica)
-statistic , exista mai multi cititori femei decat barbati , si mai multi scriitori (recunoscuti ca valoare) barbati decat femei , oare de ce? (sotii vostri citesc, iar daca nu , cum considera activitatea aceasta)
va invit adica, la o discutie despre literatura !

mie imi plac cartile pt ca imi imbogatesc si coloreaza viata , nu o schimba efectiv , insa am senzatia ca traiesc in universul viu al mintii sau vietii altora , in acelasi timp ramanand in coordonatele fixe ale existentei mele. nu pot citi carti apasatoare sau extremiste (ca idei , actiuni , stil) deoarece ma imbolnavesc psihic senzatiile acute de disperare , oroare , furie , absurd,artificial. deci prefer eseurile , sf-urile cu sens realist,romanele de atmosfera si idei pozitive.
in privinta suportului cartii , clar , aleg hartia , pt ca ea reprezinta chipul cartii , asa cum noi oamenii , avem chipuri diferite , ne iubim si forma in care e turnata esenta. pe langa faptul ca o carte pe hartie , o poti lua cu tine oriunde , la umbra unui cires dintr-o livada insorita , ceea ce inmulteste bucuria (cu computerul , chiar si laptop , parca nu merge)
la mine acasa , eu sunt singura prietena cartilor , si singura explicatie pe care o gasesc faptului , este ca barbatii din lumea mea , au creiere cu componenta logica excesiv de dezvoltata.

inchei cu cateva vorbe frumoase ale altora despre carti ; borges la intrebarea "la ce serveste literatura" , raspundea "nimeni nu se intreaba la ce serveste cantecul unui canar sau bulgarele de foc al soarelui la apus " , iar altcineva , despre autorii cartilor iubite ,ii numea "locatari ai sufletului meu".

cine mai iubeste cartile?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LILIMAR spune:

Sunt in total acord cu tine. Si mie imi plac f. mult cartile. Pt. mine nimic nu se compara cu relaxarea pe care ti-o ofera cititul pe hartie. Pt. mine un mare of este ca in zilele noastre cititul, mai ales in rindurile copiilor si al tinerilor, pierde ca importanta.
Copiii nu mai sunt indemnati sa citeasca, scoala acorda mai multa importanta calculatorului, net-ului, iar cartile sunt undeva la coada listei. In clasele primare in loc sa fie pusi sa caute informatii suplimentare in carti, sau sa fie pusi sa citeasca pur si simplu pe o anume tema, copiii nostri sunt indemnati sa-si aleaga ca sursa de inspiratie calculatorul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capra cu trei iezi spune:

of, cartile...obsesia mea, nebunia mea,iubirea si prietenii mei din momentul cand am stiut a citi. fara ele viata mea ar fi mult mai saraca, nu ma pot imagina fara a citi. prefer clar cartile de hartie celor in format electronic.
sotul meu nu prea citeste - pun asta pe seama lipsei de timp si a oboselii, dar durerea mea cea mare e fiul meu de 9 ani care nu vrea sa descopere aceasta lume fascinanta care e cartea, dar voi lupta pana la ultima suflare!sau?
a avut la lectura de citit " nedespartiti" de emil garleanu si "spaima zmeilor" de ion slavici si am ramas fascinata de sensibilitatea si tristetea primeia si de hazul nebunesc al povestii cu zmei. vi le recomand si voua!


capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!

IUBESTE SI FA CE VREI!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

ca tot a venit vorba despre lecturile copiilor , voi ce credeti ca ar fi bine sa citeasca , incepand evident de la varsta la care invata acest lucru?
adica , ceea ce e la moda , gen harry potter sau clasici gen jules verne?
sau credeti ca e necesara o cultura literara citind marile opere sau e suficient sa citeasca/afle despre ele , la scoala sau din alte surse? se pune si problema timpului fizic , dar si a gusturilor literare .
eu cred ca se pot educa gusturile intr-o oarecare masura ; la varste fragede citind anumite genuri(la adolescenta , in special) , parca isi formeaza viziuni unilaterale despre viata (genul erotic , genul violent , genul absurd).
voi spre ce lecturi ati dori sa va indreptati copilul , cand va putea citi singur?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Eu mi-am facut un obicei si in fiecare seara cand ma pun in pat,iau cartea in mana.Citesc cam 30 minute apoi adorm.Ma relaxeaza foarte bine.

Am inceput sa citesc carti la 7 ani.Prima carte citita a fost Ámintiri din copilarie de Ion Creanga.
Apoi am continuat cu toata seria de ´´povesti nemuritoare´´.Stiu inca toate basmele

Apoi am trecut la romane usoare,cu si despre adolescenti.Apoi romane politiste.Si incet incet,am ajuns la carti de istorie a religiilor,psihologie.

Acum il am pe noptiera pe Balzac,cu ´´Stralucirea si suferintele curtezanelor´´

Am terminat de citit acum o saptamana, ´´hotii de frumusete´´ de Pascal Bruckner.


Nu suport cartile in format electronic

Mie imi place sa stau comod,intinsa in pat sau pe canapea cand citesc.

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oliv75 spune:

Inainte de revolutie, cand mergeai in vizita la cineva, in majoritatea sufrageriilor vedeai cate o biblioteca mare, plina cu carti. Acum nu prea mai sunt biblioteci, deh ocupa spatiu..mai bine optezi pentru o mobila trendy
Cartile in format electronic sunt sucks pentru ca n-au coperti.
Sotul meu e mandru de colectia lui de Jules Verne, cred ca o s-o innebuneasca pe Ana (fiica mea) sa fie atenta cu ele (atunci cand o sa inceapa sa le citeasca).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LILIMAR spune:

In legatura cu educarea gustului pt. citit la copii si eu cred ca lectura trebuie sa fie legata de virsta, dar si de inclinatiile copilului. Baiatul meu l-a descoperit cu placere pe Jules Verne.Citeste cu placere despre inventii, despre descoperiri. Am observat ca nu-l atrag cartile care au fost ecranizate sau povestile transpuse in desene animate. Chiar nu stiu cum sa-l faca sa inteleaga la virsta asta ca filmul e una si cartea e alta. Daca ati gasit vreo metoda pt.ai face pe micuti sa citeasca mai mult ziceti-mi si mie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capra cu trei iezi spune:

pe al meu cred ca o sa-l conving cu pistolul la tampla (of, a lui sau a mea?). o gluma morbida desigur, dar uneori chiar ca imi vine sa o pun in practica, cand vad ca o da cotita, ba ii e somn, ba il doare nu-s ce cand e vorba de citit! ii plac chestiile de stiinta cat de cat, dar imi vina sa trec la atac. plus ca atunci cand citeste nu e atent si nu intelege nik. of, of, of

capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!

IUBESTE SI FA CE VREI!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puppe spune:

Eu mi-l amintesc si acum pe tata citindu-mi "Rapsodii de toamna" de Topirceanu, cand aveam aproape 5 ani.Si muuulte alte poezii, in clasa I deja stiam "Balada unui greier mic" si partial "Rapsodii de toamna" si "Acceleratul"...Tata a fost profesor de lb romana si mare iubitor de poezie in general si Topirceanu in special. El m-a indrumat in privinta cartilor pe care ar fi trebuit sa le citesc la varsta respectiva, ulterior am inceput eu singura sa citesc si a devenit apoape viciu. Dau si acum o gramada de bani pe carti, preferatii mei sunt S.King, J.Saul, Dean Koontz, Arthur Hailey, Harold Robbins, Jeffrey Archer si multi altii, regret din suflet ca nu am in apartamentul meu decat 2 camere in care am biblioteci (la parinti aveam trei camere pline cu carti, au ramas in apartamentul lor dar acum sta frate-miu acolo).
Din fericire, si sotul meu este un cititor pasionat, nu are atata timp cat ar vrea el sa citeasca, dar nu trec 2 zile fara sa deschida cartea. Incerc sa ii inoculez dragostea de carti si fetitei mele, se pare ca pana acum am reusit, in sensul ca , la cei 4 ani ai ei, prefera sa citim povesti decat sa se uite la desene animate. Sper sa o tina asa si pe viitor!
Apropo de carti si de oameni care nu-mi inteleg "damblaua":
ne-am hotarat acum vreo 2 luni sa schimbam mobila din sufragerie si am vorbit cu un mester sa vina pe la noi si sa ne dea idei. Om tanar, 35 ani, vine, se uita critic la biblioteca mea cat peretele (pe aia din camera fetei nici nu a mai apucat sa o vada) si-mi zice, strambandu-se:" Doamna, trebuie sa renuntati la toate cartile astea daca vreti o mobila cat de cat moderna, ca n-aveti unde le tine! Eventual, sa va fac niste polite si sa le puneti in balcon sau in uscatorie..." Am ramas masca, m-a umflat si rasul. Sotu' s-a enervat, asa ca am ramas fara mobila "cat de cat moderna" si probabil fara sansa de a ne face alta prea curand.
Si o alta faza, cu sotia unui prieten (el, prieten vechi, ea sotia nr.2, proaspata si blonda). Vine omu' cu ea in vizita, stam in sufragerie, femeia se tot uita in jur, si la un moment dat ma intreaba, foarte mirata: "Da' ce de carti aveti... Ce faceti cu ele??"
Eu am ras ca proasta vreo 5 minute, nu ma puteam opri. Prietenul nostru, saracu', nici nu a mai venit de atunci pe la noi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

quote:
Originally posted by puppe

ea sotia nr.2, proaspata si blonda). Vine omu' cu ea in vizita, stam in sufragerie, femeia se tot uita in jur, si la un moment dat ma intreaba, foarte mirata: "Da' ce de carti aveti... Ce faceti cu ele??"



am ras si eu cand am citit ,antologica intrebare !

cu copiii e greu sa duci munca de lamurire , probabil ca, daca au aptitudini tehnice-stiintifice sau sportive , nu-i captiveaza "actiunea" din/cu carti. ceea ce nu inseamna ca nu pot sa-si insuseasca cultura in sens general in alt mod decat cititul , pana la urma important e interesul de a sti si de a intelege cat mai multe .
cultura din zona artelor cred ca mai degraba tine de sensibilitatea nativa personala a fiecaruia ; mie imi place literatura si pictura , si nu stiu prea multe despre balet sau muzica (si nu doar pt ca nu am informatii , ci mai ales pt ca nu am "antene" pt , nu pot intelege subtilitati deosebite ale acestor arte).
desi am citit si citesc destule carti , nu am o adevarata cultura literara . sa zicem ca folosesc principiul hedonist in alegerea lecturilor (pt informatii despre ceva anume citesc literatura de specialitate).
acum ma gandeam , probabil printre preferintele mele sunt si romane mai putin valoroase , din pdv criticilor literari. voi cum apreciati valoarea unei carti : dupa princii de placere personala , parerile criticilor , normele culturale standardizate sau popularitatea exprimata in eticheta "best seller " sau "trendy" ? cu alte cuvinte ce apreciati ca fiind kitch , ce anume valoare si ce anume snobism in literatura si dupa ce criterii le definiti astfel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Pe noi... ne-a tunat si ne-a adunat! Si eu si al meu sot (de nationalitate scotiana) iubim cartile, iubim sa citim. Avem cam 3000 de carti... majoritatea intr-o camera pe care am transformat- in biblioteca+camera de calculator(oare)... dar in fiecare incapere avem rafturi si carti. 95% in engleza, dar asta-i situatia. Clasici, Sci-Fi, Fantasy, lingvistica, thrillere, politiste, aventuri, filosofie, istorie, istorie a religiilor, stiinta, reference..multe multe. Am destule si in format electronic, mai ales clasici romani... dar nu e acelasi lucru si de cate ori merg in Romania cumpar carti"adevarate" sa refac colectia. Acum de exemplu, vreau "Toate panzele sus!" si romanele lui Cezar Petrescu

Copii inca nu avem, dar cand om avea, vom incerca sa le insuflam dragostea de citit, dragostea de carte...iar cu 2 bucati parinti care iubesc lectura, banuiesc ca nu va fi tare greu.

O zi buna


Dark Bendis

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput