despre carti
Raspunsuri - Pagina 2
puppe spune:
quote:
Originally posted by monixy
acum ma gandeam , probabil printre preferintele mele sunt si romane mai putin valoroase , din pdv criticilor literari. voi cum apreciati valoarea unei carti : dupa princii de placere personala , parerile criticilor , normele culturale standardizate sau popularitatea exprimata in eticheta "best seller " sau "trendy" ? cu alte cuvinte ce apreciati ca fiind kitch , ce anume valoare si ce anume snobism in literatura si dupa ce criterii le definiti astfel?
Eu recunosc faptul ca le apreciez dupa propriile pareri, ma cam lasa rece comentariile criticilor sau parearea cvasi-unanima ca X e un super-autor.
Imi amintesc de ceva: despre Ionel Teodoreanu, George Calinescu nu avea deloc o parere buna (exceptie primul volum din "La Medeleni"), in schimb mie mi-a placut intotdeauna si inca il recitesc cu drag.
Dostoievski este un clasic unanim apreciat, mie nu-mi place. M-am caznit sa citesc vreo 50 de pagini din "Fratii Karamazov', am renuntat. Am incercat si cu "Crima si pedeapsa"...iar pas. Nu-mi place si gata, o fi nemaipomenit, dar nu pentru mine.
Am citit cateva pagini din Coelho la Diverta, stand in picioare, si iar nu mi-a placut. N-as da banii pe cartile lui. In schimb, mi-am cumparat "Diavolul se imbraca de la Prada" si nu spun ca e vreo valoare , dar imi place, genul usurel, de citit in tren (e o figura de stil).Tot asa, in facultate citeam dupa fiecare examen Sidney Sheldon, ca sa nu trebuiasca sa gandesc prea mult si sa fiu capabila sa invat mai departe, pentru urmatorul hop.
Pe Dan Brown l-au desfiintat aproape toti criticii cu pretentii, mie imi place si am cumparat tot ce a aparut pana acum in romana. La fel, John Saul nu e vreun autor bine cotat in "lumea buna", dar mor dupa cartile lui!
Cam asta vroiam sa spun: mie imi place sa citesc o carte care sa-mi trezeasca ceva placut in suflet, indiferent ca e vorba de nostalgie,curiozitate, pura placere, admiratie s.a.m.d. Nu vreau sa ma simt deprimata sau elitista, nu ma intereseaza ca x o considera o capodopera si y o porcarie. Daca imi place mie, e OK.
Poate n-ar fi rau sa ne mai recomandam intre noi carti pe care le-am citit si, fara a fi capodopere, merita parcurse. Am mai tras cu ochiul si pe alt topic, dar intotdeauna sunt binevenite sugestiile...
daniela_b spune:
Prefer cartile pe care
-le pot tine in mina
-le pot lasa pe noptiera ( desi se intimpla rar, in general citesc cartile pe nerasuflate si ignor orice altceva in jur, nu ma intrerup pentru nimic in lume) daca nu le iubesc de la prima vedere (primele 50 de pagini)
- le pot imprumuta de la biblioteca, pasind incet printre rindurile cu volume, atmosfera aceea, nu o poti intilni in alta parte
-le pot "critica" pentru calitatea hirtiei, coperta, pasul tiparirii... chiar daca m-au cucerit prin continut
-le pot imprumuta prietenilor sau pot face cadou cu fundita o alta asemenea uneia care m-a impresionat
-le pot reciti cind am chef sau cind le reasez in biblioteca si-mi trezesc o anume stare, dupa un timp
-le pot arunca sub pat fiindca nu mi-au placut dar astept sa gasesc zari mai senine ca sa le citesc cu alti ochi
Am citit si carti in format electronic dar cred ca sinteti de acord cu mine: nu se compara!
Unele carti au pasaje sau descrieri aparte, contruiesc o atmosfera magica si zau, mie mi se pare mult mai firesc sa dau o pagina, cu ochii cit cepele si mina tremuratoare decit sa apuc mouse-ul sa fac click!
Pur si simplu mi se pare ca tot "click " face ceva si-n capul meu si imi rupe starea.
Ca sa nu mai spun si ca sint o fiinta de moda veche, fara cine stie ce imaginatie si dorinta de senzatii noi, odata ce mi s-a setat in creieri ca placerea cititului de carti e intr-un fel ( te asezi comod, (optional pregatesti linga tine un bol cu fructe sau un ceai aromat) si tii dragastos cartea in mina, stabilesti legatura speciala intre tine si autor -de dragoste si ura, de razboi si pace) apai asa ramine!!!
www.helpsonia.com
mobriq spune:
Si chiar nu v-ar tenta o carte "electronica" ?
http://www.amazon.com/Kindle-Amazons-Wireless-Reading-Device/dp/B000FI73MA
Eu nu m-as supara daca mi-ar face cineva un asemenea cadou ... cu memoria plina evident - imi fac si lista de preferintze!
Monica si Eduard (3 ani)
monixy spune:
e interesant dispozitivul acela wireless , cu memorie de 200 de titluri , cu livrare instantanee a continutului literar ales si diverse facilitati de actiune virtuala , probabil va deveni cartea viitorului , sigur cu alta denumire (nu cea de carte) , sigur ca multe librarii si biblioteci si site-uri vor avea dispozitivul propriu , si fiecare persoana va detine mai multe asemenea "card-uri literare", in functie de preferinte si de limba vorbita/natala.
totusi , generatia noastra cred ca va gasi mai multa placere in cartile clasice , chiar si numai pt ca in aceasta forma a intrat in viata noastra literatura , poate pura obisnuinta.
eu personal as prefera sa citesc carti de specialitate si informatie cu dispozitivul acela , dar cartile de suflet vreau sa le pot rasfoi , atinge , privi , parca le stiu vii cand le am in biblioteca si undeva in eter, cand depind de o baterie si un semnal.
probabil in viitorul indepartat cartile pe hartie vor deveni opere de arta prin raritate si prin diverse rafinamente artistice de unicizare a modului de prezentare a continutului (stiu ca exista si acum carti valoroase si prin modul de prezentare).
trecand la alt subiect din aceasta categorie , cine doreste sa faca sugestii literare , e liber sa o faca , daca nu regaseste in topicul "clubul cititoarelor" ceea ce isi doreste . eu ma gandeam sa vorbim (de fapt sa scriem) aici despre literatura in general , diverse aspecte legate de criterii de apreciere valorica , de influenta literaturii in viata cititorilor si influenta personalitatii in scrierile autorilor, idei deosebite descoperite datorita literaturii , noutati sau dimpotriva amanunte aparent nesemnificative , care au determinat o schimbare radicala in domeniu .si , desigur , daca vrea cineva sa prezinte istoria evolutiei literare personale , e binevenit.
scriu prea mult.
doar 2 idei :1) prima : eu abia am aflat despre librariile "carturesti" , unde o carte buna se poate savura langa un ceai deosebit , cine a fost , poate imi spune si mie mai multe amanunte ,2)la librariile "humanitas" din hipermarketul "auchan" se gasesc multe titluri din colectia "cartea de pe noptiera' la jumatate de pret (dar si de la alte colectii) si este f. bine aprovizionata cu carti de la multe edituri(azi mi-am luat "bunurile vietii" de paul guimard si "libelula' de martin page , in acelasi timp am descoperit "jurnal de idei" de constantin noica si "despre ploaie" de martin page -ultimele doua le cer cadou obligatoriu de la mos craciun).
sunt dependenta de carti , ce mai , pt ca imi vine sa cumpar juma' de librarie cand intru intr-una!
roerich spune:
Citesc carti de la 8 ani si voi citi toata viata . Televiziunea este o tampenie , o lada de gunoi . Pacat ca astazi cartile sunt atat de scumpe . Faptul ca azi nimic nu merge in tara asta , este pentru ca oamenii nu citesc .Din pacate se duce o politica deliberata de ucidere a culturii scrise . DUMNEZEU insa va apara cartile !
Oliv75 spune:
quote:
Originally posted by roerich
Citesc carti de la 8 ani si voi citi toata viata . Televiziunea este o tampenie , o lada de gunoi . Pacat ca astazi cartile sunt atat de scumpe . Faptul ca azi nimic nu merge in tara asta , este pentru ca oamenii nu citesc .Din pacate se duce o politica deliberata de ucidere a culturii scrise . DUMNEZEU insa va apara cartile !
marian
Am vazut un film bun despre carti, cand ele, dansele, erau condamnate...Fahrenheit 451, cred ca asa arata cosmarul vietii tale
alison spune:
nu as concepe sa pot trai fara ele!de multe ori nu am timp pt. ele ,dar cind citesc ,simt ca ma intorc la copilarie:sunt fericita!fara muzica si fara poezie,viata ar fi un mecanism insipid,doar...
rory76 spune:
quote:
Originally posted by DarkBendis
Pe noi... ne-a tunat si ne-a adunat! Si eu si al meu sot (de nationalitate scotiana) iubim cartile, iubim sa citim. Avem cam 3000 de carti... majoritatea intr-o camera pe care am transformat- in biblioteca+camera de calculator(oare)... dar in fiecare incapere avem rafturi si carti. 95% in engleza, dar asta-i situatia. Clasici, Sci-Fi, Fantasy, lingvistica, thrillere, politiste, aventuri, filosofie, istorie, istorie a religiilor, stiinta, reference..multe multe. Am destule si in format electronic, mai ales clasici romani... dar nu e acelasi lucru si de cate ori merg in Romania cumpar carti"adevarate" sa refac colectia. Acum de exemplu, vreau "Toate panzele sus!" si romanele lui Cezar Petrescu
Copii inca nu avem, dar cand om avea, vom incerca sa le insuflam dragostea de citit, dragostea de carte...iar cu 2 bucati parinti care iubesc lectura, banuiesc ca nu va fi tare greu.
O zi buna
Dark Bendis
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Aoleu, DarkBendis, ce te invidiez!!!Asa ceva visez si eu sa imi fac cand ne-om apuca sa ne facem casa...o camera in care sa fiu numai eu cu gandurile mele, cu peretii plini de carti de sus pana jos, cu vedere la gradina...si cu acces la internet la DC!!!
"Nu crede in miracole, bazeaza-te pe ele!"
monixy spune:
carti ce nu vin din librarii :
-unele hoteluri italiene distribuie turistilor carti de succes , altele organizeaza concursuri literare in care juratii sunt turistii
-exista excursii turistice cu supliment literar , adica asigurarea accesului la diferite seminarii si festivaluri literare importante
-Institutul Cultural Roman din Budapesta a avut o initiativa ingenioasa in prezentarea poeziei romanesti : astfel a trimis 400 de mail-uri cititorilor magiari , cu cate o poezie de Eminescu , in traducere consacrata ,insotita de o scurta biografie