Sezatoarea canadiana (72)
Raspunsuri - Pagina 12
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Ira, discutia provocata nu are nici o legatura cu problema mea... sper. Adica eu nu caut sa-mi fac sa sufere copilul ci, dimpotriva, vreau sa gasesc un nume romanesc, pentru ca asa vrem noi ca parinti, din diverse motive, personale sa le zicem, nu cred ca intra in vreo discutie acest lucru, cu atit mai mult cu cit si in Romania fiind, am cautat acelasi lucru (si am fi cautat si acum daca eram acolo), nu neaparat acum, ca sintem aici. Daca e sa spun un motiv clar pentru care il vrem romanesc sau potrivit si cu Romania sa zicem, ar fi si potrivirea cu numele de familie, care e romanesc si nu putem sa-l schimbam si faptul ca, indiferent ce am face, simtim romaneste, pentru ca asta sintem si bineinteles ca in momentul cind imi strig copilul vreau sa-l strig pe limba mea. Nu e vorba de mindrie romaneasca, ci de ceva mult mai profund, dupa parerea mea. Si chestia asta cu romanesc sau nu e oricum relativa, ca daca citesti provenienta numelor, chiar si cele care par 100% romanesti, vezi ca de fapt, isi au originile in cu totul si cu totul alte culturi decit te astepti. Ma rog, daca tii sa-l cheme Decebal sau Zamolxis... atunci da, ramii pe teritoriul mioritic. In afara faptului ca vrem sa fie cit de cit de-al nostru, am vrea sa se si potriveasca copilului (si din experienta mea eu cred ca asta se simte inca de cind e in burtica) si, bineinteles, sa nu creeze probleme prea mari copilului prin pronuntie sau scriere. Dar nici pot sa fac rabat total de la dorintele mele ca parinte numai pentru ca un nume dorit de noi nu e conform limbilor de aici. Sint si nume internationale sa le zicem care intimpina greutati la scriere sau la pronuntie. De exemplu, numele noastre: Octavian si Cornelia, pronuntabile in orice limba de circulatie internationala, nume latine, da, dar cunoscute si cu litere existente in orice alfabet sa-i zicem de circulatie internationala. Daca eu trebuie sa le spun pe litere de fiecare data, francezilor mai ales, de ce sa ma complexez eu si nu ei, care nu am nevoie sa-mi spuna nimeni pe litere cum se scrie Celine de exemplu sau Livette sau Michel sau Tremblay... nu!?! Ori ne complexam toti, ori nici unul, le spunem pe litere ca sa nu apara erori si gata. Si apoi mai cred ca aceste complexe despre care vorbim nu sint ale copiilor cit mai degraba ale adultilor si influentei lor asupra copiilor. Eu ma uit la Agata, si cred ca toti sint la fel fara interventia si influenta adultilor, pentru ea conteaza intii copilul, cum se intelege cu el si apoi numele, rasa, nationalitatea, culoarea, limba pe care o vorbeste acasa... Si cind le afla nu sint decit niste detalii neinteresante care vin sa-i intregeasca imaginea copilului respectiv, in nici un caz sa-l defineasca categoric. Deci, in concluzie, sint in general de acord cu tine in ceea se spui despre nume, dar intr-un sens mult mai larg decit cel simplu, al numelui. Orice te diferentiaza de ceilalti te face sa suferi, poate, la un moment dat, in viata dar in acelasi timp te si defineste pe tine, ca individ, in alti parametri decit cei ai majoritatii.
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">38+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA - AMR 9 zile!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
quote:
Originally posted by mikiion
[Si de nume acum. Cred ca ati observat ce nume clasic am pus eu!!!!!
Marc!!!!! Eram asa de satula de problemele mele cu numele , ca am ales cel mai clasic nume posibil. Eu n-am intalnit decat un prof care sa fie in stare sa-mi pronunte numele de fata . Ca cel de casatorie nu am dreptul sa-l port aici. Asa e si in restul Canadei?.
Ca au ambitia sa nu-mi citeasca e-urile ca nu au accent si apoi se blocheaza cu 4 consoane. ARDLN..... Nu mai spun de Mihaela....Iar sotul Ovidiu....I-au gresit numele si la Ministerul educatiei si la Fac..... I l-au scris Ovidu. Si acum se chinuie sa si-l schimbe ca sa nu-i emita diploma gresit....
Si am pus si Adrian pt ca aveam impresia ca se pronunta simplu. M-am inselat.Dar oricum Marc-Adrian e unic . Nu am gasit numele asta in ultimii 5 ani in registrul lor. Apropo stiati de site-ul asta? www.rrq.gouv.qc.ca/Interactif/PR2I121_Prenoms/PR2I121_Prenoms/PR2SPrenoms_02.aspx" target="_blank">banca de nume Quebec
Puteti sa vedeti cat de popular e un nume. E vorba de cei nascuti aici , normal. Ca se bazeaza pe emiterea certificatelor de nastere. Eu am fost socata sa vad cate nume de chinezi clasice. Ei nu-si fac probleme ca nu se citesc bine. Cred ca nu le pasa....
Mihaela
www.onetruemedia.com/my_shared?z=196cc7766eb32af94624d1&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj 1 An
www.dropshots.com/mikiion" target="_blank">filme si poze
filme2
Virsta Marc
care-i treaba cu numele?
cum adica?
n-am inteles
Doamne'ajuta!
POZE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
quote:
Originally posted by Simonna
Nelia, verifica Centre de la Nature in Laval. Exista acolo o pirtie f.f. mica, GRATIS!, iti dau echipamentul pt. o ora, si afli daca plodul vrea sau nu vrea, ii place sau nu, inainte sa bagi sute de dolari in echipament si ore de schi "adevarate". Primesc copiii pina in clasa a doua, inclusiv, cel putin asa era acum un an cind am fost noi ultima data. E bine sa ajungi cu un 15 min. inainte de prima repriza, pt ca pe urma se fac cozi. Nu insuportabile, noi ne jucam pe afara pina ne venea rindul daca intirziam, insca tu cu bebe si Tudora... o sa-ti fie greu sa ii tii ocupati pe toti trei. (cred ca Tudora e prea mica pt. a incerca, dar e de verificat, pe mine virsta minima nu m-a interesat niciodata!)
Iar, pentru cit e panta din Centre de la Nature... sint supra protejati toti copiii...
Maru, m-a bufnit risul cu toate aniversarile alea ale lu' fi'tu! Tre sa fie in raiul cadourilor, chiar ca erati pe alta planeta cind l-ati botezat!
Amu! Imi trebuie un prof / o profa care sa-mi poata comanda carti de la Scholastic. I-am sunat ieri si nu lucreaza decit cu profi. Iar la scoala la Atomix nu au brosurelele lor. Alta gogomanie e ca eu vreau cartile cu pricina in engleza, ca altfel sunam la scoala la care-a fost pina anul trecut... So... cine stie? cine cunoaste? cine are idei? cine ma ajuta... Si le mai vreau si pina in Craciun! I'm awfully funny today, moé!
Pupici,
s.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72985
simmona draga si pe noi ne bufneste rasul acu, ma rog nu in noiembrie si decembrie, da in restul anului da. Cum sa iti zic, hasbandul a fost bucuros ca traim si unu si celalalt, a zis ca ii pune si 7 nume,sa sarbatoreasca ca are copilul in viata si sotia la fel.
Maine e ziua brotacului de nastere, dar o vom sarbatori de Sf Andrei cand isi va invita o colega si verisoara la film
aoleu, ca tre sa scot o lista cu filme, sa sun pe mama lu pretena sa cer acceptul, offfffffffffff
il iau dupa amiaza in Zellers si ii dau niste bani sa si-i cheltuie pe jucarii! (bani aruncati pe geam, daca ma intrebati pe mine!)
o colega i-a dat o masa de air hokey, si e in culmea fericirii, cu toate ca o umbra tot plueste, nu a incaput la noi in casa si am dus-o la cumnati in basement, ca vorba aia se joaca acolo cu varasa. Tragedia e ca vara-sa a avut timp sa practise si l-a batut de l-a stins prima data. Asa ca, vrem , nu vrem ne vedem cumnatii in fiecare we, ca boceste plodu!
Doamne'ajuta!
POZE
![](images/user_woman.png)
Ica 1975 spune:
Marule, sa-ti traiasca flacaul, sa fie sanatos si voi la fel si sa aiba parte de tot ceea ce-si doreste
Noi
Ce faci te si face.
![](images/user_woman.png)
cge spune:
La Multi Ani, Andrei !!
Maru, sa iti traiasca flacaul si sa va aduca numai bucurii.
Cam asa suntem si noi:
- 11 noiembrie Sf. Victor;
- 6 dec. mos Nicolae;
- 25 dec mos Craciun;
- 7 ian ziua de nastere a lui Victor (il mai cheama si Ioan din cauza asta).
Deci, suntem in plin sezon de jucarii.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mikiion/mikiion.jpg)
mikiion spune:
MARU La Multi ANI !!!Pt baiat!!!
N-am inteles ce n-ai inteles...Despre numele de fata care nu-l poti folosi in Quebec? Sau altceva?
Ira eu sunt de acord, ca fosta profa, ca numele poate complexa un copil. Ca si culoarea pielii a ochilor, a parului, religia nu mai spun.....Dar oricum Quebecul de acum nu mai e si nici nu va mai fi Quebecul «pur laine» pur catolic din perioada copilariei pritenei tale de origine italiana. Atunci nu era usor. Acum e altceva, in Montreal cel putin. Ca eu am locuit la Quebec si era alta atmosfera. Prietenii mei aveau copil la scoala intr-o zona mai indepartata de centru si in toata scoala aia primara, destul de mare, erau 2 copii cu parinti imigranti. Dar asta nu inseamna ca suferea copilul. Avea o gramada de prieteni.
Mihaela
www.onetruemedia.com/my_shared?z=196cc7766eb32af94624d1&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj 1 An
filme2
Virsta Marc
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/oanagabriela/oanagabriela.jpg)
oanagabriela spune:
Legat de nume: noi am fost norocosi, cind am stiut ca este fetita, am ales imediat si de comun acord numele de Antonia (si a fost si singurul pe lista), dar am tinut totusi cont de faptul ca se citeste usor in ambele limbi. I-am adaugat Paula si Felicia, dupa cele 2 bunici.
Cu Oana de exemplu, chiar daca are doar 4 litere, am mereu probleme, nu stie nimeni sa il pronunte corect si mai putin sa il scrie, de numele de familie nici nu mai spun....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Maru, te rog sa-i transmiti lui Andrei din partea noastra si a partenerului de biliard un LA MULTI ANI din toata inima; sa creasca mare, frumos si destept, si sa-ti aduca o nora perfecta
Diana2007, pai nu ai sesizat citi chinezi sunt care au nume canadiene, eu mereu dau peste un Peter Chang, sau stiu eu, foarte multi nascuti aici au nume ne-chinezesti, unii si le mai schimba/adapteaza ei; eu deja fac tensiune cind sunt obligata sa folosesc numele de fata, nimeni n-a reusit sa-l pronunte corect, sau sa ma inteleaga cind il pronunt (contine grupul cepe care nu-l au francezii; asa ca prefer sa-l am scris pe o hirtuita inainte sa-i vad cum mi-l pocesc; ultima data o mme sfisneata de 100 de ani si juma' m-a mai si ironizat, cind i-am dat hirtiuta cu numele de fata al mamei si al tatalui meu identice; i-am replicat " ca pe aici Tremblay, m-me"(adevarul e ca daca dau un google imi da o pagina cu personalitati:-)); apropo de Tudor, m-a oprit intr-o zi o quebecoasa in Carrefour Laval si vroia sa vada cupchilu'cind m-a auzit vorbind cu el; mi-a spus ca fiu'sau are un prieten bun Tudor, si se intreba daca nu'i fiu'meu, ca n-a mai auzit numele altundeva
...nu era fiu'meu, mai sunt romani cu Tudor prin Laval:-)); quebecosii se impaca mai bine cu celalalt nume al copilului insa, Constantin, numai ca noi nu-l folosim;
http://www.floriinro.ro/
Loue ŕ bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mikiion/mikiion.jpg)
mikiion spune:
Si am uitat sa ma plang si eu de lucruri mai serioase, sanatatea copiilor. Azi am fost la pediatru si a descoperit o otita!!!!!De aia nu mai dormea el de loc ca lumea, se foia toata noaptea. Si ne-a dat antibiotic!!!! Prima noastra boala !!!!Credeti ca a luat de la gradi? Este virala boala asta? Ca asa scria pe reteta, otita virala.
Si ne-a trimis si la analize. Sa vedem ce facem cu diareea noastra. Sa vedem ce iese. Ca s-a mai discutat pe tema asta mai demult. Mie mi-a dat trimitere la CSLC-ul din cartier. Oare o fi bun laboratorul lor?
Nelia???? Nu ai nascut? Sau o lasi pe weekend? Sa fie si tati acasa si spitalul mai liber? Tot in greva sunteti? La mine a intrat antropologia, doar atat. Restul doar fac demonstratii.
Mihaela
filme2
Virsta Marc
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Mikiion, nu, n-am nascut inca, dar mai am inca o saptamina de miine pina la data limita, sper sa nu depasesc peste... S-a terminat greva, de astazi au inceput cursurile, numai ca in afara de miine eu nu cred ca mai am cum sa ma duc vreo saptamina sau chiar doua. Inca nu stiu cum se va face, se prelungeste sesiunea cu cit a tinut greva sau se condenseaza materia, mie mi se pare ca mai este mult prea multa ca sa se poata preda doua cursuri intr-unul, doar daca mai scoate din ea... pentru ca daca e ultima varianta, eu nu voi putea face fata, trebuie sa vorbesc cu profesoarele si sa dau exemenele finale alta data.
Si Tudora este acasa de joia trecuta, tot cu un inceput de otita si gitul in pioneze, ne-a dat totusi patru zile de antibiotic, desi zicea doctorita ca nu e chiar grav de antibiotic, dar nu e cazul sa se complice lucrurile acum. Eu o tin acasa ca nu vreau sa ia altceva peste sau sa se agraveze viroza.
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">38+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA - AMR 9 zile!