Povestea inimii cu ceas de Vladimir Colin
Va este cunoscuta aceasta poveste? Aveti idee despre ce este vorba? Unde as putea sa o gasesc? Fiica-mi i-a dat tema la scoala sa povesteasca dar...nu avem de unde procura povestea.
Va rog mult, ajutati-ma!
Raspunsuri
monixy spune:
eu stiu "povestea ceasului cu inima", de vladimir colin.
pe scurt : un ceasornicar batran a gasit un ceas de aur si pietre scumpe care nu functiona deoarece n-avea pitic (ceasurile pe timpul acela erau puse in miscare de un pitic cu ciocanel ). deoarece batranul avea acasa un pitic fara ceas , deoarece un om gras calcase pe acesta , a dat o noua slujba piticului , sa dirijeze noul ceas . apoi a pus ceasul in vitrina , pt a-l recunoaste pagubasul si a-l lua inapoi . insa a trecut pe acolo imparatul , si desi ceasornicarul i-a explicat ca nu-i apartine , imparatul i-a cumparat ceasul. l-a pus in sala tronului si s-a petrecut un lucru ciudat : de cate ori venea vreun boier sa se planga de tarani , timpul de o ora pe care i-l acorda imparatul se scurgea intr-o clipa , iar cand venea un om sarman sa-si planga necazul , timpul nu se mai sfarsea . boierii au fost nemultumiti si l-au convins pe imparat ca ceasul e defect si are nevoie de reparatii , drept urmare a ajuns din nou la batranul ceasornicar . acesta , deschizandu-l , a vazut ca piticul harnic lucra , dar deoarece avea inima si el , tinea cu oamenii nevoiasi si scurta sau lungea timpul in functie de dreptate. si cum si ceasornicarul avea inima nu stia ce sa faca . intr-un tarziu , afland ca in oras a mai venit un ceasornicar , a dus ceasul la el . acesta , om rau , a inlocuit piticul cu inima , cu un pitic de fier , care putea lucra la fel de bine ca si piticii adevarati , insa neavand inima timpul curgea egal . boierii au fost foarte multumiti , si , in timp , toti piticii s-au mutat din ceasuri , ramanand in locul lor , cei de fier . povestea se incheie asa: " ceasuri cu pitic nu se mai cunosc decat in povesti...si ceasuri cu inima ,tot asa ...da, dar n-avem fiecare cate o inima?"
comentariul il faceti voi !(povestea in original o gasesti intr-o "antologie de texte literare pt clasele 1-4 ", coperti albastre , de vreo 300 de pagini-nu-i stiu autorii , dar se mai gaseste prin librarii)
numai ganduri bune !
Germina spune:
Eu sunt fan Vladimir Colin. Nu se mai editeaza povestile lui, nu stiu de ce... Eu le-am gasit la Universitate la cei care vand carti vechi, acolo in statie.
Povestea nasterii printului
Povestea nasterii printului 2 (praslea)
Poze cu noi
Lumi
dyonise spune:
Ce poveste frumoasa, monixy. O sa o caut si eu pt. Jedi. Curand va veni vremea povestilor si pentru el.
Edessa spune:
Cautand informatii despre povestea cu pricina sau macar despre autor si volumele sale, am apucat sa citesc mai multe despre el. Banuiesc ca nu se mai editeaza si dintr-un oarecare subiectivism: Vladimir Colin a avut si numeroase activitati propagandistice in regimul trecut si ...exista acele resentimente din partea unora. Dupa ce a murit ( parca in 1991- sa zic) nu cred ca si-a dorit cineva sa il readuca in atentie...dezinteresat.
Imi aduc aminte ca ,in copilarie, erau mai multe texte scrise de el in manualele scolare si culegerile aferente manualelor. Chiar m-am mirat ca acum a reaparut in lectura obligatorie.
Oricum, eu sunt destul de indignata cu ce se intampla la ora actuala cu manualele de la I-IV. Nu mai scrie nimeni poezie pentru copii in zilele noastre?? S-a redus enorm numarul poeziilor la clasele mici. Oare de ce? Mie mi se pareau de mare importanta pentru <antrenarea> memoriei copiilor. Eu una stiu si acum toate poeziile invatate in scoala, pe bune...Chiar daca erau mai...<<de epoca>>. Acum le-au scos si au ramas numai cele foarte vechi, care erau fara ...trimiteri si onoruri. Nu se mai gasesc poezii care sa fie adresate copiilor?!?
Edessa spune:
...Poate ar fi trebuit sa deschid subiect separat despre poezia pentru copii, ca mi se pare ceva care...doare.
Mamici, voi nu ati constatat ca la I-IV copiii nu mai stiu deloc poezii? Eu am avut o surpriza neplacuta cand am dus-o pe fiica-mea la serbarea de Craciun la mine la serviciu si mi-a zis ca nu mai stie nimic de cand a terminat gradinita! Noroc ca stia sa cante colinde..., ca altfel chiar ne faceam de ras!
Sur5eR spune:
Salut va rog enorm de mult! caut o poveste /basm de Vladimir Colin si anume Fata de fum... va rog cine are carte sau cine o stie va rog daca o aveti scrisa sa mio trimitetzi sau sa o scanatzi sau macar sa mio povestiti va rog enorm de mult... contactati-ma pe Yahoo Messenger: sur5er18 sau pe E-Mail: sur5er18@yahoo.com ... va rog mult