Taxa pentru succesiune
Raspunsuri - Pagina 2
kiekeboe spune:
nu e vorba de "taxa" sau "penalizare" dupa 2 ani ...
eu am auzit de la 2 notari urmatoarea poveste:
daca depasesti termenul de 2 ani, trebuie sa mai platesti in plus (peste cele 30 de milioane, de exemplu) si 1% din valoarea proprietatii/proprietatilor mostenite. Nu e vorba de o penalizare, dar in primii 2 ani esti SCUTIT de plata acestui "impozit".
Termenul de 6 luni este pentru "acceptarea" mostenirii, asta e alta poveste.
Iar succesiunea in sine se poate face si dupa 100 de ani ... am auzit si de cazuri dupa zeci de ani. Daca esti intr-un litigiu sau ai motive obiective e una, dar ca sa amani asa la nesfarsit numai pentru a face economie de bani, nu e o solutie ... nu se stie cand ai nevoie de actele facute in regula (de ex. pt. o vanzare/donatie/testament).
Si e mai bine sa fie totul clarificat ca sa nu fie nevoiti copiii sa descalceasca itele (si sa plateasca taxele) mai tarziu.
Parerea mea de om patit ...
si uite si niste pareri de oameni avizati:
http://www.google.com/search?hl=en&q=succesiunea+6+luni+de+la+deces
lilina spune:
noi am obtinut certificate de mostenitori si am deschis succesiunea in termen de 6 luni de la decesul tatalui insa nu am incheiat succesiunea inca si au trecut cele 6 luni
si nu prea stim ce sa facem, mai ales ca o parte din proprietati sunt in litigiu
Lilina si Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)
cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe varsta lui bebe
kiekeboe spune:
Te inteleg perfect, sunt in aceeasi situatie cu justitia (romana)
Incerc sa trec tot ce pot pe numele meu pana la implinirea celor 2 ani, tocmai pentru a fi scutita de acel 1% din valoare ... momentan astept sa mai scada euro un pic, sa nu ma coste chiar asa de mult la notar.
Mie de exemplu, notarul mi-a spus ca la urmatoarele bunuri imi va face chiar o reducere de taxa.
Cat despre bunurile in litigiu, nu cred ca ai ce sa faci. Teoretic tebuie sa astepti sa se termine ... ai noroc daca te incadrezi in cei 2 ani.
Depinde cu cine si de ce te judeci - in unele cazuri ai putea face succesiunea, daca ai actele si dovada ca ai impozitul platit la zi, dar este riscul tau ... daca in final nu le castigi, ai pierdut si banii de impozit si taxa de notar.