Bani pentru facultate - de pe acum?
Buna, am cautat pe forum si nu am gasit (in schimb am gasit CUM SA ECONOMISIM BANI
). Am auzit ca in strainatate se face si mi se parea SF... Acum am inceput scoala si nu mai pare SF!
Vreau sa strang bani pentru fetita mea, pentru viitor. Probabil pentru majorat... Este cineva care a facut asa ceva, stiti 'capcanele'?
Mersi,
Laura
Raspunsuri
loryi1974 spune:
Copilul meu are de la 6 luni o asigurare de tip Academica,adica de mai mult de 4 ani.Cred ca multe societati de asigurare au acum asa ceva.Daca nu vrei asa,pune in fiecare luna 100 euro la banca.
Laura XXX spune:
Deci trebuie inceput devreme... Am sa pun sub. si la lectii sa vad ce spun cei ce nu intra la scoli,gradinite.
Dar cum ai ales, ma gandesc ca exista unele conditii, nu?
Kehleyr spune:
Companiile de asigurari ofera toate asemenea planuri. Insa profitul nu este spectaculos, este cam ca un depozit la banca pe termen lung. Ideea este ca existenta contractului te forteaza sa depui banii regulat, lucru pe care altfel l-ai amana daca nu esti foarte hotarata din fire.
Noi avem una la ING si una la AIG. Conditiile sunt similare, se plateste lunar/semestrial/anual o suma, din care o parte se duce pe o componenta de asigurare de viata (care practic o pierzi daca nu o folosesti, dar poti sa o pui foarte mica) si o parte pe investitie. La unele companii poti specifica in ce fel vrei sa se faca investitia, au planuri cu risc mai mare dar profit estimat mai mare, sau planuri cu profit mic dar sigur - adica garantat de companie. Depinde ce preferi.
La expirarea contractului (la 18 ani) copilul poate lua banii sub forma de renta pe 5 ani sau pe toti odata cu o penalizare in jur de 5%. Trebuie sa tii cont ca in clipa in care a implinit 18 ani banii sunt ai lui, nu mai ai control, face ce vrea cu ei
.
Unele contracte permit si plati suplimentare (de ex ce am eu la ING, Debut 18) pe care le poti retrage inainte sa expire contractul, de exemplu pentru meditatii.
Sunt foarte multe alternative, trebuie sa vorbesti cu un consultant ca sa vezi conditiile specifice la fiecare. Trebuie sa te uiti cam la urmatoarele aspecte:
- ce se intampla daca nu platesti o rata - uneori pierzi contractul, altele permit sa intri cu el in suspendare
- cum poti lua banii la sfarsit, penalizari de retragere totala
- cum vrei sa investeasca, cu risc mai mare sau mai mic
- care e componenta de asigurare
Daca vrei sa nu platesti partea de asigurare exista si optiuni din astea, faci pur si simplu o investitie. Exista la AIG o polita care se numeste Life Extra, pentru minim 10 ani, cu rata de profit momentan foarte mare, dar nu garanteaza nimeni ca va ramane asa...
PS. Nu vreau sa para ca fac reclama la vreo companie, eu numai cu astea doua am discutat, sunt sigura ca exista si alte optiuni pe piata...
ANDREEA GEORGIANA spune:
Noi am optat pt. varianta ING.Fetita noastra are 1,7 ani si inca de la nastere i-am facut acest tip de asigurare.Ce mi-as fi dorit si eu sa beneficiez de o astfel de suma la 18 ani!!!Fiecare parinte ar trebui sa se gandeasca la asta,mai ales ca banii oricum se duc si,de multe ori,nu prea stii pe ce...
ANDREEA GEORGIANA,mamica de Thea Antonia... frumusica(28.03.2006)
http://community.webshots.com/user/andreeageorgiana
columbiana spune:
copilul poate cheltui pe orice banii respectivi sau sunt conditionati pentru scoala^
http://www.floriinro.ro/
Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.
Kehleyr spune:
quote:
Originally posted by Ana Stroe
copilul poate cheltui pe orice banii respectivi sau sunt conditionati pentru scoala^
Pana la varsta de 18/21 ani (la maturitatea contractului, banii sunt ai parintelui. Dupa aceea copilul este proprietarul si nu este conditionat sa ii foloseasca pentru scoala, nu da nici un fel de socoteala cu privire la ei...
Laura XXX spune:
Kehleyr te rog primeste o
de la mine!
Exact asta vreau, sa ne OBLIGE sa ne disciplinam singuri...
A_Iulia spune:
In plus fata de a zis Kelheyr mai exista si o optiune ca in cazul in care nu mai poti plati ratele pana la majoratul copilului (deces, etc), sa ti le plateasca asiguratorul - deci copilul sa beneficieze de suma respectiva indiferent daca mai poti sau nu sa achiti ratele.
Si eu i-am facut lui Vivi asa ceva, tot la AIG.
Adina + Olivia Q1.04
columbiana spune:
quote:
Originally posted by Kehleyrquote:
Originally posted by Ana Stroe
Pana la varsta de 18/21 ani (la maturitatea contractului, banii sunt ai parintelui. Dupa aceea copilul este proprietarul si nu este conditionat sa ii foloseasca pentru scoala, nu da nici un fel de socoteala cu privire la ei...
mersi; intrebasem din curiozitate, pentru ca si eu i-am facut copilului la scurt timp dupa ce am ajuns in Canada, dar sistemul e diferit in sensul ca aici participa si statul canadian (pentru ca toate universitatile sunt platite, si cu exceptia Quebecului, taxele sunt destul de substantiale);daca eu pun lunar suma X (am un maxim), statul canadian pune si el o suma Y nerambursabila;la maturitate copilul e obligat sa-i foloseasca pentru scoala (cred ca nici nu ii ajung in mina, fondul face contract cu universitatea si achita taxele); daca nu va urma studii colegiale/superioare, participarea noastra+dobinzi se transfera in fondul nostru de pensii private, si statul isi retrage banii;
Ana
l_carmen2003 spune:
quote:
mersi; intrebasem din curiozitate, pentru ca si eu i-am facut copilului la scurt timp dupa ce am ajuns in Canada, dar sistemul e diferit in sensul ca aici participa si statul canadian (pentru ca toate universitatile sunt platite, si cu exceptia Quebecului, taxele sunt destul de substantiale);daca eu pun lunar suma X (am un maxim), statul canadian pune si el o suma Y nerambursabila;la maturitate copilul e obligat sa-i foloseasca pentru scoala (cred ca nici nu ii ajung in mina, fondul face contract cu universitatea si achita taxele); daca nu va urma studii colegiale/superioare, participarea noastra+dobinzi se transfera in fondul nostru de pensii private, si statul isi retrage banii;
Ana
Normal.. o chestie gandita si buna... in Canada...
Eu i-am facut lui Alex initial un cont la AVIVA si altul in banca... Eu la Aviva iar sotul meu la bnaca. La 4 ani m-am retras de la Aviva si am deschis un alt cont in banca... - nu comentez motivele.
Am optat si pt fonduri cu acumulare de capital - atat pt noi cat si pt copil si cred ca e cea mai buna solutie... actualmente. La 19 ani va primi niste fonduri care vor merge obligatoriu pt studii si la 25 alte fonduri... sa fim noi sanatosi si sa avem resurse pt inca un astfel de cont si poate pana la 30 se va mai strange ceva...
Am optat pt aceste investitii pt ca e o singura depunere - mai mare - si apoi cand poti mai depui. Ideea la ele ca ceamai mare paret a fondurilor se duc pe investitii cu risc si crestere mare si doar o mica parte pe investitii sigure si cu crestere mica. Deocamdata insa mi s-a parut ca au cresterea cea mai buna...
Nu ma pricep la investitii si asigurari, asta a fost insa ce am facut noi... pt copil si pt noi insine...