Sezatoarea canadiana (71)
Raspunsuri - Pagina 7
Ira spune:
Sal, Ica, é este un e pronuntat cu gura in forma de i, e mai ascutit, de ex., è este e-ul nostru normal, â de ex se aude un fel de au (pauques - pâques), etc.
Cand ei se mira de ce nu intelegem diversitatea lor vocalistica (ca de fapt aici e problema, nu la r-ul din gat) - cand vad romani cum se strofoaca sa raraie din gat cand de fapt nu consoanele is problema foneticii intr-o limba, ci vocalele - ma pufneste rasul- atunci ii intreb si eu daca realizeaza diferenta intra â si î, vocalele de la padure si paine, si ei nu realizeaza, bineinteles, trebuie sa le pronunt de mai multe ori ca sa vada diferenta.
Fretelor, eu am prins-o pe Sofia ca fura, i-am interzis sa mestece gume si am prins-o cu ele in buzunar, furate din dulap, de sus. Nu stiu f bine cum sa procedez, i-am explicat, dar mi-e frica ca dac-o pedepsesc sa nu asa si mai rau, of doamne.
Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.
try spune:
quote:
Originally posted by Ira
Sal, Ica, é este un e pronuntat cu gura in forma de i, e mai ascutit, de ex., è este e-ul nostru normal, â de ex se aude un fel de au (pauques - pâques), etc.
Cand ei se mira de ce nu intelegem diversitatea lor vocalistica (ca de fapt aici e problema, nu la r-ul din gat) - cand vad romani cum se strofoaca sa raraie din gat cand de fapt nu consoanele is problema foneticii intr-o limba, ci vocalele - ma pufneste rasul- atunci ii intreb si eu daca realizeaza diferenta intra â si î, vocalele de la padure si paine, si ei nu realizeaza, bineinteles, trebuie sa le pronunt de mai multe ori ca sa vada diferenta.
Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.
Pai normal ca nu fac diferenta intre â si î pt ca fonetic nu e nici o diferenta nici in limba romana. Dar din exemplele pe care le-ai dat cred ca te-ai referit de fapt la #259; si â si e normal sa ti se raspunda ca nu fac diferenta caci e prima data cand aud cuvintele, si n-au nici un habar de fonetica romaneasca. Si de cele mai multe ori e nevoie sa auzi pronuntia unui cuvant dintr-o limba absolut necunoscuta de mai multe ori, asa cu mspui si tu ca trebuia sa le pronunti de mai multe ori) pana esti capabil sa repeti cuvantul si sa retii succesiunea de sunete (fie ele vocale sau consoane) si abia apoi esti capabil si sa faci diferenta. Dar si ei au sunetele astea, #259; si î, si-s capabili sa faca diferenta intre ele in limba lor.
Intr-adevar â din "paine" aduce un pic cu #259; atunci cand il pronunti mai relaxat, in vorbirea noastra curenta de multe ori sunetul bate mai mult spre #259;. Dar pronuntat ca la carte ar trebui sa se auda clar î.
Ca regula de diferentiere la scriere eu stiam ca atunci cand "e" e la final de silaba (sau singura litera din silaba) se scrie é, iar cand e in alta parte decat la sfarsit (in interior sau la inceput de silaba) se scrie è.
Or exista si exceptii, dar ca regula generala asa stabilesti cand pui accent ascutit si cand pui grav. Iar pt accentul circumflex alea trebuie sa le-nveti pe de rost, insa nu-s multe cuvinte.
Daca-i intrebi pe francezi iti vor spune ca nu exista regula (dar ei vorbesc si scriu natural, e limba lor materna, nu vad dificultati in a scrie), dar daca urmariti pe un text o sa vedeti cat de bine se aplica regula.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
try spune:
vax (am vrus sa scriu fas - de la a fasai, dar mi-am dat seama ca nu se intelege), nu mi-a recunoscut litera "a" de la mamaliga (ala e #259). Si-asta pe un site romanesc ca sa vezi ironia sortii.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
Ica 1975 spune:
maru, eu lucrez in contab, deci nu stiu de ce ar trebui sa anunt eu, da' ma rog ...; daca sunt intrebata de un coleg care are nevoie de Y ii spun dar daca ei lucreaza cu spor nu vreau sa-i deranzez, la noi se comunica verbal
Ira si Try, merci de explicatii, ramane sa exersez
Noi
Ce faci te si face.
khristin spune:
Vad ca scrieti nu gluma...
A propos de spelling, atat in franceza cat si in engleza, exista liste intregi de spelluit la scoala la ambele, pt. ca nu sint limbi fonetice, asa cum e romana. Am observat ca la clasele din ON exista liste de studiu pt. spelling si apoi testele de rigoare .
Ira, stai sa vezi cum e cand trebuie sa faci apel la cele doua limbi in acelasi timp si te intrebi uneori care e care ... uite, iti dau cateva exemple care-mi vin rapid acum in minte in engleza envelope, in franceza enveloppe sau development vs. développement. Folosirea infinitivului de catre quebecosi in loc de participe passé e o greseala destul de des intalnita. Infinitivul nu se foloseste decat dupa un alt verb in pozitie anterioara, par ex. Je veux regarder tes photos sau in constructia futur proche Nous allons manger un bon gateau. Culmea e ca exista reguli de ortografie, dar din pacate multa lume le ignora . A propos de Sofia ta, eu as elimina pur si simplu guma de mestecat din casa, asa pur si simplu elimini si problemele de disciplina pe moment . Spor lui Sibin la studiu
Selena, poate ca ar trebui sa vorbiti direct cu supervisor-ul gradinitei. Sau si mai eficient, pune concern-urile respective pe hartie, si sint convinsa ca astfel vei afla raspuns mai rapid la intrebarile tale . Spune-le ca esti ingrijorata ca Bella este agresata si ca nimeni nu pare sa ia masuri, si ca ai vrea sa stii ce strategii vor folosi ca incidentele sa nu se mai repete. De obicei, asta da rezultate in mod cert daca vezi ca nu merge cu profesoarele respective
Nelia, sarcina usoara pe ultima suta de metri ramasa , fetele tale trebuie sa fie tare incantate de fratiorul care trebuie sa vina
Denisa, vino mai des pe aici si povesteste mai multe de cei mici
Hai sa va spun ca am terminat si noi cu inotul pe anul asta fara raceli si promova cupilu' nostru la nivelul superior , o sa continuam din primavara incolo, pana atunci ne luptam cu dansul si patinajul In alta ordine de idei, aseara am fost si noi la masaj la chiropractor si ne-am intins oasele ca mi se pareau ca ruginesc Azi e vineri yay un weekend linistit sa aveti
Daca sinteti interesate de turneul privighetorii canadiene, iata aici: http://www.celinedion.com/celinedion/english/whatsgoinon_tourdates.cgi
Cristina
noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris & AOB
Podeanu spune:
Mama, accente, fonetice, n-am reusit sa citesc prea bine.
De fapt m-am ametit un pic de la Cuba libre de mi-am facut-o de fericire ca ... copiii mei au pasat (ops asta e in franceza) examenul la scoala internationala.
Va cinstesc si pe voi virtual cu ce doriti. Merci ptr incurajari.
Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face...
khristin spune:
Podeanu, ce mai conteaza accentele??? Trimite si la mine o Cuba Libre din aceea ca mi-s amatoare . Felicitari copiilor tai
Cristina
noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris & AOB
pitilache spune:
Dana da un Porto ceva, nu ai?
Felicitari copiilor! Bravo si mult succes la noua scoala!
Eu am fost azi la gineco sa-mi refaca Pap's test ca acum 6 luni au iesit niste celule aiurea si a trebuit sa-mi refaca testul si inca ceva in plus... Acum doar sper sa nu ma sune saptamana viitoare sa-mi dea vreo veste...
Va pup!
columbiana spune:
Dana, felicitari juniorilor si tie! hm...cuba libre....(ecomicon cu mine visind la un pina colada de la barul din piscina )
http://www.floriinro.ro/
Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.
nelia spune:
Dana, felicitari copiilor tai! Ce veste buna! Le urez bafta multa in continuare si ma bucur foarte tare au reusit sa intru acolo unde au dorit. Bravo!
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">37+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA - AMR 20 de zile!