Nu-mi mai dau copilul la scoala!
Raspunsuri - Pagina 9
simali spune:
quote:
Simali, ma refeream la un profesor-diriginte.
quote:
melphala,mi-am dat seama ca te referi la un diriginte, un profesor care are niste atributii in plus fata de un profesor obisnuit. Dar nu sunt convinsa - si aici este parerea mea personala, de diletant in domeniu - ca dirigintele este bine sa se implice prea mult in viata copiilor cu probleme.
Desigur, daca situatia este simpla si vede rezultate e pacat sa nu continue. Dar majoritatea acestor copii au probleme grave, pe care un simplu diriginte nu le poate controla. Ce poate face un diriginte pentru un copil cu probleme? Sa-i asigure la scoala stabilitate si un mediu propice invatarii; sa-i arate ca "iata, exista un loc in viata ta, scoala, in care daca te porti corect vei fii tratat corect. Dar nu-ti voi permite sa abuzezi sau sa distrugi acest mediu".
alice
mephala30 spune:
depinde, sunt multi factori implicati...
ce inseamna 'sa se implice prea mult?'
Parerea mea, un dirigente ori se implica, ori nu. Nu exista unitati de masura.
Ce poate face un diriginte pentru un copil cu probleme? Sa-l reintegreze in colectivitate, sa-l 'remodeleze'. Se poate, dar e mult de munca.
Mephala - Gusta - Cornelia
edit: mephala e nick-ul, nu melphala.
simali spune:
quote:
ce inseamna 'sa se implice prea mult?'
Parerea mea, un dirigente ori se implica, ori nu. Nu exista unitati de masura.
Ce poate face un diriginte pentru un copil cu probleme? Sa-l reintegreze in colectivitate, sa-l 'remodeleze'. Se poate, dar e mult de munca.
quote:
Scuze ca te-am botezat. Vin cu un curcan de Pasti.
Sa luam problemele pe rand:
- sa-l reintegreze in colectiviate - noi vorbeam de copiii violenti; un copil care-si bate si intimideaza colegii care nu-i plac este cat se poate de integrat in colectiviate. Toata lumea-l respecta, nimeni nu-i sufla-n ciorba, mai mult de-atat el nici nu cere. Pentru ca nu stie ce inseamna relatiile interumane adevarate, acest copil nu va stii sa le aprecieze. Stii cate ore de psihoterapie se fac pentru a invata pe cineva abuzat in copilarie sa-si iubeasca semenii si sa aiba incredere in ei? Sute! Si de asta se ocupa oameni care chiar au invatat toata viata cum sa puna problema, nu o profesoara de matematica, mamica, sensibila, care nu poseda altceva decat ominima mare si poate o doza mare de bun simt.
- sa-l "remodeleze" - ca mai sus; basca ca daca unui adult macar psihoterapeutul poate sa-i sugereze sa paraseasca mediul nociv de acasa, unui copil nu i s epoate sugera asa ceva, nu? Si atunci tot ce incearca sa "remodeleze" profesorul ziua se surpa noaptea, in familie sau in gasca din fata blocului. Ca sa poti sa remodelezi pe cineva, trebuie ca acel cineva sa-si doreasca remodelarea. Majoritatea copiilor cu probleme deveniti agresori nu-si doresc una ca asta pentru ca se tem ca vor deveni slabi si-si vor pierde avantajul.
Probelmele copiilor in dificultate sunt extrem de complexe, au nevoie de abordare individuala, de timp alocat, de resurse materiale, si nu pot fii rezolvate in nici un caz la orele de dirigentie.
alice
viviana spune:
In general copiii din ziua de azi sunt ceva mai agresivi.
Agresivitatea lor deriva din multe, foarte multe efecte sociale care au la baza: programele tv, revistele, comportamentul adultilor si poate in primul rand neimplicarea parintilor.
Fata mea este in clasa a IV-a intr-o clasa cu copii preponderent reactivi si agresivi.
Ce se face: invatatoarea sta pe hol in pauze si ii supravegheaza ni-i aduce in curtea scolii la pranz. In zilele in care sunt mai agresivi ca de obicei sunt pedepsiti si nu mai au voie sa iasa in pauza pe hol, sau ies doar cei mai cuminti.
Mie imi este cel mai teama de clasele V-VIII, pentru ca acolo chiar nu exista control asupra copiilor.
Neimplicarea parintilor este ceva firesc. In clasa sunt 19 copii iar la sedinte participa maxim 6-7 parinti. Dupa acesti aproape 4 ani sunt parinti pe care nu i-am vazut niciodata.
Sunt parinti carora daca le spui ca puiul lor a gresit a facut asta sau ailalta se supara foarte tare pe invatatoare in loc sa ia masuri.
Din punctul meu de vedere nu pot arunca aceasta vina numai pe scoala sau profesori. Parintii ar trebui sa joace un rol activ dar nu o fac.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
mephala30 spune:
quote:
Originally posted by simali
Probelmele copiilor in dificultate sunt extrem de complexe, au nevoie de abordare individuala, de timp alocat, de resurse materiale, si nu pot fii rezolvate in nici un caz la orele de dirigentie.
alice
am spus eu ca nu-s complexe?
Parerea mea: iti place sa complici lucrurile.
Mie imi place sa cred ca pentru orice problema e o rezolvare. Ca trebuie timp, resurse, etc, etc, e de-nteles!
iulia_b spune:
Citind despre siguranta in gradinite si scoli mi-am adus aminte de perioada in care cautam gradinite pt primul copil. Am mers in vizita la una privata, destul de scumpa; era ora de somn. Poarta deschisa, usa deschisa, pe hol erau vreo 2 copii care se uitau la tv, usile de la dormitoare largi, nimeni in zona sa-i supravegheze. Copiii care dormeau, care se jucau, care se plimbau...Am coborat la demisol unde era bucatatria, am dat de femeia de servici care m-a condus la educatoare. Erau afara pe banca, la tigara si cafea. Au sarit ca arse cand m-au vazut, de altfel foarte amabile. Iar la plecare, simtindu-se cu musca pe caciula au incuit usa in urma mea.
Prea tarziu insa...
Mi s-a parut nepasare, nesimtire crasa...Gradinita are iesire la strada mare, unde circula tramvaie, masini. Plus ca putea intra oricine acolo, nici nu vreau sa-mi imaginez.
La gradinite, scoala primara mi se pare esential ca cineva sa-i supravegheze in permanenta si sa nu lase usile deschise pt ca acesti copii nu stiu sa-si poarte singuri de grija (mai ales la 2-3 ani). Asa cum si acasa ii supraveghem si nu-i lasam sa se urce pe dulap, la geam, sau sa deschida aragazul...
simali spune:
quote:
Parerea mea: iti place sa complici lucrurile.
quote:
Parerea mea: tratezi superficial lucrurile.
alice
mephala30 spune:
quote:
Originally posted by simali
Parerea mea: tratezi superficial lucrurile.
alice
ei si?
am o curiozitate: concret, consideri ca modul in care rezolvi tu lucrurile are o eficientza mai mare decat cel superficial/al meu?
anisiap spune:
Si copilu meu a avut probleme minore in prima luna cu colegii sai de clasa pt ca nu intelegea limba si era intradevar o bariera a venit acasa spunand ca-l imping colegii francezi dar lucrurire nu s -au agravat si mi am dat seama din atitudinea lui :niciodata nu a zis ca nu ar mai vrea sa se duca, am semnalat invatatorului si in plus acesta sta tot timpul cu ei si in pauza nici nu stiu cand respira omul ala;fiecare clasa e supravegheata in pauza chiar si directorul scolii e in curte de fiecare data iar cand au activitati in grup si ies din scoala(am facut asigurare speciala pt asta)invatatorul cheama unul sau doi parinti sa i insoteasca pe elevi cred ca macar in scolile particulare din Romania unde parintii platesc bani grei pt siguranta copiilor lor ar trebui luate unele masuri iar parintii sa si poata exprima liber parerile .Din pacate copiii beneficiaza de educatie diferita sunt influentati de ce vad in familie iar scoala ar trebui sa corijeze aceste scapari aici vad ca se incearca cu tot felul de metode -copilul meu a primit un set de reguli niste imagimi desenate haios la scoala nu te bati ,la scoala nu alergi, la scoala nu te impingi sau genul" asa da asa nu ".......... sper sa se schimbe Romania mea...............
simali spune:
quote:
copilul meu a primit un set de reguli niste imagimi desenate haios la scoala nu te bati ,la scoala nu alergi, la scoala nu te impingi sau genul" asa da asa nu "
quote:
Este o idee forte buna. In felul acesta si scoala face o declaratie de principii. Arata parintilor si copiilor ca iau problema in serios, ca au preocupari in acest sens.
alice