cum se fragezeste carnea de vita
Azi l-am trimis pe sotul meu la cumparaturi si i-am zis sa ia si carne de vita. Am omis sa ii spun ca as prefera mai de "vitel", asa ca omu' mi-a luat de vita, insa una, dupa cum arata carnea, foarte batrana.
Asa ca va cer ajutorul si va intreb cum as putea sa o fragezesc? Ce as putea sa ii fac pentru a nu fierbe la ea "doua zile"?
Exista vreo solutie, sau trebuie sa ma resemnez si sa o pun la fiert cu mult mai mult timp inainte de a avea nevoie de ea?
Nu stiu daca are vreo importanta, dar specific ca e vorba de muschiul ala lung, de pe coloana.
V-ar fi indatorata daca mi-ati da o solutie!
Cu mii de multumiri,
Raspunsuri
marumiha spune:
Poate daca o portionezi si o pui ìntr-o tigaie cu putin ulei ,apa ,usturoi taiat marunt,vegeta , rozmarin ,piper si o lasi sa fiarba ìncet acoperita .Din cìnd ìn cìnd mai pui apa si putin vin alb si cìnd vezi ca e aproape moale o lasi sa se prajeasca.
http://community.webshots.com/user/mihaela2703
elyda spune:
quote:depinde si ce vrei sa prepari cu ea.daca vrei snitele este simplu.ce vrei sa pregatesti?
Initial creeata de Tisina
Azi l-am trimis pe sotul meu la cumparaturi si i-am zis sa ia si carne de vita. Am omis sa ii spun ca as prefera mai de "vitel", asa ca omu' mi-a luat de vita, insa una, dupa cum arata carnea, foarte batrana.
Asa ca va cer ajutorul si va intreb cum as putea sa o fragezesc? Ce as putea sa ii fac pentru a nu fierbe la ea "doua zile"?
Exista vreo solutie, sau trebuie sa ma resemnez si sa o pun la fiert cu mult mai mult timp inainte de a avea nevoie de ea?
Nu stiu daca are vreo importanta, dar specific ca e vorba de muschiul ala lung, de pe coloana.
V-ar fi indatorata daca mi-ati da o solutie!
Cu mii de multumiri,
Tisina
dana
Ramona J spune:
Tisina, uite cum fac eu si iese FOARTE frageda carnea.
Folosesc cratita de tuci (cast iron), presupun ca merge si cu altceva.
Dai drumul la cuptor, la foc mic (cam 150 Celsius).
Pregatesti carnea cu sare, piper. Intre timp pui putin ulei in cratita si o pui pe aragaz, la foc mare. Vezi sa nu se arda uleiul, dar lasa sa se incinga bine. Cind e fierbinte cratita pui carnea (eu fac de obicei cite o bucata de aprox. 2 kg) si o lasi vreo zece minute (timp in care o intorci pe toate partile). Ai grija sa nu scoata fum uleiul, ajustezi temperatura.
Dupa zece minute scoti carnea pe o farfurie si in cratita (la foc mic de data asta) adaugi ceapa, morcov, telina, usturoi. Apoi adaugi niste apa sau daca ai zeama de pui, de vita, sau de legume (doua cani). Apoi adaugi un sfert de cana de vin rosu si o lingura de zahar (noi ne-am obisnuit cu stilul american, poate voua nu va place - dar sa stii ca la cantitatea asta nu se simte dulce). Eu mai adaug si niste cimbru.
Pune carnea inapoi in cratita si vezi ca lichidul sa ajunga cam pina la jumatatea inaltimii ei. Apoi pui capacul - cel de tuci e bun, fiind greu nu permite sa iasa aburi.
Pui carnea la cuptor si o uiti acolo vreo trei ore. De fapt eu o intorc la un moment dat pe partea cealalta.
N-am mincat carne mai frageda decit asta. Sosul ramas la sfirsit il strecor si il folosesc la cartofi piure.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
carmenpit77 spune:
Mie imi place f mult carnea de vita si gratarul. Si ca sa le combin pe amandoua, scot carnea de la congelator, o tai felii subtiri, o condimentez, o bat cu ciocanul si o mai las ceva timp pana o pun pe gratar. Intr-un final iese foarte frageda.
Tisina spune:
multumesc mult, fetelor!
Nu eram hotarata ce sa fac din ea, de fapt cand am vazut-o mi-a pierit si cheful de a o gati, in ideea ca probabil va trebui sa o fierb azi destul de mult si maine sa o fac ceva...
Cred ca voi incerca reteta ta, Ramona, ca suna tare bine.
Am mai auzit de oala cu presiune, insa personal mie imi e cam teama de asa ceva, desi mi s-a tot spus ca e sigura. Eu o vad ca pe o bomba cu presiune . Oi fi eu mai inapoiata, dar asta e, imi e tama si gata.
magh, daca nu te superi, poate imi zici si mie cum se fezandeaza, ca eu nu am mai facut asta pana acum .
Inca o data, mii de multumiri!
Lala_D spune:
quote:
Originally posted by magh
Se mai poate fezanda.
Sofia mami de Lukas (9 mai 2006)
Eu o las 24 de ore in frigider pusa intr-un castron inchis ermetic in care torn asa : un pic de ulei de masline , un pahar de vin rosu, sare, piper, cimbru, menta, boabe de mustar, marar, boia rosie dulce. Am grija ca lichidul sa depaseasca carnea iar dupa 24 de ore ori o pun pe gratar, ori o fac la cuptor cu sos intr-un vas de lut inchis ermetic.
O zi excelenta !
Lala.
_
Fratele mai mare!
Bubu mic! AMR maxim 9 saptamani!
Mirrella spune:
Pentru fragezirea carnii poti folosi kiwi facute piure.Lasi carnea in acest piure vreo ora doua,o speli,apoi o condimentezi si iese foarte frageda la gratar de exemplu.Kiwi contine niste enzime ce fragezesc fibra de carne si de asemenea ajuta si la digestie.
Mai poti incerca reteta de aici,iese o friptura grozava...
www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=9940 " target="_blank">http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=9940
La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh