Cat sa-i dau unei bone ca sa fie multumita?
Raspunsuri - Pagina 13
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui lara_c e strigator la cer ca pana si in Bangladesh sunt salarii mai mari ca in RO |
e strigator la cer ca pana si in Romania sunt salarii mai mari ca in Franta, Germania sau Marea Britanie!
Lara, tu compari mere cu pere. Adica salariul unui expat in bangladesh cu salariul unui roman obisnuit. Compara salariul unui expat in bangladesh cu al unui expat in romania si vei vedea ca in bangladesh expatii castiga de 2-3 ori mai putin.
Cat despre oamenii obisnuiti, salariile in bangladesh sunt in medie de 5-10 ori mai mici decat in romania.
lara_c spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
e strigator la cer ca pana si in Romania sunt salarii mai mari ca in Franta, Germania sau Marea Britanie! Lara, tu compari mere cu pere. Adica salariul unui expat in bangladesh cu salariul unui roman obisnuit. Compara salariul unui expat in bangladesh cu al unui expat in romania si vei vedea ca in bangladesh expatii castiga de 2-3 ori mai putin. Cat despre oamenii obisnuiti, salariile in bangladesh sunt in medie de 5-10 ori mai mici decat in romania. |
Capcaunule, nu am comparat ABSOLUT DELOC salariile expatilor ci salariile BONELOR.
Bona mea nu e expat ci e localnica.Si este 100% adevarat ca are salriul mai mare decat bonele din RO.Avand in vedere ca voi ati spus aici ca unele mame au salarii comparative cu ale bonelor, mi mi s-a parut stigator la cer.Pt ca, cu alte cuvinte o localnica din Bangladesh care are grija de un copil are chiar un pic mai mult decat o romanca care poate a facut si facultate.
Ai dreptate cu salariile majoritatii popuplatiei de aici.Dar nu ai dreptate cu salariile expatilor.Eu si sotul meu am lucrat si in RO( angajati la aceeasi institutie pt care lucram si aici in Bangladesh), salariile expatilor sunt mai mici in TOATA EUROPA SI AMERICA si in general in orice tara dezvoltata,(asta pt ca in Bangladesh se ofera spor de clima, spor de diferente culturale majore, spor de izolare, etc).In general cu cat este mai 'nasoala' tara cu atat sunt sporurile mai mari(salariile de baza sunt identice).Avem un coleg in Iraq care are in plus fata de noi la sporuri aproape 2000£.In pus fata de cat lua in Ro..n-are rost sa zic, oricum e offtopic..Altfel nu ar veni NIMENI sa lucreze aici, doar de dragul Bangladeshului
Dar eu nu am pomenit de asta, ai inteles gresit.
Erinn's mummyHawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
ymca spune:
tot nu se compara aceleasi lucruri!
o comparatie oK mi se pare intre bonele de expati din Romania si bonele de expati de oriunde altundeva.
aici se vorbeste despre salariile bonelor care lucreaza pentru familii salariate din Romania. in general se vorbeste bone care au o pensie/ venit, la care se adauga remuneratia obtinuta din prestarea serviciilor de bona.
lucrez in multinationala si colegii expati platesc salarii mult mai mari bonelor care lucreaza pentru ei (nu se ajunge la 1000 lire dar se poate ajunge la 1000 EUR).in general, ei platesc mult mai mult pentru casa, pentru diverse alte servicii, si castiga mai mult decat noi
- undeva se creaza un echilibru si toti cheltuim in nestire
.
eu platesc mai putin (stau intr-un secotor considerat muncitoresc) spre deosebire de o colega care locuieste in Pipera.
asadar sunt diferente intre capitala-provincie, intre sectoarele capitalei-ansambluri rezidentiale/vile, intre expati si romani.
lara_c spune:
| citat din mesajul lui ymca tot nu se compara aceleasi lucruri! o comparatie oK mi se pare intre bonele de expati din Romania si bonele de expati de oriunde altundeva. aici se vorbeste despre salariile bonelor care lucreaza pentru familii salariate din Romania. in general se vorbeste bone care au o pensie/ venit, la care se adauga remuneratia obtinuta din prestarea serviciilor de bona. lucrez in multinationala si colegii expati platesc salarii mult mai mari bonelor care lucreaza pentru ei (nu se ajunge la 1000 lire dar se poate ajunge la 1000 EUR).in general, ei platesc mult mai mult pentru casa, pentru diverse alte servicii, si castiga mai mult decat noi .eu platesc mai putin (stau intr-un secotor considerat muncitoresc) spre deosebire de o colega care locuieste in Pipera. asadar sunt diferente intre capitala-provincie, intre sectoarele capitalei-ansambluri rezidentiale/vile, intre expati si romani. |
off off cum sa mai scriu ca sa ma fac inteleasa....n-are nici o legatura cu expatii.
Am precizat in prima postare ca bonele aici au aproximativ aceleasi salarii.
Oamenii aici nu isi permit bone decat daca au foarte multi bani(comparativ cu ceilalti, nu cu alte natii).Ma refer la localnici Scoatem expatii TOTAL din ecuatie.
Am colege bengaleze care platesc la fel bonele.
Poate si pt ca in familia traditionala femeia musulmana sta acasa, face copii si are grija de ei si de casa.Cele care lucreaza in institutii guvernamentale, banci, reprezentante diplomatice, multinationale (un numar destul de redus, dar deloc neglijabil totusi) paltesc aceleasi pret.
In orasele mici /sate nu cred ca exista notiune de bona.Ele vin din satele lor , stiu ca este nevoie de bone in capitala si fie ca lucreaza pt straini sau localnici pretul este acelasi.
Diferentele pe care le-am obsrvat eu intre expati si localnici sunt ca expatii nu vor atat de mult personal domestic chiar daca isi permit, nu vor personal domestic intern , nu insista tare pe uniforme si pe folosirea usii pt 'servitori'(aici casele au intrare separat pt angajati domestici).Pe cand localnicii insista pe aceste lucruri.Cu alte cuvinte sunt mai multe persoane (nu numai bone dar si bucatari, soferi, menajere,gradinari) angajati de localnici decat de expati.Platiti la fel.
Probabil asta se intampla si pt ca diferentele sociale sunt f mari nu exista patura 'de mijloc'.Practic ori iti permiti si paltesti salariu decent ori nu iti permiti si nu ai deloc bona.Si daca iti permiti platesti acelasi salariu indiferent de nationalitate.
Idee este ca eu nu vb de bone de top angajate de de nu stiu ce familii de vita nobila ci de femei obisnuite care au grija de copii si care sunt platite mai mult decat in Ro.Ori mie asta mi se pare curios si nedrept.
Acum inteleg ca exista bone in RO platite mult mai mult in functie de zona , nationalitatea angajatorului etc - iarasi aiurea.Sa inteleg ca daca ma relochez vreoata in Romania(cu toate ca nu am in paln) trebuie sa arat pasaport romanesc ca sa obtin reducere?
Da ce ne facem cu numarul mare de romance licentiate platite la acelasi nivel cu bonele sau mai prost?Tot aici pe site am aflat, eu nu stiam.In Ro nu aveam copil deci nici bona, nu aveam habar de salarii.De la comentariul unei alte forumiste a plecat prima mea postare.Ea spunea ca i se pare enorm de mult salariu unei bone in ro, considerand ca ea e licentiata si castiga nu cu mult mai mult.
Nu critic, sper sa nu intelegeti asta.Din contra ma revolta, nu mi se pare drept.
Si bonele merita mai mult dar mai ales femeile care si-au tocit coatele 4 ani in facultate, au facut master etc si diferentele salariale nu sunt semnificative.
Erinn's mummyHawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
capcaunul spune:
lara_c, tot nu inteleg de ce compari mere cu pere.
Bonele despre care se vorbeste la acest topic sunt bone romance, angajate in romania de familii obisnuite de romani stabiliti sau nascuti la oras, cu joburi medii ca nivel salarial. Bone platite sub salariul mediu pe economie, undeva in jurul salariului minim. Statutul de bona care sta o zi lucratoare cu copiii ii da dreptul la un venit undeva in jurul salariului minim (partea delicata a problemei e ca majoritatea bonelor sunt la negru). Familiile cu venituir spre top (procent foarte mic) isi permit retribuirea mai buna a bonelor, dar in vremuri de criza oferta si prin urmare si pretentiile au mai scazut.
Ori tu vorbesti de bone din bangladesh angajate de un procent infim din popu-latia tarii, procent format din expati, angajati guvernamentali de rang inalt, angajati de top din firmele private.
Ce ti se pare curios si ce ti se pare nedrept pana la urma?
lara_c spune:
[quote]citat din mesajul lui capcaunul
lara_c, tot nu inteleg de ce compari mere cu pere.
Bonele despre care se vorbeste la acest topic sunt bone romance, angajate in romania de familii obisnuite de romani stabiliti sau nascuti la oras, cu joburi medii ca nivel salarial. Bone platite sub salariul mediu pe economie, undeva in jurul salariului minim. Statutul de bona care sta o zi lucratoare cu copiii ii da dreptul la un venit undeva in jurul salariului minim (partea delicata a problemei e ca majoritatea bonelor sunt la negru). Familiile cu venituir spre top (procent foarte mic) isi permit retribuirea mai buna a bonelor, dar in vremuri de criza oferta si prin urmare si pretentiile au mai scazut.
Ori tu vorbesti de bone din bangladesh angajate de un procent infim din popu-latia tarii, procent format din expati, angajati guvernamentali de rang inalt, angajati de top din firmele private.
Ce ti se pare curios si ce ti se pare nedrept pana la urma?
[/quote
Capcaunule, nu e chiar asa infim numarul...Populatia Romaniei este de 23 milioane a Bangladeshului de 150 milioane +..Dupa ce scazi din ecuatie expatii, muncitorii din sweatshopuri si saracii din slum-uri ramai cu un nr mare de localnici care angajeaza bone.
Ce mi se pare nedrept?Mi se pare nedrept ca o femeie care are grija de un copil in Bangladesh este platita mai mult decat una care are girja de un copil in RO(bun, acum am inteles ca unele bone de top au salarii f mari, eu vb de majoritate) si MAI ALES ca o femeie licentiata din Ro este platita mai putin decat una cu educatie minima (daca o are si pe aia) din Bangladesh.
Eu am inceput sa postez la acest subiect cand am citit ce a scris o alta forumista si anume ca e nedrept ca o bona sa primeasca atat de mult in RO fata de un angajat licentiat.
Si am descris si eu o situatie si mai aiurea, din punctul meu de vedere.Fara intentia de a critica, ci pur si simplu, ca fapt divers.
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui lara_c Fara intentia de a critica, ci pur si simplu, ca fapt divers. |
Atunci, n-ar fi trebuit sa strigi la cer!
Da, este anormal ca o bona sa primeasca mai mult decat un licentiat. Salariul mediu al unei bone va fi intotdeauna mai mic decat salariul mediu al parintilor. Anormalitatea in romania este alta, si anume ca multi licentiati au salarii mai mici decat media. De aici si aberatia initiala.
Cat despre bangladesh, eu zic sa o lasi balta. Bangladesh este una din cele mai sarace tari din lume. Salariile pe care le vehiculezi tu le au cateva mii de bone intr-o tara cu 200 de milioane de oameni. Noi vorbim despre salariile a zeci de mii de bone intr-o tara cu doar 20 de milioane. Faptul tau divers este de 100 de ori mai putin semnificativ decat ce discutam noi pe-aici.
lara_c spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Atunci, n-ar fi trebuit sa strigi la cer! Da, este anormal ca o bona sa primeasca mai mult decat un licentiat. Salariul mediu al unei bone va fi intotdeauna mai mic decat salariul mediu al parintilor. Anormalitatea in romania este alta, si anume ca multi licentiati au salarii mai mici decat media. De aici si aberatia initiala. Cat despre bangladesh, eu zic sa o lasi balta. Bangladesh este una din cele mai sarace tari din lume. Salariile pe care le vehiculezi tu le au cateva mii de bone intr-o tara cu 200 de milioane de oameni. Noi vorbim despre salariile a zeci de mii de bone intr-o tara cu doar 20 de milioane. Faptul tau divers este de 100 de ori mai putin semnificativ decat ce discutam noi pe-aici. |
Capcaunule, vad c nu ai inteles NIMIC.
Si iei lucruril f personal.
Esti cumva bona?
filofteia spune:
| Ce mi se pare nedrept?Mi se pare nedrept ca o femeie care are grija de un copil in Bangladesh este platita mai mult decat una care are girja de un copil in RO(bun, acum am inteles ca unele bone de top au salarii f mari, eu vb de majoritate) si MAI ALES ca o femeie licentiata din Ro este platita mai putin decat una cu educatie minima (daca o are si pe aia) din Bangladesh. |
Este vorba doar de cerere si oferta... si in Romania in provincie, unde au "disparut" multe locuri de munca, preturile sunt cam la jumatate fata de Bucuresti (eu dau 400 pentru program de 9 ore). Aici problema ramne sa gasesti o bona buna, in care sa ai incredere, pentru ca bonele abunda...
La fel este si cu Banglades... dupa cum spui femeile musulmane majoritatea stau acasa sa cresca copiii... femeile romance majoritatea merg la serviciu...