Afte bucale repetate
Este vorba de baietzelul meu, 2,8 ani, care, mai nou, ii apar afte in gurita (pe buza de jos de cele mai multe ori) de 2 ori pe saptamana, adica cum ii dispare una apare alta si care nu pare ca il dor, doar il jeneaza ca prezenta (nu se plange cand mananca). Am mai observat ca de cate ori ii apar aftele ii miroase gurita, uneori si nasucul. In vara asta a avut pentru prima data afte insa ii apareau o data la 2 saptamani, apoi la o saptamana insa acum parca nu se mai termina. Acum 2 zile am fost la un dermatolog care i-a dat un tratament cu Zovirax sirop(aciclovir) pe termen lung (5-6 luni) pe care am inceput sa il dau de azi dimineata (pentru ca i-au aparut 2 noi). Am tot citit pe net despre aftele recurente dar nu am gasit nimic despre aparitia lor asa de deasa.
Are cineva idee ce ar putea sa insemne asta??? Ce analize as putea s a ii fac?? Ce le determina aparitia asa de des?? I-am facut analiza de kk pentru paraziti, a iesit negativa insa ma gandesc sa o refac.
Raspunsuri
oanagabriela spune:
Sotul meu sufera de afte de f.multi ani si din pacate pina acum nu am auzit de tratament de vindecare, ci doar de usurare a usturimii sau durerii. Si noi am cautat mult pe internet, a fost la mai multi doctori (in Romania, Elvetia si Canada), dar fara mare succes.
El a gasit un medicament din Elvetia (Deaftol) care se vinde fara reteta si care ii calmeaza durerea f.bine si poate sa manince. Ultimul doctor la care a fost de curind (profesor la universitate si specialist in boli ale gurii) i-a prescis o gargara cu o solutie pe baza de cortizon, imediat ce simte primele simptome de aparatie a aftelor. Sa vedem daca il va ajuta...
Deci trebuie sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca daca intr-adevar are predispozitie de a face afte, nu prea ai cum sa il ajuti...
mali spune:
oanagabriela am pus aceeasi intrebare ieri pe un forum unde raspund medici si uite ce raspuns am primit de la un medic dentist (poate te ajuta si pe tine):
¨Uite iti dau copy-paste din cartea de Patologie Orala a profesorului Tzovaru .
"Aftele bucale cronice recidivante
Etiologie : factori imunologici, factori microbieni (streptococul tip 2A si streptococul sangvis), virusuri (HIV), factori alergici (alimente: alune,ciocolata, branzeturi fermentate,miere, fragi,etc), factori nutritionali (deficit de vitamina B12, acid folic, fier), alti factori (traumatici locali, endocrini, stari de stress)
Aspect clinic – in forma sa tipica dg de afta se face aproape numai pe baze clinice, avand in vedere aspectul caracteristic al leziunii
Debutul are loc sub forma unei mici zone eritematoase insotite de senzatie de arsura sau usturime. Dupa 12-14 ore la nivelul respectiv apare o ulceratie cu aspect tipic : prezinta un contur net, forma rotunjita sau ovalara, marginile nereliefate, fundul plat acoperit cu depozite de fibrina alb-galbui. Imprejur prezinta un halou rosu congestiv, iar mucoasa vecina este edemantiata. Ulceratiile sunt precedate de vezicule sau bule. Dimensiunile ulceratiilor sunt variabile de la 2-3 la 8 mm diametru . Sunt dureroase si produc tulburari functionale.
Localizarea in ordinea frecventei : mucoasa labiala, jugala , marginile si fata inferioara a limbii, fundul de sac vestibular, planseul bucal, palatul moale si pilierii amigdalieni. Foarte rar apar pe gingia fixa, acesta fiind un element de dg diferential cu ulceratiile herpetice .
La palpare leziunea este supla, elastica in cazul leziunilor majore, nu prezinta adenopatie satelita.
Durata leziunilor este de 1-2 saptamani, iar vindecarea se face fara cicatrici.
Evolutia leziunii se face in pusee mai rare sau mai dese separate de intervale de timp variabile : saptamani, luni, ani . Uneori aceste intervale sunt f scurte, chiar de cateva zile, iar eruptiile se succed continuu => aftoza bucala recidivanta . "
Pe pagina anterioara am scris un colutoriu pt cineva care avea o leziune traumatica. Este colutoriul Catedrei de Patologie Orala. Ti l-ar fi dat si tie daca ai fi mers la control . Pt fetita mea l-au dat cand avea 1 an si facuse primo-infectie herpetica. Vezi poate ti-l fac si tie la o farmacie pe-acolo. Rau nu-i face, dar ar trebuie facute niste analize. Ar trebui sa-i ia niste probe si sa le trimita la un laborator. Trebuie pus un diagnostic cert, care se pune numai pe baza testelor de laborator si in functie de rezultate se da si tratamentul.
Pana una-alta colutoriul ala i-ar face bine.
Colutoriu pt administrari locale pe mucoasa bucala
Rp:
Metronidazol 2 g
Hidrocortizon 0.125 g
Romergan 0.100 g
Stamicin 2 000 000 U.I.
Vitamina A 300 000 U.I.
Bicarbonat de Sodiu 1.5 g
Xilina simpla 2% 6 ml
Oleum Helianthy 50 ml
D.S. extern pt badijonaj de 3 ori/zi¨
Eu am de gand oricum sa ii fac analizele dar am sa comand in tara si crema asta. Stiu ca nu exista un tratament de vindecare, ceea ce ma intereseaza pe mine este sa mai raresc aparitia lor.
lilach spune:
Eu folosesc Oracort/produs israelian fabricat la Taro.
Ma ajuta foarte mult pentru ca si eu sufar de afte de cind eram copil.