Socant!
Raspunsuri - Pagina 5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lorelaim/lorelaim.jpg)
lorelaim spune:
Bird70 - eu sincer nu vreau spitalul "sa scoata" medici si asistente din palaria magicianului... dar doresc sa spun ca NU pacientul e devina ca e frustrat ca sta la urgentza 4-10h sau ca NU intzelege sistemul medical! Pacientul are durerile si nevoile lui... si trebuie intzeles, ajutat si respectat. Statul ar trebui sa sprijine meseriile de medic si asist medicala, ar trebui create beneficii speciale care sa fie acordate acestora (vacantze mai lungi de ex, deoarece DA meseria de medic/asist este f solicitanta) - tocmai pt a incuraja tinerii sa intre ca profesionisti in acest sistem! mama mea NU a vrut nici cum sa ma lase sa ma fac medic tocmai pt ca NU e o viatza usoara (mai ales daca esti pasionat de meserie, constiincios in ceea ce faci si cu dragoste si respect fatza de om) - pacientzii te solicita f mult. Tot timpul mi-a spus: gaseste-ti o meserie unde atunci cand s-a terminat programul de lucru inchizi dosarul/ calculatorul si ai plecat acasa fara sa te mai gandesti la treburile de servici...
Mihaela - referitor la cat de sanatos e poporul suedez si cat de multe zile de concediu medical se iau - am uitat sa-tzi dau link-ul unui articol: http://www.thelocal.se/8762/20071011/ Nu pe mine ma ingrijoreaza zilele libere de concediu medical... ci pe guvernantzii actuali ai Suediei... care se intreaba tot mai mult oare nu se si profita de sistem in felul acesta?... chiar daca pers sau copilul nu sunt bolnavi?
BTW: apropo de sfatul tau ca emigrantzii ar trebui sa se adapteze la viatza suedeza... ma gandesc ca nu te referi si la faptul ca suedezii autohtoni sunt celebrii pt cat beau... http://www.thelocal.se/8833/20071018/
Lorelai
Albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Lorelai, ti-am mai spus ca vedem lucrurile diferit, eu stiu comparativ doar sistemele de sanatate din Ro si Suedia, din interior si din afara. Spre deosebire de tine. Si stiu prapastiile enorme care sunt intre ele...atat din punct de vedere al pacientului cat si al doctorului.
Forumul nu te va ajuta sa-ti rezolvi problemele, exista insa institutii care te pot ajuta la acest lucru.
Daca statisticile sunt praf in ochi, vad ca articolele negativiste te atrag. Daca ai stii situatia din Ro, ai stii cati alcoolici sunt acolo...si sunt sigura ca si in multe alte tari.
Iar situatia reala e cea expusa de bird70, din pacate. Adica starea de sanatate a populatiei romane e mult inferioara starii de sanatate a populatiei din Europa de vest si Europa de nord. Nu mai vorbesc de longevitate...dar nu-ti plac statisticile...
E usor insa sa te uiti in jur aici in Suedia si sa mergi in Ro sa te uiti in jur.
Eu inchei discutia aici, nu e deloc constructiva si nu are rost. Iti urez mult succes in viata reala!
Mihaela si fetele mele
lorelaim spune:
Mihaela - in primul rand aici se discutau si se comparau sistemele medicale din tzarile "civilizate" de la care oamenii - emigrantzi sau nu - au niste pretentzii... zic eu indreptatzite... deci cu tristetze, din pacate, sist medical din Ro nu intra in discutzie...
In al doilea rand, eu te intzeleg perfect prin ce treci acum - tu esti acum in faza numita "honey moon" cu tzara in care ai emigrat... de aceea nici nu potzi sa acceptzi cand tzi se prezinta articole din ziare si cazuri reale care contrazic ceea ce simtzi tu acum... Eu citesc ziarele fara a ma focusa pe partea negativa sau pozitiva a info - pur-si-simplu le citesc si ma documentez cum e viatza aici... La fel si din conversatziile cu cei din jur - ascult si invatz... Trebuie sa intzelegem ca nu poate fii totul roz in tzara in care emigram - indiferent daca ne place sau nu realitatea... Acum tu mai ai si un mare avantaj - esti intr-un oras mic unde probabil ca viatza este mai calma si mai "cozy" decat in Stockholm unde,ca in orice metropola, viatza e mult mai "challenging". Dar, ca si orisice moneda/medalie care are doua fetze, asa este si cu viata in orisice tara ne-am afla. De asemenea da-mi voie sa-tzi urez tzie si familiei mult succes in Suedia!
Lorelai
Albume foto
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
quote:
Originally posted by lorelaim
... dar doresc sa spun ca NU pacientul e devina ca e frustrat ca sta la urgentza 4-10h sau ca NU intzelege sistemul medical! Pacientul are durerile si nevoile lui... si trebuie intzeles, ajutat si respectat.
Exista criza mare de cadre medicale peste tot in lume. Asta este o realitate si cele mai multe tari sunt intens preocupate sa rezolve sau macar sa amelioreze situatia. Partea proasta este ca situatia se va agrava in continuare. In primul rand pentru ca populatia imbatraneste, abia acum imbatranesc baby-boomers si sunt foarte multi. Procentul de batrani din populatie va creste pana in jurul anului 2020- 2030 cand se va stabiliza si apoi va incepe sa descreasca usor. In tarile vestice speranta de viata a crescut cu 30 de ani in ultimii 100 de ani, asta este un lucru bun dar exista si consecinte. Batranii sunt tot mai multi, tot mai batrani si cu probleme medicale tot mai complexe. A 2-a mare problema este dezinteresul tinerilor pentru meseriile din sanatate. Acestea sunt realitati si nu prea avem noi ce face.
Tinand cont de aceste probleme, populatia ar trebui educata sa nu se repeada la urgente pentru orice prostie, pentru ca cei de acolo sunt foarte-foarte ocupati. Daca stai 8-10 ore la urgente cu copilul cu febra, nu e mai logic sa stai acasa si sa mergi la medicul de familie dimineata? Daca te duci noaptea la urgente ajungi sa vezi un medic la pranz, mai rapid ajungi la GP. Eu nu am inteles niciodata mamele care isi chinuie copiii bolnavi in sala de asteptare la spital in loc sa-i tina acasa intr-un mediu care le este familiar, linistit si sa-i duca la doctor a 2-a zi. Stiu ca multe mame se panicheaza aiurea pentru orice
![](bang.gif)
![](japonez.gif)
lorelaim spune:
Bird70: "Pentru medicul meu de familie un copil cu febra este o urgenta..." - esti o mare norocoasa - tu ai medic de familie!
Multzumesc frumos pt raspuns si multa sanatate!
Lorelai
Albume foto
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
quote:
Bird70: "Pentru medicul meu de familie un copil cu febra este o urgenta..." - esti o mare norocoasa - tu ai medic de familie!
Multzumesc frumos pt raspuns si multa sanatate!
Lorelai
Albume foto
tu ce vrei sa zici aici....ca aia in suedia nu au medic de familie....nu exista clinici private...la spital stai 10h si astepti...lumea e bolnava coapta...la medicina nu merge nimeni...doctori nu gasesti...
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_big.gif)
lorelaim spune:
Guestus - interpretarile tale f personale a ceea ce se scrie pe forum (indiferent de subiect - am remarcat ca tu musai tre' sa intervi si "poluezi" o discutzie decenta) poate ca te fac "aplaudat" de catre catziva fani care gusta "umorul" tau si te incurajeaza sa continui...
Ceea ce ma suprinde este faptul ca, desi am gasit destul de multe lucruri interesante pe acest forum si f multe persoane carora realmente le face placere sa schimbe idei/opinii, moderatorii nu intervin in asemenea cazuri de... "poluare"...
Rog frumos moderatorii sa inchida acest subiect deoarece sunt convinsa ca toti cei care au dorit sa-si exprime parerea ref la articolul din "mailonsunday" au facut-o. Multzumesc frumos in special lui bird70, cristina1974, letitia1, ilse, vauva si tuturor celor care s-au starduit sa trateze cu seriozitate subiectul (era un subiect serios legat de sanatate) si sa raspunda la obiect.
Lorelai
Albume foto
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
quote:
[Ceea ce ma suprinde este faptul ca, desi am gasit destul de multe lucruri interesante pe acest forum si f multe persoane carora realmente le face placere sa schimbe idei/opinii, moderatorii nu intervin in asemenea cazuri de... "poluare"...
Rog frumos moderatorii sa inchida acest subiect deoarece sunt convinsa ca toti cei care au dorit sa-si exprime parerea ref la articolul din "mailonsunday" au facut-o. Multzumesc frumos in special lui bird70, cristina1974, letitia1, ilse, vauva si tuturor celor care s-au starduit sa trateze cu seriozitate subiectul (era un subiect serios legat de sanatate) si sa raspunda la obiect.
Lorelai
Albume foto
si daca vin si dovedesc ca scrii bazaconii promiti sa nu mai deschizi nici un subiect timp de 30 zile?
![](icon_smile_big.gif)