FRUCTOZA ! (alte variante de indulcitori?)
Nu prea stiu unde sa plasez subiectul asta...
Mama are diabet de ani de zile si doctorul (face insulina de 2 ori pe zi) si normal (cred, credeam) ca nu are voie zahar.
Pt ea singura metoda de a-si face un dulce este fructoza (fructoza romaneasca pe care scrie numai de bine pe pachet). A incercat si alti indulcitori (si eu pe langa ea): aspartam, etc, dar au un gust exagerat de chimic.
Dand insa un search in engleza: fructose am gasit info foarte de rau despre fructoza, efecte negative (incepand cu wikipedia, unde de fapt se cam contrazic,etc).
Ce stiti despre fructoza... pe cine sa cred? (sunt corecte info de pe net?)
Daca s-ar crea casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.
Raspunsuri
mess0804 spune:
Am gasit acest subiect (mai vechi) ... care vad ca zice nu fructozei pt diabetici... si totusi doctorul a zis OK (si o foloseste de ani de zile)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62013
Daca s-ar crea casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.
mess0804 spune:
Fructoza este un monoglucid cu structura cetozica, solubila in apa si aproape de doua ori mai dulce decat glucoza. Aceasta hexoza nu are carcter reducator si roteste lumina polarizata spre stanga. De la aceasta proprietate levogira ii deriva denumirea sinonima de levuloza. Fructoza se gaseste libera in natura sau intra in componen#355;a unor glucide cu mai multe molecule (zaharoza, inulina). In stare libera se afla in forma furanozica (cu 5 atomi in inel), iar in combina#355;ii se gaseste in forma piranozica (cu 6 atomi in ciclu).
Fructoza predomina in fructele dulci si in miere. In unele fructe (mere, pere, cirese, coacaze negre) con#355;inutul de fructoza il depaseste pe cel de glucoza.
In organismul uman fructoza trece greu in stare de glucoza iar metabolizarea ei este mai inceata. Datorita acestui motiv precum si ca o consecin#355;a a gustului foarte dulce (necesita o cantitate mai mica) se poate utiliza ca sursa naturala de "dulce" si de catre diabetici (cu pruden#355;a). Fructoza este singura glucida care se metabolizeaza pasiv (nu are nevoie de insulina), fara fosforilare prealabila.
Considerata pana nu demult cea mai asimlabila si mai sanatoasa glucida, fructoza si-a dovedit si anumite neajunsuri. Desi prin func#355;ia cetonica ini#355;eaza arderea grasimilor, in acelasi timp stimuleaza asimilarea si sinteza unor lipide, dintre care cele mai de temut sunt trigliceridele.Levuloza naturala din fructe prezinta efecte hipertriglicerilemiante nesemnificative, insa fructoza din solu#355;ii (sucuri industriale, produse lactate indulcite, inghetata, etc.), precum si cea din miere poate fi daunatoare acolo unde se semnaleaza tendin#355;e crescatoare ale nivelului trigliceridelor si chiar a colesterolului.
www.bioterapi.ro/dictionar/index_substante/index_substanteF.html" target="_blank">http://www.bioterapi.ro/dictionar/index_substante/index_substanteF.html
Daca s-ar crea casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.
mess0804 spune:
Ma scuzati ca tot revin cum mai gasesc cate ceva pe net, poate totusi mai intereseaza si pe altii subiectul (stiu ca fetele de la Monti gatesc cu fructoza, etc)
Societatea Americana pentru Diabetici (American Diabetes Association) le-a interzis de curand bolnavilor de diabet sa manance produse indulcite cu fructoza.
Aceasta restrictie apare ca o consecinta a unor studii care au demonstrat ca fructoza obtinuta industrial creste numarul lipidelor in sange si favorizeaza ingrasarea. De asemenea, cercetatorii americani au observat ca acest indulcitor obtinut pe cale artificiala mareste nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor.
FRUCTOZA. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, fructoza este cel mai dulce zahar natural si este prezenta in fructele dulci si in mierea de albine. Consumat in mod natural (din fructe), acest indulcitor, cu 90% mai dulce decat zaharul, nu reprezinta un factor de risc pentru diabetici. Insa fructoza folosita in industria alimentara si obtinuta din amidonul din porumb pune in pericol starea de sanatate a diabeticilor. De aceea, cei de la Societatea Americana pentru Diabetici le recomanda bolnavilor sa evite produsele alimentare care au in compozitia lor fructoza si sa consume in schimb fructe si miere de albine.
www.jurnalul.ro/articole/38070/dulciuri-pentru-diabetici" target="_blank">http://www.jurnalul.ro/articole/38070/dulciuri-pentru-diabetici
Sunt intr-o ceata totala. Pe site-ul Societatatii Americane pentru Diabetici vad ca scrie ca de fapt nu e interzis zaharul la diabetici... (mai bine nu ma apucam de cautat si traiam fericita)
Daca s-ar crea casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.
Karina spune:
Eu consum de citiva ani de zile fructoza in loc de zahar (nu sint diabetica, dar incerc sa mai slabesc un pic)
Cumpar de la plafar fructoza si pe fiecare cutie/borcan scrie ca e naturala si e recomandata diabeticilor, de aceea cred ca totusi au dreptate. Nu ar risca ei sa scrie asa ceva, daca ar face rau diabeticilor. Pe aceste cutii/borcane scrie ca sint obtinute din fructe, nu din amidonul de porumb.
Cit priveste produsele fabricate cu fructoza, nu stiu ce sa zic, ca nu scrie din ce e facuta fructoza.
Eu cred ca mama ta nu maninca tone de fructoza si ca orice produs controversat daca nu-l folosesti in exces nu are ce rau sa-ti faca. Decit sa foloseasca cine stie ce indulcitor, cred ca mai bine foloseste fructoza. Mai ales ca are OK-ul de la doctor.
Din experienta proprie, net-ul are si avantaje si dezavantaje. Daca iei drept corect tot ce gasesti, n-ai sa mai maninci/bei nimic...
Asa cum spun si in semnatura, asta este parerea mea proprie si personala si bineinteles ca poate grasesc. Mama ta hotaraste ce face in continuare.
Eu una voi folosi in continuare fructoza in loc de zahar, mi se pare un rau mult mai mic
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine
Doua Eme mititele au nevoie de ajutorul nostru:
1. Emma- 4,8 ani are nevoie de ajutor - salvati-o pe Emma
2. Sa ajutam la terapia pentru Ema - www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank"> Ema
corinadana spune:
Pai si cum ii ies glicemia si glicozuria?
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
mess0804 spune:
Analizele ii ies bune, ma apucat cautarea pt ca vroiam sa trimit si eu primul pachet acasa si am vazut ca aici in magazine nu se gasesc dulciuri fara zahar (decat 2 pungi amarate de bomboane cu aspartam si alti indulcitori). La noi era Milka cu fructoza care era tare buna, etc.
Probabil deocamdata nici n-o sa-i spun nimic, intradevar nu manaca cantitati exagerate, doar din cand in cand sa-si satisfaca pofta de un dulce)
Totusi m-au cam bagat in ceata informatiile de pe net (cum ca fructoza provoaca obezitate, distruge ficatul, etc ... )
Daca s-ar crea casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.
Karina spune:
Mess0804, dar ai citit si cum au ajuns la aceasta concluzie? Ca fructoza se gaseste in multe alimente gen fast-food, bauturi racoritoare, etc. Pai normal ca devii obez si ai probleme cu ficatul daca te hranesti cu asa ceva.
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine
Doua Eme mititele au nevoie de ajutorul nostru:
1. Emma- 4,8 ani are nevoie de ajutor - salvati-o pe Emma
2. Sa ajutam la terapia pentru Ema - www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank"> Ema
mess0804 spune:
Am mai citit si eu o data articolul.
In primul rand am impresia ca nu vorbesc despre acelasi lucru: "Studies that have compared high fructose corn syrup (an ingredient in soft drinks sold in the US) to sucrose (common cane sugar) ..."
si apoi articoulul incepe asa: "The neutrality of this article is disputed."
Sunt convinsa ca daca mai caut mult gasesc un articol care sa zica ca mori si daca bei apa
Daca s-ar crea casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.
ionela-roxana spune:
Buna.
Atentie mare , referirile americanilor sunt legate de fructoza din porumb si nu din fructe cum e cea romaneasca , la ei se gaseste preponderent fructoza din porumb care nu este f buna comparativ cu cea din fructe....din punct de vedere medical vorbind.
Citind subiectul mi-am amintit o discutie legata de fructoza de pe subiectul Montignac uinde sa facut clar diferentierea intre fructoza americanilor si cea din Romania.
Eu una folosesc fructoza , nu indulcesc exclusiv cu ea dar am intotdeauna in casa pentru ca eu intradevar cred ca e mai sanatoasa ca zaharul .
Va pup.