Povestile Diasporei, Brisbane- Australia

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Mey, e drept ca sint singurii pe care i-am vazut si asta a fost acum vreo 4 ani..din fericire, DIMIA isi face bine treaba

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anushca spune:

Da, Romania e cum e, are tigani, gropi... Aceeasi Romanie m-a facut insa ceea ce sunt, iar daca acum ma pot impune in afara tarii nu este pentru ca m-a format cultura sau scoala altui popor, ci pentru ca tara de origine, asa blamata cum este, a format si oameni.
Ducem o tinichea dupa noi pentru greselile unora din semeni, dar cei din Europa si cei de pe celelalte continente, sa nu uite ca pana mai ieri ne cereau sa dam drepturi suplimentare borfasilor, talharilor, tiganilor. Le pareau inchisorile noastre inumane si pedepsele aspre iar acum, cand are pe cap pe cei care altfel poate erau dupa gratii (sau oricum aveau alte reguli mai stricte) tipa sa-i luam inapoi.
Nu-mi e rusine ca sunt romanca si ma intorc in tara cu drag pentru ca acolo sunt prietenii mei, oameni care muncesc serios, oameni care au o cultura, o educatie, oameni care din varii motive n-au parasit tara chiar daca tehnologia Romaniei e cu ceva ani in urma, chiar daca stau intr-un apartament mic, poate confort doi si chiar daca la sfarsitul lunii imprumuta un ban de la un prieten sa aiba ce manca.
N-am renuntat la cetatenie, iar copii mei o sa stie mereu ca au mama si tata roman si n-am sa le permit sa se rusineze cu asta chiar daca noi am plecat din cauza greutatilor si multor nedreptati din tara aia. Romania, romanii au lucruri, locuri, oameni de valoare, din respect pentru ele, pentru cei care acum se chinuie dincolo de toate greutatile sa ramana acolo si in lume oameni n-am sa ma rusinez niciodata cu originea mea.
Distantele sunt relative acum... ai luat un avion si esti acasa. Eu vreau insa a ma urca in masina daca am chef si sa vizitez tarisoara aia mica, murdara uneori, cu gropi dar si cu atatia oameni frumosi, calzi, cu sarbatori adevarate, cu peisaje frumoase. Ii stiu lipsurile, stiu de ce am plecat si cred ca generatia mea nu va mai apuca sa vada altfel de realitate in Romania decat cea care m-a gonit pe mine, dar nu pot sa nu-i respect pe cei care m-au facut ce sunt, pe cei care au format alti oameni ca mine sau oameni cu adevarat de valoare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marimar spune:

Anushca,
fara suparare, de ce ai deschis subiectul asta zicind:
Povestea unei familii de romani care si-a gasit rostul "la capatul lumii"
daca pe tine nu te intereseaza decit parerea ta?

Eu am ales NZ si as fi ales si Australia, de fapt nu eram tentata de nici o alta varianta pentru ca doream sa fiu cit mai departe de " lumea dezlantuita", doream o societate noua, deschisa si o tara cu o clima blinda ( a se intelege calda), urasc iernile, zapada sa nu o vad decit eventual de sarbatori daca s-ar putea iar in rest iubesc apa si plaja.

Romania o iubesc intr-un fel special si " la trecut" !

-------
Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului!
Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anushca spune:

Imi cer scuze daca pare asa. Ii admir pe cei care pot face un pas mare sa ia viata in piept atat de departe. Eu nu pot si incerc sa justific de ce. N-am spus ca blamez sau condamn pentru ca cineva nu are sentimentele mele si nu o fac.
Sunt dezamagita oarecum cand cineva spune ca el(sau ea) nu se mai considera roman, sau ca se rusineaza cu asta pentru ca in general romanii sunt vazuti rau si la fel am incercat sa spun de ce eu nu o pot face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by anushca
... Aceeasi Romanie m-a facut insa ceea ce sunt, iar daca acum ma pot impune in afara tarii nu este pentru ca m-a format cultura sau scoala altui popor, ci pentru ca tara de origine, asa blamata cum este, a format si oameni.

Pe mine m-a format si Australia, poate mai mult Australia decat Romania. Cateodata rad amar cand ma gandesc la atitudinea si prostiile ce le aveam in cap cand am ajuns aici. Romania m-a format in mare, ca o sculptura executata cu toporul. Finisajul l-am primit aici .
quote:
...n-am sa ma rusinez niciodata cu originea mea.

Mie in Australia nu mi-a fost niciodata rusine sa spun ca sunt din Romania. Motivul pentru care mi-a fost rusine in Europa a fost ca as fi fost asociata cu niste persoane, obiceiuri,...mirosuri care nu au absolut nici o legatura cu persoana mea.

Mergi la inceput

Anushca, reusita emigrarii consta in primul rind in dorinta fiecaruia de a reusi. Unde exista vointa, se gasesc solutii. Daca privesti peste umar inapoi la RO la fiecare esec, nu vei face multi "pureci". Exemple de romani intorsi in RO care au numai de reprosat tarii unde au emigrat sint duium. Exemple de romani care aduc la inaintare numai aspectele negative ale tarii unde ar vrea sa emigreze, auzite de pe la altii, iarasi sint duium, nu mai comentez. Eu cred ca locul fiecaruia dintre noi este acolo unde se simte in siguranta, unde-si poate face planuri de viitor(nu numai de ce pune miine pe masa) si unde se simte "in elementul lui". Si locul asta poate fi in RO sau in oriunde alt loc de pe planeta asta. Al nostru (si indraznesc aici sa vorbesc in numele celor care avem Australia ca locatie pt. ca sint convinsa ca sint in asentimentul lor) este aici, in OZ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bepii spune:

Anushca,
Frumos spus! Impartasesc aceleasi idei ca si tine.
In alta ordine de idei, noroc ca nu toata lumea am fost sculptati cu toporul in tara ca cine stie poate in Europa nu am fi gasit unealta potrivita pt a ne finisa ca in Australia. N-am nimic impotriva acestei tari dimpotriva, fiul meu se afla acolo, a locuit in Brisbane iar acum s-a mutat cu serviciul in Sidney, l-am vizitat, mi-a placut f mult dar am dus dorul batranei noastre Europe, leaganul civilizatiei. Privita de acolo, Europa pare la capatul pamantului! Dar nu mi s-a parut cu nimic mai prejos decat Downthere.
S-auzim numai de bine!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Bepii

Anushca,
Frumos spus! Impartasesc aceleasi idei ca si tine.
In alta ordine de idei, noroc ca nu toata lumea am fost sculptati cu toporul in tara ca cine stie poate in Europa nu am fi gasit unealta potrivita pt a ne finisa ca in Australia. N-am nimic impotriva acestei tari dimpotriva, fiul meu se afla acolo, a locuit in Brisbane iar acum s-a mutat cu serviciul in Sidney, l-am vizitat, mi-a placut f mult dar am dus dorul batranei noastre Europe, leaganul civilizatiei. Privita de acolo, Europa pare la capatul pamantului! Dar nu mi s-a parut cu nimic mai prejos decat Downthere.
S-auzim numai de bine!

Bepii
Live as if you were to die tomorrow,
Learn as if you were to live forever

Eu ma retrag de la discutii pt. ca am senzatia ca nu au nici o noima, titlul sugereaza ceva, spusele tale si ale Anushcai altceva...Sincer nu inteleg unde e "miezul" si nici nu am timp/chef sa dezbatem Australia vs Europa, daca asta era intentia. Fiecare sa se simta bine acolo unde este!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Bepii
In alta ordine de idei, noroc ca nu toata lumea am fost sculptati cu toporul in tara ca cine stie poate in Europa nu am fi gasit unealta potrivita pt a ne finisa ca in Australia.

Nu inteleg ce te-a deranjat in exprimarea mea. Ceea ce am spus se referea strict la experienta mea personala, vizavi de afirmatia Anushcai ca pe ea Romania a format-o. Formarea mea nu s-a incheiat in Romania. Australia si mediul australian au avut un impact major asupra dezolvarii mele. Asta explica probabil lipsa atasamentului meu fata de Romania. Da, Romania este tara in care am crescut, am invatat sa scriu si sa citesc, am devenit adult si am invatat o meserie, dar Australia m-a format profesional (in meseria ce o practic acum), mi-a schimbat foarte multe mentalitati cu care am venit din Romania, mi-a deschis orizontul, etc. Asta nu inseamna ca experienta mea este similara cu experienta majoritatii emigrantilor sau ca Australia detine monopolul la 'finisaje' .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Doar ca o simpla obs - fiecare om are experientzele proprii - fie ca acestea sunt "la capatul lumii" (ce imi e Australia, ce imi e Canada :-)) fie ca sunt in "batrana Europa". Eu duc dorul Canadei - o tzara fara atatea prejudecatzi si cu mult mai multe oportunitatzi. Cred ca exista un loc pt fiec sub soare - dar acesta trebuie sa se potriveasca la ceea ce simtzim. Eu NU simt "Europa"... sau mai bine zis nu simt Comunitatea Europeana... cu tot ceea ce implica aceasta atat bun cat si rau. Imi e dor de Canada! Canada ramane locul in care tanjesc sa ma reintorc si ramane CASA mea... chiar daca e tzara de adoptzie... Ro e in sufletul meu ca locul copilariei si frumusetzea copilariei alaturi de parintzi si alaturi de fratele meu...

Lorelai
Albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput