Povestile Diasporei, Brisbane- Australia
Povestea unei familii de romani care si-a gasit rostul "la capatul lumii"
"Am ales Australia fiindca am citit din copilarie mult despre ea si m-a atras clima, natura si faptul ca este departe de zone cu instabilitate de pace. In acelasi timp, Australia are economie stabila, o societate multinationala, libera de mentalitate rasista. Nici unde nu este complect liber de rasism, dar pot sa dovedesc c#259; Australia este foarte toleranta." este declaratia domnului G.Kaszab
Pentru una ca mine, rezidenta in Germania, "la doi pasi de casa" pare incredibil sa alegi o tara atat de indepartata, desi nu cred ca a sta in Canada, America... este mai avantajos si totusi... ati alege Australia?
Articolul complet: http://www.jurnalulromanesc.ro/?module=displaystory&story_id=1022&format=html
Raspunsuri
dodo spune:
De ce nu? Pt. noi a fost o alegere inspirata, regret numai ca am pierdut atita timp prin tara, sperind ca Brucan se va insela. Dar mai bine mai tirziu decit niciodata, nu regretam o clipa pasul facut. Distanta mare..hm..eu o privesc ca pe un avantaj, departe de lumea dezlantuita
lai spune:
Da, as alege. Intr-adevar m-ar speria un pic gandul ca e atat de departe de multe locuri de referinta (pentru mine) - multi australieni pe care i-am cunoscut erau ei insisi o tzara complexati de departarea de 'miezul lucrurilor'; si m-ar mai ingrijora poate un pic faptul ca in anumite domenii oportunitatile profesionale nu sunt la fel de multe/bune ca in alte locuri. Iar cu mentiunea din citat ca Australia e libera de o mentalitate rasista, nu sunt total de acord (poate fata de romani, dar nu fata de oricine).
Tara perfecta insa nu exista.. si, relativ vorbind, Australia mi se pare printre cele mai apropiate de perfectiune
Lai
bird70 spune:
Daca ar fi sa aleg din nou, tot Australia as alege . Nu mi se pare deloc o problema distanta fata de Romania. Nu avem o faima negativa aici si nici contacte prea dese cu romanii. Cand am plecat din Romania ma gandeam cu groaza ca vor trece cel putin 2-3 ani pana imi voi permite sa ma intorc in vizita. Intre timp au trecut mult mai multi ani si nu am nici o intentie sa ma intorc sa vizitez Romania, nu imi lipseste absolut deloc. Distanta nu este decat un avantaj .
cristina1974 spune:
DE ce nu? In Australia inca nu am ajuns, insa am fost in Noua Zeelanda. Avem prieteni australieni care ne tot cheama pe la ei. Londra e plina de aussies. Am fost peste tot in lumea asta, insa in zona aia mi-a ras sufletul, pur si simplu. Nu as fi crezut ca poate exista atata frumusete pe pamantul asta.Noi am fost doar in vacanta, insa stiu ca e bine sa traiesti acolo.
Cat despre distanta de casa, nu e chiar asa de negru dracul. Drumul se face, zborul e mai lung, insa daca vrei sa mergi in Romania, nu se pune problema.
Si eu, dupa foarte multi ani de trai inafara tarii, inca nu ii duc lipsa. Mi-e dor de parinti, de sora, de frate, de prieteni, insa pe ei ii vad, fie ca merg eu acolo, fie ca vin ei aici, fie ca ne vedem in alte locuri din lume. Insa, in atatia ani, jur ca nici macar o data nu mi-a fost dor de tara, in sine. De ce? Din cauza mentalitatii, a prostiei care pur si simplu e la putere in randul multora dintre conducatori, a coruptiei, a nepotismului si a tot ce mai e "in mare voga" pe acolo.
Ajutati-o pe Sonia
Mary Oz spune:
Pentru noi nu a fost deloc "incredibil"de a alege Australia ,un loc unic pe Pamant, unde mii de oameni de toate nationalitatile asteapta cu infrigurare decizia celor de la Emigrari faptul daca vor avea sau nu privilegiul de a pasi definitiv aici pt o viata demna si prospera.Experiente triste si pierdere de vreme am avut din pacate chiar in locatia Anushca-i unde cu cativa ani in urma credeam ca acolo sunt sansele noastre.Cred ca si esecul de acolo ne-a intarit in a alege o tara multiculturala si libera de orice urma de rasism.
Cat despre lozinca cu 'capatul lumii' si 'vai ce departe sunteti'sunt numai notiuni de propaganda ieftina de a te face sa renunti la orice gand de emigratie adevarata (excludem pe cei plecati la munca si alte burse)si sa alegi sa-ti continui viata in 'eterna si fascinanta romanie'.
un gand fierbinte de la tropic ca vara e pe vine:).
anushca spune:
bird70, pentru mine distanta este o problema. Nu ma consider o neadaptata plangand dupa mamaliga de la mama, dar sunt inca lucruri care ma leaga sufleteste de tara. O privesc mereu cu tristete si ii recunosc lipsurile... nu m-as intoarce sa stau acolo dar e un fel de "acasa" pe care simt ca nu-l va inlocui niciun alt colt de lume. Pentru acest miraj ramas poate din copilarie am ezitat sa ma stabilesc prea departe. Sau poate ca nu mi s-a oferit ceva care sa-mi compenseze aceasta ezitare...
Mary Oz, experiente triste (dupa mine) poti avea oriunde. Depinde ce-ti doresti, ce astepti si cat coincid aceste dorinte cu ceea ce ofera tara in care ai ajuns. Depinde ce job visezi, ce mentalitate...
misha-germ spune:
Am citit si eu povestea de la inceput cand a aparut si nu stiu, nu pot sa scriu si eu povestea mea...poate ca ma impresioneza fiecare poveste pana in adancul sufletului si orice cuvant ma sesibilizeaza si nu ma pot opri din plans. Chiar daca am toata familia aici, am 3 copii, nu sunt acasa..ACASA in locul copilariei mele, acolo unde m-am format, acolo unde am pasit primii pasi, acolo unde am ras cu bunicii, acolo unde Mos Craciun era un personaj al iernii si pe care toti il astepta, ca aici nu se simte asa cu intensitate sarbatoarea Craciunului, ca de fapt toate sarb sunt triste. Imi lipsesc obiceiurile noastre din Moldova, cu ursi, mascati, alte obiceiuri care te fac sa traversezi perioada sarbatorilor cu mult drag. Aici fiecare asteapta sa se odihneasca de sarbatori, e o alta lume..si cu siguranta si in alte tari din cate am vb cu alte fete.
Dar cu toate ca imi lipsesc astea, sunt implinita ca am familia langa mine si traiesc din plin fiecare moment cu ea.
miki-mami de trei muschetari!
bird70 spune:
Noi mergem la plaja de Craciun , mi-a luat o vreme sa ma obisnuiesc. Tot visez la Craciunul cu zapada si sper ca anul viitor sa mergem in Europa de Craciun, dar nu in Romania ci undeva frumos Germania, Austria sau Elvetia. Amintiri frumoase din copilarie am si eu dar am si amintiri de pe vremea cand traiam in Romania ca adult, ca mama si nu vreau sa retraiesc vremurile alea.
In ultima vreme, cu romanii care au speriat vestul, sunt asa fericita ca am ales Australia .
dodo spune:
Bird, da'ce zici ca am vazut acum ceva timp in Commonwealth Bank un peisaj familiar? Adika o fusta creatza, un personaj cu mustati de muschetar si un "fa" atit de straniu in peisajul de la Antipozi??? Cred ca erau veniti din NZ, asa am prins din "pasareasca" lor cit am stat la coada..
Noroc_ca le-au venit de hac acum vreo 10-15 ani alora care erau capii traficantilor de droguri, ca altfel eram si noi pe prima pagina ca Bali9 sau ala de l-au spinzurat in Indonezia..
bird70 spune:
Nu se compara cu Europa! Cati tigani romani ai vazut pana acum in Australia? Aici nu mi-a fost niciodata rusine sa spun ca vin din Romania dar in Europa mi-a fost .