Educatia acasa (homeschooling)

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Despre ce lege vorbim?

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

http://educatielibera.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by simali
In afara de UK, mai stiti o tara din UE care a adoptat aceasta lege, indiferent in ce forma?

Daca intrebarea e tintita inspre a afla unde se poate practica HS (britanicii ii spun 'home education') in UE, ei bine, din auzite pot sa-ti spun ca --din tarile care erau membre inainte de ultimele doua largiri-- cu exceptia Germaniei, in toate celelalte e legal. Cel mai probabil ca exista legi diferite care impun varii reguli de la o tara la alta (la fel cum exista diferente de la un stat la altul in USA, si de la o provincie la alta in Canada).

Imi pare ca Ioana a spus mai devreme pe firul acesta despre o metoda prin care se poate practica, legal, HS si in Romania. Dar nu e deloc atit de simplu cum ar fi o declaratie la Inspectoratul scolar, cum ca optezi pentru scolit acasa. (Si cum cred eu ca ar trebui sa fie.)

Daca ar fi sa ghicesc, as zice ca legea invatamintului ar trebui sa prevada in mod explicit varianta scolitului acasa. Nu o face. Mai rau, precizeaza in mod explicit obligativitatea urmarii a minim 10 clase sau atingerea unei anumite virste (16 ani, parca), de la care obligativitatea inceteaza.

Din cite stiu, exista un proiect al legii invatamintului pre-universitar, care se afla in dezbatere pe la comisiile parlamentare abilitate. Deci e posibil ca legea sa fie modificata in viitorul apropiat. Varianta de proiect pe care am citit-o acu' fo' juma' de an nu aducea nici o noutate semnificativa. Doar miscarea ferestrei celor 10 ani obligatorii in jos, in sensul ca obligativitatea incepe cu grupa pregatitoare si se termina cu clasa a IX-a. (Da' am citit si de ambitiile actualului ministru al educatiei care ar vrea sa impuna gradinita obligatorie de la trei ani...)

Nu stiu exact cum poate fi influentat procesul de adoptare al unei legi astfel incit sa includa o anumita prevedere. Pot doar sa-mi dau cu presupusu' ca ar trebui sa fie cineva (un deputat sau un senator) in comisiile de specialitate parlamentare care alcatuiesc textul legii, si care sa insereze prevederea spre dezbatere in plen; iar mai apoi trebuie sustinere in rindul parlamentarilor de toate coloraturile, astfel incit sa existe o majoritate care sa nu se opuna prevederii respective.

Ceva lobby s-a facut pe linga comisiile parlamentare, in sensul ca s-au trimis e-mail-uri de catre membrii ai asociatiilor de homeschooling de prin lume (USA in special), plus diversi interesati din Romania (inclusiv AHSR).

Celor interesati de urmarirea acestor actiuni le-as recomanda sa se inscrie pe lista de discutii:
educatielibera@yahoogroups.com

A.M.

Mergi la inceput

Doar cateva exemple: Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Belgia, Olanda, Scotia, Spania, Italia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, Suedia...
Vezi si aici: http://educatielibera.blogspot.com/2007/11/despre-hs-in-romania-legalitatea.html#links

Mergi la inceput

Am si eu o intrebare foarte serioasa catre cei care nu sunt de acord cu HS: daca orice copil are nevoie de toate cunostintele din “programa” si parintele a parcurs acea programa la vremea lui, absolvent fiind, de ce e de presupus ca parintele nu este in stare sa il invete pe copil toate materiile respective la nivelul fiecarei clase?

Presupun ca mi se va raspunde ca nu le mai stie, a trecut mult timp si le-a uitat, poate nu le-a invatat nici la vremea respectiva. OK, de acord. Si atunci, de ce sunt ele importante si orice copil trebuie “sa treaca macar prin ele"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Inaioana, eu sunt de acord cu HS, mi se pare o alternativa excelenta a invatamantului institutionalizat...
Dar am sa iti raspund la intrebare:
Daca tu stii ceva, nu inseamna ca poti sa si inveti un copil ceea ce stii!!!!
Poti sa fii doctorand in matematica, si cu toate astea sa nu poti sa inveti un copil de 5 ani adunarea!!!!
Risti sa faci mai mult "damage" sa il frustrezi pentru ca nu intelege felul in care ii predai...
Trebuie sa stii sa predai la fiecare nivel al varstei...si crede-ma ca fiecare nivel este diferit...
Trebuie sa stii de unde sa incepi si unde sa te opresti cu un copil de o anumita varsta..
Pentru toate astea cred ca trebuie sa faci niste cursuri de pedagogie obligatoriu si psihologia copilului!!!!! Si asta doar ca sa poti invata un copil ceea ce tu stii deja!!!!

In cazul nostru in particular, HS nu este o solutie...noi am gasit o super alternativa care ne face pe amandoi fericiti, multumiti de noi, si liberi in alegeri (David este de 2 ani intr-o scoala cu adevarat montessori, ai carei educatori trateaza fiecare copil in parte individual, au liberatatea de a invata ce vor/cand vor si ce le place/cat le place!!!!)
In plus are prieteni foarte buni, cu care petrece mult timp si acasa si la gradi...iubeste educatoarele si sunt constienta, ca desi sunt si eu tot educatoare montessori nu as putea sa il educ cum o fac ele: cu obiectivitate, cu dragoste, fara presiuni si intre alti copii montessori

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze, 3000km prin Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Am si eu o intrebare foarte serioasa catre cei care nu sunt de acord cu HS: daca orice copil are nevoie de toate cunostintele din “programa” si parintele a parcurs acea programa la vremea lui, absolvent fiind, de ce e de presupus ca parintele nu este in stare sa il invete pe copil toate materiile respective la nivelul fiecarei clase?

Presupun ca mi se va raspunde ca nu le mai stie, a trecut mult timp si le-a uitat, poate nu le-a invatat nici la vremea respectiva. OK, de acord. Si atunci, de ce sunt ele importante si orice copil trebuie “sa treaca macar prin ele"?

In opinia mea sint necesare pentru ca formeaza o platforma de unde poate "catapulta" in directia dorita. In plus predilectiile catre o materie nu sint neaparat vizibile la prima (sau a doua expunere. Uneori dureaza sa iti gasesti nisa. Cind inveti un sistem, inveti si sa il aplici in alte situatii.

Nu cred ca orice parinte este perfect echipat pentru pedagogie. Iti trebuie totusi anumite conditii, una dintre ele fiind partea financiara. Stiu ca se pun in balanta banii vs. copil dar in esenta sa nu uitam ca jumatate din casatorii se termina in divort si nu cunosc mame singure care practica HS. Este imposibil.

Eu imi mentin parerea, HS poate fi o alternativa pentru unii dar nu pentru toti. Reforma trebuie facuta sistemului de invatamint, nu retragerea copiilor acasa.

Anamaria

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power."

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ocebine

nu cunosc mame singure care practica HS. Este imposibil.

Da-i o googalire "single mother homeschooling" sau "single mother unschooling" si o sa gasesti cu zecile. Nu e deloc imposibil, o gramada de mame o fac.

Dar nu sunt de acord cu modul in care pui problema.

TRebuie sa fug.Revin.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by sinzi_ana
Daca tu stii ceva, nu inseamna ca poti sa si inveti un copil ceea ce stii!!!!

E greu de acceptat argumentul asta... Pare sa sugereze ca (toti?) absolventii din scoli sunt un fel de enciclopedii ambulante care nu se pot exprima. Ar stii ei toate alea studiate prin scoli, da' ce pacat ca nu pot sa le spuna altora! (Si nu ca n-ar vrea...)

Ei bine, daca chiar asa stau lucrurile, inseamna ca trebuie doar un mic pas pentru a-i "dezlantui" pe toti acesti detinatori de solide cunostinte generale (si nu numai). Si pasu' asta ar fi sa invete sa si comunice intr-o forma inteligibla (e.g.: viu grai) ceea ce stiu. Cit de greu poa' sa fie asta comparat cu minunatele integrale si analize sintactice de care sunt capabili?

Apropo, cum se face ca nu li s-a dezvoltat aceasta abilitate (comunicarea) in scoala? Nu ar fi asta, cu adevarat, una din cele mai de baza "caramizi" ale culturii generale? Eu asa as fi crezut...

quote:
Poti sa fii doctorand in matematica, si cu toate astea sa nu poti sa inveti un copil de 5 ani adunarea!!!!

Acu', pe bune, asa o persoana n-ar stii nici ce trebuie facut ca sa procreezi un copil. Asa ca nu e un risc prea mare aci... :-)

quote:
Risti sa faci mai mult "damage" sa il frustrezi pentru ca nu intelege felul in care ii predai...

Ai tot timpul din lume sa incerci sa-i explici in alt mod, sa aplici alte metode, sa apelezi la alti oameni, etc. In scoala nu ai timpul asta -- acolo trebuie sa marsaluiesti inainte --ca ai inteles, ca nu-- pur si simplu pentru ca trebuie respectata o programa pre-stabilita.

quote:
Trebuie sa stii sa predai la fiecare nivel al varstei...si crede-ma ca fiecare nivel este diferit...
Trebuie sa stii de unde sa incepi si unde sa te opresti cu un copil de o anumita varsta..

Un parinte care isi educa copiii acasa va invata foarte multe impreuna cu si de la copiii sai. Bunaoara, va invata sa-si adapteze limbajul/exemplele/referintele exact la nivelul copilului, va invata sa stie cind este receptiv, cind poate continua cu un subiect, cind ar fi mai bine sa se opreasca, s.a.m.d.

Si va invata toate astea pentru fiecare din copiii sai in parte, nu in abstract sau dupa o statistica oarecare. Vedeti voi, unul din avantajele scolitului acasa este ca-l poti face "la comanda", dupa cum vrea "clientul".

quote:
Pentru toate astea cred ca trebuie sa faci niste cursuri de pedagogie obligatoriu si psihologia copilului!!!!! Si asta doar ca sa poti invata un copil ceea ce tu stii deja!!!!

Eu sincer ma-ndoiesc de asta. (Vezi si comentariile de mai sus.) Si cred ca cel mai simplu e sa dau exemplu cu copiii care invata de la alti copii (stiti si voi, cind mergeati la un coleg de clasa ca sa studiati impreuna, ca de la el intelegeti mai bine decit de la profesor). E evident ca majoritatea "copiilor-dascal" n-au cine stie ce studii de pedagogie si psihologia copilului; in schimb, au timp (si vointa) sa-si adapteze limbajul la cel pe care-l "dadacesc".

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by inaioana

quote:

nu cunosc mame singure care practica HS. Este imposibil.

Da-i o googalire "single mother homeschooling" sau "single mother unschooling" si o sa gasesti cu zecile. Nu e deloc imposibil, o gramada de mame o fac.

Dar nu sunt de acord cu modul in care pui problema.

TRebuie sa fug.Revin.

Fara suparare, dar de la gugalire pina la decizia de a retrage copii e cale lunga. Am gugalit si in primele 10 sint siteuri "crestine".
Permite-mi sa ma indoiesc si sa am dubii despre cum "se descurca" aceste mame. Cumva trebuie sa ai un venit stabil (si prin asta nu ma gindesc la ajutor social).
Ma gindesc si la modelul pe care il prezint copiilor. Nu vad de ce (avind exemplul meu personal - am copiii la o scoala buna care le ofera un mediu propice dezvoltarii lor academice) ar trebui sa stau acasa 15 ani (am 2 copii si diferenta este aproape 3 ani intre ei)???

Si dupa 15 ani de stat acasa, eu ce perspective am? Suna egoist, dar ce fac cu pensia, din ce ma sustin la batrinete? Cad povara pe copii? Eu pentru ce m-am dus la facultate, de ce mi-am inceput o cariera (stiu, cariera e un cuvint exploziv aici pe DC...se incepe de la academician in sus sa fie considerata)?

Nu vad de ce supara opinia ca HS este croit doar pentru unii si nu pentru toti.

Anamaria

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power."

Mergi la inceput

quote:
In opinia mea sint necesare pentru ca formeaza o platforma de unde poate "catapulta" in directia dorita.

'Au, mai stii?, ii catapulteaza pe o directie mai putin dorita. (Ar fi posibil, nu-i asa?) Iaca, bunaoara, ce spune un oarecare (Sir) Ken Robinson despre scoala si creativitate: www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY" target="_blank">Do schools today kill creativity? (E in engleza; si e plin de umor.)

(Btw, eu am gasit interesante o buna parte din prezentarile www.youtube.com/profile_videos?p=r&user=TEDtalksDirector" target="_blank">"TED talks"; poate or mai fi si altii ca mine :-).)

quote:
[...] si nu cunosc mame singure care practica HS. Este imposibil.

Nu paria prea mult pe asa ceva :-). Eu cunosc un caz. De fapt, "cunosc" e prea mult spus; nu o cunosc personal, dar ii urmaresc unul din bloguri: Sometimes It's Peaceful. Are (parca) patru copii... Oricum, scrie fain.

A.M.

Mergi la inceput