Educatia acasa (homeschooling)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Ioana,
Este inca ceva ve nu inteleg.
Sa zicem ca ai un copil foarte interesat de matematica. Si faci tot curicumul dupa mate. Ideea ar fii sa poata fii admis la facultatea de matematica fara probleme. Eu stiu ca universitatile din strainatate cu profil matematic cer un anumit numar de credite pe matematica, informatica, etc.
- la cei cu unschooloing, cum probezi aceste "credite"?
- apoi, ei nu au bacalaureat? In Romania nu te poti inscrie nicaieri fara diploma de bacalaureat. Copilul de la Unschooling sau cel de la Homeschooling pot merge direct la bac si primesc diploma?
Mulumesc pentru link-uri. Am si eu cateva. O sa le postez, dar nu am timp acum.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

quote:
Originally posted by simali

-de-a lungul timpului am gasit pe site-uri de homeschooling o multime de idei ingenioase si practice despre cum sa-ti inveti copilul matematica, istorie, etc. Eu chiar am folosit cu deosebit succes materiale si explicatii din metoda Montessori pentru homeschooling. Deci pot sa afirm ca parintii care-si invata copiii acasa sunt interesati in descoperirea de metode noi si ingenioase de predare, sunt nonconformisti si plini de idei extraordinare.

Simali, daca nu te deranjeaza ne poti posta cateva linkuri? Eu nu cred ca as putea face homeschooling, dar as dori sa adun mai multe materiale pentru viitor, cand va mai creste fiica-mea.

Steluta cu Andrada Cristina (17 iunie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by Steluta
Eu nu cred ca as putea face homeschooling, dar as dori sa adun mai multe materiale pentru viitor, cand va mai creste fiica-mea.

Iaca, un articol ce discuta notiuni de mate (nu chiar nivel de-ncepatori, dar nici foarte avansati):
http://www.kuro5hin.org/story/2003/6/3/95744/71866

E despre 'infinit' -- ce nu e infinitu', cum ar veni (desi, citind articolul intelegi destul de bine si ceea ce este infinitul).

E scris intr-un stil foarte accesibil; un stil pe care eu unu' nu l-am intilnit niciodata in manualele de mate. (Din pacate...)

A.M.

ps/ kuro5hin.org nu e un sit destinat scolitului acasa; e un sit pe care poate posta oricine aproape orice; conditia ca un articol sa apara "pe prima pagina" este ca el sa primeasca un numar suficient de mare de voturi pozitive (se poate vota si negativ) cit timp sta in "coada de asteptare" (o alta zona a sitului, de regula mai putin vizitata). Asta e genul de filtrare care nu poate fi manipulata de o persoana sau un grup oarecare (sa-i numim: "expertii"), dat fiind ca nu se poate stii in avans cum va fi votat un articol de catre un grup eterogen si volatil.

Mergi la inceput

Eu m-am concentrat mai mult pe activitati matematice si educarea libajului - care dupa parerea mea se fac in dorul lelii in mai toate scolile din lume.
Iata un lin folositor, dar trebuie mai intai sa citesti despre metodele Montessori pentru a putea folosi eficient temele.
http://www.adrianbruce.com/maths/jump/index.htm
http://www.adrianbruce.com/maths/index.htm
http://www.montessorimom.com/montessori-free-printouts-downloads/
http://www.montessoriforeveryone.com/Free-Downloads_ep_35-1.html
Sper sa-ti foloseasca.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

quote:
Originally posted by simali

Eu m-am concentrat mai mult pe activitati matematice si educarea libajului - care dupa parerea mea se fac in dorul lelii in mai toate scolile din lume.
Iata un lin folositor, dar trebuie mai intai sa citesti despre metodele Montessori pentru a putea folosi eficient temele.
http://www.adrianbruce.com/maths/jump/index.htm
http://www.adrianbruce.com/maths/index.htm
http://www.montessorimom.com/montessori-free-printouts-downloads/
http://www.montessoriforeveryone.com/Free-Downloads_ep_35-1.html
Sper sa-ti foloseasca.

alice

Alice, multumesc foarte mult . Le voi studia atent.

Steluta cu Andrada Cristina (17 iunie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Claudia, eu nu inteleg cum cineva poate simti repulsie fata de o materie. Pur si simplu nu inteleg. Pot intelege ca un copil simte repulsie fata de a invata ceva caruia nu ii vede rostul. Si mi se pare firesc, este un mare efort de Sisif la care este supus , fara nici o finalitate . Dar fiecare materie este importanta si are, dupa cum spuneam un corespondent in viata reala. Si un adult matur isi da seama de asta si nu poate desconsidera fizica sau literatura, sa zicem, sau , mai rau, sa aiba repulsie fata de ele. Este o problema de abordare. Daca imi arati un manual de fgizica prost facut (asa ca manualele noastre) in care fenomenele sunt de la inceput transcrise in limbaj si scriere stiintifice ("un corp este impins de o forta F=x cu o viteza V=y pe un plan inclinat P") e posibil sa zic: bleah, ce porcarie e asta, la ce imi foloseste, nu ma intereseaza. Daca insa ma dau cu sania si ma intereseaza cum si de ce aluneca sania pe derdelus si de ce aluneca mai greu cu mine si mai usor singura (sau invers, depinde de zapada si densitatea ei) si se incepe sa mi se explice fenomenul asta in limbaj comun, este foarte probabil sa mi se para ceva foarte interesant ca se pot chiar calcula astfel de alunecari si sa vreau sa incep sa fac tot felul de astfel de probleme sa-mi imaginez diverse situatii si sa calculez ce se intampla si cum stau lucrurile in alta situatie. Si voi incepe sa folosesc limbajul stiintific pentru a o face, dar ca si cand l-as fi descoperit chiar eu.
Nu stiu daca am fost cat de cat coerenta. Vroiam sa spun pe scurt ca un adult nu poate sa simta repulsie fata de un domeniu pentru ca isi da seama fara "hurt feelings" despre de ce si cat este de important, iar un copil are asemenea sentimente doar atunci cand adultii din jurul lui complica nepermis si inutil lucrurile si il forteaza sa invete/retzina chestii neinteresante.

Sistemul de invatamant (scoli, programa, profesori) nu se poate schimba in acest sens pentru ca el prin definitie depinde in mod necesar de o anumita prgrama pentru fiecare materie, de evaluari diverse, de organizarea cat mai buna a unui grup mare de copii (logistica) si tot asa. Toate acestea sunt piedici in calea unei invatari naturale si firesti. Chiar daca sistemul nostru s-ar mai relaxa, nici un asemenea sistem nu se poate "relaxa " intr-atat incat sa i se potriveasca fiecarui copil si sa raspunda nevoilor fiecaruia.

In ce priveste romanul de trigonometrie, nu am avut nevoie sa il citesc pe tot ca sa-mi dau seama ca e altceva decat un "manual" obisnuit. Nu stiu daca ai trecut de cuprins, daca da, inseamna ca ai citit primele doua pagini ale cartii propriu-zis. Ei ...ai vazut inseamna ca este vorba despre un roman de aventuri. El incepe asa: "Ploua de zile intregi. Toata populatia regatului Camorra era fortata sa stea in case ca sa evite aversele torentiale. Eu m-am refugiat in palatul regelui, cu ceilalti membri ai Curtii Regale. (Stateam in palatul regelui de cand naufragiasem in ciudatul si indepartatul regat Camorra.)" (scuzati calitatea traducerii, e facuta "pe picior".) Apoi un intelept ajunge la concluzia ca ar trebui schimbate unghiurile acoperisurilor si..de aici se dezvolta trigonometria aplicata.Iar copiii citesc acest roman (ilustrat atat cu desenele curtii regale cat si cu figuri trigonometrice) fara sa "simta" ca invata ceva important, greu si grav, asa cum sunt manualele de la noi, ci cu palcere si, cel mai important: vad rostul ei.

Cei netalentati poate nu vor merge mai departe, dar in orice caz, obtin cunostintele elementare de trigonometrie.

Sincer nu vad de ce nu te poti pronunta decat dupa ce il citesti "din scoarta in scorta", era vorba doar de abordarea problemei...

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Inaioana, e foarte usor sa simti repulsie fata de o materie. Am avut colegi care nu suportau deloc, dar absolut deloc matematica, altii sportul (mie sportul mi se parea cea mai frumoasa materie . Iar proful de sport chiar era un om jos palaria), altii fizica, sau chimia sau biologia. Asa cum ai simpatii si antipatii, cred ca asa e si cu materiile astea, pus si simplu se intampla sa nu suporti ceva. Uite un alt exemplu. Am avut o profa de chimie bestiala in generala. Am invatat chimia de dragul ei. Sora-mea a avut-o si ea la chimie pe aceeasi profesoara. O adora, dar ura chimia. Deci se poate, da?

Cu Franta ai avut dreptate, retinusem eu aiurea. Nu e obligatoriu sa-ti dai copilul de la 3 ani la scoala, dar se discuta asta, asa vor sa faca. Imi pare rau ca nu am retinut unde e asa.

Revenind la romanul ala de trigonometrie. Regret, dar pe mine 2 pagini nu ma lamuresc. Inceputul e frumos, dar apoi nu stiu cum mai este. Poate ca nu mai sunt asa detaliate explicatiile sau poate ca, din contra, sunt prea multe detalii si cazi in partea cealalta, a plictisului. De aceea am si spus ca eu trebuie sa-l vad din scoarta in scoarta, inainte de a spune e bun sau nu (pentru mine, evident).

Si un ultim lucru. Nu cred ca cei scoliti acasa au rezultate mai bune. Si aici ma refer strict la cei scoliti de catre un parinte (oricat de licentiat ar fi acel parinte!), nu la cei care-si permit profesori privati la fiecare materie. Dar cine vrea sa adere la acest sistem, n-are decat, e dreptul lui.

Mergi la inceput

quote:

Inaioana, e foarte usor sa simti repulsie fata de o materie. Am avut colegi care nu suportau deloc, dar absolut deloc matematica, altii sportul (mie sportul mi se parea cea mai frumoasa materie . Iar proful de sport chiar era un om jos palaria), altii fizica, sau chimia sau biologia. Asa cum ai simpatii si antipatii, cred ca asa e si cu materiile astea, pus si simplu se intampla sa nu suporti ceva. Uite un alt exemplu. Am avut o profa de chimie bestiala in generala. Am invatat chimia de dragul ei. Sora-mea a avut-o si ea la chimie pe aceeasi profesoara. O adora, dar ura chimia. Deci se poate, da?
quote:

Exista studii indubitabile care arata ca un copil este avid sa invete ORICE. Maria Montessori (si mai tarziu si alti experti) a aratat ca in clasa ei nu existau copii care sa urasca sa faca anumite activitati, in ciuda faptului ca fiecare copil putea alege LIBER ce sa lucreze intr-o zi sau alta.
Singura piedica pare sa fie aceea ca oamenii invata diferit. Nu semanam unii cu ceilalti in privinta modului de a invata. De exemplu exista "auditorii spatiali" - cei carora le palce sa li se predea mai intai un cadru general si apoi detaliile - si "auditorii secventili" - cei carora le place sa li se predea diferite detalii care apoi sa fie legate intre ele la recapitulare. Fie si numai din acest punct de vedere un profesor nu poate fii bun pentru toata clasa. Poti sa-l iubesti, dar stilul lui de predare sa nu te avantajeze. Evident, vei sfarsi prin a uri materia. Se pare ca invatamantul romanesc se adreseaza mai mult auditorilor secventiali.

De aceea invatamantul personalizat are avantaje incontestabile.

In Romania se adauga si alti factori: in clasa sunt 35 de copii (nu 15-20 ca in late tari) si profesorii nu au posibilitatea sa discute fie si 1-2 minute cu fiecare copil in parte pentru a se asigura ca a inteles. Ceea ce nu poate face profesorul la clasa trebuie sa faci tu cu meditatori. Si daca-i iei meditator la romana, meditator la matematica, meditator la fizica, meditator la engleza, meditator la franceza, de ce-l mai dai la scoala? Pentru sport si cunostinte despre natura? Pentru istorie si geografie? Pai pe-astea le pot preda si eu acasa. Ce, chimia? Cata nevoie avem de toata chimia care ni s-a bagat pe gat la scoala?

Eu cred ca 3/4 din parintii romani practica homeschooling-ul fara sa stie.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

Cum poti pregati copilul asa cum o fac profesorii, pe "n" discipline, din care copilul tau sa aiba libertatea de a alege mai tarziu, pentru a se pregati pentru meseria pe care o va face cu drag toata viata, ori pentru bani? Eu cred ca il poti "antrena" temeinic la una-doua discipline, asta nu va face din el un copil sau om care va gandi relaxat in orice situatie, care va putea lega conversatii cu oameni din orice domeniu de activitate, insusindu-si cu lejeritate limbajul specific oricarei discipline... Mai cred ca un singur parinte care alege sa aiba responsabilitatea acestui homeschooling ii va ingusta drumul in viata propriului sau copil, adica il va pregati pentru ceva anume, ori ii va forma gandirea catre ceva anume. Nu cred ca as vrea sa fiu responsabila de asa ceva, mai ales ca nu se stie care sunt talentele, inclinatiile copiilor mei, ori ce meserie se va cere pe piata peste 16-18 ani! Cand isi va cauta de lucru peste 20 de ani, ce va scrie in Cv?! Ca l-a pregatit mama? Sau tata, daca tata e dispus sa stea acasa...? Cum credeti ca va fi privit de un potential angajator? Sau o sa spuna ca cei care il intervieveaza sunt niste incuiati? Suntem oare dispusi sa ne asumam responsabilitatea ca in final copilul nostru sa duca o lupta impotriva sistemului, in loc sa il invatam cum sa isi faca loc in lumea asta imperfecta? Nu zic sa nu schimbam ce putem schimba, dar niciodata homeschooling-ul nu va fi preponderent fata de sistemul educational institutional. Eu cred ca autodidacti au fost de cand lumea, eu ma numar cu mandrie printre ei, sotul meu la fel. Am invatat enorm de multe singuri, enorm de multe ne-au invatat parintii (ori am invatat impreuna cu ei!), insa consider ca asta poate fi doar o completare a ce invatam la scoala, iar nu o inlocuire totala a scolii. Indiferent cat de proasta este scoala, tot invatam ceva, iar restul de care avem nevoie il acumulam acasa, fie singuri cu cartea in mana, fie cu parintii ori mentorii de alt fel. Un lucru am invatat temeinic, atat acasa, cat si la scoala: unde sa caut, cum sa gasesc o informatie de care am nevoie, in carti, la oameni, Tv, pe strada, etc. era sa uit internetul!

Asta este parerea mea, sper sa nu va suparati pe mine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by Gandacel
[...] dar niciodata homeschooling-ul nu va fi preponderent fata de sistemul educational institutional.

Ceea ce cunoastem noi astazi ca si sistem de invatamint (cvasi-obligatoriu, programa scolara rigida, etc.) e o aparitie relativ recenta in istoria omenirii. (Conform Wikipedia, a inceput in 1774, in Austria; "In 1774 mandatory schooling was introduced in Austria from which it gradually spread to other countries in the 19th century." -- http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_education ).

Asa ca, cel putin pina in 1774 (de fapt, chiar pina mai tirziu pentru majoritatea lumii, datorita timpului necesar raspindirii sistemului), scolitul institutionalizat NU a fost predominant.

(Intre paranteze fie spus, citeam pe undeva ca primul presedinte american care NU a fost homeschooled a fost Nixon. Sincer, nu cunosc atit de multe despre presedintii americani ca sa-mi dau seama daca afirmatia e adevarata 'au ba.)

In orice caz, faptul ca educatia institutionalizata este astazi "mainstream" in majoritatea tarilor civilizate nu inseamna ca este --in acceasi majoritate de tari civilizate-- UNICA optiune posibila.

Putem sa vorbim mult despre care sistem e cel mai bun (i.e. institutionalized schooling vs. homeschooling vs. unschooling vs. whatever), dar adevarul este ca "cel mai bun" e o judecata subiectiva, ceva ce tine de fiecare dintre noi. Prin urmare, scoala institutionalizata va fi cea mai buna optiune doar pentru unii, nicidecum pentru toata lumea. (Asisderea si pentru homeschooling.)

E de presupus ca toata lumea va fi multumita (cel putin in ce priveste forma de scolire aleasa, nu neaparat si a rezultatelor obtinute) daca va exista posibilitatea reala de optiune intre un sistem sau altul. Ceea ce, din pacate, nu poate fi spus despre Romania, in momentul de fata.

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

M-ai facut curioasa in legatura cu presedintii US...
Am cautat pe internet si am aflat ca noua dintre ei au fost homeschooled: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, John Quincy Adams, William Henry Harrison, Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput