casa de lemn: pro sau contra?
Vrem sa ne facem si noi o casa intr-un an, doi.
ne gandim la o casa de lemn, pentru ca e mai calduroasa si mai ieftina, si mai placuta, mai pe gustul nostru.
Eu sunt pro 95%. Singurul lucru care ma ingrijoreaza este un eventual incendiu (Doamne feri!)
Voi ce parere aveti despre o casa de lemn ca locuinta permanenta?
Stiti ca in vest casele de lemn sunt deja mai scumpe decat cele din caramida?
Este o emisiune pe tvr, Eurocase, parca si prezinta acolo niste case de lemn de ti se taie respiratia.
Astept si parerile voastre cat mai sincere, poate mai sunt aspecte la care nu ne-am gandit.
Multumesc!
b
Raspunsuri
Bee spune:
Poate parea o prejudecata ce-ti spun eu aici, dar la noi in tara nu cred ca tehnologia de constructie a caselor de lemn e tocmai buna. Cum la noi, mesterii fac rabat la orice, daca nu esti atent, sa nu te trezesti cu lemnul prost uscat, cu spatii la imbinari, etc. EU la asta m-am gandit cand am renuntat. Cred ca sa faci o casa din lemn sanatoasa si reusita, te-ar costa la fel de mult cu una construita din stalpi/ grinzi de beton+ BCA sau caramida. E adevarat ca in teorie, casele de lemn sunt mai economice, din punct de vedere al energiei, dar nu stiu cum o fi in practica. Daca vrei sa faci o casa cu etaj, mergi intai la munte, intr-o cabana de lemn si vezi cum vibreaza toata cladirea cand urca cineva scarile. Din punctul meu de vedere, o casa de lemn pe un singur nivel ar fi ok. Daca lemnul ar fi bine tratat, uscat, imbinat, etc. Si mai ok, ar fi doar pentru casa de vacanta, nu pentru resedinta permanenta.
DAr poate ma insel eu! Sper sa vina persoane cu experienta concreta, care sa ma contrazica.
Succes!
si Ana Teodora (22.12.2005)
http://www.dropshots.com/dochia
irinuca spune:
Eu sunt pro.Sincer n-am timp acum sa-mi justific alegerea dar poate o sa scriu candva amanuntit.Socrii mei au construit acum 2 ani o casuta de lemn langa Bucuresti si e o minune.Iar despre caldura,costuri de intretinere si costurile ridicarii ei nici n-am cuvinte de lauda.
Daca vrei poze intra pe kinkul de la semnatura mea si vei vedea acolo un album cu casutza.
Pa si succes in alegere.Stiu ca e dificil....
pitzinuca spune:
multumesc pentru raspunsuri!
bee - asa e, insa sotul meu zice ca vrea sa faca el, lemn avem, cumnatul meu a facut deja o casa de lemn...
irinuca - f frumoasa casa, exact pe stilul asta, dupa cum ziceam mai sus a ridicat si cumnatul meu o casa pentru un client...
mai astept pareri, despre cum rezista in timp, cum se comporta la vijelii, cutremure, cam in cat timp se ridica, etc
mersic!
b
pitzinuca spune:
mi-amam regasit subiectul, cu ajutor!
ei, intre timp nu a mai aparut nimeni interesat in casele de lemn?
macar spuneti-mi de ce!
thx!
b
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
andrruzza spune:
Noi ne-am facut in provincie, la munte, un etaj din lemn, pentru vacanta. Lemnul cumparat deja uscat, tratat.
Arata cam asha:
http://good-times.webshots.com/photo/2938770060068727758pLQUbw
http://good-times.webshots.com/photo/2193303920068727758OKJnaM
mami de Rares Andrei (10.03.2005) si Stefania Maria (10.10.07)
http://community.webshots.com/user/andrruzzaR
"Neasteptatul se produce intotdeauna"
eurobianca spune:
si eu daca as avea posibilitatea mi-as face una tot de lemn.
ideea de caramida trainica e invechita rau.
pt ce? ca tot asa nu traim cat tine ea si peste o perioada se demodeaza si trebe renovata.
asa ca...... bafta la construit!!!!!!!!
Rufus spune:
Nu se pune problema sa fii contra unei case din lemn. Problema e ce vrei de la ea.
Ca la orice, faci doua rubrici: avantaje si dezavantaje.
Lemnul il ai deja (asa zici), asta e un avantaj. Pretul casei conteaza. Lemnul trebuie tratat. Multa lume crede ca o "imbalsamare" in diverse solutii (inclusiv motorina)! rezolva problema, dar nu e asa. Ca trebuie sa fie uscat...e de la sine inteles.
Lemnul lucreaza in timp, oricat de uscat si tratat ar fi. Viata lui e lunga, in conditiile in care nu ajung la el umezeala, soare (ultraviolete); durata unei case de lemn e calculata la mai putin de 50 de ani.
La cutremure se comporta mai bine, casa e elastica. La vijelii-ca orice casa.
Problema cea mai mare e la foc. Sigur ca va fi tratat ignifug lemnul, dar pericole sunt la tot pasul. Podul trebuie tratat ca la carte: ignifugat la 2-3 ani. Instalatia electrica superprotejata. Eu mi-as pune o instalatie cu sprinclere (e chiar simpla!), ca la sptiile publice (unde sunt obligatorii). De pilda, am vazut la televizor cateva vile (pensiuni) care au luat foc; a mai ramas doar fundatia din beton. Asta inseamna ca oamenii aia au facut ceva rabaturi la capitolul tratare lemn. Desigur, o asigurare grasuta.
Da, sunt zgomote, lemnul lucreaza, se misca.
Daca imi mai amintesc...mai scriu.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
lilina spune:
eu am niste prieteni care si-au facut casa din lemn si au avut super ghinion....din nu-stiu-ce motive le-a ars casa (se pare ca de la o instalatie improvizata de incalzire a vecinului, cu casa lipita de a lor, nu se stie nici pana in ziua de azi), aveau mai putin de un an de cand se mutasera in ea si in plus asigurarea casei expirase de 2 saptamani...a fost cumplit pt.ei, puteau sa moara toti 4 (parinti si 2 copii) daca al lor catel nu latra sa-i trezeasca !!!
povestesc asta pt.a va atentiona si nu pt.a va descuraja....eu zic ca daca pretul este mult mai mic, merita facuta o casa pe structura de lemn, insa trebuie avuta MAAARE grija: ca lemnul sa fie bine si corect tratat, sa aveti sisteme de atentionare in caz de fum, sistem de stingere a incendiilor f.bine pus la punct si bineintele o asigurare, tot timpul platita la zi
ei au avut maare ghinion, nu inseamna ca toti care isi fac astfel de case pot pati asta, banuiesc ca riscul e mai mare, dar daca iti iei toate masurile de precautie, merita.
eu si sotul meu chiar discutam zilele trecute cum vom face casa: cu caramida sau bca ?!?!?! el zice cu bca, ca e mai ieftin, dar daca diferenta de bani e de ordinul a maxim 10 mii de euro, vom lua decizia de a construi o casa mai trainica/care sa ne ofere mai multa siguranta
va doresc NUMAI bine si succes !!!
sper ca nu am deranjat pe nimeni cu mesajul asta...repet, nu am scris povestea pt.a descuraja ci pt.a atentiona
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut bebe, site-ul lui bebe
bebe_io spune:
Lemnul trebuie neaparat ignifugat. Neaparat.
Trebuie ca, in functie de suprafata casei si dispunerea camerelor sa existe un numar suficient de iesiri din casa (cel putin 2). Iesirile nu trebuie sa se descuie dinauntru catre afara pe baza de cheie. Nu trebuie ca in caz de ceva sa stai sa cauti cheile.
Casa nu trebuie in nici un caz amplasata mai aproape de 5 metri de alta cladire, ce sa mai zic lipita. Acoperisul trebuie sa aiba neaparat invelitoarea din materiale necombustibile (tigle, olane ori tabla). Nu accepta carton asfaltat ori altele asemenea.
Trebuie obligatoriu sa-ti faci asigurare de incendiu si alte calamitati.
Si daca tot lucrez in asigurari am sa-ti mai spun ca incendiile NU se produc mai des la casele din lemn, insa, oricat de bine ar fi ignifugat, lemnul tot cedeaza muuuult mai repede decat caramida ori betonul (de aceea am insistat pe partea cu usile pe care iesi din casa).
ali spune:
[eu si sotul meu chiar discutam zilele trecute cum vom face casa: cu caramida sau bca ?!?!?! el zice cu bca, ca e mai ieftin, dar daca diferenta de bani e de ordinul a maxim 10 mii de euro, vom lua decizia de a construi o casa mai trainica/care sa ne ofere mai multa siguranta
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut bebe, site-ul lui bebe
[/quote]
Off topic.
Sa stii ca nu e neaparat sa fie mai ieftina casa din bca fata de cea din caramida.Si asta din cauza ca bca e mult mai putin rezistent decat caramida si trebuie sa faci foarte multi stalpi din beton ca la caramida.Si econimisesti la caramida dar bagi bani in betoane.
Succes la construit.
ali