Croitorie - sfaturi si idei(Capitolul 4)
Raspunsuri - Pagina 12
dionisia10 spune:
Alina,eu m-am hotarat la raiat(dar inca n-am gasit culoarea-albastru f. inchis sau negru)-asta vara era pe toate drumurile!!!, iar captuseala am gasit finet cu dungi maro .
shmily spune:
Buna seara fetelor... vin si io un pic cam dezamagita... cunostinta mea nu i-a specificat prietenei ei ca io n-am pus mana in viata mea pe o masina de cusut!!! si asta se astepta sa intalneasca o croitoreasa, nu o incepatoare...
...cam asta a fost... in schimb, io am fost f incantata la vederea lucrului pe care ar fi trebuit sa-l fac! Dar sa va povestesc cum a fost:
deci, m-am intalnit cu doamna aceasta intr-un loc in apropierea apartamentului ei (acolo de fapt se lucreaza) si m-a dus la ea acasa... chiar la intrare avea mai multe "role"(nu stiu cum le zice)de material pt cearsafuri... in sufragerie, 2 munti: unul de cearsafuri croite dar necusute, altul cu cearsafuri gata terminate. Dupa ce le-am explicat(ei si sotului ei) cum sta treaba si ca de fapt io nu-s croitoreasa, ca singurele mele creatii au fost cusute de mana si n-am pus mana in viata mea pe o masina de cusut... s-au dezumflat... dar nu m-au descurajat! doar ca mi-au dat de inteles ca au nevoie de cineva care sa faca treaba, nu sa invete... totusi le-am zis ca mie mi se pare treaba simpla, si mi-au dat voie de am cusut o margine de cearsaf... si mi-au zis ca e bine! acum, ei mi-au zis ca o croitoreasa pe care o aveau facea in medie 2-3 cearsafuri pe zi... croit+cusut... credeti ca e mult? adica, asa greu sa fie, ca parca mie nu mi s-a parut asa... doar trebuie croite 2 dreptunghiuri identice, cusute pe 3 laturi iar pe a 4-a latura se face la unul tiv si se pune "arici" in loc de nasturi... iar celalalt se lasa asa... vi se pare greu? chiar atat sa dureze? 2-3 pe zi?
a, si un picut mai greu cred ca vor fi fetele de perna... ca alea trebuie mai bibilite... dar nici macar alea nu mi s-au parut exagerat de greu de facut!
...voi ce parere aveti? am dreptate sau e "avantul meu de incepatoare care inca nu se pricepe"?
shmily spune:
a, am uitat sa va spun... mi-au zis ca, cam intr-o saptamana ma vor suna daca e sa vin la lucru...
inca n-am vb de bani, dar programul va fi luni-sambata de la 11 la 19, sau daca imi iau masina de cusut (asta le-am propus io)pot sa iau materialul acasa si sa fac.
Cam cat credeti ca ar trebui sa fie salariul aproximativ? ca io nu ma pricep deloc... asta in caz ca ma vor mai suna...
tomari spune:
Vivi, nu te descuraja dar mare atentie la cine mergi sa lucrezi. Intreaba prima data cat este manopera la fiecare bucata ca sa-ti faci un calcul inainte. Din ce ai scris deduc ca au avut o croitoreasa (numai una? la atata volum de munca?!)Ptr. cearsafuri se folosesc la mas. de cusut talpita care rasuceste marginea. In cazul in care nu ti-au spus nimic de manopera, de norma de lucru pentru a sti cat ar fi cu aproximatie retributia, nu stiu daca merita efortul. Daca nu gaseste pe altcineva te vor accepta, dar nu stiu daca vei fi platita dupa munca depusa.
Fetelor sunteti foarte active. Eu am ramas la faza cu tiparul scos pana gasesc materialul potrivit pt. rochie.Am inceput sa tricotez o bluza; nu ma indur sa dau bani pe cele din comert care sunt majoritatea marimi universale si stau pe mine ca pe gard.
Saptamana asta n-am lucrat nimic cu pregatirea de luminatie. Acum am sosit dupa ce am fost la Cluj, apoi aici la Dej, plina de frig si umezeala. Mi-a fost dor de un dialog cu voi.
Multa caldura la toate, Tonia
midasnu spune:
Buna seara fetelor, eu sunt franta astazi! am avut o groaza de treaba la serviciu.......
Alina, mersi, deocamdata nu am ce sa fac cu el, am intrebat si eu in mercerii si nu are, am intrebat asa ca idee.
Aura, frumoase lucrusoarele facute de tine (asa am si eu cearsaful de la pilota cu ursuleti si norisori , sa le purtati cu placere! Mie imi place camasa, din ce material ai facut-o?
Vivi, nu te descuraja, eu prima data am fost la un atelier si le-am spus ca eu nu stiu sa lucrez pe masini electrice (aveam acasa o masina cu pedala) si m-au tinut chiar din ziua aia sa ma invat. Am tras eu vreo ora de m-am plictisit si apoi mi-au dat de lucru ce lucrau si fetele. Initial mi-a zis ca ma tine o luna sa ma invat. In acelasi timp deja eu ma invatasem destul de binisor cu masina si fetele mi-au zis sa nu stau o luna fara bani! cum nu se punea in discutie sa-mi dea bani, pur si simplu de a 3-a zi nu m-am mai dus si am plecat la alta firma, le-am zis ca eu stiu sa lucrez pe masina electrica, ca am lucrat o luna in alta parte si m-au pus la proba, de a doua zi am inceput sa lucrez pe bani (desi s-a dovedit ulterior ca dadea banii foarte greu, dar s-au luat pana la urma). In concluzie, te inveti un pic intr-un loc si pleci fara regrete, astia din confectii sunt niste sarlatani, stai linistita ca nu-ti simte nimeni lipsa daca faci asta, cel putin la mine in oras nu gasesti patroni seriosi! se scimba oamenii tot timpul, n-ai sa gasesti aceeasi oameni nici macar peste 1 an!
Cat despre 2-3 cearsafuri pe zi mie mi se pare super inceata femeia, pai eu faceam de la ora 18,00 croit lenjerie si cusuta fara fetele de perna pana la ora 21,00 adica 3 ore si cearsaful il fac plic si se face un pic mai greu, daca stii ce vreau sa zic! Bafta, nu dispera, se gaseste de lucru in confectii, dar scuze ca te intreb, ce ai lucrat inainte? Iar de salariu, difera, de la zona la zona, la noi in oras e de 5 mil + bonuri, 8-10 ore pe zi, dar lucrat hainute, nu lenjerii, sper ca nu te-am ametit de tot, sau mai rau dezamagit! O sa vezi tu pe parcurs, mie mi-au trbuit 3 luni sa ma lecuiesc de confectii, sper sa n-ai eperienta mea.
fetele azi am fost la o colega care lucreaza pentru ea si pentru alte fete, mai mult de ocazie, dar m-a chemat sa-i arat cum se scoate un tipar de pe revista Burda. Are atatea minunatii lucrate, si ea lucreaza numai din masuri, nu-i trebuie tipar, ca mie, la orice fusta dreapta! si are lucrate muuuuulte bluze din jerse , o frumusete, m-a imbolnavit si de rochite si fustite si dantele, etc. Chiar ma intrebam ce s-o invat eu? acum sa vedem daca reuseste sa fac sacoul pe care l-am scos pe tipar, este 113 din burda asta, sunt curioasa cum o sa-i iasa (ea nu a mai lucrat niciodata sacou) si zicea ca nu-i pune dublura, abia astept sa-mi zica ce i-a iesit, oricum i s-a parut foarte greu cu scos tipar, cred si eu la ce experienta are!
Va pupic fetele, sper ca nu v-am plictisit! Vivi multa bafta, sper sa te sune, e usor ce vor ei sa faci tu!
pa, noapte usoara
Elena 15+
tomari spune:
Vivi la Dej o garnitura de pat costa intre 85-100 lei(in functie de material); cele la 100 lei sunt din material creponat dar mai gros.
Aici nu prea merita sa cumperi nici material din comert sa-ti faci singura ptr. ca iesi mai scump. Acolo la Bucuresti sau la Constanta sunt sigura ca sunt mai scumpe. Oricum iti doresc succes si mare atentie.
Guguluff, masina de cusut cea noua trebuie (unsa) ca sa functioneze bine. Sa te bucuri de ea.
Aceeasi Tonia
shmily spune:
Multumesc fetelor de raspunsuri.
Intr-adevar, cred ca au mai avut croitoreasa oamenii de care ziceam, dar nu stiu ce s-a intamplat... si din cate am inteles, acum masinile de cusut pe care le avea erau noi, abia cumparate (2 bucati, se si vedea ca erau noi). Si cred ca muntii aceia erau facuti de ei pt ca am vazut ca se pricepeau... sotul doamnei mi-a aratat tot cum trebuie sa fac (si era f sigur pe el, se vedea ca stie ce face)iar dupa ce am cusut o latura a cearsafului doamna a ramas sa termine cearsaful. A, si din discutiile lor mi-am dat seama ca muntele de cearsafuri croite erau croite de ei...
modelul asta de masina de cusut aveau, 2 la fel si au zis ca mai vor sa ia:
http://img215.imageshack.us/img215/9099/capri8280gu3.png
ce ziceti, e destul de buna?... ziceau ca au dat 600 ron pe ea... ma gandeam sa nu ma risc sa-i dau cunostintei care pleaca in germania sa-mi mai ia masina de cusut, ca cine stie ce-mi aduce... si sa le dau oamenilor astora sa-mi ia cand isi mai iau ei (ziceau ca isi iau cat de curand si sunt sigura ca mi-ar lua si mie)
shmily spune:
quote:
Originally posted by tomari
Vivi la Dej o garnitura de pat costa intre 85-100 lei(in functie de material); cele la 100 lei sunt din material creponat dar mai gros.
Aici nu prea merita sa cumperi nici material din comert sa-ti faci singura ptr. ca iesi mai scump. Acolo la Bucuresti sau la Constanta sunt sigura ca sunt mai scumpe. Oricum iti doresc succes si mare atentie.
Aceeasi Tonia
Cica ei dau cearsafurile cu 60 ron bucata, dar vand doar en-gros, nu o singura bucata... mi-au zis ca daca stiu sau gasesc clienti pt asa ceva... si cica daca aduc client, mie imi ramane 5 ron/cearsaf...
Guguluff spune:
Vivi, 5 lei iti raman per cearceaf doar daca aduci clientul, nu? Manopera e in plus, sper. Masina Singer e bunicica dar vezi ca scrie in Burda de o oferta cum ca la o masina Singer primesti un aspirator de vreo 200lei, pe gratis. Si apropo de Singer, sunt cateva modele si in Metro, probabil de acolo le-au luat. Eu tot Brother ti-as recomanda, cauta in Carrefour ca sigur au cateva modele. Mergi si la ceilalti care au dat anuntul in ziar, nu ramane cramponata pe astia. Si roag-o pe cunostinta care te-a recomandat lor sa te lase sa-i folosesti putin masina(mergi si tu cu un suc si o cioco pt deranj).
Tonia, am uns masina cu ulei odata "de casa noua" eu n-am consumat nimic, insa.
Elena, tipa aia nu ar fi interesata sa va "asociati"? Sau lucreaza pe cont propriu, fara angajate. Cum face rochiile fara tipar? Totusi trebuie sa ai ceva cunostinte de croitorie nu poti sa faci rochii de seara din ochi, nu?
Dionisia, am sa fac o poza si la dosul materialului dar in princpiu sunt niste "V" uri usor modificate. La Brother era o cusatura ca un lant, o linie drapta taiata de mici cusaturi perpendiculare. Eu m-am apucat de pantaloni, blugi captusiti cu polar. Am scos tiparul dupa alti pantaloni si modific diverse chestii.
Alina? Iulia? Nimic-nimic? Asteptam
Va pupic. S-aveti spor.
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)