unde comision mai mic la vanzarea actiunilor?
Mama ar vrea sa vanda actiunile dar nu stie unde sa mearga sa nu fie pacalita...Eu ma gandeam sa se duca la banci ca e mai sigur dar la care? Am tot cautat dar nu ma descurc sa aflu...asa ca am apelat,unde in alta parte decat:la voi!
Actiunile nu valoreaza mult dar unde s-a dus(indrumata de cei care stau pe la usa depozitarului) ii ofereau comision de 7-8 chiar 9%...M-a sunat sa ma intrebe iar eu i-am zis sa astepte pana va intreb pe voi.
multumesc muuuuuuult !
Raspunsuri
b.nica spune:
si eu as fi interesata pt. ca am actiuni la SIF.cand am vrut sa cumpar acum 5 ani au zis ca nu pot sa cumpar sub 500.acum imi pare rau ca de atunci au crescut f. mult.
unboticutz spune:
citez de pe site-ul unui broker serios:
"Intrebare:Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Vreau sa stiu care este situatia actiunilor: cate actiuni detin, cat valoareaza, si cum le pot vinde.
Raspuns: Mai intai cautati numele firmei de pe certificat pentru a vedea daca actiunile sale sunt listate la bursa de valori sau pe Rasdaq. Mergeti pe siteul www.bvb.ro, si identificati pe prima pagina linkul "Cautare Avansata" de sub casuta "Cauta Simbol" din partea stanga a paginii. In pagina de cautare avansata introduceti numele firmei in campul Denumire Societate, pentru a verifica daca aceasta este listata la bursa sau pe Rasdaq. In caz afirmativ, deschideti fisa acesteia prin click pe simbolul de 3 sau 4 litere al firmei (prima coloana din tabel).
Daca firma este tranzactionata la bursa sau pe Rasdaq (adica ati identificat-o prin procedura de mai sus), aveti nevoie de un document oficial numit "extras de cont" pentru a vedea cate actiuni detineti astazi (numarul de actiuni este posibil sa se fi schimbat din 1995 pana in prezent). Acest document se obtine de la o institutie numita Depozitarul Central (www.depozitarulcentral.ro).
Pretul unei actiuni se gaseste in fisa firmei afisata conform procedurii de mai sus (campul "Ultimul pret"). Valoarea certificatului se calculeaza inmultind acest pret cu numarul de actiuni din extrasul de cont. Pentru vanzarea actiunilor trebuie sa luati legatura cu o societate de brokeraj (numita si societate de servicii de investitii financiare - SSIF). Lista completa a acestor societati se gaseste pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea "intermediari". Aveti nevoie de extrasul de cont de la Depozitarul Central (pentru unele actiuni, precum Petrom sau SIF, aveti nevoie de inca un document de la Depozitar - lista cu coduri confidentiale), copie dupa buletinul de identitate si prezenta Dumneavoastra fizica la sediul SSIF. Banii nu se platesc pe loc, ci dupa vanzarea actiunilor.
Daca ati avut actiuni la o societate din reteaua Peco, la Arpechim, Competrol sau Petrobrazi, atunci in prezent aveti actiuni Petrom."
acum, referitor la comision atat stiu si eu ca este (doar pentru astfel de actiuni).
---------------------------------------
common sense is not really so common
cici spune:
Am gasit si eu societatea care ma intereseaza si scrie ca e retrasa de la tranzactionare. Asta inseamna ca nimeni nu poate fi interesat de actiunile mele ,asa-i?
cristina22 spune:
Cici-ia legatura cu societatea unde detii actiuni si fa oferta de vanzare actiuni. Poate s-a transformat in societate de tip inchis si actiunile se tranzactioneaza doar intre actionarii societatii.Este un motiv pt care, poate, s-a retras de la tranzactionare.
cristina si nazdravanul Andrei (22.11.2002)
cici spune:
Mersi Cristina,asa am sa fac ,mai ales ca, anul trecut am primit si dividente ,ceea ce inseamna ca societatea e pe drumul cel bun.
helbi spune:
Pe linga magazinul Unirea sunt citeva firme de brockeraj si in vara aveau 5% comision. In nici un caz sa nu se duca la cei de linga Depozitarul central, ca aia iau 8-9% (pt cine vine din provincie si nu stie Bucurestiul, e ok, cred).
Din ce stiu eu tot de asta vara, daca o firma nu mai e tranzactionata la bursa, se mai pot recupera banii doar pe actiunile de la SIF-uri. Stiu pe cineva care actiuni la o firma care nu mai exista, a luat numai banii de pe partea de SIf-uri (in general cam 1 mil lei vechi).
La Depozitarul Central se statea in vara cu zilele, pt acel extras