Colega de clasa cu SD
Raspunsuri - Pagina 2
cortez spune:
Noi inca de anul trecut avem in clasa un copil cu ADHD. La inceputul parintii erau ingroziti pentru ca nu stiau ce are copilul, de ce era atat de violent : urla in clasa, arunca cu ghiozdane, ii ameninta pe copii si pe doamnele invatatoare, intr-un cuvant ora nu se putea desfasura in conditii nomale. Pana intr-o zi cand s-a tinut sedinta. Doamna directoare (este o persoana care se implica f. mult, foarte dura dar si f. corecta)s-a documentat in ceea cel privea pe baietel si a constatat ca i s-a ascuns de catre parinti si de catre gradinita de la care a venit ca acesta are ADHD. Saracii parinti erau terminati iar toata sedinta au ascultat cu capul plecat si cu lacrimi in ochi,ca si cum isi asteptau sentinta, atunci am hotarat reintegrarea copilului in colectivitate. Prin interventia doamnei directoare la Inspectorat i s-a adus copilului o persoana care sa il supravegheze in permanenta pe copil in orele de curs. Copilul s-a schimbat foarte mult, s-a linistit si surprinzator este foarte afectuos cu copii si doamnele invatatoare, asa ca bietii parinti nu au mai fost nevoiti sa mute copilul la o alta scoala.
Cu ajutorul nostru, dar evident si al cadrelor didactice putem reusi sa integram acesti copii care nu practic nu au nici o vina pentru comportamentul lor, cu atat mai putin parintii care si asa sufera mult pentru felul in care sunt priviti acestia de catre semenii lor.
Asa ca parerea mea este sa vorbesti cu invatatoarea poate reusiti intr-un fel sa faceti ceva pentru acest copil.
roxanal spune:
Cortez, in afara faptului ca ne-a spus despre fetita, ca are SD si a explicat ca desi se ocupa putin mai mult de ea decat de ceilalti copii, doamna invatatoare a considerat ca nu are ce anume discuta despre fetita, mai ales ca parintii acesteia nu erau de fata...s-a hotarat ca daca se vor ivi pb, vom mai discuta
paula2003 spune:
Roxanal, nu am nimic cu tine. Ma bucur ca ai deschis subiectul. Am spus in mare prin ce am trecut sau trec eu...ca sa nu mai fim judecati parini, copii..........
M-a deranjat ca s-a spus sa fie trimisa fetita la o scoala.............
Nu ma intelege gresit. Am dat de veste la mai multi parinti de subiectul tau si astept sa vad si reactia lor.
Ti-am spus ca este greu si ce sa faci. Mai mult de atat nu stiu ce sfaturi sa-ti dau.
Sper ca eu sa nu trec prin ce trec parintii respectivi.
Paula & Alexa(13.12.2003) & Paul(03.01.2006)
paula2003 spune:
Fetita mea este intr-o gradinita super ok. A fost si la alta si nu am avut nici un fel de problema.
Este indragostita de un baiat si acel baiat tot povesteste de Alexa in sus si in jos...........(dorm unul langa altul, papa la masa impreuna, fac lectiile impreuna, se joaca impreuna...........) La sedinta cu parintii am aflat de la mama baiatului ca este curioasa cine este fetita care i-a "sucit" mintile lui fiusu. A vorbit cu Alexa, a intrebat una alta dar nu a remarcat ca are ceva Alexa. Acum ce sa spun.......am remarcat ca o mama stie de Alexa. Ce pot sa fac, sa strig in gura mare ca Alexa are SD??????
Importanta este sa vezi de ce o necajeste pe fetita ta. Poate o simte mai aproape, poate o iubeste.............si fara sa vrea o loveste.
Trebuie studiata problema foarte bine. Poate mai bine discuti si cu parintii ei????
ardeiash spune:
roxana: sa dea Dumnezeu sa nu simti nici macar o zi durerea pe care o simt parintii unui copil ce trebuie sa-si dea copilul intr-o scoala speciala. este groaznic si nu se apoate explica in cuvinte
sa dea Dumnezeu ca puiul tau sa nu fie exclus niciodata dintr-o colectivitate asa cum sunt copiii cu probleme.
sa dea Dumenzeu sa nu plangi niciodata cand toti copiii, dar toti, din blocul tau sunt invitati la aniversarea unuia dintre vecini, mai putin copilul tau!
sa dea Dumnezeu ca puiul tau sa se joace in parc cu toti ceilalti copii fara sa fie "aruncat" in vreuan colt si sa i se spuna : pleaca acasa,, nu ma joc cu tine . sau esti handicapat!
sa dea Dumnezeu sa iti poti alege prietenele asa cum iti doreste sufletul si sa fii aleasa dupa sufletul tau.. si nu exclusa pentru ca ai un copil cu handicap !
sa dea Dumnezeu ca stand la coada medic cu un copil bolnav in brate , sa nu ti se spuna niciodata de catre cineva: pleaca cu monstrul asta , ca sperii parintii!
sa dea Dumnezeu sa nu plangi niciodata pe treptele unei scoli pentru ca puiul tau nu este primit nicaieri.. sau sa ti se spuna : de maine nu mai poate veni in gradinita, sau scoala.. pentru ca problema lui ne depaseste..
sa dea Dumnezeu sa nu fii niciodata in situatia sa nu ai bani suficienti pentru ca sa-l poti ajuta pe copilul tau!
sa dea Dumnezeu sa nu simti durere in fiecare zi si nesiguranta zilei de maine, sa nu fii macinata de intrebari " va puteea merge-n picioare, va vorbi, va stii sa citeasca . sa scrie? sa aiba o familie? sa fie normal?
sa dea Dumnezeu sa te poti uita in ochii copilului tau si sa-i spui ca te face fericita!
sa dea Dumnezeu sa nu simti niciodata disperarea! si sa nu plangi in fiecare zi data de Dumnezeu pana nu mai ai lacrimi!
sa dea Dumnezeu sa nu te-ntrebi cu ce pacat capital ai gresit pe lumea asta in asa fel incat copilul tau sa-ti plateasca pacatele!
sa dea Dumnezeu ca sotul tau sa fie alaturi de tine toata viata si sa nu te abandoneze pentru ca ai un copil handicapat!
sa dea Dumnezeu sa ai copii multi, si niciunul sa nu urle de disperare ca are un frate handicapat.. sau ca este exclus si el din colectivitati pentru ca are un frate handicapat!
sa dea Dumnezeu sa nu simti niiciodata privirile celor din jur... cuvintele nespuse ... expresiile de pe fata lor: vai saraca, cum o rezista cu handicapatul ala?
sa dea Dumnezeu sa nu fiti niciodata alesi sa purtati o cruce asa de grea! sa ajutati copii cu probleme si sa va puneti in situatia parintilor ce au copiii cu probleme ... si atunci poate ca veti gasi mai usor raspunsuri la intrebarile pe care vi le puneti!
sa dea Dumnezeu sa fiti fericiti cu copii sanatosi!
s-auzim numai de bine! si 

paula2003 spune:
ardeiashEsti cam dura. Femeia nu are nici o vina ca este in situatia de fata. Ea ne-a cerut un sfat si atat. Nu incerca sa-i pui in carca tot ce nu-i apartine. Eu am apreciat ca a deschis subiectul si i-am raspuns. Nu inseaman ca trebuie sa o incarcam cu problemele noastre. Nimeni nu ne ve intelege, de multe ori nu ne intelegem noi intre noi (ma refer la parintii cu copii cu H.). Durerea din sufletele noastre este unica si in felul iei. Eu am vrut sa stie ca sunt toti ai nostri, ca trebuie ajutati si sa nu-i exluda. Nu are roxanal nici o vina ca noi avem ce avem, ca sistemul este cum este.
Va rog sa nu degeneram in alte discutii!!!!!
D-na a cerut un sfat. Putem sa o ajutam o facem. Nu , o lasam in pace si nu-i aducem tot felu de proorociri........ nu-si au rostul!!!! Nu despre asta a vrut sa auda. Daca poti sa o ajuti cu un sfat, te rog sa o faci.
Andries spune:
Eu cred ca daca fetitza cu SD o necajeste pe Maria (si Maria e constienta ca nu-i poate raspunde cu aceeasi moneda) atunci trebuie sa intervina un adult sa medieze problema.
Cu SD, ADHD sau "normali" copiii de varste atat de mici nu au capacitatea sa-si gestioneze singuri problemele. Eu consider ca e foarte important sa te ocupi mai mult de copiii cu probleme ca sa faci o grupa/clasa armonioasa.
Nici sa-i spui Mariei ca fetitza e un soi de freack si s-o evite nu este deloc ok, dar daca spui ca a impins-o si a dat-o cu capul de usa, ei bine asta nu se putea intampla decat in pauza si in pauza copilul trebuie ajutat sa se integreze la fel de mult ca si in timpul orelor, ca sa nu mai spun ca nici un copil din clasa n-ar trebui sa il dea pe altul cu capul de usa...indiferent ca are SD sau nu, insa stim cu totii ca se intampla.
Eu m-as duce la invatatoare si m-as plage ca din pacate in timpul pauzelor copii se lovesc si se dau cu capul de usa...fara sa fac aluzie la SD, vorba aia maine poate sa o pateasca de la altii...
Andries
tlaura spune:
Mai fetelor, v-ati ambalat cam tare; nu cred ca cineva a spus ceva cu rea intentie. Eu am o fosta colega de servici care are o fata de 8 ani cu SD. Si sfatul meu a fost sa o dea la o gradinita/ scoala normala, iar tipa mi-a spus ca nu poate sa o lase nesupravegheata nici un minut.
Iar la o gradi/scoala speciala doamnele de acolo sunt specializate si pregatite pentru asa ceva, fata de celelalte, care sa fim seriosi, cateodata nici pregatirea necesara pentru profesorat nu o au cum trebuie. Plus, ca e posibil chiar colegii sa ii marginalizeze, iar atunci cum se vor simti? Si nu, eu nu as vota pentru a da afara din clasa un copil, indiferent de problemele lui. V-am spus, m-ati inteles gresit, si nu am sfatuit-o sa evite pentru ca este cu SD, ci pentru ca este agresiva. Ma rog, evitat la modul la care sa nu incerce sa iasa pe usa impreuna cu ea. Adica daca la 2-3 ani e aproape normal sa agresezi ceilalti copii, la 7 ani nu mi se mai pare la fel de normal.
Iertati-ma daca v-am jignit, sau daca am spus ceva necuvincios; va asigur ca nu asta a fost intentia mea!
Paula, fetita ta este intradevar o printesa! Sunt convinsa ca e si foarte inteligenta! Sa-ti traiasca, sa fie sanatoasa , fericita si sa-ti aduca numai bucurii!
roxanal spune:
fetelor, nu-mi puneti in gura cuvinte pe care nu le-am rostit si nici in suflet/minte ce n-am simtit/gandit..acest subiect nu era cum sa fac s-o exclud pe fetita, ci cum sa fac ca Maria sa inteleaga ca nu din rautate se intampla ce se intampla...si chiar sa ajut la integrarea ei...desi din punnctul meu de vedere, nu sunt sigura ca este la locul potrivit...este clar ca parintii considera ca se poate, deci noi de ce-am contrazice-o? mai degraba as incerca s-o ajut, atat cat ma lasa...si poate ca nu ati inteles, n-am nici un fel de problema ca are SD...este un copil aproape ca orice alt copil..dar daca pe unui copil care te loveste, in ultima instanta poti sa raspunzi cu aceeasi moneda, unui copil special, consider ca nu poti sa-i raspunzi la fel, nu numai ca n-ar intelege, dar chiar ar putea s-o socheze...sunt convinsa ca nu face asta din rautate, poate chiar asa isi exprima ea atasamentul fata de cineva anume...eu vreau doar ca parintii care se confrunta cu asa ceva sau au un copil cu SD sa ma ajute sa interpretez mai bine orice semn, bun sau rau...inca odata, nu vorbesc nici cu rautate nici altfel...nu inteleg Ardeiash cum de ai putut intelege altceva..si da, sa sti ca de multe ori ma gandesc la parinti care trec prin ceea ce treceti voi si ma gandesc si la aceasta societatea rea, egoista, egocentrista, etc...si mi se pare chiar aiurea sa condamni pe cineva doar ptr ca nu-i perfect..hai sa fim seriosi nici altii catalogati drept "normal"-oare ce naiba o insemna asta??? - nu sunt perfecti, nimeni nu este perfect...cat despre normalitate...hmmm...nu cred ca are sens sa mai discut si despre asta..ca cine stie unde mai ajungem??? insa clar nu inteleg cine oare si cum defineste normalitatea??
oricum, avand in vedere ca suntem pe acest site minunat, as dori mai putina
si mai multa intelegere.
helbi spune:
Roxana, parerea mea ar fi: daca fetita continua sa o agreseze pe Maria sa vorbesti pe de o parte cu invatatoarea, iar ep de alta parte cu parintii fetitei si sa le explici exact ceea ce ne-ai spus si noua. Poate chiar ei, iti vor da o solutie, cunoscindu-si copilul.
Cind Bianca mea a facut curs de inot, din 6 copii, 2 erau cu SD. Nu s-a pus nici o clipa pb izolarii copiilor, asa ca si pe mine ma revolta cei care cer inscrierea acestor copii in scoolile speciale, atita timp cit ei pot face fata unei scoli normale.
Paula, am vazut-o si eu pe fetita ta. E intr-adevar o dulceata de copil. Sa iti traiasca si sa te bucure in fiecare zi, cu zimbetul ei minunat!