Dezbatere publica in Ungaria despre cezariana, Ro?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Oniboni spune:

quote:
Originally posted by Adriana_78

Se spune ca copiii care ies pe cale naturala sunt (mai tarziu) "mai" luptatori, mai siguri pe ei - incercarea de a iesi singuri din burtica mamei ii face asa; comparativ cu cei care sunt scosi pur si simplu din burta fara vreun efort deosebit.
O OPERATIE ramane o operatie, indiferent de cat de lunga sau scurta e perioada de refacere. Poate spune cineva ca dupa cezariana n-a avut dureri? Dureri sunt in ambele cazuri.
O nastere naturala poate decurce de multe ori repede (cateva ore) - de ce sunteti asa de multe speriate ca o sa stati 15 ore in sala de nasteri???
Cezariana isi are cu siguranta rostul ei atunci cand copilul e pozitionat gresit, cu vreun cordon ombilical incolacit sau mai stiu eu in ce cazuri extreme. Insa sa optezi pt. cezariana, doar din COMODITATE, zic eu ca spune multe despre persoana respectiva. Traim insa intr-o societate, in care fiecare are dreptul sa aleaga - fiecare va trage sau nu mai tarziu consecintele faptelor lui si daca e destept, poate va si invata ceva din ele.

Adriana

Eu pot spune ca NU am avut dureri dupa cezariana. DELOC. Si a trebuit sa fac cezariana, eram in travaliu si i-au scazut bataile inimii copilului - deci urgenta. Nu e bine sa crezi ca stii tot.

Pe de alta parte, asa cum fiecare se recupereaza mai greu sau mai usor, sau exista o toleranta diferita la dureri, tot astfel FRICA are intensitati diferite. Ceea ce numesti tu "comoditate" pentru o alta fiinta poate fi un cosmar. Nu prea am povestit asta, dar cred ca ar fi interesant de stiut: am o cunostinta care stia ca va naste cu cezariana (indicatie medicala) si fiind pregatita de operatie s-a speriat atat de tare de tipetele celor care nasteau normal incat a facut un soc, i s-a blocat maxilarul si doctorii au trebuit sa ii sparga 2 dinti din lateral pentru a o putea intuba. Crezi ca o asemenea panica se poate numi comoditate?

Sunt pt informare apoi alegere. Personala, fiindca doar tu stii cat poti duce. Cat despre bani, mi-am spus parerea mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulush spune:

Va recomand cartea lui Michel Odent, Cezariana.
Nu stiu daca e tradusa, merita citita pentru cine are intrebari cu adevarat despre optiunea corecta.

Mi se pare foarte trist ca in Ro se pot face cezariene la cerere.

Recuperarea dupa rana interioara a cezarienei e foarte delicata, vorbesc despre recuperarea psihica, pentru cine a simtit sentimentul de gol dupa operatie.Pentru cine crede ca e sigur si eficient e ok...

Pentru o reflectie mai pe indelete, un link tulburator: http://www.cesarean-art.com/html/frames/framesetall2.htm

E acolo un desen sarcastic tare: smile, "you have a healthy baby!"

Tocmai am citit ca Andreea Marin e probabil sa nasca prin cezariana programata...dovada ca modelele sociale intaresc si mai mult credinta tampita ca cezariana e optiunea perfecta.

Cica in State au inventat pentru introducerea bebelusului dupa cezariana intr-un aparat care imita tot ce se intampla in lapsusul de timp in care bebelusul ar fi trebuit sa treaca prin canalul de nastere, pentru a-i pregati plamanii pentru iesirea in lume. Cum cezariana e o SCOATERE, nu o iesire, nimeni pare ca nu se gandeste la efectele operatiei asupra lui bebe.
Efecte delicate si multiple, pe care Odent le detaliaza cu multa logica.
Cultural, mi se pare intr-adevar trist ca mare parte din femei cred ca e de preferat cezariana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elen spune:

paulush - foarte bine ai facut ca ai scris despre carte
poate mamicile se vor gandi de 2 ori inainte de a alege

eu am facut cezariana, dar nu de frica durerilor de nastere, ci pt ca am gemeni si imi intrase in cap ca poate suferi al 2 lea geaman la nasterea vaginala

am gresit rau ca am luat decizia asta, mai ales k se putea si natural (fetele erau pozitionate cranian)

intr-adevar la mine rana "psihica" nu s-a vindecat; sufar inca foarte rau si deja au trecut aproape 8 luni de la nastere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Ei bine, eu nu sufar. Am nascut prin cezariana in deplina cunostinta de cauza (sunt ginecolog), considerand ca asa e cel mai lipsit de riscuri pentru copil si cel mai confortabil pentru mine.
Consider ca orice femeie are dreptul sa aleaga cum naste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ank83 spune:

Eu am nascut natural acum 4 luni.... nu e atat de infiorator in sala de nasteri pe cum se tot relateaza pe aici... doar daca intri acolo cu ideea ca la nastere nu exista pic de durere ti se pare anormal.
Am avut parte de un comportament decent din partea asistentelor si mai ales a doctoritei si credeti-ma nu am dat nici un leu inainte si am nascut in spital de stat... Am dat banii la sfarsit in functie de cum s-au purtat cu mine.In spitalele din Ro daca un cadru medical are fata acra de la inceput, tot aceeasi fata o va avea si la 5 minute dupa ce i-ai dat banii.
La bebe 2 vreau sa nasc tot natural si tot la acelasi spital.
Am auzit si eu femei certate de asistente in sala de nasteri... si pe mine m-a certat ginecoloaga la un moment dat ca nu vroiam sa cooperez ca ma durea si pe buna dreptate ... ma gandeam doar la mine nu si sufletelul care vine si caruia deja nu ii mai era asa bine inauntru.

A si daca ceri ceva zambind sa stiti ca de cele mai multe ori vei primi ceea ce vrei.
Singura mea amintire neplacuta de la maternitate este de o de la neonato

Ank Raul 17.10.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxie spune:

Eu am la activ doua nasteri normale, cu epidurala. La prima a fost super, nemaipomenit extraordinar de bine. Nu ma-a durut nimic nici macar o secunda. La a doua nastere, nu a prins epidurala, si in afara de asta era solutia diluata sau nu stiu cum, si doua ore am stat cu contractii la 2-3 minute dureroase de imi venea sa ma sui pe pereti. Si asta cand nu aveam nici macar dilatatie 5! Pana la urma mi-au facut o doza concentrata de anestezic direct in coloana, si in putin mai mult de 5 minute am ajuns la dilatatie 10 si am si nascut in alte 5 minute. Deci pot spune cum este travaliul si durerile lui la o nastere naturala, ca l-am experimentat, chiar daca nu pentru mult timp (bine, mie mi s-a parut o eternitate). In concluzie, prima alegere pe care as face-o ar fi natural cu epidurala. Daca nu prinde anestezia, in secunda 2 vreau sa imi faca cezariana cu orice fel de anestezie ar fi. DAR: natural fara epidurala nu as naste in veci, prefer 10 cezariene decat sa nasc fara anestezie. Din cauza durerii nu m-am dilatat, corpul meu parca se strangea de la durere si se opunea dilatatiei. Si cezariana la cerere din cauza fricii de durere nu mi se pare un moft. Fiecare are dreptul sa decida daca vrea sa il doara sau nu.

Roxie, bubulutza Denisa (23 decembrie 2005)si bebe Mihnea Sebastian (11 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxie spune:

Si ce am uitat sa mai spun: nasterea naturala nu e nici ea chiar asa de usoara din punct de vedere al recuperarii, cum se sustine pe aici. Dupa epiziotomie, la prima nastere nu am putut sa stau in fund o luna si ceva de zile, mersul la toaleta a fost un chin cam tot atata timp, numai cu supozitoare ajutatoare, iar viata sexuala foarte greu s-a normalizat, si am simtit ca ceva ma deranjeaza acolo pana pe la aproape 8 luni dupa nastere.

Roxie, bubulutza Denisa (23 decembrie 2005)si bebe Mihnea Sebastian (11 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorena1 spune:

quote:
Originally posted by anky

Eu am nascut ambii copii cu acelasi doctor,primul cu cezariana iar al doilea natural.Vreau sa spun ca e mult mai bine sa nasti natural,e clar ca nu as alege cezariana din start si ma bucur ca doctorul m-a incurajat sa nasc natural,mi-a si promis dinnainte ca daca e de garda vine sa ma asiste la nastere si am avut noroc, el fiind in spital in ziua aceea,sotul meu a mers si l-a cautat i-a spus ca sint in travaliu.Intre timp anestezistul mi-a facut epidurala,am si dormit putin pina am ajuns la dilatatia de 10 cm.Doctorul isi terminase tura dar a venit totusi sa ma asiste,un doctor extraordinar,jos cu palaria.Nu e dracul tocmai atit de negru cum se aude,e foarte importanta relatia dintre pacient si doctor,conteaza chiar foarte mult.

Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05

"Happyness is the key to your heart"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorena1 spune:

Ma interesa si pe mine cu cine a nascut "anky " din Cluj asta daca vede mesajul meu.Ma interesa si pe mine nasterea naturala dupa cezariana si vroiam mai multe detalii daca se poate.Oricum te felicit pentru curaj si poate imi dai si mie vreo veste

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Lorena1, si eu am nascut vaginal dupa cezariana, iar diferenta de virsta intre copii este de doar 12 luni.Acum voi incerca aceeasi chestie din nou.

Anky m-a incurajat si pe mine si mesajele ei m-au ajutat foarte mult sa devin mai increzatoare in aceasta modalitate de nastere.(noi amindoua insa am nascut vaginal dupa cezariana in strainatate). In Romania am auzit ca ar exista totusi niste doctori dispusi sa lase gravida cu cezariana in travaliu.
Daca doresti sa afli mai multe despre experienta nasterii mele, iti raspund cu mare placere la PM.

Mariana 35+
mami de Monica, Matei, Markus si Magda

Mergi la inceput