Dezbatere publica in Ungaria despre cezariana, Ro?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

Pe mine ma mira cum unele persoane sunt atat de dispuse sa lasa o astfel de decizie doar la latitudinea doctorului. Nici un doctor din lumea asta nu are dreptul sa faca o operatie fara acordul pacientului. Dar are dreptul de a refuza sa faca o operatie care nu i se pare necesara. In toata lumea sunt doctori care fac cezariane elective si doctori care nu fac.

Nic unul nu poate garanta ca totul va fi ok intr-un fel sau altul, asa ca decizia finala trebuie sa apartina viitoarei mamici. sa ii fie prezentate alternativele, avantajele, dezavantajele, recomandarile de rigoare. Dar sa decida ea.

In Europa occidentala politica anti-cezariene este dictata de contractele de asigurari de sanatatate care suporta un numar limitat de operatii de acest fel. Dar exista posibilitatea sa optezi pentru cezariana contra cost, fie in anumite spital de stat, fie in spitale private.

In ceea ce priveste cand anume se face cezariana, exista o dezbatere si la nivel mondial, neonatologii recomanda dupa initierea travaliului, obstreticienii inainte, pentru ca o operatie pe un uter contractat e mai dificila. In realitate in Romania oricum se practica relativ frecvent inducerea nasterii, putine femei stiu ca in alte tari se plimba gravide pe strada cu dilataie de 3 sau 5 si nimeni nu le baga perfuzii pana nu incepe travaliul propriu zis (daca le baga si atunci).

Din ce am citit eu, rata cezarieneleor in tarile dezvoltate (medie) este cam de 25%, din care undeva intre 5-10% sunt cele elective. tari ca SUA sau Anglia au mai multe cazuri de cezariane, tarile din restul Europei de vest mai putine.

37s + Sophia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Mie mi-e frica de durere si de ceea ce nu pot controla. Si la stomatologie cand trebuie sa ma duc, intai imi face anestezie si abia dupa aceea lucreaza.

Am nascut 2 copii - normal. Dar cu peridurala si inducerea nasterii. Si nu am nici-o trauma. As naste si maine fara nici-o teama. Daca nu s-ar fi inventat peridurala as fi facut cezariana.

Nu vad de ce trebuie sa doara, daca se poate si altfel, nu vad de ce trebuie sa alerg din partea cealalta a orasului, prin trafic (daca se intampla ziua), gata-gata sa "scap" copilul si doctorul sa bogogane (in gand)-daca e noapte ca iar s-a trezit pt una care vrea sa nasca. Mi se pare mai elegant sa nasc in timpul "orelor de program" cand sunt medicii acolo(anestezisti, neonatologi), farmacia deschisa (poate e nevoie de ceva suplimentar) iar eu pregatita (epilata, aranjata).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Se poate naste elegant si noaptea, cu medicul de garda care tocmai de asta este acolo (in Germania nu-i o problema, in Romania se pare ca da?). Eu am ajuns la spital la 2 noaptea si la 7 am nascut. Erau si neonatologi si anestezisti in maternitate - tot de garda, pentru eventualele urgente. N-a contat ca n-am nascut cu medicul care mi-a supravegheat sarcina - este un lucru obisnuit aici. Medicul de garda s-a uitat in carnetul de gravida si a aflatce era de aflat despre evolutia sarcinii de pana atunci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Depinde de medic.
Eu nu l-as fi dat pe-al meu pe 10 alti medici. Cred ca e vorba in special de increderea construita in timp, in relatia umana cu medicul.

Am o prietena, tot in Germania. La primul copil au lasat-o in travaliu, refuzandu-i peridurala, 28 de ore. A ramas insarcinata cu al doilea, a vorbit la spital...da,da,da facem peridurala...si cand a ajuns sa-l nasca si pe al doile-a si a vazut ca animerit aceeasi echipa ca la prima nastere a intrat in criza (psihic) si a urlat pana i-au facut cezariana (nu era nevoie- fiziologic vorbind). Asa ca...sunt cazuri si cazuri. Mai am exemple de cunostiinte care au avut surprize neplacute cand au nascut (Anglia,Franta,Belgia) si au regretat ca n-au nascu aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Pe mine m-au intrebat daca vreau epidurala si, daca as fi vrut, erau dispusi sa-mi faca, facea parte din "oferta" lor. Dar, dupa cum se vede, nu peste tot este la fel, surprize neplacute pot sa apara mereu si oriunde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anky spune:

Eu am nascut ambii copii cu acelasi doctor,primul cu cezariana iar al doilea natural.Vreau sa spun ca e mult mai bine sa nasti natural,e clar ca nu as alege cezariana din start si ma bucur ca doctorul m-a incurajat sa nasc natural,mi-a si promis dinnainte ca daca e de garda vine sa ma asiste la nastere si am avut noroc, el fiind in spital in ziua aceea,sotul meu a mers si l-a cautat i-a spus ca sint in travaliu.Intre timp anestezistul mi-a facut epidurala,am si dormit putin pina am ajuns la dilatatia de 10 cm.Doctorul isi terminase tura dar a venit totusi sa ma asiste,un doctor extraordinar,jos cu palaria.Nu e dracul tocmai atit de negru cum se aude,e foarte importanta relatia dintre pacient si doctor,conteaza chiar foarte mult.

Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05

"Happyness is the key to your heart"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

quote:
Originally posted by anky

Eu am nascut ambii copii cu acelasi doctor,primul cu cezariana iar al doilea natural.Vreau sa spun ca e mult mai bine sa nasti natural,e clar ca nu as alege cezariana din start si ma bucur ca doctorul m-a incurajat sa nasc natural,mi-a si promis dinnainte ca daca e de garda vine sa ma asiste la nastere si am avut noroc, el fiind in spital in ziua aceea,sotul meu a mers si l-a cautat i-a spus ca sint in travaliu.Intre timp anestezistul mi-a facut epidurala,am si dormit putin pina am ajuns la dilatatia de 10 cm.Doctorul isi terminase tura dar a venit totusi sa ma asiste,un doctor extraordinar,jos cu palaria.Nu e dracul tocmai atit de negru cum se aude,e foarte importanta relatia dintre pacient si doctor,conteaza chiar foarte mult.

Incredibil, sa inteleg ca ai avut ginecolog care te-a urmarit pe tot cursul sarcinii si nu "vestita" moasa olandeza??

Si cum s-a nimerit sa fie exact el de garda, caci aici nu se naste decat cu medicul de garda, nu exista medic personal, cam cum si-l aleg fetele in Romania.

mary cea cu doi banditi

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ilse

quote:
Originally posted by anky

Incredibil, sa inteleg ca ai avut ginecolog care te-a urmarit pe tot cursul sarcinii si nu "vestita" moasa olandeza??

Si cum s-a nimerit sa fie exact el de garda, caci aici nu se naste decat cu medicul de garda, nu exista medic personal, cam cum si-l aleg fetele in Romania.

mary cea cu doi banditi

Da,exact si am avut norocul ca a fost de garda cind am nascut ,a venit si m-a asistat asa cum mi-a promis.Mi-a promis ca daca e in spital vine si ma asista la nastere si asa a fost.Un om extraordinar,ce sa mai...mi-a zis ca ma asteapta inapoi cu bb 3
Cu primul copil nu stiam ca voi naste cu cezariana dar tot la el am fost la controale,le-am zis clar de la inceput ca nu vreau la moasa.
Deci,inca o data dracul nu e atit de negru precum se spune...NO WAY !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

zi bine mersi ca ai avut noroc, la mine in oras, poate e mai mic decat alt tau, cine stie, nu te lasa nimeni sa te duci la ginecolog fara trimitere de la medicul de familie si nici nu te controleaza toata sarcina decat moasa...poate esti tu exceptia de la regula in Olanda, caci de cand stau aici si sunt ani buni de zile, toata lumea pe care o stiu, inclusiv olandeze tot prin procedura asta au trecut.

si cum adica nu e dracul atat de negru, in Olanda?? sau te referi la cezariana?? eu una as prefera o tara care sa ma lase sa aleg eu cum nasc, este corpul meu, experienta mea si viata mea la urma urmei...eu am 2 nasteri la activ si daca as mai face un copil as dori sa se tina cont si de parerea mea, nu sa-mi dicteze efectiv moasa ce anume sa fac eu si cum sa nasc...asta e parerea mea si banuiesc ca nu sunt singura femeie care gandeste asa!!

am fost si eu pro-nastere naturala mult timp, dar ce sa-ti spun conditiile bune din spital nu ma fac sa uit ca totusi e secolul asta care este si asa cum femeile au luptat atata timp pentru emancipare pierdem totul lasandu-i pe altii sa decida cum vrem noi sa nastem, deci noi nastem, nu ei.

mary cea cu doi banditi

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ilse

zi bine mersi ca ai avut noroc, la mine in oras, poate e mai mic decat alt tau, cine stie, nu te lasa nimeni sa te duci la ginecolog fara trimitere de la medicul de familie si nici nu te controleaza toata sarcina decat moasa...poate esti tu exceptia de la regula in Olanda, caci de cand stau aici si sunt ani buni de zile, toata lumea pe care o stiu, inclusiv olandeze tot prin procedura asta au trecut.

si cum adica nu e dracul atat de negru, in Olanda?? sau te referi la cezariana?? eu una as prefera o tara care sa ma lase sa aleg eu cum nasc, este corpul meu, experienta mea si viata mea la urma urmei...eu am 2 nasteri la activ si daca as mai face un copil as dori sa se tina cont si de parerea mea, nu sa-mi dicteze efectiv moasa ce anume sa fac eu si cum sa nasc...asta e parerea mea si banuiesc ca nu sunt singura femeie care gandeste asa!!

am fost si eu pro-nastere naturala mult timp, dar ce sa-ti spun conditiile bune din spital nu ma fac sa uit ca totusi e secolul asta care este si asa cum femeile au luptat atata timp pentru emancipare pierdem totul lasandu-i pe altii sa decida cum vrem noi sa nastem, deci noi nastem, nu ei.

mary cea cu doi banditi

Pai tocmai ziceam ca am avut noroc.Da,dracul nu e atit de negru,daca vrei sa ajungi la ginecolog ,ajungi,ei iti propun din start metoda de regula,metoda cea mai ieftina, insa e dreptul tau sa alegi intre moasa si ginecolog.Si cumnata mea e gravida acum cu primul copil si merge tot la ginecolog.
In legatura cu cezariana,vorbeam din punctul meu de vedere.Nu as alege cezariana din start fara motive medicale,spun asta avind in vedere experientele prin care am trecut(cezariana+natural).Le dau dreptate doctorilor de aici,e inutil sa fii taiata fara motiv dar repet este parerea mea ceea ce nu inseamna ca trebuie sa fie si a ta.

Numai bine

Mergi la inceput