logopedie

logopedie | Autor: betiana

Link direct la acest mesaj

Astazi in Consiliul Director al Asociatiei Logopezilor din Romania am decis sa organizam un simpozion national in 2008 ( 8-9 iunie) posibil la Sibiu. Daca exista parinti, psihologi si alte cadre didactice interesante sa participe, as vrea sa stiu cam ce tematica ati dori sa fie abordata.Cei interesati pot trimite sugestii pentru organizarea simpozionului.Noi am dori sa dovedim ca suntem de un real folos parintilor, recuperand limbaje si ajutand copiii sa se integreze in social.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ela03 spune:

Despre tulburarile de limbaj ale copiilor prescolari... eventual cum pot fi ele corectate in cadrul activitatilor din gradinita. (In gradinita noastra avem un logoped care lucreaza cu copiii o data pe saptamana. Si un psiholog. Am sa le anunta si pe ele.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga Ela inseamna ca lucrezi intr-o gradinita "norocoasa".Putine gradinite se bucura de sprijinul logopedului.Eu am in circumscriptia mea 6 gradinite si 6 scoli si doar o gradinita a reusit sa imi ofere conditii de lucru.Sunt si foarte multi copii in gradinita, iar la depistari am gasit cazuri foarte grave.Noi am gandit colocviul cu participarea nu numai a specialistilor logopezi,ci si a neurologilor care sa explice despre biochimia creierului, a psihiatrilor care sa prezinte sindroame si etiologii, a parintilor care sa puna intrebari, a cadrelor didactice care sa intareasca din nou nevoia parteneriatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela03 spune:

Noi am fost obligate sa amenajam un cabinet psihologic. Am desfiintat cabinetul metodic ca sa-i facem loc d-soarei psiholog care e o fata de milioane. De cand am inceput anul scolar a stat in grupa mea (mica) 2 zile pe saptamana, ca sa vada cum se integreaza copiii in colectivitate. Ma bucur ca imi da sfaturi utile si mie, am mult ajutor din partea ei. Maine vine din nou la mine, am sa-i spun despre simpozion. Logopeda inca n-a aparut in gradi anul acesta, dar va veni in curand.
Daca mai pot ajuta cu ceva, cu mare placere... eu sunt si asistent social (nu am lucrat in domeniu pt ca salariile sunt mici)...si invatatoare (am 5 ani de lucru la scoala)... ma bucur cand pot fi de folos copiilor cu probleme de integrare sociala. Nu sunt din Sibiu,sunt din Timisoara, dar mi-as face timp sa particip la un asemenea simpozion.
Poate vrei eventual sa-mi dai niste date de contact, pt psiholoaga noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marci spune:

Daca vreti sa le fiti de un real folos parintilor, eu v-as propune sa va adresati direct lor! De ce spun asta? Atata timp cat parintii nu inteleg problema copiilor lor, atata timp cat nu depasesc faza de furie, munca voastra ar putea fi in zadar.
Am avut copii severi la clasa si parintii erau interesati de activitatile de scris-citit si de matematica decat de cele de autonomie.Ii rugam sa repete acasa datele de identificare, adresa si ei: "lasati, doamna asta, cand invata si el sa scrie si sa citeasca?"
Am avut copil cu down, acasa statea numai la desene animate, cu motricitatea era la pamant, cu orientarea spatio-temporala la fel, dar parintii lui erau f indignati ca in 4 ani nu a reusit sa scrie si sa citeasca (copilul nu vorbea, emitea doar cateva sunete).
Daca vreti sa aveti rezultate cu copiii, lucrati mai intai cu parintii, multi dintre ei sunt o adevarata piedica in calea progresului copiilor lor.
Este f important ca parintii sa stie ca in recuperarea copilului exista un min. si un max., in ce consta minimul si in ce consta maximul(in literatura de specialitate exista suficiente date), sa inteleaga ca un copil cu dizabilitate mintala nu dobandeste cunostinte si abilitati in mod spontan.
Acum cativa ani mi-a venit o mamica cu un copil autist, mamica educata, stia absolut tot despre autism, era convinsa ca intelege, ca la sfarsitul discutiei sa mi-o tranteasca: "doamna, nu vreau sa iasa dr., dar invatatoare ar putea".
De multe ori parintii ii vad pe logopezi dusmanii lor, ca ei nu sunt capabili sa-i inteleaga, cum sa intelegi daca nu ai acasa un copil cu probleme?
Ar fi bine sa-i ajutati sa inteleaga cu ce dificultati va confruntati in munca voastra, cata frustrare acumulati. Asa nu va vor mai percepe de cealalta parte a baricadei.
Stiu ca am fost cam dura, dar aceasta duritate s-a instalat dupa ani de frustrare. Nu e deloc usor sa te bucuri ca un copil isi spune numele, in conditiile in care se uita in gol cand a venit la tine, si parintele sa-ti zica: pai asta e progres, doamna? Cand ii mai ajunge el din urma pe cei de varsta lui?!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

e un demers bun de a discuta cu parintii , dar cred ca acest lucru deja se face , din pacate multi parinti nu pot efectiv sa accepte limitele copilului si nu pot fi judecati , pt ca e si asta o reactie la suferinta . poate ar fi bine sa existe (sau exista deja?) niste brosuri tiparite care sa contina date medicale despre cauza , gravitatea , posibilitatile concrete (max si min , cum s-a mentionat anterior)de recuperare si cateva sfaturi de sprijin psihologic pt parintii care se confrunta cu asa ceva .
ar fi bine ca fiecare psi de gradinita si scoala sa initieze un program de informare al copiilor si cadrelor didactice (in institutiile unde exista copiii cu dizabilitati impreuna cu copii fara vreo deficienta)despre posibilitatile si nevoile acestor copii , pt a se reusi o cat mai buna integrare , pt ca de cele mai multe ori si parintii si copiii lor se lovesc ca de un zid de discriminare , o sursa de suferinta in plus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Scuze ca ma bag Betiana peste subiectul tau, dar pe PM nu am putut sa te abordez: as vrea sa te intreb daca imi poti recomanda un centru bun pt terapie comportamentala la copii mici?
Astept cu interes raspunsul tau si-ti multumesc anticipat!



"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"

Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)

Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Buna!

Betiana, indraznesc sa te rog si eu ceva. Tocmai vroiam sa deschid un subiect pe tema asta. Daca esti in domeniu poate imi poti recomanda un logopeg in Iasi, care sa fie dispus sa lucreze cu un copil de 4 ani, cu autism, care inca nu vorbeste deloc. A facut terapie pana acum, dar logopedul cu care lucra a renuntat dintr-o data.
Multumesc!

Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)

http://www.shutterfly.com/view/pictures.jsp
http://community.webshots.com/user/ellinia_c

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Daca ati sti cat ma bucura ca acest topic nu a ramas fara ecou.Asa cum se amintea, lucrul cu parintii este adeseori cel mai dificil.Cu cei care vin la cabinet nu este nicio problema.Comunic excelent cu ei.Dar cu cei din gradinita...Unii chiar incearca sa se faca nevazuti cand apar eu.Ei au sentimentul ca daca un copil nu pronunta corect poate fi etichetat " retardat" de colegii sai sau de educatoare.Noi lucram si cu copii cu un nivel normal al coeficientului de inteligenta, dar si cu copii afectati de autism sau adhd.Poate cel mai tragic este suferinta copilului inteligent, care constientizeaza si traieste acut conflictul interior cu sine si cu lumea.Probabil ca la acest colocviu national vom avea o sectiune pentru a dezbate deficientele de limbaj la prescolari si scolari,diferitele metode de terapie in alalie (incapacitatea de a vorbi, desi toate organele sunt intacte), balbism si tehnici de terapie in dislexie, disgrafie.Poate vom aborda si problema afaziei ( sechele in urma accidentelor cerebrale la adulti).Munca noastra nu este simpla pentru ca lucram cu cel mai fragil element : copilul.In Franta " les ortophonistes" ( logopezii) sunt foarte apreciati si cautati.Am vrea sa reusim acest lucru si in Romania. Sa fim recunoscuti ca specialisti in terapia vorbirii, dar si in formarea copilului ca personalitate. Ar fi de asteptat ca parintii si cadrele didactice interesate sa ni se alature in ideea organizarii acestui colocviu national.In privinta centrului de terapie comportamentala, in Bucuresti stiu centrul Fundatiei "Copii in dificultate" (str.Radu de la Afumati).Puteti sa cautati adresa lor pe google.La Iasi trebuie sa va adresati Centrului Logopedic din Iasi (mergeti la ISJ) si poate va ofera ei solutii.Va multumesc ca sunteti alaturi de logopezi.Eu pot fi contactata pe adresa _cioaca@yahoo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

'.Noi lucram si cu copii cu un nivel normal al coeficientului de inteligenta, dar si cu copii afectati de autism sau adhd.'

Copiii afectati de autism sau ADHD au in marea lor majoritate coeficient de inteligenta normal sau chiar peste medie doar ca au mai multe probleme decit un copil care are doar o problema de limbaj .
Mi s-a parut important sa precizez asta si va doresc mult succes in continuare .Am mare respect fata de meseria voastra ,copilul meu vorbeste datorita unui logoped minunat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns P&ANA spune:

vrea sa stiu daca e cazul sa merg la logoped un cazul care:
-are 7 ani si 3 luni ,cl.II, copil absolut normal, insa are probleme cu relatarea unei intimplari ,(imi lasa senzatia ca ar gandi mai repede ). medicul de familie si d-na invatatoare mi-au spus ca nu trebuie sa-mi fac griji ,oricum in clasa a-II-a , la lb. romana vor invata mult despre comunicare si ordinea propozitiei .
multumesc anticipat pentru sfaturi !

alina71
a fi om e lucru mare...

Mergi la inceput