Orele suplimentare si viata de familie

Orele suplimentare si viata de familie | Autor: oana_noemi

Link direct la acest mesaj

Stim cu totii ca in contractul de munca este foarte clar stipulat ca orele de munca sunt 8 pe zi, de luni pana vineri.
Dar cu cat este salariul mai mare, pozitia mai buna, cu atat orele suplimentare sunt mai multe.
De exemplu, jobul meu presupune minim 10 ore pe zi, iar cand am inceput sa lucrez in aceasta companie chiar stateam in medie si 12 ore pe zi.
Eu nu vreau sa fac cariera sau alte aberatii, eu vreau doar un job care sa-mi asigure traiul in mod decent. Seful meu, de exemplu, mi-a spus clar ca daca vrei mai multi bani trebuie sa stai.
La noi nu se sta degeaba, deoarece prin specificul activitatii, firma nu se inchide niciodata si tot timpul poate aparea cate ceva.
Am intrebat pe mai multi si toti stau asa, nu stiu pe nimeni care sa stea mai putin.

Intrebarea mea este: cum facem in cele 24 de ore ale zilei, sa dormim opt ore pe noapte, 11 ore la serviciu, sa ai grija de tine sa fii mereu impecabila si sa te mai si ocupi de copil , astfel incat sa nu stie doar de mama in weekend?

Toti angajatorii pretind ore suplimentare?
Discutia ca sunt platite sau neplatite nici nu o mai deschid...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

NU stiu daca toti angajatorii "pretind" ore suplimentare. Dar cei pe care ii stiu eu nici macar n-au nevoie sa pretinda - de la un anumit nivel, munca e de asa natura incit stai peste program pentru ca TREBUIE, nu pentru ca te controleaza cineva. Pur si simplu nu-ti mai permiti sa lasi lucruri nerezolvate e pe o zi pe alta, sau sa nu controlezi situatia. Nu te descurci altfel. Deci stai.
Daca aduci vorba despre asta, e o greseala - evident vei primi replici de genul "inseamna ca stai prost la capitolul eficientza".
Chiar daca ai de lucru pentru trei joburi. Te opreste cineva sa fii 3 in 1? Si sa le faci pe toate trei in cele 8 ore? Nu. Atunci?


Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stralucitor1 spune:

buna fetelor, nu stiu ce prevede legislatia muncii in Romania, dar aici nu poti sa faci mai mult de x ore suplimentare pe saptamana, evident platite cu majorare, in functie de contract. (in nici un caz in fiecare zi)si poti refuza lejer-vorbesc de cazul meu-, fara sa se uite nimeni stramb.


'Success' comes before 'work' only in the dictionary

To and Me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Eu lucrez in multinationala de 10 ani de zile si de la nivelul de specialist in sus am inceput sa fac ore suplimentare neplatite pentru ca nu eram platita la ora ci la "obiective". Nu mai spun ca de la nivelul de manager nu s-a mai pus problema de ore suplimentare, ci de ZILE suplimentare, de exemplu cand ai investitii de peste 1 mil USD pe mana nu mai stai tu sa te uiti la ceas ca e ora 18 si vrei sa spargi usa. Am lucrat si 14 ore pe zi, 7 zile din 7...dar e adevarat pe vremea aia nu aveam copil, iar sotul meu lucra la fel de mult, ne mai vedeam si noi seara sa ne spunem "noapte buna".

Funny este ca nimeni nu mi-a pretins ore suplimentare...le-am prestat benevol...si cu multa pasiune la momentul ala. Si mi-am urcat niste saci in carutza, motiv pentru care acum imi permit sa stau lejer sa-l fac pe bb2. Pretul platit este din pacate sanatatea, mai subreda decat acum 10 ani. Deci parerea mea este ca daca tot prestezi ore suplimentare si job solicitant macar sa stii de la bun inceput ce vrei sa faci, cat de mult si pana unde te poti intinde. Trebuie sa ai un plan, de dorit pe termen lung, altfel te lasi dus de val si nu ajungi acolo unde ti-ai dori.


Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

Perfect de acord cu Andries. De multe ori , de la nivel de specialist incolo se presteaza suplimentar la greu. Pentru pozitii de management nici nu poate fi vorba de "contorizarea " orelor suplimentare. E costul pe care il platesti pentru pozitia respectiva.De altfel, cand indeplinirea obiectivelor de departament cade in sarcina ta si stii ca esti primul care o sa dea explicatii pentru eventualele derapaje plecatul la sase acasa devine un vis frumos.
Iar viata de zi cu zi se poate transforma intr-un cosmar. Eu l-am trait si pot spune ca si Andries ca am platit cu varf si indesat. Numai ca spre deosebire de Andries, dupa 10 ani de multinatzionala nu am nici macar bb1. Asadar, m-am decis eu sa plec pentru alt ritm de viata in speranta ca o sa remediez tot ce am neglijat in acesti ani.

Daca intr-o companie s-a apucat obiceiul de a se sta peste program - ADIOS! nu poti face nimik, mentalitatile sunt cel mai greu de schimbat . Pleci la 6 si devii ciudatzenia departamentului. Unde mai pui ca de obicei volumul de munca nu e proportional cu cele 8 ore. De altfel nici nu se sinkiseste nimeni ca e sau nu proportional cu ceva. Aia e bucata ta, raspunzi de ea, si asta e .
E o vorba : unde-i lege -nu-i tocmeala. Doar ca nu e valabila in Romania. O luam degeaba cu codul muncii, pentru ca citate din el putem sa scoatem la greu . Viata bate filmul in companiile din romania, iar in multinationale - in primul rand. Doar de-asta au si venit aici : mana de munca e mai ieftina, destul de specializata in raport cu celelalte tari europene, iar ITM -ul cand da de vreo multinationala nu prea le "purica " orele suplimentare , asa cum o face cu o firma de mici dimensiuni.

Noi sa fim fericitzi!

APRIL
www.youtube.com/watch?v=l9KHHkEluv4" target="_blank">WALKING ON SUNSHINE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

tine de tine sa-ti stabilesti prioitatile: familia si un post mai putin important la servici sau renuntare la promovari, sau post bun, de conducere, dar iti neglijezi familia.
nu mai sta peste program, nu o sa te dea afara, nu? poate nu o sa-ti mareasca salariul, nu o sa te programeze, dar macar stai cu familia.


Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu cred ca voi gresiti sa stati atatea ore suplimentare fara sa cereti bani. Inteleg ca in anumite posturi nu poti lasa treaba neterminata dar se gasesc solutii de compromis, poate compania sa angajeze un ajutor si atunci v-ar reduce numarul de ore state peste program.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cred ca depinde foarte mult de obiceiurile din compania respectiva. Si eu lucrez intr-o multinationala si am un post de conducere (nu manager). Nivelul asistentilor (specialisti sau nu) si al conducerii de nivel mediu nu presupune ore suplimentare decat in cazuri speciale si evident platite. Nivelul managerial de varf are stipulat in contract faptul ca plata orelor suplimentare se regaseste in salariu mai mare. Dar nu stau in fiecare zi peste program ci doar daca au ceva special de facut. Si nu incep la 9 ci pe la 10 iar in loc de 18 pleaca pe la 18.30-19.00 asa ca e doar aparenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_noemi spune:

Din pacate, la mine nu e aparenta, in ceea ce priveste orele de stat la munca. E adevarat ca am un program atipic in sensul ca ma duc la diferite ore, foarte rar stiu la ce ora ma duc, si un domeniu atipic, e multinationala, dar conditiile nu sunt de multinationala.
Am o prietena care e pe cale sa refuze un post bun, tot in acelasi domeniu, pentru ca are o fetita de un an si jumatate, nu au bunici cu care sa lase copilul si 12 ore este foarte mult, nici o bona nu va sta atatea ore cu copilul.
Cum sa te ocupi de educatia copilului, de tine (o manichiura, un epilat, etc), de casa, de sot?
Darmite sa te gandesti sa mai ai si bb2?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Ei uite ca de la un moment incepi sa-ti revizuiesti parerea despre ceea ce inseamna un "post bun". Pentru mine un post care ma solicita 12 ore zilnic nu mai este un post bun, indiferent de bani (oricum nu-mi dau ei mult mai mult decat am deja). Asta este, am de crescut copii, mai vreau si eu viata personala.. plus ca pe mine personal nu ma ajuta ca ma duc la 10 - 10;30. Eu prefer sa ma duc in firma la 7:30 (imi las copilul cel mare la gradi la 7 si nici nu prind nebunia de trafic) si vreau sa plec maxim la 16!! Dar programul asta 10:30-19:30 este cel mai tampit program din punct de vedere al familiei, ajungi acasa la 20:30 chiar 21 daca te mai opresti si la un supermarket si nu mai poti sa faci nimic!! La 21;30 copilul doarme (daca nu cumva l-ai gasit deja dormind) si uite asa ajungi mama de week end.

Dar anya are dreptate, nu in toate firmele e la fel, mai conteaza si "obiceiul casei".


Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Am o cunostiinta - mamica si manager - avea 2 bone: una cu program de 8 ore, una la jumatate de norma-pe 4 ore= 12. Dupa 2 ani s-a mutat manager la alta companie si o vedeam dupamiaza in parc.

Asta e si motivul pt care, cel putin deocamdata, nu am vrut sa urc pe scara ierarhica. Am un program flexibil (pot sa vin la 8 sau la 13 si sa muncesc cele 8 ore, cat a fost bb mic mi-au respectat programul de 6 ore), dar de la nivelul ierarhic imediat superior sau alte departamente... se schimba "calimera".

Mergi la inceput