Legislatie- cum devine copilul cetatean roman
Buna tuturor,
Ma poate cineva ajuta sa ma lamuresc atit pe mine cit si agentia de adoptie, privitor la legile statului roman prin care un copil cetatean strain si adoptat de mine, cetatean roman, poate obtine cetatenia romana? Eu, romanca, cu domiciliul in Dubai, sint pe cale sa adopt un copilas african. Agentia de adoptie vrea articolul de lege, frumos tradus in engleza, privitor la cum va deveni micutza mea africana cetatean roman. Am scris la Protectia copilului, si ei au fost cam in dilema. mi-au trimis o lege lunga cit o zi de post de unde reiese ca nu ar fi probleme, tot ce am de facut e sa merg acasa si sa-mi declar copilul. Are cineva o experienta anterioara intr-un caz similar?
Raspunsuri
nadina spune:
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/21_1991.php
Sper sa iti fie de folos.
Nadina
Manuelita spune:
Mujgabi, ce ma bucur sa aud de un cetatean roman care doreste sa infieze un copil african :)
Singura informatie pe care am gasit-o legat de cetateni romani care adopta copii de alta cetatenie, este pe site-ul oficial al Oficiului Roman pentru Adoptii. http://www.adoptiiromania.ro/faq.aspx
Gasesti acolo catre sfarsitul paginii si raspunsul la intrebarea: cum poate un cetatean roman cu domiciliul in Romania sa adopte un copil de alta cetatenie. Nu am gasit nimic despre cetateni romani care locuiesc in starinatate. S-ar putea sa fie cam dificil, intrucat pentru ca statul roman sa recunoasca adoptia copilului respectiv, trebuie ca parintii sa obtina acel certificat de familie apta pentru adoptie, care nu se poate obtine de la statul roman decat daca ai domiciliul aici. Singura portita pe care o vad este ca statul roman sa recunoasca un astfel de document emis de UA. Pe de alta parte, pentru ca statul roman sa recunoasca adoptia trebuie ca acel copil sa fie adoptabil si din punct de vedere al legislatiei romane sau conventiei de la Haga.
Nu sunt experta in domeniu, pur si simplu asta e ce stiu eu.
Cei din RO nu sunt inca prea dezmeticiti in ce priveste adoptia unui copil cu alta cetatenie. Anul trecut cand am sunat eu si am intrebat, mi-au spus ca nu au inca nici o astfel de adoptie finalizata, ci doar cateva cereri depuse. Mi-au spus ca in general se intampla asa: aplici pentru certificatul de familie apta pentru adoptie ca in cazul unei adoptii clasice, apoi specific din ce tara "vrei" sa fie copilul si asteptarile ca in cazul clasic, apoi statul roman contacteaza statul respectiv si vad in ce masura se poate face adoptia....ufff drum lung....
Dar daca ar adopta doar sotul si apoi ai adopta si tu copilul sotului, adoptia copilului sotului fiind mult mai simpla...poate spun prostii...
PS: sotul meu si cu mine locuim in Romania si am vrut sa adoptam un bebe din Africa, acum ne gandim ca poate sunt copii de culoare si in RO si de ce sa mai batem drumul pina acolo :)
Voi insa nu aveti aceasta posibilitate nelocuind aici :(
Not flesh of my flesh
Nor bone of my bone,
But still miraculously
My own.
Never forget
For a single minute:
You didn't grow under my heart
But in it.
marius spune:
Ai legislatia pe pagina legislativa. Am sa ma uit daca sunt actualizari dar mai tarziu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa