Ce metode de adormit copiii stiti?

Eu am o MARE problema: bebelusul meu se trezeste noaptea foarte des , iar eu nu mai fac fata oboselii. Singura modalitate de a face nani, pe care el o stie pana la ora actuala, e adormitul la san, din cauza asta atunci cand ramane fara tzitzi noaptea, face taraboi.
Sunt convinsa ca au fost si alte mamici in situatia mea, asa ca va rog spuneti-mi, ce metode eficiente de adormit copiii stiti?
Raspunsuri

Gandacel spune:
Nu stiu ce varsta are bebe, dar singura modalitate pe care am aplicat-o la amandoi a fost sa ii culc cat timp sunt treji, sa ii pup dulce si sa le spun "noapte buna" din prima zi de viata, chiar daca nu intelegeau ce inseamna. Fetita mea inca de la 4 luni, cand ii zic "noapte buna", se intoarce singura pe dreapta si se culca. Mai vorbeste cu ursuletii ei de pe aparatoarea de pat si adoarme. Baiatul la fel facea. Rar, pe el il culcam jumatate adormit, cand era bebe mic-mic. Ea se scoala cand o pun la ragait, dupa san, asa ca absolut mereu o culc treaza. O sa-ti fie greu la inceput, insa altfel o sa clachezi de oboseala. Lasa bebe sa planga, intoarce-te iar si mai pupa-l o data, maingaie-l, nu-l lua in brate. Fa treaba asta si de 3 ori daca e nevoie in primele seri, apoi vei vedea ca va fi tot mai usor. Iti garantez ca nici nu va mai cere san noaptea. Daca il poti culca in camera separata, iti va fi si mai usor, iar el nu se mai foieste la fiecare zgomot pe care il faci tu.
Chiar daca ti se pare ca te chinui mai mult acum, pana il "convingi" vei fi foarte linistita in max 2 saptamani si nu renunta la obiceiul asta nici cand va plange peste noapte. Nu-i da san. Mangaie-l, mai inveleste-l o data, pupa-l si pleaca. Daca chiar nu se poate, la inceput da-i san. Doar o data pe noapte, maxim. Va renunta si la asta in curand.
Curaj iti doresc si... somn usor!

try spune:
Cam din ce-am citit referitor la somnul de peste noapte al bebelusilor se pare ca asta e unul din indicatorii cu greu de influentat. Daca alte comportamente merg coretate, schimbate etc. nr de treziri de peste naopte se pare ca sunt greu de ajustat.
Dar desigur ca-n cazul tau e vorba de-o obisnuita de a adormi la sanul tau, deci nr. de treziri peste noapte nu e cel real, ci e unul influentat de stilul de a adormi al copilului.
Incerci sa elimi toate posibilele cauze care se pot indrepta usor (daca ii e frig, daca e comod in patut, daca e mancat, daca nu e lumina sau daca e lumina - unii dorm bine fara lumina, alti idorm bine uc lumina de veghe - daca nu e facut kk in pampers etc. ma rog, toate cauzele posibile si pe care le poti elimina usor.
Odata ce-ai eliminat toate chestiile astea nu-ti ramane decat sa te inarmezi cu mutla rabdare.
E clar ca daca piticul tau plange la scurt timp dupa ce a supt nu e cazul foamei, ci e dependenta, obisnuinta de-a dormi la sanul tau. Si preferabil sa scapi de ea daca asta iti aduce tie oboseala mare.
ce ti-a spus gandacel asta am aplicat si eu. Copilul nu stie singur cum sa adoarma singur, trebuie sa-l invatam noi. Avantajul lui gandacel e ca a procedat asa de la inceput si copiii ei practic n-au cunoscut un alt mod de a adormi decat singuri. Si astfel ea a scutit mare parte din chinul cu care tu o sa te confrunti in caz ca te decizi sa aplici metoda. Dar din experienta proprie iti spun ca eu una n ucred ca exista copil care sa nu fie invatat sa adoarma singur (ma refer la un copil normal, nu la copii care prezinta situatii/nevoi speciale).
Eu pe alex l-am invatat sa adoarma singurel de nevoie (n-am fost asa inspirata ca gandacel sa incep de la inceput), dar nevoia m-a impins is in fina lla 3 luni am aplicat metoda. Si-a mers. In mai putin de-o sapt. baiatu' mamii invatate sa se culca singurel. Trebuie doar putina rabdare (sa nu cedezi la primul planset ca apoi n-ai facut nimci) si putini nervi de otel. Fixeaza-ti in minte ca faci asta ca sa ajungeti odata sa aveti amandoi u nsomn linistit noaptea. Caci nici tu si nici copilul nu se odihneste cum trebuie daca se tot trezeste si cere tzitzi f. des doar pt confort. Plus ca se spune ca de modul cum dorm de mici, va depinde si somnul pe care-l va avea ca adult. Si e foarte important sa aiba un somn odihnitor.
Micutul tau face asa pt ca nu a cunoscut o alta metoda de a adormi. Si el are nevoei de tzitzi ca sa readoarma, asta a fost tot ce-a cunoscut. dar daa va invata sa adoarma singur atunci asta ii va fi de folos si noaptea caci daca se va trezi noaptea va sti isa readoarma singure daca n uare o alta problema prezenta.
La inceput iti spuneam ca fiecare copil are tipul lui de somn si ca nu pra poti influenta nr de treziri pe noapte, dar asta doar dupa ce elimini toate cauzele de genul asta. Ca diferenta, primul meu baiat a renuntat sa se mai trezeasca naoptea definitiv la 8 luni. Si singurele motive pt care setrezea noaptea era sa suga. Cand mancare de peste zi a inceput sa-i fie suficienta si sa nu mai aiba nevoie de supt, a renuntat sa se mai trezeasca, dar el imediat readormea, nu aveam probleme cu adormitul (deja era invatat sa faca asta). C uadrian e un pci diferit pt ca el are alt stil de-a manca: putin si mai des. si ca urmare acum are 1 an si tot se mai trezeste odata pe noapte sa suga. Pt ca tin totusi la alaptat, il las pe el sa decida cand nu mai are nevoie sa pape naoptea deloc. are si nopti in care se trezeste mai mult decat odata, dar astea sunt nopti speciale cand il dor gingiile (stiu pt ca geme de durere cand suge semiadormit noaptea) si-i dau sa suga pt ca sti uca tzitzi e un bun confort pt durerile lui de gingii, dar altfel se trezeste doar o data. Si de curand a facut saltul la o data. Pana acum 2 sapt. se trezea de 2 dori.
am mai scris un mesaj legat de dormit si ieri. Uite-aici linkulin caz ca ai timp sa citesti (m-am intins o gramada acolo).
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic" Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II

blackpanterro spune:
L-am mutat pe Aidan in camera lui la 8 luni.Il puneam in patut si ieseam.La inceput s-a mai trezit, m-am dus la el, i-am dat apa si am iesit din nou.A mai plans dar nu m-am dus la el(stiam ca e mancat,schimbat toate facute deci plangea dupa mine) prima data a plans vreo 15 min apoi tot mai putin si in mai putin de 2 saptamani copilul dormea singur si de atunci nu mai am probleme.Acum ca si atunci il pun in patut si ies.Nu se trezeste noaptea si doarme de la 9 seara la 10 dimineata.
Succes si la voi!
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

mamitzica spune:
Eu am citit pe internet o chestie foarte valoroasa inainte de a se naste bebe adica sa il inveti de la inceput sa adoarma singur.Si asta am facut-l-am lasat treaz ca sa se invete sa adoarma.
Am mai avut si seri cu circ si plinsete,isi suge degetul ca asa stie el,dar acum la 2 ani si 4 luni pot spune ca nu avem probleme cu el;seara ii pun muzicutza deasupra patului si se culca singur.
L-am mai lasat sa si plinga,l-am si dragalit dar in general nu am avut treaba cu adormitul.Asa ca incepe devreme cu "exercitiul" asta daca vrei sa inveti copilul sa adoarma singur.Succes.

mihaela_80 spune:
Mie nu mi-a reusit niciodata sa o fac sa adoarma singura. Acum are un an si noua luni si nici macar numai cu mine nu mai vrea sa adoarma, ne vrea pe amandoi in pat si tot ii ia mult timp. Cel mai mult i-ar placea sa adoarma la calculator in brate la taica-su, si cat mai tarziu. Dintotdeauna, daca am lasat-o sa planga, a plans pana nu mai putea raspira si nu s-a oprit singura niciodata...probabil ca nici noi n-am fost suficient de fermi, dar credeti-ma ca e un copil foarte voluntar....asa ca daca aveti si pentru mine ceva sfaturi, le ascult cu placere.

Tdi spune:
Mihaela, vad ca nu suntem singurii...credeam ca suntem noi "defecti" ca toti parintii au reusit sa invete copiii la somn numai noi nu! Pitika mea are 2 ani si 4 luni si inca nu dormim! Seara se lasa foarte greu la somn, uneori ne chinuim si 2 ore ca se da jos din pat, aprinde becurile, descuie usile...in plus se trezeste pentru apa, lapte sau schimbat pampers...nu am reusit sa o "dresam" in nici un fel, este foarte activa si incapatanata. Pediatrul a zis ca exista copii care dorm si copii care nu dorm, noi am nimerit unu care nu doarme!
(
).
Maricar, fetele ti-au dat sfaturi bune si nu mai repet si eu, incearca din timp sa-l inveti pe bebe sa adoarma singur, poate aveti noroc si functioneaza...e un calvar sa nu poti dormi noaptea!

maricar spune:
Multumesc mult pentru sfaturi!
Baietelul meu are 8 luni si jumatate si intr-adevar, l-am invatat prost, adica sa stea toata noaptea cu tzitzi in gura. Pana acum nu m-a deranjat, dar oboseala isi spune cuvantul si simt cum treptat cedez nervos in situatii in care-ar trebui sa-mi pastrez calmul.
Biberonul si suzeta nu stie sa le foloseasca si nu-i plac sub nici o forma, am incercat cu diferite tipuri de suzete, biberoane si tetine.
Eu am vrut s-aplic metoda cu plansu, dar copilul meu nu plange, urla de zici ca cine stie ce are si se-nvineteste de plans. Bine-nteles ca m-am speriat si am cedat din prima, ca sa nu mai spun ca sotul meu urla din camera alaturata ca stresez copilul.
Inca nu stiu ce sa fac. Nu stiu exact cam cat ar trebui sa-l las sa planga si cum sa-l calmez, daca pot sau nu sa-l iau in brate in timpul asta.
Dupa prima mea incercare, baietelul a devenit mai agitat si plange noaptea mai tare decat inainte, ca sa se-asigure ca-l aud si nu mai intarzii.

clau07 spune:
Maricar,
Si eu am un bebe de 9 luni si adoarme la san seara, iar peste noapte se trezeste de mai multe ori, de fiecare data ii dau sa suga si adoarme la loc. Daca nu ii dau sa suga, incepe sa se joace, se ridica si nu mai reusesc sa-l culc. Sunt si eu rupta de oboseala. In timpul zilei mai merge la gradinita unde adoarme in patut, acasa la fel procedez in timpul zilei. Dar seara ii dau sa suga .
Si eu as vrea sa stiu cum sa-l invat sa adoarma singur noaptea fara sa trezesc toata casa si vecinii. Pentru ca urla daca nu ma duc la el cand s-a trezit .

maricar spune:
Clau,
Sunt curioasa, bebelusul tau cum reuseste sa adoarma in patut la gradinita?
Eu pe-al meu nu pot nici in timpul zilei sa-l adorm decat la san si, la fel ca si noaptea, se trezeste des si e exact aceeasi poveste .