Restul la romani...

Restul la romani... | Autor: liliac1

Link direct la acest mesaj

...a ajuns floare rara.
Simt atata indignare de fiecare data cand plec la camparaturi, strang banii marunti ca pe ceva extraordinar, nu mai exista notiunea de pusculita cu monede, ci am ajuns sa punem bancnote, m-am saturat sa gasesc prin toate buzunarele ba cate-o guma, ca zahar vanilat, ba bicarbonat sau mai stiu eu ce caramele de calitate indoilenica.
M-am plictisit de citit de geamurile unor magazine anunturi cum ca din lipsa de monede trebuie sa acceptam produse pentru a se rotunji suma de plata.
Ma cunosc deja vanzatoarele ca propun in loc de cei 20 de bani, cate o eugenia sau mai stiu eu ce gasesc prin buzunare, si unele ingaduitoare dau din mana si imi spun: "Lasati, Doamna, aduceti cand aveti!!!" Iar eu mi-am facut deja agenda cu "resturi" de inapoiat, si cand se strange de-un leu, ma infiintez la ele sa imi platesc datoriile.
Am sperat ca lucrurile merg bine la supermarketuri, dar si acolo m-au umplut de plicuri de ness.
Dureros este cand ma duc cu de-alde 1 banut si-mi arunca in fata: "Aaaaa, dar de-astia nu primim!!"
Asa ca trebuie sa accept din nou cate-un mizilic, drept rest.
Ceea ce a pus capac durerii mele, a fost aseara, cand mi-am facut mici cumparaturi intr-un supermarket si...am platit cu bonuri, iar diferenta era de 26 bani!!! ma scotocesc prin buzunare, iar banii cu valoarea cea mai mica s-a nimerit sa fie o hartie de 10 lei. I-o dau vanzatoarei...imi da rest 99,50 lei dar cu parere de rau, n-are sa-mi dea si 20 bani!! Normal, ca s-a rotunjit suma, ce naiba...Dar am zis, hai fie, nu-i bai!! Deci, mi-a "explicat" ca n-are cum sa-mi dea nici macar un ness ca e 27 bani si nu 24, si ca trebuie sa mai astept!!! Pai fir-ar el de rest sa fie!!
Deci, sunt revoltata pana peste cap!!1 Nu ca m-as fi imbogatit, dar pur si simplu ma simt furata, simt ca nu exista niciun dram de respect pentru noi!!
Exista varianta de plata cu cardul, care e acceptabila, nimic de zis, dar nu exista POS-uri peste tot, asa ca de cele mai multe ori sunt nevoita sa fac compromisuri. Si, da, le fac, dar pentru ca vreau EU, nu pentru ca nu am alternativa.
Cum se vede problema asta la voi?? Sau poate eu sunt "defecta" si nu stiu sa ma adaptez?!

Liliana& Andra-Maria

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns briza_marii spune:

Of, asa este peste tot, adica in toate orasele. Si eu imi fac un car de nervi cu treaba asta. Ideea e ca nu ma pot duce in supermarket /hipermarket zilnic sa iau paine si alte maruntisuri..asa ca apelez si la mag din colt, unde invariabil primesc pliculete de zahar /bomboane / sare lamaie...
So, nu esti "defecta" dar nici nu vad o rezolvare prea curand a situatiei

briza_marii
www.flickr.com/photos/10784363@N03/" target="_blank">poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

In orice tara civilizata -includ si Bulgaria aici , ti se da restul pana la 1 cent .
La noi chestia asat cu restul e ancestrala , nici pe vremuri nu prea se inghesuiau cu restul de 15 b sau 25 b .
Problema e ca astfel casierele isi rotunjesc binisor veniturile , nu se mai da rest nici 0,5 bani asa ca e ,,politica firmei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns for2nity spune:

eu am sa raspund din ambele puncte de vedere pentru ca sunt si client si vanzator.
In calitate de client urasc chestia asta, si mai mult urasc cand vanzatoarea fara sa ma intrebe ii intinde direct fetitei bombonele (inca nu i-am dat nici una) sau stau si negociez cu ea ce sa-mi dea, ness nu beau, zahar vanilat...nu gatesc...etc. Sunt magazine la care am renuntat sa mai merg din cauza asta. La supermarketuri ce sa zic...nu se obosesc doamnele nici macar sa-si ceara scuze, imi da bonul si-mi spune la revedere si eu intreb ca proasta...dar cat era? 98,6 doamna...si pa. Nu se mai obosesc sa mimeze macar ca le pare rau ca nu au rest sau sa-mi ceara bani marunti.
Pe de alta parte, ca vanzator, mergand pe principul ce tie nu-ti place altuia nu-i face, facem eforturi enorme sa avem mereu monede pentru rest. In general lumea vine mereu grabita, ii rogi daca au ceva maruntis sa ajute la dat restul' se uita la noi ca la felu' 14, rari sunt aceia care se scotocesc dupa bani marunti si vaaai multi sunt cei care zic ca n-au si daca insist scoate cate un pumn de maruntis din fundul gentii.
Mergem la banca sa schimbam bani marunti...credeti-ma ca nu ne-au dat niciodata. raspuns: n-avem. Si-atunci de unde sa avem sa dam rest? Clientii nu au rabdare sa caute marunt banca nu are cica...si uite-asa un cerc vicios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Ce pot sa spun?
Bine ca s-au inventat cardurile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

quote:
Initial creeata de liliac1

Ma cunosc deja vanzatoarele ca propun in loc de cei 20 de bani, cate o eugenia

Dureros este cand ma duc cu de-alde 1 banut si-mi arunca in fata: "Aaaaa, dar de-astia nu primim!!"

Daca ar primi "banuti", ar avea apoi sa dea rest - logic!
Si, la urma urmei, de ce sa nu primeasca? Sunt bani ca oricare altii.

In Germania primesc inapoi pana la ultimul cent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

quote:
Originally posted by daniella4

Ce pot sa spun?
Bine ca s-au inventat cardurile!

S-or fi inventat dar nu sunt peste tot.
Si pe mine ma exaspereaza chestia asta cu restul. Daca eu nu am sa le dau 1 leu, ele nu imi dau produsul, dar eu sa le las lor.Daca s-ar aplica si invers chestia , as mai zice.

http://www.copaculdehartie.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Cardul e bun, dar nu pot sa fac plati peste tot cu el, din nefericire.

Inca un aspect care se distinge in minunatele noastre centre comerciale: rotunjirea pretului. Daca eu cumpar ceva la Kg, nu exista notiunea de banuti, totul e rotunjit. Doar vad clar pe cantarul electronic ca pretul e ceva de genul 5,43 dar automat acesta se face 6 lei. Asta e un banal exemplu.
Iar faza cu 1 ban mi s-a intamplat doar in magazinele micute, nu si la supermarketuri, recunosc.

Liliana& Andra-Maria

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capra cu trei iezi spune:

se intampla din cauza faptului ca nu exista destula moneda in circulatie (probabil ca emisiunea de moneda e mai scumpa decat valoarea ei).
si noi primim bombonele si alte prostioare - sotul meu bombane carcotas.
desi au multe "bube" magazinele din romania, de data asta nu cred ca e vina lor.

capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!

IUBESTE SI FA CE VREI!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Eu am alta problema, legat de monezi. Nu de putine ori mi se aduna in portofel un pumn de monezi care mai cantaresc si 2 kg.
Sincer, eu as prefera sa nu iau restul ca sa nu ma mai umplu de firfirici fara absolut nici o valoare. Ce faci cu 1 ban? Cu 2? cu 5?
Mie mi-e clar ca un pret de 14.99 e de fapt 15 si doar marketingul te face sa-ti incarci geanta de metal.

Chiar sunt curioasa fetele din afara, ce faceti cu monezile de 1 cent? Desi astea nu sunt asa dureroase in portofel, mai rele sunt alea de 50c...

de ce-or fi facut monezile asa de mari si grele?

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurelia1278 spune:

In State, de ex., unde am fost noi, chiar se uitau urat la tine daca te scotoceai de marunt, pentru ca pierdeai prea mult timp si cei de la coada erau nerabdatori. Intotdeauna insa, iti dadeau restul la ultimul cent.
Monezile de 25 de centi le puneam bine pentru masina de spalat, restul il strangeam la gramada si o data la cateva luni/1 an il duceam la un automat de schimbat bani, care ni-i transforma in bancnote. Partea proasta e ca si automatul asta isi lua comisionul lui, deci nu capatai inapoi chiar tot ce bagai.

Oricum, aici in Romania, si eu am buzunarele si geanta pline cu bomboane, caramele, guma de mestecat, pastile de paracetamol. Am asistat la o faza haioasa, la un mic magazin din provincie. Vanzatorul era un baiat tanar. Evident, nu avea sa-mi dea restul, deschisese un borcan cu bomboane in loc. Eu, satula de bomboane, ii zic lasa asa, e in regula. La care el continua miscarea mainii spre borcan, ia vreo 2 bomboane si si le azvarle in gura. Putea macar sa zica multumesc, nu?

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=98766" target="_blank"> Bazar pentru Alex, un baietel diabetic

Mergi la inceput