Copilasi din 2002 (37)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Gabriela, sint si eu interesata de listele voastre, daca se poate....nu stiu daca mi le poti trimite si mie . O sa incercam si noi sa vedem cum merge cu strategiile de citire, predictions, observations, etc. Eheee, cale lunga pana acolo dar intr-adevar practice makes perfect

Cred ca nu toate scolile practica testarile, pt. ca ar fi unfair pt. unii copii sa inceapa cu rezultate nu prea spectaculoase, mai ales daca nu au mers la gradinite/daycare-uri in prealabil, si nu au avut nici un contact cu scolarizarea.

Si eu le dau elevilor mei notice in advance pt. quiz-uri/teste, dar ai mei sint ceva mai marisori.

La matematica, cum stati?

Cristina_C, si in Canada se sarbatoreste Oktoberfest, in special intr-un orasel populat de multi nemti

Cristina

noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris & AOB

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

In primul rand vreau sa ma bucur alatur de voi ca sunt nasica de finutz de 4.100kg!!!!!! Alexandru, nascut pe 1 oct!!!!!

Gabbriela, voi sunteti avansati mult de tot...
Noi inca ne mai jucam

Kristin, tare mult mi-a placut patinatoarea!!! Felicitari pentru avansarea la inot!!!
Deci voi acum sunteti tri-lingvi?? Super!!!

Ruxij, probabil ca startul este mai lejer sa se acomodeze copiii cu scoala, profesorii, un ritm, dar recupereaza mai tarziu...

Crig, trebuie sa ne vizitati, poate mai coloreaza si DAvid cu ocazia asta!!! Cred ca Mariuca va prinde ff repede italiana!!!!

Aida, multumim de urari!!! Lasa ca si voi lucrati cu pisicutza acasa!!! De multe ori e mai important decat orice gradinita!!!!

Katty, de abia asteptam impresii de la teatru!!!! Si noi am fost la Elmo si David a fost tare incantat!!! A fost mai mult muzical oricum...

Si acum ce facem noi la gradi...
David e la faza de citit cuvinte de 3-4 litere, avem niste cartzulii "mac and tab" care sunt un pic mai vechi dar ff bune, sunt numai cuvinte fonetice si sight words...pe masura ce avanseaza ca nivel apar si cuvinte cu reguli de citire (noi inca nu am ajuns la ele)
Lista de care vb Gabb, cred ca este lista de "sight words" care se invata pe de rost...
In functie de cum apar in carti le invata si David la gradinita...

Eu nu citesc cu el acasa decat povesti, sau enciclopedii, adica eu citesc si el asculta...citeste destul la gradi!!!!!
Invata in paralel sa si scrie cuvintele, mai intai cu literele de lemn, apoi de mana...O fac pronuntand cu voce tare cuvantul litera cu litera si apoi din alfabetul de lemn aleg si ordoneaza literele din cuvant...

Ca matematica, fac tot felul de chestii in paralel...usoare adunari, scaderi, ii introduc in notiunea de fractie, impartire si inmultire...(le fac babeste cum spun eu)

Fac si geometrie, geografie (de care e pasionat David), biologie, anatomie, zoologie...la nivelul fiecarui copil in parte...

Eu pe asta pun accent mult, pe cunostintele generale...si vad ca si el e pasionat de enciclopedii mai mult decat de povesti...

Si bineinteles pe joaca!!!! Ne jucam cat cuprinde, socializam cu prietenii...si facem sport

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze, 3000km prin Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Gabriela, mi se pare f. mult ce faceti voi acasa si ce f.f. avansat ce fac la kindergarten. Mie mi se pare ca asta nu e programa de kindergarten, ci chiar de clasa I. Eu nu am la ce alta scoala sa il dau, asta e cea mai buna (dc. te duci pe greatschools are 10/10), decat la privata as putea sa il dau-la Montessori.

Khristin, la matematica au facut la gradinita diverse adunari, chiar si fractii. Dar nu tin minte sa fi facut scaderi. La kindergaten aici a venit o singura data cu niste adunari cu 1 doar. Eu mai fac cu el adunari, stie sa faca pana la 10, in general le face pe degete, dar facand mai des in ultima vreme, le-a invatat pe de rost, deci stie majoritatea-doar pana la 10. Dar la scoala pauza. Probabil ca vor face mai tarziu, cum zice Sanziana. Au invatat si sa masoare parca. Acum noi facem din cartea asta, dar nu zilinic, ca nu e domn'e prea mult timp si nu vreau sa il stresez. Am vazut ca ajunge si la scaderi, dupa adunari. Daca l-as pune zi de zi, cand sa se mai joace? Ma enerveaza ca azi n-a venit cu nimic din ce a lucrat in ghiozdan deci habar n-am ce au facut, sa urmaresc sa nu ramana cu goluri, dupa cum arata foile aduse imi dau seama si dc. a fost atent (dc. sunt lasate goale si e ceva care stiu ca stie inseamna ca iar nu s-a apucat de facut nimic-asa ca ar fi certat si pus sa le faca acasa). De scris nu prea scriem. Doar el singur se duce f. des la computer si se apuca sa scrie de capul lui, asa ca ii place:
The puppy is good. Can't you see he is nice? Asa ceva Si ma striga la cate un cuvant, ca le mai greseste, punandu-le el din burta. De ex. "Where" a scris "wher" si altele asa. Asta e o joaca inventata de el. Dar nu mai am timp sa il mai pun si la scris. Scriu doar litere la scoala. La gradinita scriau si cuvinte simple. Clar la noi e un regres acum. Dar singura mea grija e invatatoarea asta nesuferita care nu se ocupa de copil ci vine cu reclamatii. Asa ca inca sunt stresata in fiecare zi sa nu mai aud vreo reclamatie. Nu pot sa o sufar, dar sper sa rezistam, ca la anul o schimba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Gabb, cum invata sa citeasca mai intai si apoi sa spell-uiasca???
La noi e invers...
Mai intai citesti literele din cuvant (sunetul) si apoi le "legi"...
Nu invata cuvantul fotografic...(decat "sight words")

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

:

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by sinzi_ana

Gabb, cum invata sa citeasca mai intai si apoi sa spell-uiasca???
La noi e invers...
Mai intai citesti literele din cuvant (sunetul) si apoi le "legi"...
Nu invata cuvantul fotografic...(decat "sight words")

:

Da, la gradinita la Bogdan asa au inceput. Cu sunetele literelor, apoi cu grupuri de litere si apoi sa le "lege". poate ca gabriela se refera la scris cand zice spelluiasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabrielaghe spune:

Buna seara, cu toate ca v-am citit nu am avut timp sa mai scriu, scoala, footbal, nu ne mai ajunge timpul.Am vazut ca vb. despre scoala, cred ca e diferit de la o scoala la alta, Matthew nu a facut deloc adunari, scaderi, mai fac eu cu el acasa, au facut ceva notiuni de orientare in spatiu, ceva notini d egeometrie, dar sint testati, chiar astazi am primit primul raport, este bine, pe 9 oct. am intilnire cu invat., conference, sa-mi arate mai pe larg, ce fac, au un fel dedosar in care scrie mereu, la fel ca si gabb citim in fiecare seara, citeste si el cartulii mici, avem pe fiecare luna o lista cu sight words, pe care le invatam si le scriem, eu il pun sa scrie in fiecare zi aproape, avem un caiet special, compozition book, si il pun s ascrie in el, si alternam, cu cartea.Pe fiecare luna are o lista d eteme pt. acasa, pe care le returnam la sf. lunii, in care trebuie sa scrie cuvinte care ritmeaza , sa deseneze ceva , nu-mi aduc aminte toate temele, le-am terminat inainte d esf. lunii, dar pe ei ii testeaza sa vada cind incep AR(PROGRAMUL De CITIT ACCELERAT).iN rest merge la footbal, chiar ii place mult, mereu da citeva goluri, imi spune ca salveaza echipa, e scump.Ieri am fost putin la plaja , la pescuit, cu toate ca batea vintul a fost superb, tata a prins ceva pesti, au construit un mic pond, afost frumos, au dormit 4 ore la prinz, erau terminati.Miine din nou la footbal, au meci si miercuri practica, poate weed-end-ul acesta mergem la Busch Garden, s avedem cum e vremea si daca sintem odihniti.Eu merg cind pot la sala, incerc sa mai scap de "aripioare"cum le numesc eu.V a las, e tirziu, o zi buna
gabriela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

clasa lui julian e clasa mixa cu copii de cls I... sunt 10 de kinder si 10 de cls I.. se lucra la un nivel ceva mai maricel ca restul claselor de kinder.
- copii din clasa de la el stiu toti abc si sunetele de la abc...
- acuma pt ca ei stiu deja aceste lucruri deja invata sa citeasca.
- li se da cuvantul, si ei se uita la el si aplica metoda cu spune sunetul "CAT= c a t = CAT" si leaga sunetele, silabiseste sunetele si spune copilul cuvantul.
- cand stapanesc bine cuvantul, li se ia din fata si li se cere sa il spell... adica sa spuna CAT "Ci Ai Ti = CAT"
- in momentul cand sunt in stare sa le si citeasca singuri, silabisind sunetele si sa si il spell la cerere-spunand literele li se da hartie alba sa il scrie de 20 de ori... 10 cu litera mare Cat si 10 cu litera mica cat.

Alte clase au alta metoda pt ca ei deabea acuma invata literele si sunetele.. dar la cls lui Julian asta metoda o aplica, si va spun ca da rezultate foarte bune.

Va arat miercuri cum arata o tema de kinder la clasa lui Julian... nu e grea deloc, la julian ii ia 2 zile maxim sa o termine si implica mult colorat dupa cerere.. adica un fluture plin de litere si chenare si zice albastru doar A , mov doar b, portocaliu doar C... si asa mai departe.

si la Julian la clasa se reia ABC-ul, pt ca asa cere programa, dar e un fel de recapitulare doar... sunt la D si la cifre sunt la 4 la culori au facut red, yellow, blue.
- matematica:- pt scaderi:li se da o plansa cu un po, li se cere sa aleaga un numar de mere intre 2 si 10... se plaseaza in pom merele, cateva cad jos.. cate vor intre 2 si 10... ce ramane se lipesc cu lipici in pom, restul jos. Se scrie in jocul pagini 10 "cate au ales la inceput" - 3"numarul de mere care a cazut"=7 "numarul de mere care a ramas".. cam asta e metoda aplicata pt scaderi
- pt adunari:li se da o plansa cu 2 - 3 sau 4 randuri de ursuleti "6 pe rand", li se cere sa coloreze un numar de ursuleti de la 1 la 6, pe fiecare rand trebuie sa fie diferit nr de ursuleti fatza de cel din fatza. Adica primul rand - 2 rosi, al doilea 3 verzi, al treielea 4 galbeni, al patrulea 1 albastru. Prima foaie are 4 ursi si se scrie in dreptul la fiecare am 2 rosi, 3 verzi, 4 galbeni si 1 albastru si dedesupt se aduna totalul ursilor... = 10 ursi... asa se fac adunarile la ei pana in momentul de fatza.

Lista de cuvinte e Sight Words:
list I 1 to 25:
the, in, on, we, so, of, is, at, can, see, and, you, be, an, no, a, it, I, do, my, to, he, by, up, go.
List II 25 to 50:
thatm withm from, there, how, was, his, or, use, their, for, they, one, each, if, are, this, had, which, but, as, have, word, she, not
List III 50 to 75:
what, said, many, her, into, all, will, then, would, time, were, other, them, would, time, were, other, them, make, has, when, about, these, like, look, your, out, some, him, two.
List IV 75 to 100:
more, first, oil, day, may, write, water, now, did, part, way, been, find, get, over, could, call, long, come, number, than, who, down, made, people.

Culorile:
green, yellow, blue, pink, black, brown, red, purple, orange, white

numerele toate pana la 100 trebuie stiute citit pana la scrisit de an scrise cu litere si scrise cu cifre... deja le stiu numara oral.

spelling bee list:
KINDERGARTEN
fun, red, cat, on, sun, dog, jam, gum, bat, net, pig, fix, fun, in, sat, end, top, bat, plan, ran, at, best, big, box, cup, club, rub, not, hot, did, bed, jet, sad

Sanatate si numai bine

Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian

www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
scaune de masina pt copii

Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato

Mergi la inceput

Interesant, multumesc Gabriela. As vrea sa avem si noi asa o clasa in scoala si sa fie si fi-miu acolo. Dar cel mai mult as vrea o invatatoare mai de treaba. Bogdan zice ca asta niciodata nu le zice "good job" si nu ii lauda. Oare asa o fi? El zice ca nu zice nimanui "good" sau "good job" sau asa ceva, cum ziceau educatoarele la gradinita. O sa avem conference si noi parca pe 18 oct si mai vad atunci ce mai zice asta, ca abia "ma tin" sa nu il mut in alta clasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

a lui j ii lauda intruna, le da buline la sfarsit de zi daca au fost cuminti, daca au facut treaba buna, daca au ascultat tot ce li se cere.
si noi avem conferinta in 20 oct...

mie reu de mor, nu mai stiu ce sa iau de dureri de cap, si am senzati de voma.. am asa de multa treaba si nu stiu cum sa mi le mai impart.

PS: daca cumva nu bat cap in cap ce am sc priam data cu a doua, sorry, in a doau am incercat sa explic mai bine si mai pe larg.. mai recitesc maine si corectez in caz ca nu am sc ceva bine si clar...

PS1: in fiecare zi recapitulam de 2 ori spell si in fiecare zi scriem o data cuvintele ce le stim deja... am uitat sa zic de cartonase cu aceste cuvinte... au asa ceva si tot felul de jocuri cu ele.. prin acele jocuri invata sa faca propoziti cu acele cuvinte.

Sanatate si numai bine

Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian

www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
scaune de masina pt copii

Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Salut.

Vad ca reincepura discutiile despre scoli si gradinite... Ma intreb eu acum (neluand in calcul diversele metode din diverse scoli/"culturi"), oare chiar ii ajuta sa citeasca de la 5 ani? Un copil de 5 ani care citeste va citi mult mai bine la 10 ani, fata de unul care invata abia la 6-7 ani? Este adevarat ca daca la scoala respectiva se invata asta, asta trebuie sa il ajuti sa faca si pe copilul tau, insa are "sens"? Sunt astfel americanii mai pregatiti decat alte natii (romanii, ca mai stiu cate ceva despre sistem...), citesc mai mult? Bineinteles ca nu vreau sa creez polemici, fiecare sistem de invatamant este, se presupune, cel mai ok din regiumea respectiva. Insa copiii astia nu devin adulti plictisiti si obositi? Ma intreb si eu...

Acum despre noi. Eu ma simt mai bine, mi-a cam trecut indigestia,mi-am revenit aproape... Ieri am avut o zi incarcata, Stefan a mers la un curs de engleza pentru prima data, nu sunt foarte convinsa ca este prea bun, dar e singurul din Bv pentru varsta lui. A zis ca i-a placut, dar ca nu vrea sa mai mearga... Mai vedem miercuri ce si cum, eu sper totusi sa vrea sa se mai duca.

Apoi am mers la control, la doctorul de saptamana trecuta,a zis ca nu se mai aude nimic la plamani, nici un "zgomot", ca se prezinta bine, dar cam cu cearcane... poate ar fi ok sa ii fac ceva analize zic eu, insa o las pe ianuarie, ca oricum atunci e ziua lui si vin analizele alea de la stat, care sunt cam obligatorii...poate un copro ar merge.
Eu sper sa am o zi scurta azi, sa ajung la Stefan la grad pana in 5... am casa cu fundul in sus... ca ieri nu am mai avut chef de nimic... sa vad azi daca am cum sa le mai pun la punct.

Va doresc o zi frumoasa, la noi sunt ceva zile superbe zilele astea, sper sa stam afara cat mai mult azi.

Nicoleta

Mergi la inceput