Neadaptarea in prima zi, HELP!!!
Raspunsuri - Pagina 2
adi2003 spune:
Mama a fost educatoare 40 ani. Acum e in pensie.
E ceva obisnuit in grupa mica, in prima zi, dar si in urmatoarele sa existe probleme de acomodare a copilului la gradinita.
Sfatul meu e sa o lasati in grija educatoarei, nu mai stati cu ea alaturi, ca prelungiti chinul si implicit acomodarea copilului in noul spatiu.
Stiu, ca parinte e foarte greu sa te desparti de copil vazandu-l plangand. Am vazut cu ochii mei cum unii parinti nici n-ar vrea sa paraseasca sala de clasa pana nu vad copilul linistit. Erau cazuri cand unii plecau si pentru linistea lor ieseau in strada si se uitau pe geam, in clasa (fara sa ii observe copilul). Stateau asa la geam minute in sir.
Copilul trebuie sa inteleaga ca la gradinita nu va avea pe unul din parinti in preajma, va fi educatoarea, cea care va prelua rolul de parinte, dar toate astea se rezolva in timp.
Asa ca aveti un pic de rabdare.
_
Ei, ce-as mai da timpul inapoi ca sa mai ajung la mami la servici. Adoram zilele alea.
Poze
roxanal spune:
Gratiela, ma uimesti, cum sa-l bata? dar nu este admisibil asa ceva....plus de asta, e normal ca baiatul face crize, este depasit de situatie
multi nu inteleg ca aceste crize, nu sunt de fapt decat modul unor copii de a-si arata neputinta fata de emotiile care-l stapanesc..unii reactioneaza diferit, se inchid in mutenie, altii fac crize, altii vorbesc, altii fac prostii, etc...insa cu siguranta toata aceste manifestari nu sunt decat modul lor de a cere ajutor
Gratiela, dpmdv, educatoarea e buna de reclamatie...solutia nu este sa-l retragi de la gradinita ptr ca educatoarea e tampita(ma scuzati, da nu ma pot abtine) ci indepartarea unei astfel de educatoare, care numai educatie nu face...sa mearga la directoare...sa-i faca reclamatie, insa in primul rand sa-i spuna "educatoarei" ca daca-i mai atinge copilul o s-o atinga si el, sa vada ce parere are, ii place? in nici un caz eu n-as accepta sa-mi bata cineva copilul, iau foc numai gandindu-ma la asa ceva...
Anca_vlad, impartim rosiile, cred c-or sa fie destule ![]()
Lora, cred ca ai facut o ciorbita de rosii de toata frumusetea
da nu-i bano, cine nu crede, n-are decat sa-si educe copilul cum vrea...eu mi-am spus doar parerea si experienta in legatura cu acest subiect, nu inseamna ca pun pistolul la tampla mamicilor s-o accepte
...
LoraG76 spune:
Fetelor, eu sunt chiar fericita, Iustina vrea la gradinita! Bine, zice ca ar vrea sa stau si eu cu ea, dar nu plange. Dimineata s-a trezit zicand ca vrea la "ghedinita". Apoi nu voia sa se spele pe dinti si i-am zis ca lasa, nu te spala, ramai acasa si merg eu la gradi in locul tau. Atunci a taiat-o iute spre baie si a zis "nuuu, nu tu, eu melg 'a ghedinita". Dar zice mereu ca d-na educatoale e oblaznica. O intreb de ce si spune ca pentru ca o pune sa doarma. Ea nu dormea la pranz inainte de gradi.
Multa bafta tuturor copilutilor!
Lora, mami de IUSTINA
simali spune:
Iata cum am facut eu. La 3 ani m-am ho=tarat sa-l dau la gradi. Pasii:
- cu ceva timp inainte am inceput sa PREGATESC copilul. Ia-m explicat ca toti copiii merg la gradi, ce e gradinita, ce face acolo, etc.
- am facut un fel de teatru de papusi acasa in care am improvizat o gradinita, niste copii, o "doamna" si jucarii. I-am aratat cu papusile fazele: vin copiii la gradinita, acum parintii pleaca acasa si-si iau larevedere, acum copiii raman cu doamna si canta un cantecel, apoi se joaca, apoi mananca, apoi vin parintii si-si iau copiii acasa. Stiti ca am descoperit? COPILUL MEU CREDEA CA PARINTII POT SA-I LASE PE COPII LA GRADINITA DE TOT DACA NU AU FOST CUMINTI. I-am spus pe un ton foarte hotarat, in mai multe randuri, CA PARINTII NU LASA NICIODATA COPIII LA GRADINITA DE TOT, ca parintii isi iubesc copiii foarte mult si-i duc la gradinita ca sa invete lucruri noi, dar ca, INDIFERENT CE AR FACE UN COPIL, parintii lui nu l-ar lasa niciodata la gradinita de tot.
- l-am dus mai intai 2 ore in prima spatamana, apoi in a doua saptamana pana la pranz. Nu au fost probleme pentru ca adaptarea s-a facut treptat.
Copiii in jurul varstei de 3 ani dezvolta diferite spaime si fobii, isi imagineaza diferite scenarii, etc. Este posibil sa urle ingroziti pentru ca-si imagineaza fel de fel de chestii. Incearca sa stai de vorba cu fetita ta, sa-i povestesti inainte de culcare mai mult ca de obicei cat de mult o iubesti, ce frumos e la gradinita, cum si tu ai fost acolo, cate lucruri ai invatat, etc.
Daca esti convinsa ca a inteles ca la gradinita e in siguranta, ca Doamna o iubeste, ca tu o iubesti si vei veni sa o iei oricat de suparata ai fi pe ea, etc. poti sa aplici pasul sugerat de fete cu "pune-ti dopuri in urechi si pleaca linistita oricat taraboi ar face" pentru ca esti SIGURA ca urla numai din rasfat. Iar cand pleci ai grija sa faci asta cu calm si prietenie. Daca esti agitata si incepi sa plangi de mila ei (am vazut mamici care fac asta) o sperii si mai tare si este posibil sa gandeasca ceva de genul "daca mami plange si se agita asa inseamna ca aici chiar este casa de turta dulce a vrajitoarei si dupa ce pleaca ea or sa mi se intample niste lucruri groaznice". Si o sa se puna si mai tare pe plans.
Mult succes si nervi de otel pentru ca vei avea nevoie.
alice
dinedana spune:
Haideti sa va povestesc eu cum a fost cu copilita mea anul trecut la gradi cu program prelungit.
Prima zi toate ce se intimplau erau pt ea ceva nou si abia am reusit sa o iau acasa dupa ce a fost adormita de doamna educatoare masata pe spate.Am zis iata ce copil super am!
De a doua zi a inceput circul!
Cum se trezea dimineata incepea sa plinga, si o tinea asa pina la gradinita, pe scara blocului ne stiau toti vecinii ca am plecat , pe strada ne cunostea lumea ca mergem la gradi(noroc ca stam aproape) si totul se termina la gradi unde intra pe usa umflata de plins, o schimbam si o luam pe sus pina in clasa unde dadea recitalul final cu busiri pe jos , tipete si toate alea.
Va spun sincer ca uneori plingeam si eu odata cu ea pt ca nu intelegea de ce face atita circ pt ca era clar ca se lipea ceva de ea, invata lucruri noi, era cu totul alt copil dar dupa ce o luam de acolo.
Pina la vacanta de iarna asa am tinut-o si ne-am straduit cu totii(eu, sotul, educatoarele) sa facem ceva sa aiba un comportament normal si nimic de uneori imi venea sa nu o mai duc!
Pina cind a venit Mosul!
Schimbare de situatie! Parca imi adusese mie alt copil Mosul asta!
Nu stiu ce conexiuni s-or fi format in capul ala al ei dar ce n-am reusit noi atitea luni a "reusit" Mosul intr-o zi!
Si n-am mai avut nici o zi cu circ de atunci!
Anul acesta am mutat-o la program normal si a tras ea concluzia ca e mai bine aici ca vine mami repede si o ia acasa!
Theodora spune:
In primul rand vreau sa va spun ca si eu impart parerile Roxanei si ale Lorei...asa ca daca e cu rosii,vreau si eu...desi nu cred ca ar fi cazul,doar aici ne adunam sa ne sfatuim si nu putem fi toti de aceeasi parere...
Si ai mei s-au adaptat usor la gradi,dupa cateva zile de plans...cate 5 minute apoi gata...si au mers de la 2 ani jumate...
Nu stiu cum e prin alte parti,dar aici e INTERZIS si gasesc ca e foarte corect...e interzis deci sa ramana mami in clasa...mami duce copilul...copilul urla...mami pleca...copilul urla in continuare pana nu o mai vede pe mami...mami plange si ea pe strada...si se repeta operatia cateva zile si gata.........
Sfatul meu unic si principal in acest post e sa nu mai ramai acolo nici un minut..oricat de dur pare...la un moment dat tot va trebui sa o faci...cu cat mai tarziu,cu atat mai rau........
Succes in continuare! Si nu ceda...TU esti parintele!
loryi1974 spune:
Si sfatul meu este acelasi:sa pleci imediat ce o lasi langa educatoare chiar daca ti se rupe inima.Fiica-mea a mers la 2 ani jumate la gradi si eu asa am procedat.Ma durea sufletul cand o auzeam dar plecam.Circul a durat vreo 10 zile pana si-a dat seama ca asta este programul,apoi a mai plans foarte rar.Mai zicea din cand in cand :azi nu vreau la gradinita,dar o imbracam si o duceam.
Cristina_C spune:
Eu l-am dus prima data la gradinita la 3 ani de-abia impliniti si nici vorba sa vrea sa stea, urla ca din gura de sarpe cand plecam si educatoarele n-aveau nici o sansa sa-l linisteasca (si le cred, ca-mi cunosteam copilul) asa ca, peste jumatate de ora ma sunau sa-l iau acasa (asa convenisem cu ele). Am tinut-o tot asa o saptamana, vreo doua zile la inceput am ramas si eu cu el o ora, dar n-a ajutat. Noroc ca eram libera si puteam sta cu el acasa. M-am convins ca, pur si simplu nu era momentul potrivit sa inceapa gradinita, asa ca am facut o pauza de 4 luni dupa care a mers de bunavoie - practic n-a mai fost nevoie de perioada de acomodare, parca ar fi mers dintotdeauna la gradinita. Fara stres, fara circ. La prima vedere pare renuntare, dar n-as numi-o astfel, ce-am facut a fost sa-i mai dau timp, in speranta de a se mai "maturiza" si de a se obisnui cu gandul ca, dimineata, locul lui este la gradinita, cu ceilalti copii. Si, uite asa a acceptat ideea.
LoraG76 spune:
Noi azi nu ne-am dus la gradi...a racit fiica-mea dupa primele 3 zile, asa ca azi sta acasa cu bona. Sper sa ii treaca repede si sa mearga iarasi. Cred ca fiecare parinte trebuie sa afle unde e problema pentru care nu vrea copilutul sa mearga la gradi. Si a mea mai zice ca nu vrea, dar zice ca nu pentru ca o pune d-na sa doarma si ea nu vrea...aici e problema, ca in rest totul ii convine. Sper sa se rezolve toate problemele noastre cat mai repede. Trebuie sa tratam totul cu calm si sa fimi fermi, sa luam decizii de la care sa nu ne intoarcem mereu, pentru ca bulversam copilul... Multa bafta!
Lora, mami de IUSTINA
LoraG76 spune:
Mai nou, zice ca vrea la gradi, dar nu cu d-na educatoare...e speriata de d-na si trebuie sa aflu de ce. Probabil o fi certat-o ca nu voia sa doarma.
Lora, mami de IUSTINA