Deserturile Nataliei si nu numai ale ei (17)
Raspunsuri - Pagina 13
Balbina spune:
Adi, ah, ce bine arata tortul, ma uit la poze si salivez...
Alina, subscriu la parerea Gratielei. Iti ies niste deserturi de nota 10, stii sa le prezinti impecabil. Zi-mi te rog, cum ai ornat tarta, arata perfect, mai ceva ca la cofetarie.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Alynutza spune:
Fetelor, serios ca ma faceti sa . Trebuie sa recunosc ca sunt innebunita dupa prajiturit, cred ca-mi place mai mult sa le fac decat sa le mananc, si-am inceput de mica, cand nu-mi doream decat vasutze si craticioare si pregateam te miri ce prostioare din fructe, biscuiti si ce mai aveam la indemana .
Natalia cand am cumparat tava cu fund detasabil (n-am mai rezistat, mai ales dupa ce a avut atata succes cheesecake-ul de la tine, stiam ca nu scap sa nu-l repet si ca sa nu mai mai chinui a devenit indispensabila achizitia unei asemenea tavi) am primit odata cu ea doua 'lopatzele' din plastic una simpla si una cu zimti. Am folosit lopatica zimtata ca sa trasez liniile concentrice, apoi cu cutitul am trasat feliile. Recunosc ca nu mi-a placut cum a iesit prima data, asa ca am nivelat si am repetat operatiunea (facusem feliile cam inegale) si apoi am fost multumita de rezultat.
Stiu ca esti foarte ocupata acum, de aceea imi permit sa repet intrebarea pe care ti-am pus-o: la copt mi s-a lipit putin coca de folie, e ok? Si cam dupa cat timp ar trebui sa scot folia ca sa se coaca mai uniform? Si daca tot te-am prins: pot sa adaug reteta de tarta cu cioco la rece in lista?
Gratiela tu cand faci tortul? Poate il faci inaintea mea si mai am niste comentarii folositoare .
Ieri am reusit sa descarc si pozele cu www.flickr.com/photos/9684774@N08/1516850636/in/set-72157600636179296/" target="_blank">tartaintreaga si www.flickr.com/photos/9684774@N08/1516850658/in/set-72157600636179296/" target="_blank">dupa ce si-a taiat pofticiosul meu o felie. Se pare ca ma 'specializez' in tarte, coca asta mi-a iesit bine.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
Balbina spune:
Alina, scuza-mi te rog neatentia, mi-a scapat intrebarea. Si mie mi se intimpla sa se lipeasca folia de aluminiu de aluat. Folia de aluminiu e in general mai "lipicioasa" de felul ei, nu are proprietatile hirtiei de copt. Zici ca s-a lipit doar putin, deci nu a avut tarta de suferit, nu? Eu scot folia cam dupa vreo 10-12 minute, cind aluatul nu mai incearca sa se ridice, deci rostul foliei s-a incheiat. Imi place f. mult cum ai ornat tarta, arata f. profesionist.
Lopatelele cumva le ai dintr-un set de la Quelle? Parca la ei am vazut un set cu niste tavi, care aveau si citeva accesorii, gen pensula, forme mici, lopatele de nivelat, etc.
Reteta bineinteles ca vreau sa o adaugi in lista. Mie imi era oarecum sa te rog, dar intentionam sa o fac chiar eu la deschiderea urmatorului capitol, cind voi folosi lista definitivata de tine.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by adi69
Am uitat sa pun poze
Adriana
Waaaw adi, ce bine arata tortul!
Te rog frumos sa pui reteta cand ai timp.
Criss si Alex
Alynutza spune:
Natalia nici vorba sa-ti ceri scuze, eu stiu ca tu esti foarte ocupata acum si e normal, de aceea am repetat intrebarea, nici un fel de suparare din partea mea, doamne fereste . Deci si tie ti se mai lipeste putin. Cam asa am scos-o si eu, dupa vreo 10 minute, culmea e ca se ridicase folia, aluatul era cuminte la locul lui. M-am linistit. Pun si reteta in lista, nu ma costa nimic, nu trebuia sa-ti fie nicicum sa spui .
Tava n-am luat-o de la Quelle, eu nu prea sunt adepta cumparatului din cataloage, ci de la Selgros, iar lopatzele veneau cu tava. Undeva pe aici sau pe culinar am vazut la cineva un fel de triunghi, fiecare latura avea niste zimti, pe o latura mai mici, pe una mai mari si pe una erau diverse marimi, cred ca de la Wilson (asa se numeste magazinul ala cu tot felul de nebunele pentru bucatarit, nu?).
Eu astept cu nerabdare sa se deschida Carrefour-ul si la noi, poate poate la ei gasesc forme mici de tarta sa fac 'vulcan de ciocolata' imi tot sta gandul la ei.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
adi69 spune:
Superba tarta Alina..
Am venit cu reteta-n dinti,ia uitati:
Prajitura la metru
Blat:
10 oua,2 cani zahar,2 cani faina,1 esenta,6 linguri de ulei,sare,3 linguri de cacao.
Se separa ouale,se bat albusurile spuma tare,se adauga zaharul treptat pana iese o bezea consistenta si zaharul s-a topit.
Galbenusurile se bat cu ulei ,esenta si sare.
Se amesteca cele doua compozitii si se adauga faina apoi se amesteca lejer trecandu-se prin tel pana se incorporeaza toata faina.Se toarna jumatate din compozitie intr.-o tava de chec uns cu unt si pudrata cu faina(sau in care am pus hatie),in cealalta jumatate de compozitie adaugam cele 3 linguri de cacao,amestecam si turnam in cealalta tava de chec.Se coc la foc mediu,45 minute.
Crema:
16linguri de zahar,1/2 litru lapte,1si ½ pachet margarina,5 linguri faina,5 linguri nuca macinata(eu am pus mai multa),esenta.
Se caramelizeaza zaharul,se stinge cu laptele(atentia se umfla,pune-ti laptele cate putin),se adauga margarina,dupa ce s-a topit margarina se adauga faina,se amesteca pana se ingroasa,se ia de pe foc,se adauga nuca si esenta.Daca se taie adaugati putina apa rece si bateti bine cu mixerul.
Glazura:
1 si ½ margarina,1 si ½ cani de zahar.5 linguri de cacao.
Se pun pe foc mic ,se amesteca pana se ingroasa.
Se taie felii pandispanurile,se intercaleaza feliile una alba una cacao,ungandu-le intre ele cu crema,vom obtine doua pandispanuri tigrate pe care le glasam .Cand le servim,taiem pandispanurile oblic si iese felia dungata.
Mai putem face blaturile in forma dreptunghiulara si procedand la fel ca la fursecurile sah,obtinem o prajitura tabla de sah.
PAreri personale:
-am pus mai multa nuca,vre-o trei linguri babane in plus
-daca mai fac am sa incerc cu mai putina margarina sau sa inlocuiesc cu unt alifiat.(ma refer la crema)
-glazura nu mi-a placut cum a iesit,asta dupa ce glasasem una din prajituri,celelalte doua le-am facut una glasata in glazura de caramel de la dr oetker si una am imbracat-o in crema
Cu toate "nemultumirile" mele,prajitura a avut un mare succes,s-a mancat toata-toata,de-ar mai fi fost..(eu imi faceam probleme ca am facut prea multa).
adi69 spune:
Acum referitor la tortul de ciocolata:
Am marit putin cantitatile din reteta ptr-ca am vrut un tort dreptunghiular si tava mea are 24/30.
Am folosit pentru blat 5 albusuri,200 gr z pudra si nuca mai multa insa nu stiu cata ca am pus din ochi.
Cremele,le-am facut fiecare din 125 smantana cu 26% de la Delis,300 gr de ciocolata si 300 gr de frisca.Am folosit frisca indulcita de la Meggle,data viitoare incerc cu frisca neindulcita ca mi-a parut cam dulce tortul.
Ciocolata alba de la Milka,cea cu lapte si amaruie de la Kandia.
Am imbracat tava in folie de aluminiu si n-am avut nici o problema la scos tortul din ea si nici nu s-a lipit folia de crema.
Ptr decor am incercat sa fac carlionti de ciocolata ,n-am reusit,am sa mai exersez,cel putin ciocolata alba e greu de lucrat cu ea,se topeste greu,se cam branzeste ,a trebuit s-o amestec cu putin ulei si apoi se topea repede..mai am de lucrat aici.
Intrebari?
adi69 spune:
Criss,uite www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=13415&st=0" target="_blank">aici reteta
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by adi69
Criss,uite www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=13415&st=0" target="_blank">aici reteta
Adriana
Merci.
Criss si Alex
Alynutza spune:
Am adaugat si prajitura la metru in lista si cu acordul vostru voi continua sa completez listutza cu orice retete interesante vor mai apare pana la finalul acestui capitol, pentru a fi mai usor de preluat.
Adriana deci tu ai folosit cantitati egale de ciocolata/frisca pentru toate cele trei straturi la tort. Mie chiar mi s-a parut ciudat ca erau cantitati diferite, iar la crema alba erau aproape duble - totusi in poza straturile apar egale. Ma gandeam ca o fi vreo smecherie si consistenta mousse-ului (sau cum i-o fi zicand) depinde de tipul de ciocolata din care e facut. Zici ca nu a afectat in nici un fel calitatea cremei? Ca eu ma tot gandeam cum sa fac sa iasa straturile de crema egale, ma gandisem chiar sa le fac pe toate si sa le cantaresc si apoi sa pun cantitati egale, insa nu pot, ca s-ar intari si ar trebui sa ma clonez ca sa le fac pe toate 3 exact in acelasi timp. Mie mi s-a parut ca ti-au iesit foarte frumos carliontii de ciocolata, tortul arata super (asa cum ne-ai obisnuit). Cu cioco alba ai dreptate ca se lucreaza mai greu, si cand o topesti nu e asa 'lichida' ca si cea obisnuita.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc