Deserturile Nataliei si nu numai ale ei (17)
Raspunsuri - Pagina 14
adi69 spune:
Alinuta,am folosit ptr fiecare crema care 300 ciocolata si 425 frisca(125 smantana si 300 frisca)Gelatina am folosit un plic de 10 gr impartit la trei.Straturile au fost egale,crema nu se intareste chiar atat de repede,totusi eu mi-am pregatit inainte ciocolata rasa,frisca batuta,am impartit gelatina ptr fiecare,si smanatana,aveam o multime de castroane castronele pe masa.Cu toate astea a fost destul de usor de facut.
Cat despre carlionti..am sa mai incerc,mie nu mi-au placut ,altceva voiam sa iasa,mai vad eu..
Mai am o reteta de prajitura de la o doamna de prin Comanesti,se numeste Ruse Cape,este o prajitura rotunda,pandispan sus si jos , umpluta cu crema fiarta de vanilie si glasata cu ciocolata,inca n-am facut-o insa am mancat si mi-a placut.Daca vreti reteta s-o incercati ..oricand.Tot de la ea am si o reteta mai "ciudata" de tort diplomat,spun mai ciudata ptr-ca se pun si albusuri batute in el.
ralu spune:
Adi-mama ce bine ti-a iesit tortul. Vreau sa-l fac si eu in we asta? Crezi ca o "incepatoare" in arta culinara o sa intampine dificultati in a realiza acest tort?
Te pup!
p.s. tortul asta mi-a lasat gura apa
Alynutza spune:
Mersi mult Adriana mai vad eu ce si cum, deocamdata planul e ca il fac rotund si nu asa mare ca al tau, oricum va trebui sa adaptez cantitatile. Totusi, nu pot sa nu ma gandesc ca undeva in reteta originala s-a strecurat (cu voie sau fara) o greseala, din pacate eu nu am revista si pe site-ul lor nu am gasit reteta asta, poate m-as mai fi lamurit. Poate pana apuc eu sa-l fac vine si Gratiela cu niste impresii. Cat despre carliontii de ciocolata, si eu m-am tot chinuit cu ei, intr-un final a iesit ceva, dupa nu stiu cate tentative esuate, sincer preferam sa fac forme de cioco pe hartie, decat carlionti. Cum am reusit sa-i fac: am topit ciocolata, am pus-o pe un fund de lemn intr-un strat mai grosut si am racit-o la temperatura camerei (am mai tinut-o si prin frigi ca nu mai aveam rabdare, oricum ideea e sa nu se intareasca tzapan ciocolata). Pe urma am sprijinit fundul de lemn de ceva (la mine a fost pervazul, ca asa s-a nimerit) si cu cutitul tinut cu lama oblic (cam la 45 de grade) am tras peste ciocolata. Mai era o varianta cu cutitul de branza, oricum, nu mi-au reusit niciodata carlionti asa mari ca si aia de la cofetarie.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
monica-elizabet spune:
adi, multumesc pentru reteta de praji la metru
pe toate
monica
mami de alex(7 iunie 2001) si ruxi(16 dec 2004)
http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri
Alynutza spune:
O sa ziceti c-am innebunit: m-am apucat sa socotesc procentual cantitatile de cioco/frisca la tortul cu 3 feluri de cioco [iconcuzuzuzuzu] si tot nu-mi pusca mie ceva pe-acolo. In ideea ca la ambele creme cu cioco normala, procentul e undeva la 62-64% cicolata si 38-36% frisca batuta, doar la cea de cioco alba procentul este invers, undeva la 45% cioco si 55% frisca. Ma bate gandul sa ma iau dupa aceste procente si cred ca ma apuc eu de facut un test inainte de ziua sotzului, ca poate dau kicx si-apoi nu vreti sa stiti cum arata o Alynutza care da kicx cu vreo praji .
Adriana mi-a scapat sa intreb: tu ai pus smantana smantana sau frisca lichida pentru topit ciocolata?
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
adi69 spune:
Alina,daca citesti toate postarile de la tortul cu cioc de pe culinar,ai sa vezi undeva ca spune Nadia(sau nu e ea?) ca a gresit cantitatea de frisca la crema alba,ca 300 grame ar fi cantitatea de frisca ptr toate cele 3 creme(sau cam asa ceva).Deci greseala e,fara indoiala,de aia am si optat sa-l fac in cantitati egale.
La topit ciocolata am pus "smantana smantana" de la Delisio cu 26% grasimi.
Pentru carlionti am topit ciocolata si am intins-o in tava de copt de la aragaz,apoi am "ras-o" cu o paletica de plastic.A mers bine ,doar ciocolata trebuie s-o mai bibilesc..s-o nimeresc nici prea moale sici prea tare..si eu m-am chinuit cu ea,cand la frigi,cand in bucatarie..
Monica,cu placere!
Ralu,ce dificultati,te duci frumusel la reteta,este explicata bine si ai si imagini,sa-ti dai seama cam cum trebuie sa fie.Mie mi-a parut un tort destul de usor de facut,asta din momentul in care m-am hotarat la cantitati..aici era problema mea.
adi69 spune:
Am gasit,uite aici:
"aici este o greseala de exprimare din revista good food...fiecare crema se face cu aceeasi cantitate de frisca..in Good Food doamna cofetar a zis ca face toata frisca dinainte- care se imparte pt fiecare crema in mod egal. O sa incerc sa postez pagina din revista Daca se respecta cantitatea de frisca nu va iesi mai mult mousse alb decat mousse de ciocolata neagra "asta spune Denis.
ralu spune:
Mersi mult Adriana!
Daca tu zici ca este simplu de facut atunci trebuie sa-mi iasa si mie. Va spun luni ce am facut! Pupici!
Ortansa spune:
Alynutza,uite aici explica un nene cum se fac chocolate curls.sper sa te ajute.
I've gt you under my skin
Alynutza spune:
Adriana ai dreptate, am remarcat si eu la un moment dat comentariul respectiv, apoi s-au contrazis, ca de fapt sunt corecte cantitatile de frisca, asa ca eu n-am mai inteles nimic de-acolo. Mi se pare ciudat inclusiv ca sunt cantitati diferite de ciocolata. Cofetareasa care ne-a facut noua tortul de nunta (tot cu mousse de ciocolata a fost) ne-a spus ca de obicei retetele astea 'fancy' se vand pe bani grei si ca intotdeauna au strecurata intentionat o greseala/omisiune, daca iti dai seama de ea bine, daca nu, ghinion. La carlionti, vad ca tot cam asa i-ai facut si tu. Pe mine nu ma incanta in cazul asta ornatul cu carlionti pentru ca probabil se va sufla in lumanari si o sa zboare si carliontii cat colo (ca-s patita deja).
Ortansa mersi de link, sa stii ca l-am pus in listuta, e util, mai ales ca descrie si alte tehnici de ornamente cu cioco. Totusi, eu ma refeream la carliontii aia mai lati, care arata ca niste rulouri de cioco (nu stiu cum sa le descriu mai bine), cred ca nu merge tehnica asta pentru ei, ci mai degraba cutitul sau paleta de plastic. Ma rog, ideea e ca iti trebuie ceva experienta si indemanare.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc