Clasa a III-a!!!!!!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Grati.ela, este vorba despre concursul Arhimede (matematica). Este practic primul lor concurs mai serios, un fel de olimpiada. Nu mai au o grila de completat si trebuie sa-si redacteze singuri solutiile.

Isabela, mie concursul asta mi s-a parut cam aiurea. Am vazut subiectele din alti ani si se puteau rezolva in jumatate de ora, iar timpul alocat era de o ora si jumatate. Avand in vedere varsta lor si si faptul ca mai interveneau si emotiile concursului, cred ca era ok. Anul acesta mi s-a parut ca a fost cam mult pentru ei. Timpul alocat a fost de 2 ore, dar trebuiau sa aiba o capacitate foarte mare de concentrare, ca sa reuseasca sa termine subiectele. Si cred ca foarte putini au reusit asta in concurs. Primele 2 subiecte au avut cate 3 subpuncte. Se puteau face, dar iti trebuia spirit de observatie, trebuia sa grupezi ca sa reusesti sa faci calculele mai rapid, sa nu pierzi timpul. Si asta faceai la un subunct, doua, dar dupa aceea deja nu mai erau asa de atenti copiii, si daca se apucau sa calculeze toate sirurile alea...pierdeau mult timp! Subpunctul ala cu var + var nu era dificil, dar trebuia sa stai sa analizezi bine si aici, sa gasesti toate solutiile, deci implica ceva timp. Mai ales pentru ei. Ultimile 2 subiecte erau cu cate 2 subpuncte, practic 4 probleme. Parerea mea este ca a fost cam prea mult pentru capacitatea lor de concentrare.
Am, vazut ciorna lui fi-miu. Cand a ajuns la problema cu bielele(de la subiectul 3) era deja plictisit, a scris a+r+n= 90, inca o relatie (n-am retinut-o), relatii pe care insa nu le-a trecut pe foaie de concurs (habar nu avea ca se puncteaza tot ce face corect din problema, credea ca trebuie pus totul sau nimic!) si a trecut la subiectul 4, unde a rezolvat un subpunct corect, iar celalalt nici macar nu s-a mai obosit sa-l mai citeasca. Vroia sa iasa mai repede (acasa le-a rezolvat pe toate, fara probleme). DAR ne-am calificat la faza pe judet.

Concursul nu a pus probleme foarte mari dpdv matematic, dar subiectele au fost facute de cineva care nu are nimic habar despre psihologia copilului de 8-9 ani, timpii lui de concentrare, parerea mea.

Mergi la inceput

Si subiectele, daca sunteti interesate sa le vedeti:

I. Calculati:
(3p) a) 1*2+3*4+5*6=
(4p) b) 24-22+20-18+16-14+12-10+8-6+4-2=
(2p) c) Efectuati calculele urmatoare:
(25+24-23-22)+(21+20-19-18)+(17+16-15-14)+(13+12-11-10)+(9+8-7-6)+(5+4-3-2)

II. (4p) a) Gasiti cifrele care se ascund in spatele literelor (toate variantele):
VAR+
VAR
----
ACRU
b)
(3p) 1)
Grupati in perechi (de cate doua) urmatoarele numere:
3, 14, 24, 19, 17, 12, 9, 7, 2, 29, 1, 28, 23, 21, 18, 13, 11, 6, 16, 27
Astfel incat suma numerelor din fiecare pereche sa fie mereu aceeasi.
(2p) 2)Care este suma tuturor acestor numere?

III. (5p) a) La aniversarea mea au participat 11 copii (frati si surori). Cate fete si cati baieti au venit, daca fiecare fata vine cu cei doi frati ai sai si 3 fete sunt surori?
(4p) b) Intr-o cutie sunt bile albe, rosii si negre, in total 90 de bile. Dintre acestea 60 de bile nu sunt albe, iar 50 de bile nu sunt negre. Cate bile sunt din fiecare culoare?

IV. (5p) a) Patru baieti pleaca intr-o excursie. Primul a luat cu el 16 nuci, al doilea 15 nuci, iar al treilea 13. Au mancat nucile toti patru, impartindu-le in mod egal, cu toate ca ultimul nu adusese nimic. In schimb, acesta din urma, pentru a-si recompensa prietenii, le-a dat 11 bani, afland ca o nuca a costat 1 ban. Cum si-au impartit in mod corect cei trei prieteni banii? Cati bani a primit fiecare?
(4p) b) Suma a 3 numere naturale reperezinta cel mai mare numar par de 2 cifre. Suma primelor doua dintre ele reprezinta cel mai mare numar de 2 cifre cu suma cifrelor 5. Suma ultimelor doua dintre ele reprezinta cel mai mare numar par de 2 cifre cu suma cifrelor 10.
Care sunt cele 3 numere?

Timp de lucru: 2 ore.

Totusi, e cam prea mult pentru niste copii de 8-9 ani, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Nu este vorba de concursul "Arhimede" ci de testul national:"Evaluare in educatie"(http://www.evaluareineducatie.ro).
La Arhimede nu au participat cei de la scoala noastra.
Asa cum am spus, mie nu mi s-au parut foarte grele, dar erau multe. Ganditi-va cum reactioneaza copiii cand vad 2 pagini de subiecte, sau o problema scrisa pe aproximativ un sfert de pagina.
Au avut subiecte cu numere de zeci si sute de mii, iar ei inca nu au lucrat la clasa cu numere asa mari.
In fine, a fost o experienta. Doamna invatatoare le-a spus ieri la clasa ca au fost mici genii, pentru ca subiectele au fost destul de grele.
Mi-e ciuda, ca la concursuri, fiica-mea nu se mobilizeaza suficient. Ce folos ca la clasa este foarte buna, ca are numai rezultate foarte bune, cand la concursuri nu se concentreaza suficient?
Anul acesta am lasat-o mai usor si n-am mai lucrat suplimentar. Se pare ca nu a fost bine, asa ca trebuie sa reluam lucrul suplimentar.
Copiii vostrii lucreaza suplimentar? Din ce culegeri?

Altfel la mate , am terminat tabla inmultii si impartirii, am inceput lucrul cu paranteze si ordinea operatiilor, iar la romana am vazut ca au discutat de substantiv:nr, gen, fel, la ce intrebari raspunde.

Mergi la inceput

Ups, Isabela! De asta aud pentru prima data! Am intrat, dar nu pot vedea subiectele deloc (poti sa ni le dai si noua, te rog? multumesc frumos!), nu stiu de ce. Eram curioasa ce le-a dat. Si acum realizez ca Arhimede a fost pe 10 noiembrie, nu pe 17.
Copilul meu nu mai vrea sa lucreze suplimentar. Imi spune ca nu le-a dat doamna. Asa ca l-am lasat in pace. Mi-a promis ca va lucra pentru Arhimede, dar nu stiu daca se va si tine de cuvant . Nu vreau decat sa-l invat cum sa redacteze corect un subiect, cu explicatiile aferente, cap-coada, si sa scrie tot ce stie la acel subiect. O sa vedem daca si reusim.

edit: am vazut, actualizeaza pagina, ne invita acolo dupa data de 20 noiembrie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

trist...noua invatatoarea nu ne-a pomenit de nici un asemenea concurs. Ii voi da subiectele si Ozanei macar sa stiu cam care-i este nivelul desi stresul din competitie nu poate fi simulat.
Sambata trecuta n-ar fi putut participa oricum pt ca a avut concurs la inot.
La clasa Ozi este inca la inmultire. Inclusiv saptamana viitoare aprofundeaza dupa care trec la impartire, iar la romana au terminat toamna.

29+

Mergi la inceput

Acestea sunt subiectele de la concursul de sambata("Evaluare in educatie):

SUBIECTUL I (20 puncte)
1) (4pct) In lume sunt 9800 specii de pasari cunoscute. Cifra 9 din numarul de mai sus reprezinta cifra:
a) Unitatilor b)zecilor c) sutelor d)miilor e)zecilor de mii
2)(4pct) 1000 specii sunt amenintate cu disparitia. Care este citirea corecta a numarului din enunt?
a) zece b)o suta c)o mie d)zece mii e)o suta mii
3)(4pct) Care este scrierea numarului o suta optzeci si cinci mii?
a)185 b)1850 c)185000 d)158000 e)18500
4)(4pct)Rotunjiti la ordinal sutelor urmatoarele numere natural:
a)6320->
b)40863->
5)(4pct)Scrieti toate numerele natural care il pot inlocui pe x, daca:
629 #8804;x<633

SUBIECTUL II (40 puncte)
1) (4pct) Scrieti cel mai mic numar natural impar de patru cifre, care se pot forma folosind o singura data cifrele:0,5,2,4.
2) (4pct) Comparati numarul natural 10457 cu rasturnatul sau si scrieti-l pe cel mai mare.
3) (4pct) Ordonati descrescator urmatoarele numere natural : 367209, 80541,376209, 9800, 80451, 9799.
4) (4pct) Scrieti predecesorul numarului 11000.
5) (4pct) Transcrieti dintre numerele de mai jos pe cel care indeplineste, in acelsi timp, urmatoarele conditii:
• Este cuprins intre 13200 si 13500
• Este format din cifre diferite
• Are cifra sutelor 4
10077, 13253, 13400, 13425, 13681
6) (4pct) Calculati suma numerelor natural mai mari decat 450 aflate in interiorul cercului(este un cerc iar in interiorul cercului ,un dreptunghi:
numerele 500,413,601 sunt in exteriorul cercului
( nu pot sa scriu in int cercului si al dreptunghiului, dar va pot spune ca in dreptunghi sunt numerele 427 si 475 iar in int cercului 457 si 439).
7)(4pct)Folosinti o data semnul plus si o data semnul minus, astfel incat relatia sa fie adevarata.
0 13272 = 13272 0
8)(4pct)Scrieti o scadere al carui rezultat sa fie egal cu 0.
9)(4pct)Aflati cel mai mic numar natural de 3 cifre care poate fi scris cu cifrele 0,5,9 folosite o singura data.
10)(4pct)Aflati termenul necunoscut din egalitatea de mai jos:
943 – 721 = x -71

SUBIECTUL III (15 puncte)
Se scrie pe foaia de concurs rezolvarea completa.
Intr-o sala de spectacol sunt 50 scaune destinate copiilor, numerotate consecutive de la 1 la 50. Acestea se vor ocupa astfel: pe scaunul cu numarul 1 se aseaza un copil din clasa a III-a apoi trei copii din alte clase pe scaunele urmatoare, alt copil de clasa a III-a, alti trei copii din alte clase si asa mai departe pana se vor ocupa toate cele 50 scaune.
a)(4pct)Ce numar are scaunul pe care se aseaza al doilea copil din clasa a III-a?
b)(4pct)Scaunul cu numarul 50 este ocupat de un copil din clasa a III-a?
c)(4pct)Cati copii din clasa a III-a sunt in sala?
d)(3pct)Cati copii din clasa a III-a ocupa scaune al caror numar contine cifra sase?

SUBIECTUL IV (15pct)
Se scrie pe foaia de concurs rezolvarea complete
Ioana isi numeroteaza paginile din caietul de teme. Prima pagina din dreapta este numerotata cu 1. Caietul are 24 foi, iar o foaie are doua pagini.
a)(4pct)Care este suma numerelor primelor patru foi?
b)(4pct)Poate exista o foaie cu paginile 12 si 13?
c)(3pct)Care este numarul ultimei pagini din caiet?
d)(3pct)De cate ori apare cifra trei in numerotarea caietului?
e)1pct)Cate pagini sunt numerotate de doua cifre diferite?
Timp de lucru 1 si 1/2 ora

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by isabela

Acestea sunt subiectele de la concursul de sambata("Evaluare in educatie):

SUBIECTUL I (20 puncte)
1) (4pct) In lume sunt 9800 specii de pasari cunoscute. Cifra 9 din numarul de mai sus reprezinta cifra:
a) Unitatilor b)zecilor c) sutelor d)miilor e)zecilor de mii
2)(4pct) 1000 specii sunt amenintate cu disparitia. Care este citirea corecta a numarului din enunt?
a) zece b)o suta c)o mie d)zece mii e)o suta mii
3)(4pct) Care este scrierea numarului o suta optzeci si cinci mii?
a)185 b)1850 c)185000 d)158000 e)18500
4)(4pct)Rotunjiti la ordinal sutelor urmatoarele numere natural:
a)6320->
b)40863->
5)(4pct)Scrieti toate numerele natural care il pot inlocui pe x, daca:
629 <x<633(primul semn este mai mic sau egal)

SUBIECTUL II (40 puncte)
1) (4pct) Scrieti cel mai mic numar natural impar de patru cifre, care se pot forma folosind o singura data cifrele:0,5,2,4.
2) (4pct) Comparati numarul natural 10457 cu rasturnatul sau si scrieti-l pe cel mai mare.
3) (4pct) Ordonati descrescator urmatoarele numere natural : 367209, 80541,376209, 9800, 80451, 9799.
4) (4pct) Scrieti predecesorul numarului 11000.
5) (4pct) Transcrieti dintre numerele de mai jos pe cel care indeplineste, in acelsi timp, urmatoarele conditii:
• Este cuprins intre 13200 si 13500
• Este format din cifre diferite
• Are cifra sutelor 4
10077, 13253, 13400, 13425, 13681
6) (4pct) Calculati suma numerelor natural mai mari decat 450 aflate in interiorul cercului(este un cerc iar in interiorul cercului ,un dreptunghi:
numerele 500,413,601 sunt in exteriorul cercului
( nu pot sa scriu in int cercului si al dreptunghiului, dar va pot spune ca in dreptunghi sunt numerele 427 si 475 iar in int cercului 457 si 439).
7)(4pct)Folosinti o data semnul plus si o data semnul minus, astfel incat relatia sa fie adevarata.
0 13272 = 13272 0
8)(4pct)Scrieti o scadere al carui rezultat sa fie egal cu 0.
9)(4pct)Aflati cel mai mic numar natural de 3 cifre care poate fi scris cu cifrele 0,5,9 folosite o singura data.
10)(4pct)Aflati termenul necunoscut din egalitatea de mai jos:
943 – 721 = x -71

SUBIECTUL III (15 puncte)
Se scrie pe foaia de concurs rezolvarea completa.
Intr-o sala de spectacol sunt 50 scaune destinate copiilor, numerotate consecutive de la 1 la 50. Acestea se vor ocupa astfel: pe scaunul cu numarul 1 se aseaza un copil din clasa a III-a apoi trei copii din alte clase pe scaunele urmatoare, alt copil de clasa a III-a, alti trei copii din alte clase si asa mai departe pana se vor ocupa toate cele 50 scaune.
a)(4pct)Ce numar are scaunul pe care se aseaza al doilea copil din clasa a III-a?
b)(4pct)Scaunul cu numarul 50 este ocupat de un copil din clasa a III-a?
c)(4pct)Cati copii din clasa a III-a sunt in sala?
d)(3pct)Cati copii din clasa a III-a ocupa scaune al caror numar contine cifra sase?

SUBIECTUL IV (15pct)
Se scrie pe foaia de concurs rezolvarea complete
Ioana isi numeroteaza paginile din caietul de teme. Prima pagina din dreapta este numerotata cu 1. Caietul are 24 foi, iar o foaie are doua pagini.
a)(4pct)Care este suma numerelor primelor patru foi?
b)(4pct)Poate exista o foaie cu paginile 12 si 13?
c)(3pct)Care este numarul ultimei pagini din caiet?
d)(3pct)De cate ori apare cifra trei in numerotarea caietului?
e)1pct)Cate pagini sunt numerotate de doua cifre diferite?
Timp de lucru 1 si 1/2 ora

Mergi la inceput

Isabela, multumesc frumos pentru subiecte. O sa i le dau si eu copilului meu.

Gratiela, principalul e sa le faca, nu te uita la timp. Chiar daca azi face o problema, maine alta, totul e sa le gandeasca si sa invete sa redacteze bine solutiile. Un punct castigat la acest concurs e integrarea in atmosfera concursurilor serioase (nume ascuns, colt indoit si lipit etc). Dar e timp pentru asta si de acum incolo.

Astazi a fost si Eurojunior-ul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LILIMAR spune:

A participat cineva de pe-aici in clasa a III-a ieri la EUROJUNIOR ?
Cum vi s-au parut subiectele ? Mie unele intrebari mi s-au parut aiurea pt. virsta lor. Dati-va si voi cu parerea. Pe la scolile copiilor vostri s-a facut pregatire inainte, li s-a explicat ce si cum ?

Mergi la inceput