Clubul cititoarelor (8)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Buggy chiar ma gindeam sa mai cumpar ceva scris de Orhan Pamuk. Asa ca merci de idee:)Andra, "Decojind ceapa" a citit-o Lil', eu inca nu. Doris Lessing, cistigatoarea Premiului Nobel de anul asta, imi pare o prezenta intersanata, interviurile ei sunt spumoase. Nu stiu daca, cartea cu care a cistigat premiul a fost deja tradusa in romaneste. A citit-o careva? Am vazut-o in librariile de pe aici, insa in limba asta nu pot citi decit ziareVikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

quote:
Originally posted by motanik
[

Si apropo de Masai, a citit cineva si cartea de dupa, Reuniune (Intoarcere) in Barsaloi?

--------------------

Andra

Sunt tanar, Doamne!




Si eu o caut!!!

Acum citesc asta:
http://www.amazon.com/Extremely-Incredibly-Close-Jonathan-Safran/dp/0618329706

E fooarte buna!!!! Inca nu am terminat-o dar cu greu o lasi din mana!!!!!



It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze, 3000km prin Romania


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

quote:
Originally posted by khristin

Salutare cititoarelor ,

Am terminat de citit Breakfast at Tiffany's, draguta...dar asteptam mai mult de la ea

Acum citesc o carte spumoasa pe care v-o recomand cu caldura, cu siguranta ca va va descreti fruntile, un bestseller la vremea publicarii in Franta ....se numeste Hello Laziness (Why Hard Work Doesn't Pay ), traducerea originalului Bonjour Paresse, de frantuzoaica Corinne Maier, o economista care a lucrat la Electricité de France. Ca sa va starnesc si mai tare curiozitatea va spun doar cateva capitole The Cretins Who Sit Next To You, Why You Lose Nothing By Resigning.

Cristina

noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris



Suna delicios a doua carte!!!

Spune-mi si mie de B at Tiffany's (mie imi place melodia!!!)



It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze, 3000km prin Romania


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyonise spune:

Am terminat "Adevarata viata de gheisa" de Mineko Iwasaki. Cartea e prezentata pe coperta ca fiind scrisa de persoana care a inspirat celebrul "Memoriile unei gheise". Din punctul meu de vedere nu exista nici o legatura intre povestea reala si credibila a acestei gheise si mult mai spectaculoasa poveste din Memorii.O carte instructiva daca esti curios sa cunosti cate ceva despre aceasta lume exotica. Cu ocazia aceasta am aflat ca gheisele sunt o categorie profesionala total distincta de cea a prostituatelor de lux. Acum cativa ani vazusem un fragment dintr-un documentar in care se spunea ca familiile japoneze sunt onorate daca fiicele lor sunt acceptate in casele de gheise.Mi s-a parut ciudat. In urma acestei lecturi am inteles de ce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

dyonise , spune-mi te rog , cat mai succint posibil , care-i diferenta intre gheisele din "memoriile..." si din "adevarata viata...." , deoarece primul roman mi s-a parut cam neverosimil , in plus , finalul parea un happy end fortat(stilul literar e foarte sensibil , insa ideile , nu prea m-au convins) . impresia mea , desigur .
pare interesanta literatura nipona , multumesc pt comentariile de prezentare din aceata categorie !



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyonise spune:

Sigur, cu placere. Cum ai citit deja Memoriile sau poate ai vazut filmul (si ai dreptate, finalul e un pic fortat)am sa-ti spun cate ceva despre Mineko Iwasaki si viata ei de gheisa (geiko). S-a nascut intr-o familie cu multi copii si la 5 ani a fost incredintata spre crestere si educare unei case de gheise. Fiind de la inceput desemnata ca mostenitoare a afacerii respective si infiiata de patroana casei, a avut parte de o educatie complexa in domeniul artelor (dans traditional, instrumente, ceremonia ceaiului, actorie etc.) Asemeni eroinei din Memorii a devenit cea mai buna dansatoare a generatiei ei (si cred ca asta ar fi singura asemanare). A fost ocrotita, pretuita si respectata inca din copilarie. Debutul ei ca gheisa a fost fabulos si la fel si restul carierei.
Deosebirea principala intre gheisele din acesta carte si cele din Memorii consta in faptul ca meseria lor nu implica absolut deloc sexualitate. Ele sunt femei ale artelor: intretin conversatia la petreceri, danseaza, canta la instrumente. Sunt culte, fiind la curent cu ultimele stiri din lumea politicii, artelor, literaturii. Pot avea relatii cu clientii lor daca doresc dar acesta tine de viata lor personala si nu de meserie. De altfel, multe gheise retrase din meserie se casatoresc cu oameni de vaza care se simt onorati ca au fost alesi. Sunt independente si castiga enorm, legatura dintre ele si casa de gheise are baza contractuala. Si, in casta lor, nu exista ritualul vinderii virginitatii asa cum apare in film, acesta fiind specific unei alte categorii profesionale si anume curtezanele (oiran) care sunt si ele special educate dar au o alta menire. Exista de exemplu un episod in care un client incerca sa o umilesca pe Mineko trantind-o la pamant si dezvelindu-i picioarele pana la genunchi. Acesta e considerat un comportament intolerabil. Reactia ei e prompta:ia un cutit si-l pune la gatul agresorului care bate in retragere rusinat.
Cred ca personajele din Memorii sunt mult accentuate tocmai pentru a da savoare cartii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

multumesc , dyonise !
imi place cartea , din descrierea ta , asa incat e urmatoarea pe lista de cumparaturi .
acum am o intrebare despre literatura actuala, specifica unei zone/culturi anume, si despre cea japoneza in special : atmosfera si specificul gandirii si spiritului personajelor din carti , se regaseste in viata oamenilor reali , obisnuiti , apartinand claselor si culturii descrise , sau este o extensie artistica generalizata , elementele pricipale existand doar in istorie si/sau imaginatie ?(stiu ca realitatea concreta nu se suprapune exact cu realitatea literara -nici nu are acest scop literatura, vreau doar sa stiu cat de mare e discrepanta in cazul specificat mai sus)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Mi-au sosit azi Back from Africa si Reunion in Barsaloi, sunt 2 continuari asadar. Am rasfoit putin si am vazut si niste poze recente (ma rog, din 2004) cu amandoi, Lketinga e foarte imbatranit iar Corinne arata mai bine decat in 88.

--------------------

Andra

Sunt tanar, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyonise spune:

monixy, pentru a-ti raspunde la intrebare ar trebui sa fi avut contact direct cu societatea japoneza contemporana, or eu recunosc ca am majoritatea informatiilor din carti. Dar stii, exista in toate un anumit spirit care nu cred sa fie doar un artificiu livresc. Insa am o sugestie: acum un timp eu am gasit din intamplare, aici pe forum, cronicile romancelor casatorite in Japonia. Acolo transpar, in cadrul discutiilor, obiceiurile, conceptiile si stilul de viata japonez contemporan. Daca ai rabdare sa citesti cateva iti poti forma o idee.
Privita la modul general, as raspunde la intrebarea ta astfel: cartile sunt o oglinda mai mult sau mai putin fidela a spiritului unei epoci, a unei societati. Fireste, fiecare autor (fiecare pictor, fiecare artist) trece totul prin filtrul sau. Prin urmare imaginea din carti e subiectiva. Dar sa nu uitam ca autorul/artistul respectiv este, la randul sau, influentat de societatea in care traieste. Astfel ca, in final, ambalata in straturile de subiectivism se afla realitatea.

motanik, exista 2 continuari? Eu am citit "Indragostita de un masai" si "Adio Africa" . Nu am vazut sa se fi tradus in Romania si cea de-a doua continuare. In asteptarea ei, mi-ar face placere sa ne comunici cateva dintre impresiile tale dupa lectura. Corinne s-a intors totusi in Africa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

quote:
Originally posted by Natasa


Acum citesc Henry Miller- "Tropicul cancerului", dupa 100 de pagini nu m-a prins deloc, dar ii mai dau o sansa, poate reusesc sa pricep care e justificarea limbajului atit de vulgar...



Henry Miller nu l-am putut digera. Poti sa termini cartea si nu o a gasesti nici o explicatie... Iti recomand filmul Henry and June - facut dupa viata lui. Asta o sa-ti explice mai bine stilul lui.

Capote e unul din scritorii mei preferati de fiction. Are un stil aparte, dubios, amuzant.

S-a comentat despre cartile cu Geisha. Arthur Golden, a scris o carte fenomenala, prin "poezia" ei. Finalul nu mi se pare tras de par, dar asta e opinia mea orientata spre romanticism. Am citit si memoriile lui Mineko Iwasaki, dar lipseste literatura din cartea ei... Amandoua cartile sant interesante, si merita timpul.

Acuma citesc cartea lui Norman Manea - " Intoarcerea Huliganului" - nu mi-am format inca o parere despre carte, sant numai la primele capitole.

Scria cineva de "Egiptian" - cartea lui Mika Waltari. In comparatie cu Amantii din Bizant, si Etruscul, pe unde sta??





Mergi la inceput