ulei de palmier- pt prajit si gatit
Sotul meu am mancat la bunii lui mancarica gatita cu ulei de palmier si a fost incantat de toata reclama ce a auzit-o despre acesta, iar eu am gasit pe net:
VANTAJELE UTILIZARII ULEIULUI DE PALMIER
1. Efecte benefice asupra organismului uman cat si la utilizarea in industria alimentara
a. O seama de caracteristici ale uleiului de palmier il fac sa fie preferat in fabricarea produselor alimentare si anume :
* continut ridicat de gliceride solide, ceea ce confera consistenta dorita fara a fi necesara hidrogenarea
* rezistenta ridicata la oxidare si deci o buna rezistenta la pastrare
* textura (shortening) speciala pentru prajituri si produse de panificatie
b. Grasimile indeplinesc diverse roluri in corpul uman si in dieta. In dieta grasimile furnizeaza acizii grasi esentiali si energie, fiind deasemenea un caraus pentru vitaminele liposolubile. In corp, functiunile grasimilor sunt : rezerva de energie, izolator termic, protector al organelor, tesuturilor si metabolismului celular.
Uleiul de palmier este usor absorbit, digerat si utilizat in procesele metabolice normale, constituind un suport pentru dezvoltarea sanatoasa a organismului uman. Grasimile si uleiurile reprezinta 95% din substantele nutritive numite lipide.
2. Balanta echilibrata de acizi grasi
1. Uleiul de palmier contine un amestec de acizi grasi in urmatoarele proportii : 44% acid oleic, 10% acid linoleic, 40% acid palmitic, 5% acid stearic. Aceasta compozitie ester similara cu cea a tesutului adipos al persoanelor ce au o dieta obisnuita.
2. Uleiul de palmier are un nivel natural de saturare moderat si nu necesita hidrogenare pentru folosirea in industria alimentara. Hidrogenarea reprezinta procesul prin care se adauga hidrogen la acizii nesaturati pentru a-i face mai stabili, proces din care rezulta insa trans acizii grasi, considerati a avea efecte negative asupra sanatatii. Deasemenea, hidrogenarea creste substantial costurile de productie.
3. Nu contine colesterol
Uleiul de palmier nu contine colesterol. Colesterolul este un element esential al metabolismului dar nu unul nutritiv vital, deoarece este sintetizat de ficat. Functiile colesterolului sunt : precursor al hormonilor steroizi, formarea sarurilor biliare si absorbtia grasimilor. Deasemenea reprezinta o componenta a membranei celulare.
Studii si cercetari realizate in ultimii ani au dus la concluzia ca felul si cantitatea de grasimi folosite in alimentatie determina cantitatea de colesterol in sange, al carui excedent poate influenta aparitia bolilor cardiovasculare. S-a stabilit ca o dieta bazata pe uleiul de palmier a dus la cresterea nivelului colesterolului HDL (colesterolul bun), la cresterea productiei de receptori care asigura distrugerea colesterolului LDL (colesterol rau) precum si la anumite efecte antitrombotice. Rezultatele studiilor privind hrana umana au aratat ca o dieta bazata pe uleiul de palmier nu duce la cresterea colesterolului ba chiar conduce la scaderea nivelului de colesterol.
4. Sursa bogata in vitaminele A si E
Vitamina A are doua forme : retinol si beta-caroten. Uleiul de palmier contine din belsug beta-caroten, care are rol important in adaptarea ochiului la intuneric, sanatatea mucoaselor, membranelor si a pielii, cresterea oaselor etc.
Rolul principal al vitaminei E este acela de antioxidant. Ea previne oxidarea acizilor grasi nesaturati si a fosfolipidelor si a vitaminei A. Deasemenea ajuta la mentinerea stabilitatii membranei celulare si este esentiala pentru mentinerea in limite normale a functiilor neurologice. Vitamina E este prezenta in toate tesuturile. Datorita rolului sau antioxidant cercetatorii au investigat posibilele legaturi cu prevenirea cancerului.
Am cumparat si noi dar am folosit pana acum doar la clatite care au iesit super bune.
Ati mai incercat si voi ... ce ne puteti spune?
Pretul e ok 12 lei =2 litrii.
http://www.dropshots.com/mihai3
http://picasaweb.google.com/mihaicaraghiaur/TripletiiMei
http://www.dropshots.com/oanna3
http://community.webshots.com/user/oanna3
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=92869 - povestea noastra
Oanna, mami de tripleti Rares, Andrei si Ingrid ( 20.06.2006)
http://b1.lilypie.com/3yvUp3.png
iubesc si sunt iubita
Raspunsuri
NinaR spune:
Uleiul de palmier este foarte sanatos, nici eu nu l-am incercat, dar mi-a spus cineva ca se raceste imediat si se incheaga. Daca faci cartofi prajiti si se racesc arata ca o untura pe ei, la fel se intampla si cu mancarea. Uleiul este in stare solida, nu lichida.
Gasesti la Cora, Carrefour, Metro, Selgros.....s.a
mamica gen spune:
Eu numai din asta cumpar (as lua de masline, dar e scump). Trebuie tinut la temperatura peste 20 gr, pt a fi lichid, asa ca vara nu ai probleme, insa acum, e ca untura, asa ca am taiat sticla la gura (ca trebuia tot timpul sa-l pun in apa fierbinte, ca sa curga).
Nu stiu daca ramane pe cartofi sau altceva, mie nu mi s-a intamplat, poate ca i-am scurs bine, la spalat vasele se simte untos si nu uleios. Iar mancarea, doar o faci si o mananci. Si daca mai sta o zi la frigider, o incalzesti. Eu fac pulpe cu legume si seminte la cuptor, nu ramane tocmai solida nici cu un ulei, de vina fiind gelatina, daca mai ramane pt a 2 a zi si o incalzesti, e f. buna.
Si daca ramane ulei in cratita (care poate fi refolosit, nu devine cangerigen), asta nu se solidifica. Habar n-am de ce. Nu stiu cum de s-a intamplat prietenei NineiR. Chiar maine ma pun sa mai gatesc ceva, ce necesita uleiul cu pricina, si sa fiu mai atenta.
Fursecurile mi-au iesit mai fragede decat cu ulei normal.
Il folosesc la orice. Mai putin la maioneza.
Chiar si la masti pt par.
Cred ca ai vrut sa spui 12 ron/3 l. Pt ca e in jur de 3,5-3,8 ron/l.
Gen, mami de Robert 2.11.2001 si Lexi 14.08.2006