Fetele din America (90)
Raspunsuri - Pagina 19
doina_cel spune:
Buna! Intru si eu ca "intrusa" pe forumul vostru , desi locuiesc in Germania acum, pentru ca as vrea sa va cer un sfat, cateva informatii. Please help!
In primul rand, sa va explic foarte pe scurt situatia noastra, ca sa intelegeti contextul intrebarilor:
Avem un copilas, Andrei, care s-a nascut in 2006, in Romania, cu atrezie de esofag. Imediat dupa nastere, a fost operat si tratat in Ro, dupa care l-am transferat in Germania pentru a fi salvat si "reparat". Problema este ca nici macar aici inca nu s-a reusit rezolvarea problemelor generate de operatiile din Ro, asa ca si la momentul actual cautam solutii pentru construirea unui esofag. Se pare ca cea mai buna optiune a noastra este plastia cu jejun, in care cea mai multa experienta exista in SUA. Tratamentul (cel putin 2 operatii) este estimat sa dureze cateva luni, timp de terapie intensiva. Exista si alte metode de reparare, in care exista experienta in Germania, dar se pare ca nu sunt la fel de bune pe termen lung. PS: Eu si sotul suntem amandoi romani, specialisti IT.
Acum, subiectul:
Pentru ca in cazul lui Andrei nu prea putem sa ne asumam riscuri cu operatia finala, ne intrebam cum putem face sa il operam in State, dar sa nu ne doboare costurile (mai avem deja aprox 50.000 EUR de achitat la o clinica din Germania) sau separarea pe perioada tratamentului. Plus ca, si daca ne ajuta Dumnezeu si e cu succes, Andrei va trebui urmarit, preferabil de catre aceiasi medici care l-au operat, care sa stie sa intervina in caz de urgenta. Asa ca solutia la care ne-am gandit ar fi sa incercam sa ne mutam in State.
Deci, si aici vin intrebarile:
1. Asigurarea medicala germana pe care o avem acum acopera cam tot tratamentul de aici, insa nu stim nimic despre sistemul american. Ce fel de asigurari medicale sunt? Care e cel mai avantajos sistem/asigurator? Daca sotul are asigurare, suntem si noi asigurati? Adica exista sistemul de "family-insured"? Asiguratorii au voie sa refuze sa ne accepte daca li se pare ca suntem un risc prea mare pt ei? Cam la ce suma se ridica prima de asigurare? In functie de ce se calculeaza (adica are legatura cu starea de sanatate, cu tratamentele precedente?)
2. Daca sotul ar gasi slujba si ne-am muta acolo, si peste 2 luni de-atunci sa zic ca am programa operatia lui Andrei, asigurarea ar acoperi costurile? Sau macar o parte?
3. Ati avut cumva experienta mutarii in SUA dupa ce ati trait o vreme in Europa de Vest? Daca da, care a fost experienta voastra?
4. De ce alegeti sa locuiti acolo? E fapt cunoscut ca America nu prea are protectie sociala. De ex, aici, pot enumera urmatoarele: concediu de 30 zile pe an, asigurari medicale bune, subventionate de stat, care acopera aproape tot, protectie sociala (e f greu sa te dea cineva afara daca te-a angajat, trebuie dat preaviz de tz-shpe luni si nu are voie decat daca demonstreaza ca i-ai adus un mare mare prejudiciu), daca se intampla sa ramai somer ti se plateste destul timp alocatie de somer, au tot felul de alocatii pt copilasi, poti sta 3 ani cu copilul nou-nascut acasa, scoala subventionata de stat (inclusiv facultatile) etc etc. Si totusi, sunt convinsa ca exista alte motivatii pentru a alege sa locuiesti in State.
5. Stiti cum mai merge cu gasitul de jobs in IT in America si imigratul? Stiti cumva niste site-uri de jobs bune?
Eu nu am fost niciodata in America, asa ca nu imi dau seama de diferente si daca mi-ar placea acolo, iar acum o "vizita de recunoastere" e exclusa, asa ca trebuie sa luam direct decizia, incercam sau nu, si am nevoie de cat mai multe info si pareri.
Ma bazez pe voi pentru un ajutor "informational" si va multumesc mult mult de tot in avans.
Doina, mamica lui Andrei
Happiness is a smile
Andrei are nevoie de voi!
Despre Andrei pe DC: Situatie CRITICA - Bebelus cu atrezie de esofag 2
Andrada spune:
Doina, eu sint IT si asigurarea medicala costa vreo 6000 pe an pentru toata familia, platesc de fiecare data cind merg la medic 25 de dolari ptr vizita si pe an compania plateste tot in afara primilor 3000$ pe care ii scot din buzunar. La medicamente platesc 20-40 sau 50% depinde de medicament si incadrare.
Daca faci un slalariu de IT destul de consistent nu ai parte de nici un ajutor de la stat.
Din nasterea de 8000$ am platit vreo 400 ca sa-ti dau un exemplu.
Atentie unele firme de asigurari nu platesc ptr conditii pre-existente cum poate fi considerata situatia voastra.
Transformarea din viza de munca in viza permanenta e extrem de grea si nu se intimpla mereu sau se intimpla cu mare greutate timp in care esti obligat sa muncesti pe un salariu mic, fara mariri de salariu...etc.
Faptul ca sotul are drept de munca, nu ii da automat si sotiei dreptul de munca, va trebui sa iti gasesti si tu de lucru in aceeasi zona, distantele sint imense in america (chiar daca pe harta pot parea 2 orase apropiate),
Poate ai putea itra in legatura cu citeva spitale din america fie sa faca pro-bono operatia, fie sa platiti in rate (aranjeaza si ei planurile in asa fel incit sa iti poti permite).
Daca vrei te ajut cu traducerile,
multa sanatate lui Andrei si mai spune-ne cu ce te putem ajuta,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
cenia spune:
quote:
Originally posted by CrisaSquote:
Originally posted by cenia
Salut
Fetelor am o veste : sunt insarcinata. Sunt happy dar si foarte speriata de pret, nu de altceva.
Asadar HELP! Am nevoie de informatii: cit costa o nastere? nu sunt asigurata.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns, parere, sugestie.
Vreau sa te felicit si eu cenia pentru sarcina.Si eu ma chinui de ceva vreme sa fac un bebe.
Sanatate multa,
Crisa
Viata-i scurta daca nu o putem lungi s-o facem lata!!
http://tt.lilypie.com/5yfXm4.png
http://www.flickr.com/gp/10650554@N05/x96080
Multumesc!
Si la mine nu a mers ca pe roate dar pina la urma s-a prins ceva ceva. De asta am fost si iresponsabila cu asigurarea ca am zis ca la mine oricum e mai greu. Am uter retrovers si chisturi, dar uite ca trebuie sa ai rabdare si incredere.
Va rasari soarele si pe aleea ta.
doina_cel spune:
Andrada, multumesc mult pentru raspuns . E foarte relevant pentru mine, mai ales pentru ca estin tot IT, nu mai vorbesc ca e asa de "la obiect".
Ce inseamna ca transformarea din viza de munca in permanenta e foarte grea? In sensul ca dureaza mult sau depinde si de altceva? Voi de cat timp sunteti in SUA? Imi poti spune un pic despre procedura care trebuie urmata cand te muti acolo?
Stii cumva, pentru a lua un credit de casa, de ex, ce conditii sunt? (ma gandesc la faptul ca stiu ca la ei e foarte important sa ai "credit history" sau o anumita vechime in sistem; am dreptate?)
Voi sunteti amandoi romani (sotul si tu)? Pentru ca eu mai am niste prietene in SUA care sunt casatorite cu "nativi", iar experientele lor nu imi sunt prea relevante, pentru ele totul este mult mai usor din start, de ex isi obtin automat greencard dupa 2 ani de sedere, iar drept de munca cred ca au avut de la inceput.
Cu dreptul de munca, asa e si aici. Sotul meu a fost cel care si-a cautat slujba si el are, eu insa va trebui sa fac aceleasi demersuri ca si el ca sa il obtin cand voi putea lucra, deci din punctul asta de vedere nu ar fi diferenta.
Stii cumva cum mai merge piata de munca in IT pentru imigranti? Auzisem intr-un timp ca era cam greu sa gasesti job. Bineinteles, stiu ca depinde de ce stii sa faci, dar oricum depinzi de conditiile generale.
Multumim pentru urarile de sanatate pentru Andrei .
Happiness is a smile
Andrei are nevoie de voi!
Despre Andrei pe DC: Situatie CRITICA - Bebelus cu atrezie de esofag 2
ruxij spune:
Pana iti raspunde Andrada mai la obiect decat mine, iti spun si eu cateva cuvinte.
Transformarea din viza de munca in rezidenta permanenta (green card) implica urmatoarele aspecte:
1. dorinta firmei la care lucrezi de a te sponsoriza.
2. Timpul indelungat de asteptare pana la aprobare (in jur de 3 ani).
3. In timpul acesta nu (prea) ai voie sa te muti la alt angajator, deci esti blocat pe salariul initial si nu poti emite nici un fel de pretentii pt. ca green cardul tau depinde de angajatorul respectiv.
Andrada a urmat aceasta cale (expusa mai sus) din cate stiu eu, nu a venit prin casatorie.
Pentru cumpararea unei case iti trebuie credit history, dar nu cine stie ce, vreo doi ani cred ca sunt suficienti.
doina_cel spune:
Multumesc, ruxij! Noi, in Germania, fiindca Ro este membra UE acum, avem rezidenta permanenta de la inceput... Offf, tough decision.
Happiness is a smile
Andrei are nevoie de voi!
Despre Andrei pe DC: Situatie CRITICA - Bebelus cu atrezie de esofag 2
Andrada spune:
Nu stiu foarte multe despre ce inseamna conditia baietelului vostru dar daca va presupune oarece monitorizare ani de acum incolo, eu cred (parere personala) ca UE are asigurari medicale mai bune comparativ cu riscul celor din America.
Insa e adevarat ca in multe domenii interventiile chirurgicale din America sint primele in lume si ofera solutii absolut fantastice si de neimaginat in alte tari.
Eu ti-as sugera (si aici daca pot ajuta cu cea mai mare placere) sa faci un research pentru spitalele si chirurgii care ofera cea mai buna reconstructie de esofag, vii aici intr-o vizita si control clinic si obtii niste estimate. S-ar putea sa ma insel dar costurile nu pot fi mai mari decit cei 164,000 de euro pe care deja i-ati cheltuit si cum ziceam spitalele de aici ofera de multe ori plata in rate.
Despre viata aici, atita timp cit ai actele asigurate (cum ziceam asta e un procedeu extrem de greu si dureaza ani buni de incertitudini) va veti descurca minunat ca doi IT professional, aproape ca nici nu depinde de zona. Nu stiu exact ce anume faceti dar in mai toate domeniile IT se gaseste de lucru.
Casele variaza in functie de zona, cu 300,000$ iti iei in zonele de pe coasta o casuta modesta, in centrul americii palat cu piscina la interior- e adevarat ca acolo salariile sint si mai mici si in general e destul de "boring"- pare frivol acum dar o sa conteze la un moment dat.
Despre viza de lucru stiu nu din experienta directa dar am prieteni si colegi de serviciu care se zbat de ani buni de zile ( unii au renuntat si s-au intors in europa sau au plecat in Canada).
Sint probabil agentii care aduc professional IT cu viza de lucru, daca sinteti interesati poate pot face rost de un contact.
Salariile IT pot merge de la 50.000 pina la 150.000 $ (citeodata mai mult) in functie de abilitati, certificate, domeniu si experienta.
Comparativ, mincarea, hainele, masinile sint mai ieftine, asigurarile sociale sint mai proaste, concediul incepe la nou veniti de la 10 zile pe an,, dupa 5 ani 15 zile, dupa alti 5, 20 zile (si mai mult mai greu) 12 zile medical(nu e obligatoriu, numai firmele mari le ofera) si 7-12 holidays.
Overtime-ul se negociaza la angajare si in general ptr full-time employees si de la un anumit salariu in sus nu e platit, dar ti se cere.
Bonusurile mari sint rezervate managerilor in general sint pina la 3% din salariu (nu ca in europa pina la 20%).
O casa iti vei putea permite cu lejeritate atita timp cit costa nu mai mult de 3 ori venitul pe familie (caz in care va puteti permite vacante exotice-ca oricum concediul e mic, sa mincati la restaurant din cind in cind, sa va cumparati haine bune...etc),
mai spune-mi cu ce te pot ajuta,
L-am vazut pe Andrei, un grasunel scump sa va traiasca si sa fiti fericiti toti !
Cenia, Violeta, felicitari, sarcina usoara si sa aveti un bebe sanatos!
A
kim222 spune:
Eu sint bugetara si am avut concediul de 12 zile pe an, 12 zile sick days (un fel de concediu medical)si vreo 14 zile sarbatori. asta in primul an...Dupa 5 ani am renuntat la sick days si am 20 de zile de vacanta/an.
In plus in California exista paid family leave, singurul stat in care exista asa ceva..dar casele sint mult mai scumpe...etc..greu de decis..
Ramona J spune:
Mai sint state cu paid family leave. Eu am primit si in NY. Dar una peste alta California ofera protectie sociala mai mult decit alte state. Din pacate e un stat scump pentru muritorul de rind.
Doina, cu asigurarea medicala s-ar putea sa fie mai greu in situatia voastra. Noi avem asigurare privata si in primii doi ani nu acopera "preexisting conditions". In Texas firmele de asigurare au chiar dreptul sa te refuze (stiu ca in NY de exemplu nu au voie sa faca asta, dar iti pot cere sume uriase).
Costul asigurarii poate varia mult. La NY am avut asigurare excelenta prin serviciul sotului, ne costa $100 pe luna pentru toti patru. Varianta mai ieftina ar fi fost $50.
In rest, noi ne-am mutat cum zice Andrada, unde casele sint trei sute de mii si zilele sint lungi. Deocamdata avem copii mici si e perfect. Sotul lucreaza patru zile pe saptamina, avem in sfirsit timp liber!
Cit am locuit la NY si lucram am avut vacanta doua saptamini. Practic imi dadeau trei saptamini in fiecare an si desi ceream fara plata mi-am primit salariul intreg intotdeauna. Vara nu era atit de mult de lucru si vinerea aveam program pina la trei. In preajma Craciunului si a anului nou primeam citeva zile libere (in plus fata de cit se primeste de obicei).
Ultimii doi ani mergeam part-time si in rest lucram de acasa. Nu a fost usor sa-i conving, am fost prima persoana din firma care a lucrat in felul asta - dar a mers.
Vreau sa spun ca sint variante si aici. Daca angajatorul e multumit de tine e dispus sa faca anumite concesii. Legat de faptul ca te poate da mai usor afara - eu nu vad nici o problema acolo, dimpotriva.
In final te poti descurca destul de bine cu toate. Din punctul meu de vedere asigurarile medicale sint cea mai mare problema.
Numai bine micutului, merita sa incercati un tratament aici. Daca luati legatura cu spitalul respectiv ei va pot indruma si cu tot ce tine de partea financiara.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Siminaf spune:
Poate luati legatura cu un spital de copii care functioneaza din donatii (gen celebrul St. Jude - dar nu e singurul), pentru ca acolo nu se platesc interventiile sau spitalizarea. Poate daca decideti sa va mutati aici sa va sugereze ceva donatii cind veti putea sau ceva voluntariat. Merita incercat.