Am o intrebare pentru o prietena de-a mea. Este insarcinata in 4 luni si 1/2 si este in urmatoarea situatie:
Trebuie sa nasca prin noiembrie (decembrie cel mai tarziu). Ea nu vrea sa-si ia prenatalul cu mult inainte de a naste. Cu cel mult o luna inainte de termen. Asta inseamna ca poate sa beneficieze de postnatal inca 3 luni dupa nastere.
Tinand cont de ordonanta 9 (modificata ulterior), pentru a beneficia de un concediu ingrijire copil calculat la 85% din salariu (baza de calcul ....), trebuie sa intre in concediu de ingrijire copil inainte de 01.01.2004.
Problema este urmatoarea: cei de la firma de la ea (serviciu de salarizare/personal) i-au zis ca este obligata sa-si efectueze tot concediu prenatal si postnatal. Asta inseamna ca nu va putea sa intre in ingrijire copil pana in 2004. I-au oferit "solutia" sa-si ia aproape tot concediu de maternitate inainte de a naste (adica sa stea cel putin 3 luni acasa inainte de termen) ca sa poata intra in ingrijire copil pana la data de 01.01.2004.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca este obligatoriu sa se efectueze tot concediu de maternitate! Daca nu, imi puteti spune exact unde scrie acest lucru, sau ceva care sa ne ajute? Cred ca va dati seama ca un "nestiutor" poate sa contrazica persoanele de la HR numai cu documente.
Va multumesc foarte mult!
Mihaela
Pe scurt, nu este obligata sa ia concediu de maternitate(cel putin pana la aprobarea proiectului de ordonanta care te va obliga la 42 zile obligatoriu pentru postnatal), are acest drept.
Ca sa nu ne repetam ar fi mai bine sa citesti cele 2 sticky plus alte mesaje pe aceasta tema.
Livia