Pelesul-impresii

Pelesul-impresii | Autor: loryi1974

Link direct la acest mesaj

Recent am fost la Peles dupa multi ani.Uitasem cat de frumos este peisajul.Parca este un coltisor de rai.
Nu am intrat in Peles,in schimb am vizitat Pelisorul care este mai putin aglomerat si care imi place mai mult in interior.Pelisorul arata bine ,mobilat relativ simplu dar in acelasi timp scump.Camera de Aur este ceva interesant.
Deci, zona este superba dar ,din pacate,intretinerea ei lasa de dorit:in fata Pelesului sunt banci stricate(si acolo se aseaza multa lume);treptele spre Manastirea Sinaia sunt periculoase(sunt din piatra,dar sunt deteriorate,Doamne fereste),pe malul paraului de pe domeniu sunt nelipsitele pet-uri aruncate,pungi cu seminte etc.,se intra bine mersi cu masina pana aproape de castel ,bazarul de langa castel este plin de prostii.Sinaia in intregime s-a transformat ,din pacate,in rau.S-a construit aiurea,centrul este cumplit de aglomerat de masini(acum se mai si lucreaza).Am mers cu un trenulet spre Furnica si,desi era pus in functiune de doar 2 saptamani(asa am inteles),am avut emotii destul de puternice cu el:a ramas blocat in panta,periculos.
Traseele din jurul statiunii au devenit periculoase din cauza ursilor.Un traseu simplu si superb spre Poiana Stanii(un loc superb) si spre Piatra Arsa este mai nou periculos din cauza ursilor.Si apoi de la Poiana Stanii spre Cota este pericol mare tot din cauza ursilor.
Traseul spre Piscul Cainelui este inchis,cica este proprietate privata.
Caini fara stapani peste tot in Sinaia.Oare ce se intampla/

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Ce se intampla?Ceea ce se petrece de cativa ani incoace in Romania:nu ai bani,nu realizezi nimic...sau eventual cineva isi trage spuza pe turta lui...
Sa revenim:in Iunie am vizitat si eu,prima data in viata mea,Pelesul.La Pelisor si manastire nu am ajuns,imi pare rau,dar e trecut pe raboj ca o viitoare atractie turistica...
Impresii?Dezamagire,bucurie,tristete,uimire....un amalgam de sentimente...
M-a impresionat maretia si frumusetea peisajului,a castelului,a interiorului din castel,a parcului castelului....frumos!
Pacat ca:turistii straini intra prin fata,turistii romani pe usa din dos....probabil ca pe usa aia era intrarea servitorilor.Turisti cata frunza cata iarba...stai foarte mult pana se face numarul de oameni de-o tura,coada e mare.Costul biletului destul de piperat,in sensul ca eram 4 adulti si doi copii si am platit 65 roni intrare pentru vizita.Filmatul costa 50 roni,iar pozatul 30 roni.La intrare treci prin "poarta stelara"....deh! ca la aeroport,cica sa nu ai metale asupra ta,arme albe,pistoale...cred,ca nimeni nu a explicat nimic despre asta...Trebuie sa folosesti talpicii aia,chipurile sa nu zgarii parchetul cu incaltamintea....talpici care sunt desperecheati si put ingrozitor de urat....Eu am avut marele noroc de a gasi 2 talpici cat de cat pe masura mea,in sensul ca eu port marimea 40 si am avut pe un picior un talpic 44 si pe celalalt unul 39...baftoasa,nu gluma...Fiica-mea,care poarta 28...n-a avut bafta sa gaseasca nici macar atata si a trebuit sa fie carata pe umeri tot turul castelului...Buuuuuuuun!Si de la canmera cu talpicii ,grupul de turisti,in general format din 25-30 de persoane,e preluat de un ghid/a....aici nu am mai avut bafta,ca ghidul nostru era o femeie,micuta de statura...cam 1.60 inaltime,cu voce suava si stinsa,racita si cu usturime in gat(asa ne-a marturisit rugandu-ne sa facem liniste deplina daca vrem sa auzim ceva...)vorbind repede,repede...si asa incet ca a fost o adevarata provocare pentru mine sa o aud....fara sa ma mai chinui s-o si vad din marea de turisti...si care ne-a tarait,la propriu....prin salile si camerele palatului cu viteza maxima,de in 20 de minute facusem turul casoaiei si eram afara pe aleile parcului,fara sa fi inteles o iota din explicatiile ghidei si fara sa fi reusit sa citesc integral cele cateva cuvinte aruncate ici colo pe niste panouri explicative de pe peretii camerelor vizitate....explicatii vagi si sterile(ex.:panou cu pusti si flinte de vanatoare....si atat...tu,ca turist care se presupune ca te-ai informat cat de cat despre Peles si ce contine,urma sa identifici care-i pusca si care-i flinta).
Cam asta a fost impresia mea despre Peles....amestec de "modernism" si istorie...
Intradevar...chioscurile alea de pe alee,pline cu de toate pentru toti,de la chestii dragute la chiciuri,cu preturi pe masura....parca nu-si au locul asa aproape de castel...ar trebui mutate mai la vale...plus cersetorii,vanzatorii de zmeura(pe mine m-au disperat oamenii astia,ca eram cu ambii copii si zau ca mai aveau putin si ne indesau cosuletele cu zmeura pe gat)...si mai erau doi tipi care cantau la nai...cine vroia sa le dea bani,puneau intr-o cutie la picioare....cantau frumos,ce sa zic?Dar pe mine m-a intristat...
N-as vrea sa para ca ma contrazic...merita sa mergi si sa vezi...e minunat,e frumos...si peisajul si castelul...insa trebuie sa ignori tot ceea ce se intampla cu toate acestea si ce este imprejurul lor...

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Da,peisajul este superb.
Noi nu am intrat la Peles tocmai din cauza aglomeratiei.
Dar chestia cu impartitul turistilor in romani si straini nu o stiam.Poate o problema de limba?DAr tot eu imi raspund :chiar si daca ar fi o problema de limba ,usi diferite de acces sunt un nonsens.Si cum ne deosebesc:daca vorbesc in engleza sau in franceza ma considera turist strain?
Peisajul este infiorator de frumos,din pacate ne straduim din greu sa il distrugem.

Mergi la inceput

Loryi,habar n-am pe ce anume criterii s-a facut "selectia" romani si straini,mai ales ca noi eram insotiti de o pereche de americani sadea(ei erau ceilalti doi adulti),vorbeam cu ei in engleza si totusi am intrat la vizita pe usa din dos.Acum gandindu-ma un pic mai profund la "filmul" din minte de atunci,imi zic ca un fel de motivatie ca cei care intrau pe usa din fata 'or fi fost grupuri de turisti straini,veniti prin agentii turistice,nu pe propria raspundere....cine stie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Sotul meu si un prieten francez au vizitat Pelesul si Pelisorul in 2002. Erau singurii francezi care au intrat in momentul ala. Cum nu era ghid disponibil decit pt engleza, a fost chemata directoarea, care vorbea o franceza impecabila si le-a facut ea vizita. A fost o experienta despre care si acum isi amintesc cu placere, au aflat o multime de lucruri interesante si insolite. Iar castelul i-a lasat cu gura cascata, asa de mult i-a impresionat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina.C spune:

Si eu am vazut atat Pelesul cat si Pelisoru..era intr-o toamna tarzie, in urma cu cativa ani buni...nu era deloc aglomerat, asa ca am putut admira in liniste fiecare coltisor.

Mergi la inceput

Cristina si Marox,se pare ca vizitele de care povestiti voi au cumva in extrasezon...noi am fost in iunie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_64 spune:

Pelesul este absolut superb. Din nefericire, frumusetea peisajului, a palatului si a caselor din imprejurimi este umbrita de neglijenta fata de parc si fata de tot ce inseamna curtea exterioara a lui.
In ceea ce priveste observatiile tale, Ana, m vizitat si palatul de la Windsor. Sa stii ca acolo preturile erau mult mai piperate decat la Peles si nu am auzit pe nimeni sa se planga. Platesti ce vrei sa vizitezi. Consideri ca nu vrei sa platesti, nu vizitezi. De asemenea se plateste si fotografiatul in interiorul castelului si filmatul. Daca nu vrei sa platesti, nu ai decat sa nu fotografiezi sau sa filmezi. Mie mi se pare un lucru foarte bun ca au pus taxele astea, iar 65 de lei pentru 4 persoane nu este chiar atat de mult.
Mai rau mi se pare faptul ca se intra cu masinile pana aproape de palat. Dupa mine ar trebui restrictionat accesul pana la un anumit punct pe strada. Daca strada este prea mica si nu pot fi parcate multe masini acolo, cu atat mai rau; masinile pot ramane foarte bine jos in oras.
Cat priveste mizeria din parc, este tipica Romaniei de azi, unde superficialitatea este ridicata la rangul de politica de stat.
Romanii trebuie sa invete ca nu va veni nimeni sa le mature sub ferestre. Ei insisi trebuie sa faca asta daca nu vor sa ajunga de rasul lumii. Se pare insa ca autoritatile care au in grija acest lucru sunt convinse ca se poate trai foarte bine si asa. Doar de veacuri taranul roman traieste cu closetul in curte (de multe ori un loc atat de insalubru incat te blochezi numai cand simti mirosul pe care il emana) si populatia tarii nu a scazut semnificativ din cauza asta.
Pacat de frumusetea palatului!

Mergi la inceput

Ella,nu contest ce scri tu...corect:vrei sa vizitezi ,platesti...foarte bine!Insa pentru serviciile oferite mie mi s-a parut foarte mare pretul...65 roni e o suma bunicica,nu foarte mare...insa pentru 65 roni ma asteptam sa aud o explicatie coerenta la un volum acceptabil si sa intru si eu pe usa din fata...Si-apoi nu cred ca putem compara pretul de intrare de la Peles cu cel de la Windsor....poate doar daca as avea si eu vreo 1000-1500 de lire pe luna salariu....dar cat timp eu abia de am 360 euro lunar salariu....65 roni e o suma...
Off topic:tot in aceeasi zi am vizitat si Branul,am platit 50 roni pentru aceeasi formula de persoane...am urcat,am vizitat,am citit explicatiile expuse la loc vizibil,aglomeratia era la fel de mare ca la Peles,insa nu am strabatut camerele in viteza luminii si nimeni nu mi-a atras atentia ca trebuie sa intru pe "partea cealalta" pe unde e intrare turisti romani si nimeni nu mi-a atras atentia ca de vreau sa aud explicatii trebuie sa nu mai respir zgomotos....Exagerez,e adevarat,un pic....insa vreau sa subliniez ca frumusetea palatului Peles,a interiorului si exteriorului sau a peisajului de acolo...e umbrita de proasta administrare a domeniului,a organizarii de acolo si,poate cumva,a dezinteresului fata de aceste obiective istorice si turistici in favoarea banului...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_64 spune:

Ai dreptate, Ana, discriminarea intre turistii romani si straini nu ar trebui sa se faca. De ce nu i-ati intrebat pe cei care va dirijau spre ce intrare sa mergeti pe ce criterii se bazeaza aceasta impartire? Sau pe directoarea sau directorul obiectivului? Eu cand am vizitata castelul nu am avut parte de o intrare separata de a turistilor straini.
Masura mi se pare contrar drepturilor omului si ar trebui sa se faca o discutie pe seama ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Am vizitat Pelesul prima oara in viata mea in 1995 (cind am venit prima oara inapoi in Romania) si l-am vizitat cu sotul meu (proaspat casatoriti) si el prima oara in Romania...(am tras un turneu scurt sa ii arat si lui tarisoara de unde vine nefasata lui).

Pelesul in sine mi-a placut, in special amplasamentul in natura...cum s-au hotarit sa il aseze, privelistile din fiecare unghi, gradina si imprejurimile...Interiorul la fel, in special oglinzile (am slabiciune la oglinzi - ma farmeca deosebit cum se reflecta o lumincare aprinsa intr-o serie de oglinzi, mai ales cind sint puse fata in fata)...

Gustul (deosebit de) amar mi-a fost lasat de catre personal...Pe acea vreme inca se platea tarif separat pentru turistii straini fata de cei romani...gindindu-ma ca sint totusi romana, am luat 2 bilete pentru romani si ii sopteam in engleza pe ici-colo sotului (la ureche) ce ne zicea ghida...Am fost apostrofata in fata tot grupului catre sfirsit (cind s-a prins ca soptesc in engleza) cit de nerusinata sint...am fost facuta "cu..a", ca ma culc cu toti strainii si-i mai aduc si la muzeu pe banii statului...imi venea sa intru in pamint de rusine si de furie...Nu mai zic ca tot grupul aproba din cap comportamentul ghidei...

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput