Discutii despre clasa I
Buna ziua dragi parinti.Baietelul meu are 7ani si 5luni si din toamna merge la scoala.Sunt emotionata si doresc sa aflu de la voi tehnici de adaptare la viata de scolar.
Raspunsuri
Chan spune:
Buna
Este normal sa ai emotii...
Parca si acum cand ma gandesc la prima zi de scoala a Deei ma trec emotiile...
Erau asa micuti pe scaunele alea mari... incercau sa para "oameni mari", sa para seriosi, siguri pe ei, dar nu ne slabeau o clipa din priviri...
Adaptarea tine foarte mult de invatatoare, de fiecare copil in parte... Oricat de greu le-ar fi in primele 2-3 saptamani dupa trecerea acestora se obisnuiesc cu niste reguli, cu frecventa lor, isi dau seama ca se intorc tot acasa dupa cele 4 ore, ca noi parintii suntem alaturi de ei... Incep sa isi faca prieteni si totul este ok. La Deea in clasa, in primele 2 saptamani, invatatoarea a stat cu ei in pauza si a incercat sa-i faca sa discute intre ei, sa se joace, sa se imprieteneasca, sa le explice ce trebuie sa faca la scoala.
Noi am fost o exceptie.
Din cauza faptului ca la gradinita (o gradinita particulara cu "pretentii") "doamnele" se schimbau aproape in fiecare trimestru si nu exista o educatoare (erau doamna de engleza, de muzica, de dans, de germana, de franceza, de origami, de sport
etc - fiecare statea cate o ora/zi )cand s-a trezit Deea cu o singura figura acolo, care timp de 4 ore nu pleca nicaieri si a doua zi era tot ea in clasa, a fost f. fericita. Atat de fericita incat in fiecare dimineata incepand cu ora 5 (parca era ceas de mare precizie)aparea la noi in camera, se aseza pe un scaun lang pat si incepea sa ne trezeasca cand pe mine cad pe tati "Voi nu va mai treziti ca e tarziu... sa vedeti ca din cauza voastra pierd ore importante... " si o tinea asa pana cand unul din noi ceda... si astfel ne trezeam cam cu o ora si ceva inainte de ora normala la care trebuia sa ne trezim. Dupa cateva saptamani, cand si-a dat seama ca suntem "parinti responsabili" si ne trezim sa o ducem la scoala fara sa piarda "ore importante" s-a linistit si a inceput sa se trezeasca la ora normala, adica 6.45.
Parerea mea este sa incepi inca de pe acum sa ii faci un program. Trebuie sa fie odihnit la scoala prin urmare ora de mers la culcare trebuie sa fie cel mult 21.
Incearca sa-l trezesti (cu cel putin o saptamana inainte) la ora la care trebuie trezit atunci cand merge la scoala.
Mergi impreuna cu el la cumparaturi si incanta-l cu lucrurile pe care i le ei pentru scoala.
Amenajeaza-i in casa un loc dragut, un "colt de studiu" unde sa-i faca placere sa stea sa scrie si sa invete (fara sa-l privezi de jucariile preferate, integraza-le si pe ele pe acolo pe undeva...un ursulet cu o carte in brate, o masinuta care pleaca cu un robotel la scoala etc).
Spune-i des ca ai incredere in el, ca este un baiat cuminte si ca va fi usor pentru el la scoala ( gandirea pozitiva!
).
Nu incerca sa faci comparatii de fata cu el intre scoala pe care o faceam noi si cea de acum. Scoala si cartile lui sunt cele mai frumoase si mai bune.
Chiar daca nu iti place ceva la invatatoare nu face comentarii de fata cu el - invatatoarea lui este o persoana buna, calda, frumoasa, desteapta si este acolo sa ii invete numai lucruri bune si frumoase...
Nu il vaita niciodata ca are mult de invatat sau scris. Atat le-a dat doamna invatatoare atat trebuie sa faca! (chiar daca , o sa vezi, uneori iti vine sa-i arunci cartile si sa il lasi numai sa se joace), pentru ca dupa aceea se obisnuieste sa se vaite... si sa te "santajeze".
Lauda permanent lucrurile bune care se intampla in clasa, in scoala, in noua lui viata.
Incearca sa il faci sa iti povesteasca inca din prima zi cam ce face la scoala, cateva cuvinte, nu-l plictisi. Trebuie sa pari interesata de ce face el acolo si sa-i lauzi sau sa ii indrumi cu mult tact atitudinea... asta pentru a nu te trezi ca la scoala face "bine" si atat!
Incearca sa nu ii transmiti emotiile tale.
Mult succes!
Daca ai intrebari sunt aici!
mihmir spune:
Buna iti multumesc pentru sfaturi si idei.Cred ca trebuie sa am mai multa incredere in baiat si ca de fapt la mine este problema.El a invatat multe la gradinita a facut si grupa pregatitoare chiar au fost in vizita la scoala pentru a le face cunostinta cu mediul de acolo.Cand la-am inscris la scoala am optat pentru o doamna invatatoare unde am fost la o lectie deschisa de istorie la clasa a4a si vreau sa iti spun ca am ramas uimita de cat de mult a evoluat invatamantul primar si am mai aflat ca este foarte buna din punct de vedere prpfesional.Cred ca va depinde de dansa cum va reusi sa-i apropie de ea si de noi mami si tati pentru a-l face sa-i placa la scoala.
mnarcisa spune:
Si eu mami de bobocel de clasa I am facut o parte din cumparaturi,
Si la noi emotiile sunt pe masura.
am cumpart un ghozdanel tot de la herlitz fromos foc am dat si 2 mil pe el dar eu zic ca merita, cel putin pentru clasa I cand abia se invata si el cu purtatul ghiozdanului(este cel cu pitat) <<http://www.herlitz.de/schulranzen_produkte.html>> Avem si penar si stilou si culori si mai asteptam restul rechizitelor care sunt comandate. Uniforma nu ma luat-o pentru ca am fost in auchan si am vazut unele care erau dintr-un material foarte prost si am zis ca vreau sa mai cautt prin oras poate gasesc ceva de o calitatre mai buna, chiar daca este ceva mai scumpa, ca pana la toata urma copilul va sta aproape jumatate de zi imbracat in ea. Iar camasute vreau neaparat sa i iau de bunbac fara ate amestecuri, dar nu am gasit indca. Sambata este zi de cumparaturi.
Din pacate el nu este langa mine sa vada cu ochisorii lui ce i-am ales, dar l-am intrebat prin telefon si el a hotart de model vrea, ce culoare.
Este atat de dulce ca mereu zice ca el stie ca la scoala o sa fie greu dar va fi si distractiv. Sr vrea daca ar purtea sa invete sa scrie si sa citeasca din prima. El a mers la gradi de la 2ani jumatate pana la 7. Problema lui cea mare e ca se plictiseste foarte repede, dar sper sa nu fie nici o problema.
Narcis George
si Narcisa
"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."
http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos
mihmir spune:
Mnarcisa eu in wekend imi aduc copilasul de la tara si vom merge si noi la cump#259;r#259;turi pentru ca eu nu am cump#259;rat nimic.Vreau sa tin cont de ce a scris Chan si sa mearga cu noi la cump#259;r#259;turi.Abia astept s#259; v#259;d bucuria din ochi#351;orii lui iar eu s#259; mai scap de emo#355;ii.Cred c#259; p#259;na la urma totul o s#259; fie bine.Trebuie.
simonaflo spune:
Si noi incepem anul acesta clasa intai.Oana, fetita mea este foarte emotionata si tot timpul ma intreaba cum va fii.Astazi am pus-o sa scrie cu stiloul mai mult timp si sa faca liniute pentru ca in vacanta asta ne-am lasat pe tanjeala si nu am mai exersat nimic.Si noi ne-am luat ghiozdan penar si unele rechizite.Restul le vom lua dupa sedinta cu parintii din prima zi de scoala.Cat despre uniforme o sa le faca dar mai incolo la toti la fel.Maine mergem sa mai cumparam ceva de imbracat.Cred ca fiind zi de zi alaturi de ei le va fii mai usor .Pregateste-l din timp cu locul unde isi va face lectiile ,spune-i care va fi aproximativ programul lui ,incurajeaza-l luati totul sub forma de joc ma refer la teme ,recompense,etc.Mai vb,mult succes tuturor in noul an scolar Simona.
Raluca spune:
SIMONA, fiind din cluj, as avea intrebare, la ce scoala merge fetitza ta si de cand ai incsris-o???
Fiica mea va merge la anu' si am fost, deja sfatuita, sa aleg scoala si sa incerc sa o incriu de acum...asa e?
scuze ptr. devierea de la subiect da' sincer deja ma gandesc cu retinere la ce va fi la anu' si la noi cu scoala!
Raluca
, mami de Ilinca si...
http://bd.lilypie.com/nrPOp3.png
betiana spune:
Dragi mamici, asa cum voi aveti emotii au si copiii care intra in clasa I.Este bine sa-l puneti sa faca desene cu case,oameni,pomi si sa scrie literele pe care le cunoaste si numerele pe care le stie.De altfel acesta va fi primul test al copilului.Copilul care intra in clasa I trebuie sa-si stie numele intreg (nume si prenume), sa poata sa formuleze propozitii simple si dezvoltate, sa stie o poezie.Primele zile - cele de acomodare - sunt cele mai grele.Este bine sa stiti ca in primele saptamani vor fi vizitati de asistenta medicala si de logoped.
Lala_D spune:
Daca va ajuta sa cititi emotiile, problemele si acomodarea boboceilor de anul trecut , puteti arunca o privire si aici :
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=81143
Multa bafta la scoala noilor bobocei si nervi tari parintilor 
O zi excelenta !
Lala.
Fratele mai mare
Atat mai am pana ma nasc ! (bebe 2
)